icon

Ako zaujať amerického tínedžera na Slovensku?

22. jún 2026

Ahojte mamičky,
môj sedemnásťročný syn sa prednedávnom vrátil z výmenného pobytu v USA. Páčilo sa mu tam, mal skvelú rodinu aj školu, ba dokonca si tam našiel jedného veľmi dobrého kamaráta (Američana), ktorý sa ho spýtal, či by nemohol nabudúci rok v lete prísť na Slovensko s tým, že by sme mu teda my poskytli ubytovanie a mali ho vtedy na starosti. Súhlasila som s tým a osobne som z toho nadšená a vďačná, že si syn našiel takúto známosť na opačnom konci sveta.
Vás som sa chcela spýtať, čo by sa tak mohlo v našej malej krajine a v zvyšku Európy páčiť takému americkému tínedžerovi — miesta, kam by ho syn (v spolupráci so mnou) mohol zobrať — a prípadne, či s niečím podobným nemáte skúsenosť, keďže naozaj chcem, aby sa u nás doma cítil dobre.
Ocením každú vašu radu a Vopred ďakujem za všetky postrehy.

Strana
z2
simca06022011
23. jún 2026

Chlapec pride z USA do Europy, uz to samo o sebe je pre vela americanov fakt ze dost.. podla mna budete ho mat aj vy trochu na starosti, ano je pravda ze gro bude so synom, ale urcite by som na vikendy aspon riesila program s cestovanim. Vybehli by sme pozriet mozno Tatry/Liptov, ale urcite ak by mi to cestovanie dovolovalo nejake vacsie mesta v SR (BA, KE??), ukazat obzriet, posediet po terasach. A zobrala by som ich do Budapesti a/alebo Viedne, mozno do CR niekde, a k tomu program podla zalub, cyklovylety po juhu su paradne okolo sturova, alebo kupanie. Proste ano nech sa bavia s rovesnikmi, ale treab to vyuzit aj na obzeracky. Vsetko podla moznosti samozrejme rodiny a toho kde byvate.

anonym_8c51da
23. jún 2026
@vevesh

@anonym_8c51da ale tu nejde o tu renovaciu ako taku, ale charakter stavby dedin a miest a ten je uplne odlisny. Uz len v takom nemecku mas od maleho poctu obyvatelov povinne miestny urad, kde ti vystavia obciansky a pas, prihlasis/odhlasis dane, prihlasis-odhlasis pobyt, jedno zdravotne stredisko (aj s ultrazvukmi a labakom), 1-3 velke supermarkety, minimalne 2-3 restiky, jednu pravnicku prax a jedneho danoveho poradcu. Proste, cokolvek potrebujes, "na dedine" vybavis a ziadne terigacanie sa pre kazdu prkotinu do okresneho ci nebodaj do krajskeho mesta ako na slovensku. V dedinach mas aj autobusove stanice, vlakove stanice maju velke parkoviska - toto na sk nemas tiez. Len male priklady....

@vevesh no v ako ktorých dedinách v Nemecku sú autobusové stanice, určite nie všade. Brat roky pracuje v Bavorsku a ten hovorí úplný opak ako ty, hovorí, že bez auta by sa nedostal nikde, že to len na Slovensku chodí do každého zapadákova autobus, že tam to tak nefunguje vôbec, tak sorry, píšeš len o tom, čo poznáš, tiež ako vidím neovládaš ako to funguje v celom Nemecku, lebo ako vieš, Nemecko je veľké a dosť odlišné v každej časti.

anonym_8c51da
23. jún 2026
@vevesh

@anonym_8c51da ale tu nejde o tu renovaciu ako taku, ale charakter stavby dedin a miest a ten je uplne odlisny. Uz len v takom nemecku mas od maleho poctu obyvatelov povinne miestny urad, kde ti vystavia obciansky a pas, prihlasis/odhlasis dane, prihlasis-odhlasis pobyt, jedno zdravotne stredisko (aj s ultrazvukmi a labakom), 1-3 velke supermarkety, minimalne 2-3 restiky, jednu pravnicku prax a jedneho danoveho poradcu. Proste, cokolvek potrebujes, "na dedine" vybavis a ziadne terigacanie sa pre kazdu prkotinu do okresneho ci nebodaj do krajskeho mesta ako na slovensku. V dedinach mas aj autobusove stanice, vlakove stanice maju velke parkoviska - toto na sk nemas tiez. Len male priklady....

