icon

Mám vybraté dieťa, ktoré chcem do pestúnskej starostlivosti

hviezda6891
8. feb 2021

Dobry iba som sa chcela opytat ked uz mam vybrane dieta ktore chcem,a cakam na papier z daneho mesta kde sa nachadza teda socialky na zaklade ktoreho budem kontaktovat centrum kde je dieta umiestnene,tak ako dlho trva kym ten papier pride.ma niektora z vas s tym skusenost.mne to pride strasne birokraticke a ohromne zdlhave.

kacena4
Odpoveď bola odstránená
pribinak
Odpoveď bola odstránená
adalmba
Odpoveď bola odstránená
pribinak
8. feb 2021

Čo je zle na tom, ak som slušne upozornila, že slovo byrokracia sa píše s “y” a nie s mäkkým i?
Ďakujem za vysvetlenie

adalmba
Autor odpoveď zmazal
kacena4
8. feb 2021

prepac ale co je na mojom prispevku "utocne"?? slusne som ti napisala ze v priprave na pestunstvo ta ucili urcite veci a ze to nie je o byrokracii ale proste pravidla, skor mi pride "nevkusne" napisat ze si si vybrala dieta... pracovala som roky ako profesionalny rodic a teda viem ze ty si dieta nevyberas ale je ti ponuknute - vhodne pre teba ci tvoju rodinu

adalmba
8. feb 2021

@kacena4 aj mne vymazali príspevok. Ja mám 3 deti v pestúnskej starostlivosti. Dieťaťu sa vyberá rodič, nie naopak. Psa si môže vybrať v útulku, nie dieťa v decaku.....a to ,, vybraté dieťa,, jej vôbec nemusia odsúhlasiť, poznám veľa prípadov, kedy psychológ z DED neodporúčal dotyčnú osobu...

any_soj
9. feb 2021

@kacena4 profesionálny rodič je niečo iné 🙂 tam si samozrejme nevyberal nič, lebo je to tvoja práca, za ktorú ťa platia. Nám naopak na úrade aj v Návrate prízvukovali, že keď nám ponúknu dieťa, nie sme povinní ho prijať, naopak, veľmi vyzývali, že si máme vždy dobre zvážiť, či to konkrétne dieťa chceme, radšej kľudne aj viackrát odmietnuť. Okamžite po zapísaní do zoznamu nám ponúkli naraz 4 deti (mali sme možnosť adopcie aj pestunstva) - takže samozrejme by som aj ja použila slovo vybrať si a je to úplne normálne ;) hoci teda by bolo oveľa ľahšie pre nás, keby nám ponúkli jedno a to by sme prijali. Takto bolo fakt ťažké vybrať si.

any_soj
9. feb 2021

@adalmba poznáte viaceré prípady, kedy bola osoba zapísaná v zozname, čiže už prešla všetkými aj psychologickými previerkami, a následne jej odmietli dať dieťa?

any_soj
9. feb 2021

@hviezda6891 a k tvojej otázke - trvalo to u nás chvíľu, nepamätám sa koľko, možno týždeň. Veľmi rýchlo bol syn u nás na hostovskom pobyte (vtedy mal 9 mesiacov). Nasledne nám neschválili neodkladne opatrenie (lebo že dieťa sa má vrátiť do profi rodiny, kým neprebehne riadny súd o pestunstva) - vdakaBohu z domova nám dovolili nechať si ho doma. Takže bol u nás 8 mesiacov, kým konečne bolo pojednávanie. Ja som bola v tom čase na úrade práce (keby niekto mal chuť vŕtať, že sme si ho vzali kvôli peniazom, ak som bola na úrade - mala som oducenych 6 rokov, len samozrejme som s 11 mesačným dieťaťom, koľko mal v septembri, už nenastúpila ďalej učiť).

adalmba
9. feb 2021

@any_soj áno, dokonca poznám prípad kedy manželský pár absolvoval s dieťaťom všetky 3 stretnutia v ded, aj so psychológom, riaditeľkou ded, chodili za dieťaťom k profi mame. Mali nakúpené všetko, od postieľky po cumlík. A zrazu im bolo odporúčané staršie dieťa 6+. Toto malo 11 mesiacov, nedali im ho. Tá žena mi plakala 2 mesiace do telefónu, nechápala. Po roku im ponúkli iné dieťatko, zaujímavé že ešte mladšie od toho 1. Málo 8 mesiacov. Od augusta ho majú doma. Všetko prebehlo ok. No dieťatko bolo z iného ded.

adalmba
9. feb 2021

@any_soj keď to napíšete takto, tak súhlasím. Možno je len nie moc šťastne napísaná otázka.

wodanka
9. feb 2021

@hviezda6891 u nás to trvalo týždeň. V piatok sme boli pozrieť spis na úrade a na ďalší týždeň vo štvrtok nám prišiel list, aby sme mohli kontaktovať centrum

tecko28
9. feb 2021

@any_soj miesas jablcka s hrustickami, je nestandarne ukazat viac spisov deti, ale ok neziskovky to tak mozno obcas robia. Ano mozes odmietnut, to vsetci vieme, ale vacsinou sa ponuka 1 (v tvojom pripade 4). Autorka vsak pise, ze ma vybrane a nie, ze bolo jej ponuknute. Mat vybrate moze znamenat aj to, ze pozna/videla to dieta, paci sa jej a chce ho, ale takto to nefunguje a na tom sa asi zhodneme. Nam sa tiez paci este bio sestra nasej dcery a nedostaneme sa k nej ani do pestunstva, lebo nam to na urade neodporucali vrtat sa v tom. Brali by sme ju, chceli by sme ju ale predpisy nepustia

any_soj
9. feb 2021

@tecko28 my sme nešli cez neziskovou, prípravu aj všetko sme mali na úrade. Nie je vôbec neštandardné ponúknuť viac detí, závisí od kritérií, čo od dieťaťa "vyžaduje" (my sme boli otvorení komukoľvek do 1 roka). Hlavne do pestunstva sa bežne ponúka viac, lebo tie deti mnoho ľudí nechce. Čiže už to, že je pani otvorená pestunstva, naznačuje, že nemá postoj akoby si vyberala psa z útulku - lebo ísť do pestunstva znamená rátať s kontaktom s rodičmi a s možným odobratím dieťaťa. Aj keď ponúknu jedno, odporúča sa radšej čakať na ďalšie, než ho prijať (vybrať si ho), ak mi v niečom nesadne. Každopádne tá bio sestra vašej dcéry - ak je v domove alebo profi rodine, tak vám poradili dosť zle že nevrtat sa v tom, skúste sa obrátiť inde a ak ju chcete, určite sa v tom vrtajte. Dokonca ak už máte jej sestru, mala vám byť ponúknutá prednostne, vždy sa snažia zachovať aspoň to, čo sa dá z rodiny.

tecko28
9. feb 2021

@any_soj ma v cdr súrodencov s ktorými vyrastala, o našej malej možno ani netuší, hoci matka bola v čase ich odoberanie s nou tehotná. Bolo nám odporúčané ak chceme bio súrodenca, aby sme radšej počkali na ďalší pôrod, biomatka rodí tak každých cca 18 mes, v lete sa už jeden narodil.