Ako motivovať syna k turistike?
Ahojte,možno mi poradí niekto niečo, mám 2 deti, dcéru 6 - tá so mnou rada ide na prechádzku,túru ale syn 9r absolútne odmieta. Hovorím o turistike raz za pár mesiacov,nie že každý týždeň. Proste jemu sa nechce chodiť a hotovo. No mňa to trápi,jednak že nevieme ísť spolu a jednak že si aby mal protiváhu k vedeniu v škole a pri telke a Pc hrách. Ak poznáte niečo čo vám pomohlo dostať domaseda na túru, sem s tým!
@tatisna 9 rocni robili, co som povedala. A ked si spominala hry a pc - nechce sa mu ist prave kvoli nim?
ani ja som ako dieťa nechcela ísť nikdy na túru ani len na výlet, ale keď mamka povedala, že ideme, išli sme. Dokonca si pamätám ako ma vytiahla ako 16ročnú po opici (deň predtým som sa prvý krát v živote opila) na výlet do maďarska.. stáli sme každých 5 km ako mi bolo v aute zle 😂
Treba jednoducho povedať nech si pripraví veci, že nebudeš diskutovať, alebo mu zabalíš počítač a nebude sa hrať vôbec
@tatisna proste pôjde a hotovo. Má 9, nech si nedovoľuje. Keď budeš pokračovať takto tak ti bude pekne skákať po hlave
U nas vysvetlujeme, ze raz sa prisposobi jeden clen rodiny a inokedy dalsi. Lebo nie kazdy ma rad rovnako jednotlive aktivity. Alebo treba zobrat kamosa. To je odrazu nadsenie z cohokolvek. 🙂
Rozkazom.
Aj moji niekedy nechceli, ale keď som naplánovala a zavelila, išli sme. Aj keď boli odutí celý výlet. Dnes sú dospelí a syn už chodí aj sám s priateľkou po túrach. Čo do detí zaseješ v detskom veku, to v nich ostáva.
A skúšali ste geocaching (hľadať kešky)? Možno keby to bolo spojené s takouto aktivitou, tak by ho to zaujalo viac ako kráčať tam a späť. Mňa turistika tiež nebaví. Dcéra tiež nerada chodí aj na klasické prechádzky. Ale keď sa k tomu pridá napríklad počítanie zvierat, ktoré sme stretli, tak je nadšená.
V 9 rokoch vravim, chod si zobrat topanky a tu a tu bundu a ideme... co sa tyka atraktivity, tak na konci kazdej tury je nejaka restika, bufet, zmrzlina, na ktoru sa mozu tesit 😅
Mam 6 rocneho a ked ma ciel - najlepsie nejaka zrucanina hradu - bude aj pol dna slapat do kopca. ALE akonahle ideme LEN na prechadzku/turu bude frflat ako chora vrana...
@tatisna to by ma zaujímalo, ako to jeho "nechcem" prebieha. On povie "nechcem" a ty na to "tak dobre, zostaneme doma" ? Lebo mňa sa ako 9r nikto nepýtal, či chcem ísť na túru, tak max som si mohla vybrať či pôjdeme k bodu A alebo k bodu B.
Ani ja som s 9r veľmi nediskutovala o tom, čo sa jej chce alebo nechce. Akože bola som o niečo otvorenejšia iným možnostiam ako moji rodičia kedysi, ale jednoducho sú veci, o ktorých sa nediskutuje - lebo nebude sa mu chcieť ani izbu upratať, ani na bicykel ísť, ani jesť pri stole, ani do školy chodiť a čo spravíš? Na všetko teda len stiahneš chvosť a sklopíš uši a no dobre teda, tak keď sa ti nechce, tak ty nemusíš, my to spraíme za teba a ty si tu ležkaj na gauči a hraj sa na počítači?
A že sa zdúva? No nech, sám sebe robí zle a nič tým nedosiahne, aspoň v mojom prípade nie.
Vypnem internet a ide aj 12 rocny 🤣
Telku a PC by mal 9 rocny obmedzenu bez ohladu na to, ci sa mu chce chodit... A ak je domased - ok, ale nech ma zmysluplne konicky. Nech si cita knihy, majstruje nieco chlapcenske, chodi s kamosmi na bicykel alebo hrat hry. Bez ohladu na turistiku raz za par mesiacov.