@vevesh a to isté mi hovorila kamarátka, bola u rodiny vo Francúzsku, Paríž a okolie metro, busy, vlaky, všetko ok. Ale do vzdialenejších lokalít ďalej od miest sa bez auta nedostanú. Hovorila, že keď sa k nim chcú dostať, musia otravovať domácich, aby pre nich prišli, že busy, vlaky nič, taxíky trahé. Že u nás je autobusová infraštruktúra rozvinutejšia, v zahraničí sa každý spolieha, že má každý auto.

anonym_12911b
23. jún 2026

Urcite dobrodruzne aktivity.Splav,rafty napr.

anonym_33e8d0
23. jún 2026
@andreatytler

@anonym_8c51da Ja uz viem Slovensko vidiet ocami cudzinca a ver mi ze vidiek posobi velmi feudalne. Taky pohlad na starsiu zenu v zastere so satkou na hlave ako taha karicku alebo okopava zemiaky na zahumienku. Rozbite chodniky a skratky vyslapane ludmi, 50 rocne zhrdzavene zastavky autobusu. Nechap ma zle. Ja nevravim ze je to nieco zle. Ludom je jedno ci je ta zastavka autobusu obita. Su na to nauceny. Bolo to tam roky a je to normalne. Vidiek v USA je taky isty, alebo este horsi. Ludia nevzdelani a su na to hrdi - rednecks. Ale v Amerike musis na ten vidiek cestovat niekam na lazy. Na Slovensku je ten vidiek vsade, dedina za dedinou kazdych 5 km.
Obrazom ameriky su mesta, obrovske roztahane, vsade cesty a domy v primestiach.
Slovensko je par velkych miest kde je velmi vela super modernych veci a vsetko ostatne je velka dedina popretkavana lesmi a poliami a lukami. Cesty uzasne moderne, ale vlaky hrozne. Ked clovek vojde do vlakovej cakarne v dedine, alebo aj mensom meste, to akoby sa preniesol v case 60 rokov dozadu.

@andreatytler to teplo ti nerobí dobre

vevesh
23. jún 2026
@anonym_8c51da

@vevesh no v ako ktorých dedinách v Nemecku sú autobusové stanice, určite nie všade. Brat roky pracuje v Bavorsku a ten hovorí úplný opak ako ty, hovorí, že bez auta by sa nedostal nikde, že to len na Slovensku chodí do každého zapadákova autobus, že tam to tak nefunguje vôbec, tak sorry, píšeš len o tom, čo poznáš, tiež ako vidím neovládaš ako to funguje v celom Nemecku, lebo ako vieš, Nemecko je veľké a dosť odlišné v každej časti.

@anonym_8c51da byvala som aj v bavorsku, aj mimo hlavne mesto, aj mimo civilizaciu, a vsade sa dalo dostat verejnou dopravou- ano, aj v nemecku su take dediny, ze idu za den len par spoje, ale urcite to nie je lepsie s dopravou na slovensku, ze sa vsade dostanes...🫣🫣 ak by boli take spoje, ako tvrdi tvoj brat, tak by sme tu nemali potrebu Deutschland-ticketu- vsak by to nikto nevyuzival, lebo by sa nikam nedostal a pritom ho vlastni stvrtina obyvatelstva a to do toho nie su zaratane deti pod 15 rokov, pretoze to denne vyuzivaju...🙃🙃

vevesh
23. jún 2026
@anonym_8c51da

@vevesh a to isté mi hovorila kamarátka, bola u rodiny vo Francúzsku, Paríž a okolie metro, busy, vlaky, všetko ok. Ale do vzdialenejších lokalít ďalej od miest sa bez auta nedostanú. Hovorila, že keď sa k nim chcú dostať, musia otravovať domácich, aby pre nich prišli, že busy, vlaky nič, taxíky trahé. Že u nás je autobusová infraštruktúra rozvinutejšia, v zahraničí sa každý spolieha, že má každý auto.

