Náhradné rodičovstvo kvôli mentálnym rizikám
Dobry den,
Trocha sa aj bojim sem uverejnit tuto otazku, viem ake extremne kriticke vedia byt niektore odpovede, ale skusim to.
Mam 26 rokov a chcela by som babatko - nie hned, ale tak o 2-3 roky planujeme.
Mam psychiatricku diagnozu (uzkostno panicka porucha, liecim sa na nu striedavo od 15tich kazde 2-3 roky antidepresivami, potom mi ich stale do roka vysadia a stale za 2-3 roky mam relaps a ideme zas), ale nechcem uzivat lieky permanentne) a moja neboha mamka mala tazku paranoidnu schizofreniu.
Tieto geneticke a zdravotne zalezitosti ma davaju do velkeho rizika pre poporodne mentalne komplikacie. Moj najvacsi strach je to, ze by sa vplyvom tehotenstva mohli aktivovat urcite geny, ktore prispeju k psychotickemu ochoeniu alebo zhorseniu mojho aktualneho stavu.
Preto som sa rozhodla, ze by som velmi rada vyuzila moznost nahradneho rodicovsta v CR kde to je seda zona zo zakona, poplatky su ovela nizsie, kedze sa nahradnej matke nemoze platit, lebo sa to berie ako obchodovanie s detmi, cize by som sa vosla aj do 20K.
Podla toho co som citala, ponukaju tieto sluzby iba neplodnym parom. Chcela by som sa informovat, ci s tymto ma niekto skusenosti a ci by akceptovali aj vyjadrenie o zdravotnom riziku od mojho psychiatra. Viem, ze fyzicke problemy ktore brania otehotneniu sa beru v uvahu, ale o mentalnych nemam ponatia.
Adopcia mi takisto napadla, ale vzhladom na to, ze nie som mentalne stabilna pochybujem, ze by mi dieta dali.
Tu cakam ze sa na mna kazdy vrhne - som mlada, fyzicky zdrava, ale takisto nechcem mat pokazeny cely zivot kvoli tomuto riziku, aj ked sa nemusi naplnit. Poznam zivot s diagnozou a mala som moznost vidiet ako prebieha zivot s psychotickou diagnozou - nie je to pekne. Radsej si priplatim za nulove riziko ako riskovat co i len 2%.
Voped dakujem za vase pochopenie a pomoc, prajem pijemny zbytok dna
Nemôže ani v Čechách vynosiť náhradná matka komukoľvek dieťa len ženam ktoré ho samy vynosiť nemôžu ak chcete použiť vaše vajíčko ak jej, musí byť otcom vás partner. Dana žena sa po pôrode musí súdne zriecť dieťaťa ktoré vy adoptujete, áno za vynosenie si môže popýtať len náklady spojené s tehotenstvom ale sa súdne vzdanie sa materstva to už nie je nijak ohraničené, keďže dieťa porodí bez ohľadu na to či z vášho materiálu bude oficiálne matkou
Bohuzial odpoved na tvoje otazky netusim. Ale zaujima ma, ci mas premyslenu aj naslednu vychovu a starostlivost s tvojim zdravotnym stavom, dalsie epizody choroby, vypadok prijmu v pripade dlhsej PN atd.
@hopatko aj napriek diagnoze mam pevne kriticke myslenie a rozlisujem spravne postupy od nespravnych, preto sa vychovy nebojim. Takisto pripadne nemam problem vyhladat pomoc hned ako sa veci zhorsia, vzdy s relapsom idem v predstihu. Moje ochorenie necitit stale, len pri velkych zmenach a strese (aj prijemnych zmenach). Ale ked to pride, je to velmi skarede. Preto sa bojim, co by urobili hormony. Moja uzkost a panika je zamerana na vlastne telo a zdravie, trpim prilisnym sebapozorovanim a panikou pri kazdom symptome. Plus ta mamkina diagnoza je casto aktivovana velkymi hormonalnymi zmenami …
Moj partner je velmi mentalne stabilny, citim ze bude skvelou podporou. PN som nikdy kvoli mentalnym problemom nebola, vzdy som nejak vydrzala chodit do roboty, prekusala som sa cez to. Nemam ziadne dlhy ani hypoteku, zijem vo vlastnom, cize by mi stacil aj nizsi prijem ak by som nezvladala momentalnu pracu.
