Ako zaujať amerického tínedžera na Slovensku?
Ahojte mamičky,
môj sedemnásťročný syn sa prednedávnom vrátil z výmenného pobytu v USA. Páčilo sa mu tam, mal skvelú rodinu aj školu, ba dokonca si tam našiel jedného veľmi dobrého kamaráta (Američana), ktorý sa ho spýtal, či by nemohol nabudúci rok v lete prísť na Slovensko s tým, že by sme mu teda my poskytli ubytovanie a mali ho vtedy na starosti. Súhlasila som s tým a osobne som z toho nadšená a vďačná, že si syn našiel takúto známosť na opačnom konci sveta.
Vás som sa chcela spýtať, čo by sa tak mohlo v našej malej krajine a v zvyšku Európy páčiť takému americkému tínedžerovi — miesta, kam by ho syn (v spolupráci so mnou) mohol zobrať — a prípadne, či s niečím podobným nemáte skúsenosť, keďže naozaj chcem, aby sa u nás doma cítil dobre.
Ocením každú vašu radu a Vopred ďakujem za všetky postrehy.
Zobrala by som ho do Tatier, na nejaký hrad, obed na salaš a zvyšok si program budú chalani robiť sami
Určite by som ho neťahala do ZOO Viedeň, v štátoch majú lepšie ZOO a navyše prišiel na Slovensko
Neber to tak važne,ty mu navrhnes trebars spišsky hrad a jeho bude zaujimat technicke muzeum.Chlapci sa dohodnu,ty var,nech u nas nehladuje😉
Jeden Francuz u nas nam len chodil za pätami pri beznych cinnostiach,kolac s nami piekol aj varil on nam.Dalsi sa pchal do zahrady,ked som videla biele značkove tenisky co mal,tak mi nebolo jedno a on šťastny pri zemiakoch.Ale ak bude moznost,tak nejaky festival,ludove piesne a tance by som mu ukazala.
syn nech ho so spoluziackami zoznami a hned mas pokoj.
Plus pamataj na to ze v usa sa k alkoholu fakt tazko dostane takze laxny pristup k alkoholu na SR bude urcite velmi vitana tema
Tvoj 17r syn ma kamosa, ktory na buduci rok pride na sk a budu mat cerstvych 18r - len tak medzi nami - nejaky vylet podniknu aj s tebou ale vacsinu casu a zabavy si uziju s rovesnikmi. Vybavia si nejake lacnejsie listky na vlak a ani nebudes vediet kde su pomaly. Akurat im tak navrhnes kde by mohli ist a mozno na nejake miesta kde je lepsie ist autom ich odvezies ty. Hlavne je mat plnu chladnicku. Dobre navarit a syn s kamosmi sa uz o vacsinu programu postaraju
@anonym_autor Ja myslim, ze cokolvek naozaj stare, historicke, to v Amerike nema sancu vidiet. Ja som bola ako teenagerka v USA a okamzite mi udrela do oci ta absencia starsej historie, hoci som sa ani o historiu vtedy nezaujimala. Je to uplne ina atmosfera, takze myslim, ze aj on uvidi rozdiel a bude to prenho zazitok. Ostatne uz podla zaujmov.
@anonym_autor buduci rok by ho mohol zobrat na Pohodu napriklad. Nejaky hrad, zamok, historicke pekne mesto, mame ich na Slovensku dost. Popripade nejaky skanzen? Vlkolinec napr? Ale to nech syn organizuje, on ho pozna
@anonym_autor Keďže absolútne nevieme nič o tom kamarátovi - aké má koníčky, záľuby, či je športovec, kulinár, vedec, kockáč, aktívny či lenivec .... tak ho zober do Viedenskej ZOO.
@chrobak7
Ty si OK? on ma 18 nie 8 a ma prist na Slovensko
@anonym_autor zober ho do supermarketu 😅on bude paf z toho, aké tu máme malé balenia jedla
Ktovie čo bude o rok, teraz sú nadšení a kamoši, kontakt môžu udržať, ale môže aj upadnúť... je skoro čokoľvek plánovať a hlavne syn už bude dospelý, môže sa rozhodnúť ísť späť do USA, môže ísť niekam inam, ale aj vymyslieť program bude schopný sám.. aj tak im bude najvzácnejšie byť spolu, ak kamarátstvo prežije... určite by som sa nejakými plánmi zatiaľ netrápila
@anonym_autor Američania sa potršia z hostórie. Mladý to síce až tak nežerú, ale z Oravského hradu bude paff a možno Viedeň, ale to je na dlho. Tak nejaký starý kostol, ale aspoň 700 rokov nech má. Tatry to istia a nejaké kúpaliská. Diskotéka v Humne v Tatrách je super.