@anonym_8c51da ano, francuzsko je ine. Aj svaciarsko to ma tak, ze na hlavne "tepny" super, a vidiek jedine pesom/byciklom alebo susedovym autom🫣🙃

anonym_8c51da
23. jún 2026
@vevesh

@anonym_8c51da byvala som aj v bavorsku, aj mimo hlavne mesto, aj mimo civilizaciu, a vsade sa dalo dostat verejnou dopravou- ano, aj v nemecku su take dediny, ze idu za den len par spoje, ale urcite to nie je lepsie s dopravou na slovensku, ze sa vsade dostanes...🫣🫣 ak by boli take spoje, ako tvrdi tvoj brat, tak by sme tu nemali potrebu Deutschland-ticketu- vsak by to nikto nevyuzival, lebo by sa nikam nedostal a pritom ho vlastni stvrtina obyvatelstva a to do toho nie su zaratane deti pod 15 rokov, pretoze to denne vyuzivaju...🙃🙃

@vevesh prepáč, nejdem sa s tebou dohadovať, mám to z prvej ruky a viem ako tam brat roky funguje, hádam ma nebude klamať a slepý nie je, že by si za 10 rokov nevšimol autobusovú zastávku. Pracuje v takom zapadákove, že im tento rok zrušili aj obchod aj poslednú a jedinú krčmu, lebo sa im to neoplatilo. Musíš sa zmieriť s tým, že nemáš prehľad o každej dedinke v Nemecku, konkrétne v Bavorsku.
Tak isto ako je zapadákov na Slovensku, tak je aj v Nemecku. Bodka.

kp7333
23. jún 2026

Urcite pamiatky, plus skombinovat s kinom ci adrenalinovymi aktivitami pre mladych. Napr. v Bratislave pozriet centrum, Bratislavsky hrad, Devin, UFO, k tomu kino a obed v Eurovei. Pripadne plavba lodou po Dunaji. Tatry su fajn, Bojnicky zamok tiez, Oravsky hrad, plte...

muchotrafka298
23. jún 2026

Hlavne je teraz uplne bezpredmetne nieco riesit alebo vymyslat, lebo ani nie je je iste, ci ten chlapec vobec pride. To su take americke reci, ako on pride buduci rok a neviem co, ako si to chlapci spolu uziju na Slovensku. V realite sa uz ani nemusia za rok bavit, nieto planovat nakladnu cestu za ocean.

jananovotna88
23. jún 2026

Keď sem pridu mladý športovci z USA, tak chcú vidieť aj trochu atmosféru , hudobný klub, dobrú štýlovú reštauráciu (z jednei na výpadovke z Bystrice na Donovaly boli paf😁) História ich zaujíma, mne sa zdalo že viac obdivovali divokú prírodu , kde nebolo toľko komerčnosti. Tiež nejaká akcia tradičná pre nás, oni majú radi zábavu.
Keď bol.syn na turnaji vo Finsku ani neviem či cez tie volne dni boli niekde za pamiatkami, ale v saune boli určite a boli na nejakom festivale , kde boli rôzne recestické súťaže.

peggy589
23. jún 2026

Ja by som ho zobrala na nejaký festival,napríklad Pohoda a do Prahy

andreatytler
23. jún 2026
@anonym_8c51da

@andreatytler čo-to mám na Slovensku pochodené a vďaka eurofondom sa dediny dosť zrenovovali, netvrdím, že niekde pánu bohu za chrbtom také neexistuje ešte ako popisuješ, ale rozhodne nie každých 5 km a rozhodne nie na celom Slovensku. Potom napíš dojmy po pobyte na Slovensku, aké boli predstavy a očakávania a aká je realita. Kedy si tu bola naposledy?

@anonym_8c51da bola som pred 10 rokmi.

anonym_8c51da
23. jún 2026
@andreatytler

@anonym_8c51da bola som pred 10 rokmi.

@andreatytler to je fakt davno, napis potom dojmy po 10tich rokoch, uvidis, ze zmeny su obrovske.

andreatytler
23. jún 2026
@anonym_8c51da

@andreatytler to je fakt davno, napis potom dojmy po 10tich rokoch, uvidis, ze zmeny su obrovske.