@eleanor753 úzkostno panicka porucha? Veď na to neberieš ani antipstchoticke lieky, len antidepresíva. Na to ti psychiater na 100 percent nedá žiadne potvrdenie. To majú veľké kopy žien takúto poruchu. Schizofrénia sa ti môže spustiť aj bez pôrodu, tak isto môžeš porodiť aj 10 deti a schizofrniu nedostaneš. 🤔
Nemôže ani v Čechách vynosiť náhradná matka komukoľvek dieťa len ženam ktoré ho samy vynosiť nemôžu ak chcete použiť vaše vajíčko ak jej, musí byť otcom vás partner. Dana žena sa po pôrode musí súdne zriecť dieťaťa ktoré vy adoptujete, áno za vynosenie si môže popýtať len náklady spojené s tehotenstvom ale sa súdne vzdanie sa materstva to už nie je nijak ohraničené, keďže dieťa porodí bez ohľadu na to či z vášho materiálu bude oficiálne matkou
Ano rozumiem tymto pravnym zalezitostiam, otazka skor smerovala na to, ci sa moj dovod berie ako legitimny dovod ze nemozem dieta vynosit, ak mam zdravotne riziko, alebo ci akceptuju iba neplodnost. @anonym_0aeda9
@hopatko aj napriek diagnoze mam pevne kriticke myslenie a rozlisujem spravne postupy od nespravnych, preto sa vychovy nebojim. Takisto pripadne nemam problem vyhladat pomoc hned ako sa veci zhorsia, vzdy s relapsom idem v predstihu. Moje ochorenie necitit stale, len pri velkych zmenach a strese (aj prijemnych zmenach). Ale ked to pride, je to velmi skarede. Preto sa bojim, co by urobili hormony. Moja uzkost a panika je zamerana na vlastne telo a zdravie, trpim prilisnym sebapozorovanim a panikou pri kazdom symptome. Plus ta mamkina diagnoza je casto aktivovana velkymi hormonalnymi zmenami …
Moj partner je velmi mentalne stabilny, citim ze bude skvelou podporou. PN som nikdy kvoli mentalnym problemom nebola, vzdy som nejak vydrzala chodit do roboty, prekusala som sa cez to. Nemam ziadne dlhy ani hypoteku, zijem vo vlastnom, cize by mi stacil aj nizsi prijem ak by som nezvladala momentalnu pracu.
@eleanor753 chapem, vidim ze to mas premyslene. Dufam, ze najdes odpovede a drzim palce nech vsetko dobre dopadne.
Ano rozumiem tymto pravnym zalezitostiam, otazka skor smerovala na to, ci sa moj dovod berie ako legitimny dovod ze nemozem dieta vynosit, ak mam zdravotne riziko, alebo ci akceptuju iba neplodnost. @anonym_0aeda9
@eleanor753 panicka porucha nie je dôvod na to, aby si dieťa nevynosila. Ja som toho živím príkladom😉.
@eleanor753 nie píšem že táto možnosť je len pre ženy ktoré nemôžu vynosiť sami dieťa, teda im bola napríklad vyoperovana maternica alebo sa narodili z nejakou jej poruchou ktorá tomu brani
@eleanor753 úzkostno panicka porucha? Veď na to neberieš ani antipstchoticke lieky, len antidepresíva. Na to ti psychiater na 100 percent nedá žiadne potvrdenie. To majú veľké kopy žien takúto poruchu. Schizofrénia sa ti môže spustiť aj bez pôrodu, tak isto môžeš porodiť aj 10 deti a schizofrniu nedostaneš. 🤔
Je mi jasne, ze sa to nemusi stat, je to bud- alebo. Odstranila som zo zivota vsetky ostatne rizikove faktory, ktorymi by sa to mohlo spustit, ako spominam vyssie obavam sa aj len tej moznosti, hormonalne zmeny zvyknu byt velkym spustacom (aj ked nemusia). Aj keby bolo riziko 1%, je to stale riziko. Dakujem za odpoved, pravdepodobne to nepojde takym sposobom. Zaroven sa dokazem zmieirt s tym, ze dieta mat nebudem, ak to nejde tymto sposobom bez hormonalneho rizika 🙂 @anonym_e88006
@eleanor753 panicka porucha nie je dôvod na to, aby si dieťa nevynosila. Ja som toho živím príkladom😉.
@anonym_e88006 Gratulujem vam, som za vas stastna, ze ste zdrava 🤗 ja sa skor bojim spustenia psychozy vo forme poporodnej psychozy alebo rovno aktivacie genov na schizofreniu … viac ako vlastnej diagnozy 😁 skusim mrknut na adopciu, ci aj napriek zdravotnej historii by to bolo mozne. Dakujem vam za odpoved
@eleanor753 nie píšem že táto možnosť je len pre ženy ktoré nemôžu vynosiť sami dieťa, teda im bola napríklad vyoperovana maternica alebo sa narodili z nejakou jej poruchou ktorá tomu brani
Dakujem vam za odpoved, skusim pozriet poriadne podmienky adopcie 🙂 mozno by mi to umoznili, ktovie 🙂 @anonym_0aeda9
Dakujem vam za odpoved, skusim pozriet poriadne podmienky adopcie 🙂 mozno by mi to umoznili, ktovie 🙂 @anonym_0aeda9
@eleanor753 skôr by som riešila oficialne adopciu
vôbec to nie je šedá zona, tak ako píše hore , sudne sa vzdat ... v cz je to inak trestné pokial sa nedodržia určite podmienky
ja len...mozno mas nestabilizovanu uzkost, ked to az takto chces riesit, liecim sa na depresiu a uzkost, tehotenstvo, porod ok a aj po...