@anonym_autor o rok uz budu ine temy
Zobrala by som ho do Tatier, na nejaký hrad, obed na salaš a zvyšok si program budú chalani robiť sami
Určite by som ho neťahala do ZOO Viedeň, v štátoch majú lepšie ZOO a navyše prišiel na Slovensko
@anonym_5316a0 pokiaľ mladého vyslovene nezaujíma história, určite by som ho nevzala na hrady. Čo už jemu môže hovoriť Báthorička, Rákoci a Matúš Čák Trenčiansky. Nerozumiem, čo majú ľudia s tými hradmi
@anonym_5316a0 pokiaľ mladého vyslovene nezaujíma história, určite by som ho nevzala na hrady. Čo už jemu môže hovoriť Báthorička, Rákoci a Matúš Čák Trenčiansky. Nerozumiem, čo majú ľudia s tými hradmi
@anonym_91a393 asi to, ze v usa ich nenajdes.
@autor Ja by som mozno dala nejake tripy do hlavnych miest- vieden, mnichov, budapest, krakow- co mate v dosahu po ruke. Jedna navsteva tatier+jaskyna. Nejaky festival- aj folkorny, aj rockovy. A nie velmi planovala veci na kazdy den- nech si chalani aj oddychnu a aj chatovacku mozno daju a podobne. A ano, pozor na alkohol, ako uz bolo vyssie spominane- v usa az od 21r. a to su potom niektori ako utrhnuti z retaze😕😕😕
Vobec nic by som teraz neriesila ani nevymyslala. Za rok sa mozu veci zmenit a nemusis byt uz ani v kontakte. Veci by som riesila max. mesiac pred realnym prichodom.
Ja akurat planujem vylet pre 7 rocneho kanadana. Viem vek je iny, ale podstata je rovnaka. Mam na zoname miesta ktore nema sancu v Kanade vidiet.
1. zachovaly, velmi pekny hrad. Toto fakt nema moznost vidiet v USA. Pre tinagera by som volila skor hrad kde bola vojenska posadka ako kastiel. Napriklad Orava.
2. zrucanina. Spis je top, Fakt krasna zrucanina.
3. jaskyna
4. Vysoke Tatry kedze zijeme na rovine a aj ked cestujes hodiny, nevidis ani kopce, nie to este hory. Mala tura.
Odkial je tvoj american. Ak niekde kde maju hory, tak potom nema zmysel ho tam brat. Tatry su len take prditko v porovnani so skalistymi horami.
5. vyhasnuta sopecna kaldera so Stiavnicou v strede. Uz len prechadzka ulicami vydlazdenymi s macacimi hlavami bude zazitok. Fascinuju ho sopky.
Moj 7 rocny nema sancu pochopit folklor a 18 rocneho to nebude zaujimat. Je to historia slovakov. Jemu je to ukradnute.
Zoberte ho vecer do mesta. Aj taka bezna vec ako pesia zona bude rarita. To este asi nikdy nevidel.
Ukazte mu ake je slovensko moderne. Napriklad nakupne centra, aquaparky. To sice pozna, ale urcite necaka ze su aj na Slovensku.
Najuzasnejsie bude ze ludia mozu pit alkohol na verejnosti. A podla toho z akeho statu je, bude tiez uzasnuty nad tym ze je alkohol v kazdych malych potravinach.
Ja akurat planujem vylet pre 7 rocneho kanadana. Viem vek je iny, ale podstata je rovnaka. Mam na zoname miesta ktore nema sancu v Kanade vidiet.
1. zachovaly, velmi pekny hrad. Toto fakt nema moznost vidiet v USA. Pre tinagera by som volila skor hrad kde bola vojenska posadka ako kastiel. Napriklad Orava.
2. zrucanina. Spis je top, Fakt krasna zrucanina.
3. jaskyna
4. Vysoke Tatry kedze zijeme na rovine a aj ked cestujes hodiny, nevidis ani kopce, nie to este hory. Mala tura.
Odkial je tvoj american. Ak niekde kde maju hory, tak potom nema zmysel ho tam brat. Tatry su len take prditko v porovnani so skalistymi horami.
5. vyhasnuta sopecna kaldera so Stiavnicou v strede. Uz len prechadzka ulicami vydlazdenymi s macacimi hlavami bude zazitok. Fascinuju ho sopky.
Moj 7 rocny nema sancu pochopit folklor a 18 rocneho to nebude zaujimat. Je to historia slovakov. Jemu je to ukradnute.
Zoberte ho vecer do mesta. Aj taka bezna vec ako pesia zona bude rarita. To este asi nikdy nevidel.
Ukazte mu ake je slovensko moderne. Napriklad nakupne centra, aquaparky. To sice pozna, ale urcite necaka ze su aj na Slovensku.
Najuzasnejsie bude ze ludia mozu pit alkohol na verejnosti. A podla toho z akeho statu je, bude tiez uzasnuty nad tym ze je alkohol v kazdych malych potravinach.