@anonym_8c51da Ja som praveze mala dojem ze vidiek este viac upada. Aspon tak to bolo velmi dlho, ze mesta su moderne ale z vidieku idu ludia prec a tym padom sa to nemoze udrzat.

slovakboy
23. jún 2026
@anonym_8c51da

@anonym_8c51da hej. Je to ešte horšie. Sú dediny a dediny. Tam kde sú veľké podniky a okolo nich ďalšie podniky, tam sa aj vidiek rozvíja. Ale východ a časť juhu, Gemer, dokonca aj časť stredného Slovenska, smutné. A tie roubité chodníky a cesty to je špecialitka. Stačilo mi pozerať preteky okolo Poľska, pred niekoľkými rokmi bola etapa aj na Slovensko. Keď vrtuľník bral zábery dole, pôsobilo to ako z rozvojovej krajiny s krásnou prírodou.

andreatytler
24. jún 2026
@slovakboy

@anonym_8c51da hej. Je to ešte horšie. Sú dediny a dediny. Tam kde sú veľké podniky a okolo nich ďalšie podniky, tam sa aj vidiek rozvíja. Ale východ a časť juhu, Gemer, dokonca aj časť stredného Slovenska, smutné. A tie roubité chodníky a cesty to je špecialitka. Stačilo mi pozerať preteky okolo Poľska, pred niekoľkými rokmi bola etapa aj na Slovensko. Keď vrtuľník bral zábery dole, pôsobilo to ako z rozvojovej krajiny s krásnou prírodou.

@slovakboy Ano presne, vychod, gemer, Kupinska planina a zial aj moje oblubene Stiavnicko a Kremnica. To boli pojmy v minulosti, ale nedokazali najst novy zdoj zivobitia.
Co si pamatam tak najvacsi rozdiel dokaze urobit dobry starosta. Su dediny v rovnakej lokalite a jedna zije, robia sa tam akcie, buduje sa a druha len chatra.

anonym_8c51da
24. jún 2026
@andreatytler

@slovakboy Ano presne, vychod, gemer, Kupinska planina a zial aj moje oblubene Stiavnicko a Kremnica. To boli pojmy v minulosti, ale nedokazali najst novy zdoj zivobitia.
Co si pamatam tak najvacsi rozdiel dokaze urobit dobry starosta. Su dediny v rovnakej lokalite a jedna zije, robia sa tam akcie, buduje sa a druha len chatra.

@slovakboy
@andreatytler no pockajte, Andrea napisala, ze vidiek na Slovensku je ako vo feudalizme. Napisala to vseobecne o vidieku ako takom. Nato som oponovala, ze to nie je pravda, nato mi vy davate za priklad Gemer a Krupinu. Ale to nie je cely slovensky vidiek. Je dost nefer podla par lokalit, kde su neschopni starostovia, kde nie su prostriedky, hadzat do jedneho vreca cely vidiek. Ja netvrdim, ze kazde mesto, kazda dedina kvitne do krasy, ale pausalizovat ze vidiek je ako vo feudalizme je kravina, Slovensky vidiek nie je len Gemer a Krupina, a hlavne, ked tu Andrea nebola 10 rokov.

anonym_8c51da
24. jún 2026
@andreatytler

@andreatytler idem prave dvojposchodovym vlakom, aj obrazovku ma, aj klimu, aj zasuvku na nabijanie mobilu, ked pojdes napriklad zo Ziliny do Bratislavy a spat, budes milo prekvapena. Pisem len preto, aby si nebola pripravena na to najhorsie🤩

andreatytler
25. jún 2026
@anonym_8c51da

@andreatytler idem prave dvojposchodovym vlakom, aj obrazovku ma, aj klimu, aj zasuvku na nabijanie mobilu, ked pojdes napriklad zo Ziliny do Bratislavy a spat, budes milo prekvapena. Pisem len preto, aby si nebola pripravena na to najhorsie🤩

@anonym_8c51da To vyzera velmi dobre.