@tatisna Tak zase nie každý je maniak na prírodu a nebaví každého prechádzka lesom. Ale nebaví ho nič? Ani nejaké mesto ísť pozrieť alebo hrad alebo ísť na bicykloch nie peši? Ak nechce nič obmedziť čas na PC a hrách lebo zjavne inak tráviť čas nevie a je na tom závislý...
Mne sa pacilo ako jeden otec dovolil detom tolko casu na PC, kolko stravili nad knihou. Mozno by to fungovalo aj u vas. PC hry su luxus, nie nevyhnutnost 😉 nech si ich zasluzi
@tatisna to by ma zaujímalo, ako to jeho "nechcem" prebieha. On povie "nechcem" a ty na to "tak dobre, zostaneme doma" ? Lebo mňa sa ako 9r nikto nepýtal, či chcem ísť na túru, tak max som si mohla vybrať či pôjdeme k bodu A alebo k bodu B.
Ani ja som s 9r veľmi nediskutovala o tom, čo sa jej chce alebo nechce. Akože bola som o niečo otvorenejšia iným možnostiam ako moji rodičia kedysi, ale jednoducho sú veci, o ktorých sa nediskutuje - lebo nebude sa mu chcieť ani izbu upratať, ani na bicykel ísť, ani jesť pri stole, ani do školy chodiť a čo spravíš? Na všetko teda len stiahneš chvosť a sklopíš uši a no dobre teda, tak keď sa ti nechce, tak ty nemusíš, my to spraíme za teba a ty si tu ležkaj na gauči a hraj sa na počítači?
A že sa zdúva? No nech, sám sebe robí zle a nič tým nedosiahne, aspoň v mojom prípade nie.
@sissy27 No tak len my sme staršia generácia a nemali sme internet, hry, tablety. Ja som s rodičmi vždy rada išla lebo proste nejaká zmena a nebolo čo doma robiť a teda nepoznám nikoho z kamarátov, spolužiakov čo by nechcel ísť na túru alebo výlet. Ale zase ak má byť ofučaný celú dobu a pokaziť výlet aj autorke aj súrodencovi nie je to bohviečo brať ho nasilu... Vidím to často tie ofučané decká naštvané že nemôžu byť za obrazovkou doma a je to riadne otravné mať také niečo na túre zo sebou...
Nešiel by na cyklovýlet? Alebo na korčule? Niekomu sa fakt nechce chodiť.
A tiež by som zistila či má OK topánky a nohy. Vhodné topánky a vložky na mieru vedia urobiť zázraky. Syn tiež nerád chodil, teda chodil aj rád, ale vždy ho veľmi boleli nohy a chrbát. Detská dr. nenašla problém, ploché nohy nemá, išla som s ním aktívne na podológiu, zmerali ho, vyrobili vložky, doporučili obuv so spevneným členkom a zrazu ho nohy nebolia, dokáže prejsť aj 25km.
A za ďalšie, pre 9r. by som zadala aj nejaký zaujímavý cieľ alebo odmenu, zmrzku, kúpanie, výhľad, farmu so zvieratami. Inteligentné hodinky s krokomerom, meraním spálených kalórií? Aby mal motiváciu. Pokémonov už nelovia? Na to som vždy nalákala syna.
nič ho nedonúti... môj nerád chodil. ale na biku išiel rád ... a teraz chodí do hory aj sám, už ako dospelý...
@anonym_1dac6a @simsalabim neviem dievčatá či by ste radšej nenechali to dieťa doma ak by vám zakaždým začalo uprostred túry mrnčať ...
@anonym_1dac6a @simsalabim neviem dievčatá či by ste radšej nenechali to dieťa doma ak by vám zakaždým začalo uprostred túry mrnčať ...
Ideme a hotovo.. Moj syn zo zaciatku stale hundral, a motivovali sme, a rozpravali sa, a ukazovala som kadial pojdeme. A stanovili sme si "check pointy" a potom sa vzdy rozbehol a bez slov dosiel do ciela. Po ceste ho vzdy nieco zaujalo (vacsinou nejake palice) a uz to islo.. Aj teraz sa stava ze sem tam hundre, ale to treba len prekonat, hundrat nebude urcite celu cestu..
