icon

Možnosti pestúnskej starostlivosti pre nezadané ženy

22. okt 2025

Mamičky, mate niektora doma dieťatko z detskeho domova ako pestunsku starostlivost? Moja sestra by si chcela adoptovat ale kedze zije sama a nie je vydata, bol by to velmi zdlhavy proces a na miestnom upsvare jej navrhli aby si podala o pestunsku starostlivost. Je mozne takto mat dieťatko ? Je tam podla mna sanca, ze raz to dieta vezmu a to by asi neprezila. Ma 41r. Prosim maminky, ak sa tu najde niektora, ktora ma skusenost, budem velmi vdacna. Alebo skusenost s adopciou ako samoatatna zena.

amonet
22. okt 2025

@anonym_autor no. takto. nech si najprv zisti co vobec podla noveho pravneho poriadku moze. vďaka novele ustavy

roomaa
22. okt 2025

Ja skúsenosť nemám a takisto nemám ani informácie, ja len že jej držím palce, aby sa jej to podarilo 🙏 Snáď jej to povolia vzhľadom na jej situáciu.

anonym_e023a0
22. okt 2025

poznám pani ktorá si z dets. domova berie domov dieťa. každý víkend. Pani je staršia, už má dávno dospelé deti.

má s upsvar zmluvu. možno aj tento spôsob by sestre vyhovoval.

blaazi
22. okt 2025
@amonet

@anonym_autor no. takto. nech si najprv zisti co vobec podla noveho pravneho poriadku moze. vďaka novele ustavy

@amonet ustava prebrala zakon o rodine v povodnej podobe, pestunska starostlivost aj adopcia jednotlivcom je mozna ako doteraz

haley7897
22. okt 2025

@anonym_autor na slovensku to môže byt inak, ale...
V UK idu zvycajne male bábätká do pestúnskej starostlivosti len dočasne kedze pre ne hladaju trvalý domov- adopciu. Staršie deti su ťažšie umiestnitelne keďže mnohi chcú adoptovať bábätká. Tuším od veku 7+ u nas deti nai nebývajú zaradené na adopciu, ale zostávajú natrvalo v pestúnskej starostlivosti. Jedine ak by boli časom adoptovane pestunskymi rodicmi.
Tym chcem povedať, ze ak chce sestra male bábätko, v pestúnskej by som ocakavala, ze s ňou bude veľmi dočasne a na adopciu bude čakať možno aj roky s ohľadom na dopyt...

negymama
22. okt 2025

mala som spoluziacku, ktora bola slobodna a bezdetna amala v pestunskej starostlivosti dve dievcatka, sestry.
Dalsiu znamu,ktora si ako slobodna adoptovala dieta. novorodena, ktore bolo z utajeneno anonymneho porodu.

kacena4
22. okt 2025

no ak by neprezila odovzdanie dietata tak nech do toho nejde, ona zasa nedavaju do pestunstva deti ktore nie su na nu pravne volne, vacsinou su to deti ktore rodicia navstevuju maju s nimi kontakt ale nemaju vytvorene podmienky aby sa o nich starali a dlhodobo nie je predpoklad ze sa to zlepsi. na adopciu moze cakat roky ale ak pojde do pestunstva moze mat do par tyzdnov doma dietatko. pestunov je VELMI MALO. ma sto vsak kuskalia v moznsoti kontaktovat sa s bio rodinou takze s tymto treba ratat. treba si uvedomit ze ako pestun ma obmedzen prava voci dietatu. napr. pri chirurgickom zakroku ci vybere skoly tomusia riesit so zakonnym zastupcom co je stale biologicky rodic drzim palceky

any_soj
22. okt 2025

@anonym_autor jasné, poznám viacero ľudí, nielen žien, čo majú ako samožiadatelia dieťa v pestúnskej. Môžem skontaktovať ak chceš, napíš mi správu.

anonym_5ec2e1
23. okt 2025
@amonet

@amonet novela ustavy len dala to ustavy to co uz plati dlhe roky tj len to predtym bolo v zakone
ziadna zmena pre osameleho rodica sa navrhuje skor pestunska starostlivost aj preto ze su tam prispevky a aby jednoduchsie vyzili aj s dietatom ale kludne moze ist aj do osvojenia
nech sa presne popyta na urade vacsina deti sa z pestunstva nevravia do biorodiny

aj predtym bolo tak ze sa nedalo osvojit iba jednym z manzelskeho paru museli obaja a tak to je spravne

kikuska_wedge
23. okt 2025

@anonym_autor ano je to urcite mozne. Ale skor starsie dieta 5+. Jednak aby to bolo primerane jej veku a jednak, je o starsie deti mensi zaujem a teda pre nu vascia sanca stat sa pestunom. Nech zajde na upsvar v mieste bydliska. Daju jej uvodne informacie. A vysvetlia jej, co vsetko ten proces obnasa.