pink_lady
25. jún 2026

Tak tiež je rozdiel či je z NY alebo dakej dedinky... (A x možnosti medzi tým)

slovakboy
Včera o 19:56
@anonym_8c51da

@anonym_8c51da jasné, že tu nechodíme po stromoch. Ale biť do hrude ako sa tu skvelo žije je klamanie sa. Treba sa porovnávať s lepšími a nie s horšími. V Číne už obyčajnými vlakmi ani nikto nechodí, staré železnice sú určené pre nákladné vlaky. Zvyšok všetko na pilónoch a minimálne 300kmh. Aj leteckej doprave konkurujú. Jasné, že na malom a riedko osídlenim Slovensku je to zbytočný luxus ale aspoň to Poľsko nasledujme. Veď zahraničiu nad Starou Ľubovňou je tam ako vo Švajčiarsku.

anonym_8c51da
Včera o 20:38
@slovakboy

@anonym_8c51da jasné, že tu nechodíme po stromoch. Ale biť do hrude ako sa tu skvelo žije je klamanie sa. Treba sa porovnávať s lepšími a nie s horšími. V Číne už obyčajnými vlakmi ani nikto nechodí, staré železnice sú určené pre nákladné vlaky. Zvyšok všetko na pilónoch a minimálne 300kmh. Aj leteckej doprave konkurujú. Jasné, že na malom a riedko osídlenim Slovensku je to zbytočný luxus ale aspoň to Poľsko nasledujme. Veď zahraničiu nad Starou Ľubovňou je tam ako vo Švajčiarsku.

@slovakboy kto sa bije do hrude? A ake porovnavanie? Ja netvrdim, ze sa mame bit do hrude ani ze sa mame s niekym porovnavat. Ja tvrdim, ze je kravina aby sa celoplosne slovensky vidiek nazyval, ze je ako v stredoveku. Je lokalita a lokalita, nie, nie je vsetok vidiek na SK ako v stredoveku. Ked uz niekto chce napisat, ze niektore zabudnute lokality su zaostale, tak napisem pravdivo, ze niekde sa najdu zanedbane dediny. Tak by to bolo fer. Nenapisem bez lokalizacie, ze slovensky vidiek je ako v stredoveku, lebo je to loz.

slovakboy
Dnes o 14:40
@anonym_8c51da

@slovakboy kto sa bije do hrude? A ake porovnavanie? Ja netvrdim, ze sa mame bit do hrude ani ze sa mame s niekym porovnavat. Ja tvrdim, ze je kravina aby sa celoplosne slovensky vidiek nazyval, ze je ako v stredoveku. Je lokalita a lokalita, nie, nie je vsetok vidiek na SK ako v stredoveku. Ked uz niekto chce napisat, ze niektore zabudnute lokality su zaostale, tak napisem pravdivo, ze niekde sa najdu zanedbane dediny. Tak by to bolo fer. Nenapisem bez lokalizacie, ze slovensky vidiek je ako v stredoveku, lebo je to loz.

@anonym_8c51da raz tesne pred rozdelením Československa viedla sa protislovenská politika novinárov. V Prahe neboli žiadne slovenské noviny a v National Geographic časopise vyšiel článok o Slovensku z rómskej osady. Samozrejme že vyvolal búrku odporu. Ale klamal? Nie. Aj v Amerike sú otrasné getá. To všetci vieme. Kto má rozum sa pýta viac a hľadá. Osady kde Rómovia len fetujú na Slovensku ale sú. Hrozný dokument som videl o Sečovciach. Keď ale idem do Poľska tak priemerná dedina tam vyzerá oveľa lepšie ako priemerná dedina na Slovensku. A pred 20 rokmi to tak nebolo. Cesty tam boli hrozné viem to, bol som tam. Teraz je to naopak. Cesty sa u nás opravujú tak, že kým sa jeden úsek opraví, druhý už je v hroznom stave. A kým na neho dôjde rad, ten prvý je už zjazdený. Ešte aj v novom a drahom tuneli Vyšnové je kvalita cesty horšia ako je na A7 v Nemecku. Nerozumiem tomu.