@biba_18 urcite nie, aby si 9 rocny robil co chce, co ine by robil doma by ma zaujimalo.. Nepoviem keby to bol nejaky tinedzer 15+..
@ivanakal len preto že ty máš rada turistiku neznamená že ju musí mať rado aj dieťa. môže mať radšej plávanie alebo cykloturistiku - a tam sa nedostane, lebo ty chceš šlapať ...
ja som od mala turistikovala, mám pochodené slovensko zhora, zdola - ale mám ísť po rovine, ma ide rozdrapiť, ja potrebujem horu ... a kamoška naopak, ideme do kopca tak frfle, ale po rovine prejde kilometre bez prestávky ...
@ivanakal a ešte k tomu že hádam nebude hundrať celú cestu- no, moje dieťa nie len že by hundralo, ono by reálne ostalo sedieť na zemi a ty by si musela čakať, kým naberie ďalšiu vnútornú silu aby vôbec urobilo pár krokov ... a nie, to nerobilo mne ako mame, že bolo rozmaznané, to robilo všetkým, ktorí ho neprezieravo zobrali na nejaký kopček za mesto, švagriná dodnes na to spomína jak na neho čakali 1/2 hodiny niekde uprostred kopca 😂 ale po pamiatkach keď sme chodili na dovolenkách, to aj celý deň chodil ...
Poznam, ked bol syn mensi presli sme Tatry hore dole, okolo 9 r. sa to dost zmenilo, postupne to bolo stale horsie, teraz ma 13 a tura, ci chodenie ani za nic, musime sa mu dost prisposobit, mensie prechadzky, alebo namotivovat, napr. ze potom bude vynimocne mekac, ci cola... Pre mna je hroza ist na turistiku s uhundranym dietatom za patami, presviedcat ho, cakat a stat kazdu chvilu... Mozno raz sa mu to zapaci, ale teraz nesilime.
@ivanakal a ešte k tomu že hádam nebude hundrať celú cestu- no, moje dieťa nie len že by hundralo, ono by reálne ostalo sedieť na zemi a ty by si musela čakať, kým naberie ďalšiu vnútornú silu aby vôbec urobilo pár krokov ... a nie, to nerobilo mne ako mame, že bolo rozmaznané, to robilo všetkým, ktorí ho neprezieravo zobrali na nejaký kopček za mesto, švagriná dodnes na to spomína jak na neho čakali 1/2 hodiny niekde uprostred kopca 😂 ale po pamiatkach keď sme chodili na dovolenkách, to aj celý deň chodil ...
@biba_18 Moj to iste... 😉
@tatisna ukázať mu fotky, cieľ.Co ho teraz naučíš k tomu bude inklinovat.Ked ho nebaví turistika tak bicykel, kolobežka doma by nesedel.nasim sme kúpili hodinky, tak súperili kto je rýchlejší, viac krokov atď ..
Tak ma 9. Čiže z môjho pohľadu tu nie je veľmi priestor na diskusiu. Na druhú stranu nie každý musí mať rád turistiku. Rovno poviem, že pre mňa to nie je. Kamoška s manželom raz navrhli spoločnú letnú dovolenku. Nezamietla som to, tak sme sa stretli, že to prejednáme. Oni nadšení z nejakej chaty v Tatrách a my z apartmánu v Chorvátsku. Pozerali sme na seba a nechápali komu vlastne šibe. Spoločná dovolenka sa nekonala. Pre mňa by dupanie do kopca dovolenka nebola ani omylom. Pre nich zas plávanie, potápanie a áno aj ležanie na pláži.
Ak teda chceš rešpektovať, že ho to nebaví, tak navrhni inú aktivitu. Choďte na plaváreň alebo si zahrať bedminton, bicyklovať, na lezeckú stenu.... Veď neexistuje len turistika.