@eleanor753 píšeš že sa bojíš že prepukne schizofrénia. Rozumiem. A dieťa by bolo Tvoje lebo ja by som sa hlavne bála tej genetiky, že ono by mohlo mať tiež také problémy. V akom veku to prišlo u Tvojej mami a za akých okolností?
@eleanor753 ahoj. Ja len k adopcií. Neuroza (kam patrí aj tvoje ochorenie) nie je prekážka. Psychozy sú prekážka. Ja sa liečim na uzkostno depresívny poruchu, manžel depresiu, dlhodobo. Nebol to problém pri žiadosti o náhradné rodičovstvo. Len si z úradu vyžiadali aby sme doložili posudky od psychiatra, ktorého úrad vybral. Sledovalo sa presne či sú náznaky psychózy, alebo len neuroza. Tiež sme inak zatiaľ neboli PN kvôli diagnóze.
Ja som tiež za adopciu, už len preto, že tvoje biologické dieťa bude mať genetickú záťaž tých psychických ochorení od babky aj od teba...
No dobre a ty budes poznat celu rodinnu anamnezu tej danej zeny,co ak ti zamlci,ze mali tiez v rodine taketo choroby.Ved ides este do vecsieho rizika ako ked by si ho porodila ty sama.Toto si asi neuvedomujes,ze???
@eleanor753 píšeš že sa bojíš že prepukne schizofrénia. Rozumiem. A dieťa by bolo Tvoje lebo ja by som sa hlavne bála tej genetiky, že ono by mohlo mať tiež také problémy. V akom veku to prišlo u Tvojej mami a za akých okolností?
@1andrea111 babka mi vravela ze mamka bola stale zvlastna, ale diagnoza prepukla oficialne asi v 22. roku zivota. Cize aj keby som dieta mala zdrave nic mi nezarucuje ze v dospelosti by neochorelo. Navyse ja mam 26, riziko prepuknutia je az do skorych 30tych rokov, moze to aktivovat akykolvek vacsi hormonalny vykyv, nedostatok spanku a vela stresov, co je pri tehotenstve a nasledne novorodencoci bezne
ja len...mozno mas nestabilizovanu uzkost, ked to az takto chces riesit, liecim sa na depresiu a uzkost, tehotenstvo, porod ok a aj po...
@anonym_abc53f ano mam silnu zdravotnu uzkost, ale kym sa neuvadzam do nejakeho rizika, je v norme. Preto nemusim uzivat lieky. Kebyze sa uvediem do rizika akym je tehotenstvo, urcite by sa moj stav zhorsil ohladom tej uzkosti
@eleanor753 ahoj. Ja len k adopcií. Neuroza (kam patrí aj tvoje ochorenie) nie je prekážka. Psychozy sú prekážka. Ja sa liečim na uzkostno depresívny poruchu, manžel depresiu, dlhodobo. Nebol to problém pri žiadosti o náhradné rodičovstvo. Len si z úradu vyžiadali aby sme doložili posudky od psychiatra, ktorého úrad vybral. Sledovalo sa presne či sú náznaky psychózy, alebo len neuroza. Tiež sme inak zatiaľ neboli PN kvôli diagnóze.
@any_soj to je skvele vediet, dakujem za info 🙂
No dobre a ty budes poznat celu rodinnu anamnezu tej danej zeny,co ak ti zamlci,ze mali tiez v rodine taketo choroby.Ved ides este do vecsieho rizika ako ked by si ho porodila ty sama.Toto si asi neuvedomujes,ze???
@vladuska20 Uplne rozumiem… takisto sa moze stat nieco co nebudem cakat. Tu ide o to ze adopciou by som si zabezpecila aby som ja ostala zdrava a aby sa moj stav nezhorsil. Takto by som sa vedela postarat kvalitne a s plnymi silami aj o znevyhodnene dieta. Ale co z toho ak ja budem na tom zle plus nedajboze aj dieta
Ahoj, nechcem Ti brat nejake nadeje, ale aj bez porodu je dieta dost velka psychicka zataz🫤 Nedostatok spanku, dieta tiez stale pozorujes a riesis co mu je, este 100x viac ako seba. Ja som bola celkom zdravy jedinec pred detmi, ale vnimam to ako dost velku psychicku aj fyzicku zataz, tak zvaz aj toto. Ale chapem, ze tuzba po dietati vie byt naozaj silna. Drz sa.

Bohuzial odpoved na tvoje otazky netusim. Ale zaujima ma, ci mas premyslenu aj naslednu vychovu a starostlivost s tvojim zdravotnym stavom, dalsie epizody choroby, vypadok prijmu v pripade dlhsej PN atd.