anonym_8c51da
Dnes o 18:02
@slovakboy

@anonym_8c51da raz tesne pred rozdelením Československa viedla sa protislovenská politika novinárov. V Prahe neboli žiadne slovenské noviny a v National Geographic časopise vyšiel článok o Slovensku z rómskej osady. Samozrejme že vyvolal búrku odporu. Ale klamal? Nie. Aj v Amerike sú otrasné getá. To všetci vieme. Kto má rozum sa pýta viac a hľadá. Osady kde Rómovia len fetujú na Slovensku ale sú. Hrozný dokument som videl o Sečovciach. Keď ale idem do Poľska tak priemerná dedina tam vyzerá oveľa lepšie ako priemerná dedina na Slovensku. A pred 20 rokmi to tak nebolo. Cesty tam boli hrozné viem to, bol som tam. Teraz je to naopak. Cesty sa u nás opravujú tak, že kým sa jeden úsek opraví, druhý už je v hroznom stave. A kým na neho dôjde rad, ten prvý je už zjazdený. Ešte aj v novom a drahom tuneli Vyšnové je kvalita cesty horšia ako je na A7 v Nemecku. Nerozumiem tomu.

@slovakboy dobre ok, kazda dedina na Slovensku je ako v stredoveku. Lebo pises dokola to iste, ja pisem dokola to iste. Tak dam ti za pravdu, co dedina, to stredovek, moze byt?

slovakboy
Dnes o 18:22
@anonym_8c51da

@slovakboy dobre ok, kazda dedina na Slovensku je ako v stredoveku. Lebo pises dokola to iste, ja pisem dokola to iste. Tak dam ti za pravdu, co dedina, to stredovek, moze byt?

@anonym_8c51da to som nepovedal. Ale zaostávame za tými, ktorí boli ešte nedávno za nami.

anonym_8c51da
Dnes o 18:30
@slovakboy

@anonym_8c51da to som nepovedal. Ale zaostávame za tými, ktorí boli ešte nedávno za nami.

@slovakboy ale ja som reagovala len na toto, na ten zovseobecneny stredovek a ty rozvijas debatu inym smerom. Su dediny a dediny, ako vsade.

anonym_c42ee9
Dnes o 18:48
@slovakboy

@slovakboy aaaaa, pomoc, Višňové - podľa višne , nie Vyšnové podľa neviem čoho - výšky asi.... 😅🫣😉 Sorry, príspevok od veci čo sa témy týka, ale skoro mi to oči vybilo

sisaka
Dnes o 21:44
@anonym_8c51da

@anonym_8c51da chce to trošku kľud. Neviem, ako to @andreatytler presne myslela, ale ak to bolo prirovnané k feudalizmu, tak možno myslela to prepojenie na pôdu. Na Slovenskom vidieku môžme ešte stále vidieť malé polička, na ktorých ľudia všeličo pestujú, záhrady so zeleninou, ovocnými kríkmi, stromami, domácimi zvieratami, to na Americkom vidieku nevidno.
Všeobecne vzhľadovo ten americký vyzerá častokrát horšie ako ten slovenský, tak sa netreba hneď paprčiť a urážať.

sisaka
Dnes o 22:01

No a k otázke. Záleží odkiaľ ten Američan je, z ktorého štátu, aké má záujmy a podľa toho by som rozmýšľala, kde sa ísť s ním pozrieť.
Rozhodne nie tu spomínané kino, keďže štýl nových kín je prevzatý práve s USA, takže určite ho kino neohúri, strata času. Prehliadku historického centra nejakeho mesta treba spojiť s posedením na terasách, prejsť si nejaký hrad, možno vyliezť na nejakú zrúcaninu hradu, jaskyňa, ak nemá problém s turistikou zobrať ho niekde na rebríky, ferratu, splaviť rieku…. Určite ocení nejakú reštauráciu kde budú mať dobrý burger, nečakala by som, že sa bude ládovať haluškami…
Syn má 18, takže nejakú predstavu mám…
Keďže to už nie sú malý školáci, tak sa s nimi dá ľahko odkomunikovať, čo áno a čo nie, aj keď teda o rok si to môže chalan rozmyslieť a nikde neísť.

Strana
z2