A ešte jeden detail. Ako decko som bola úplne ok s nejakou prechádzkou. Kľudne 2-3h po meste, uličky, výklady, staré budovy, popri rieke, pozrieť lodičky. To bolo super. Čo som ale neznášala boli letá u strýka na chate. Tam sa nerealizovali prechádzky ale tá klasická turistika a zásadne celodenná. Keby to zostalo v tom rozsahu 2-3 hodín, tak ok. Ale od rána do večera to pre mňa bolo peklo a zúfalá nuda. Pocit z toho tzv. zaslúženého výhľadu, sa nikdy nedostavil.
@sissy27 No tak len my sme staršia generácia a nemali sme internet, hry, tablety. Ja som s rodičmi vždy rada išla lebo proste nejaká zmena a nebolo čo doma robiť a teda nepoznám nikoho z kamarátov, spolužiakov čo by nechcel ísť na túru alebo výlet. Ale zase ak má byť ofučaný celú dobu a pokaziť výlet aj autorke aj súrodencovi nie je to bohviečo brať ho nasilu... Vidím to často tie ofučané decká naštvané že nemôžu byť za obrazovkou doma a je to riadne otravné mať také niečo na túre zo sebou...
@marsmykkok internet sme nemali, ale mali sme iné - ja som napr. mala tetris, spolužiačka gameboy, iná spolužiačka zase commodore 64 a 5 hier. Ja som milovala čítať knihy, tiež ma bolo ťažko odtrhnúť od nich. Mali sme iné aktivity, ktorým by sme dali prednosť pred turistikou s rodičmi, ale jednoducho čo povedali rodičia, to platilo.A teda naozaj raz by som hodila tantrum na nejakom programe, čo vymysleli rodičia, a ver, že by to bolo aj naposledy.
Možno budem za matku-gestapáčku, ale 9r dieťa nemá čo šikanovať celú rodinu, že sa mu nič nechce, tak budú všetci sedieť doma, lebo princátko sa chce hrať na pc. Som za, aby mali aj deti čo povedať k spoločnému programu, napr. vybrať medzi turistikou a bicyklovaním, ale nie že bude vymýšľať somariny a keď nebude po jeho, tak sa bude hádzať o zem.
@marsmykkok internet sme nemali, ale mali sme iné - ja som napr. mala tetris, spolužiačka gameboy, iná spolužiačka zase commodore 64 a 5 hier. Ja som milovala čítať knihy, tiež ma bolo ťažko odtrhnúť od nich. Mali sme iné aktivity, ktorým by sme dali prednosť pred turistikou s rodičmi, ale jednoducho čo povedali rodičia, to platilo.A teda naozaj raz by som hodila tantrum na nejakom programe, čo vymysleli rodičia, a ver, že by to bolo aj naposledy.
Možno budem za matku-gestapáčku, ale 9r dieťa nemá čo šikanovať celú rodinu, že sa mu nič nechce, tak budú všetci sedieť doma, lebo princátko sa chce hrať na pc. Som za, aby mali aj deti čo povedať k spoločnému programu, napr. vybrať medzi turistikou a bicyklovaním, ale nie že bude vymýšľať somariny a keď nebude po jeho, tak sa bude hádzať o zem.
@sissy27 my sme to tiez tak mali ako deti. Teraz uz sa viac prihliada aj na dieta, u nas dobre funguje pozitivna motivacia. A viem si predstavit,ze ak by sa nenahovoril na pozitivnu, pocitac a obladac od telky by som vzala a mozw ostat aj doma, upratovat napriklad
@tatisna no este 9r decko by rozkazovalo. My chodime od mala hoci len na prechadzku po dedine ci vylety niekde dalej. Moji radi chodia na vylety, hrady a pod. Tak pubertak 13r povedal, ze nacooo a nudaaa...ale ked siel, lebo manzel povedal, ze ideme vsetci, potom sme videli, ze bol aj rad vonku a vybehal sa.
Najmensi 10r vie mraucat, ze nevladze a pod. Nasi vedia, ze ked ideme na taky celodenny vylet, tak sa pojdeme najest do restiky...pizza alebo hranolky, langos, tak mozno toto je motivacia. Bezne do restik totiz nechodime.

9r? ked poviem ze ideme tak ideme