@andreatytler preco by american necakal, ze na Slovensku budu nakupne centra a aquaparky? To si americania myslia, ze v Europe spia na slame v hlinenom domceku, zadok si utieraju do lopucha a este ju po 2. svetovej vojne nestihli obnovit?🧐🧐
@andreatytler preco by american necakal, ze na Slovensku budu nakupne centra a aquaparky? To si americania myslia, ze v Europe spia na slame v hlinenom domceku, zadok si utieraju do lopucha a este ju po 2. svetovej vojne nestihli obnovit?🧐🧐
@anonym_8c51da O Slovensku vedia asi to ze je to niekde v Rusku a v Rusku nemaju ani pracky. Slovensko je fascinujuza zmes modernosti vo velkomestach ktora je daleko pred amerikou ale vidiek je ako vo feudalizme.
@anonym_8c51da O Slovensku vedia asi to ze je to niekde v Rusku a v Rusku nemaju ani pracky. Slovensko je fascinujuza zmes modernosti vo velkomestach ktora je daleko pred amerikou ale vidiek je ako vo feudalizme.
@andreatytler vidiek urcite nie je ako vo feudalizme, to dost prehanas, alebo si tu uz velmi dlho nebola.
@anonym_8c51da nielen americania, ale aj zapadna europa. Tie predstavy a predsudky su dost skreslene, takisto ako ich mame my voci rusku ci afrike- aj tieto krajiny sa uz dost posunuli a pri niektorych africkych mestach by nam sanka spadla (a by sme sa divili, ako je slovensko pozadu....).🤷♀️🤷♀️
@anonym_autor ukazala by som mu Bojnice, Cicmany, aj Oravsky hrad, tam nakrutili americania Nosferatu. Mozno by bolo prenho zaujimave Komarno s hradbami a vylet vedla do madarska alebo Sturovo, aj tam je co vidiet.
@andreatytler vidiek urcite nie je ako vo feudalizme, to dost prehanas, alebo si tu uz velmi dlho nebola.
@anonym_8c51da Ja uz viem Slovensko vidiet ocami cudzinca a ver mi ze vidiek posobi velmi feudalne. Taky pohlad na starsiu zenu v zastere so satkou na hlave ako taha karicku alebo okopava zemiaky na zahumienku. Rozbite chodniky a skratky vyslapane ludmi, 50 rocne zhrdzavene zastavky autobusu. Nechap ma zle. Ja nevravim ze je to nieco zle. Ludom je jedno ci je ta zastavka autobusu obita. Su na to nauceny. Bolo to tam roky a je to normalne. Vidiek v USA je taky isty, alebo este horsi. Ludia nevzdelani a su na to hrdi - rednecks. Ale v Amerike musis na ten vidiek cestovat niekam na lazy. Na Slovensku je ten vidiek vsade, dedina za dedinou kazdych 5 km.
Obrazom ameriky su mesta, obrovske roztahane, vsade cesty a domy v primestiach.
Slovensko je par velkych miest kde je velmi vela super modernych veci a vsetko ostatne je velka dedina popretkavana lesmi a poliami a lukami. Cesty uzasne moderne, ale vlaky hrozne. Ked clovek vojde do vlakovej cakarne v dedine, alebo aj mensom meste, to akoby sa preniesol v case 60 rokov dozadu.
Môj synovec tu mal spolužiaka z USA 20 ročného a bol hotový z našich hradov a zámkov, z historického centra Bratislavy a hlavne z tých malých starých dlažobných kociek na zemi čo sú v centre 😅 z tých bol úplne uchvátený 😅 Boli aj v UFO reštike.
Podľa mňa ešte Bojnice a podobné miesta.
Môj synovec tu mal spolužiaka z USA 20 ročného a bol hotový z našich hradov a zámkov, z historického centra Bratislavy a hlavne z tých malých starých dlažobných kociek na zemi čo sú v centre 😅 z tých bol úplne uchvátený 😅 Boli aj v UFO reštike.
Podľa mňa ešte Bojnice a podobné miesta.
@anonym_d175de Presne, tie dlazdene cesty to si americania nevedia ani predstavit a este terasy restauracii na pesej zone. To sa mu bude velmi pacit.
Banska Stiavnica, Strbske pleso, Popradske pleso, Spissky hrad, Ufo, daky nakupak- to musi byt podla mna😄, Bojnice.. ba Slovensku je vsade blizko, bude prekvaoeny, ze sa da precestovat v kratkom case vela. Aj Kosice Hlavna ulica sa paci.
@anonym_8c51da málokto vie čo to o Slovensku. Nerob si ilúzie, že sme pre nich extra zaujímavý. Ani ty nevieš čo a kde je v nejakom africkom štáte, alebo americkom 🤷♀️
@anonym_8c51da Ja uz viem Slovensko vidiet ocami cudzinca a ver mi ze vidiek posobi velmi feudalne. Taky pohlad na starsiu zenu v zastere so satkou na hlave ako taha karicku alebo okopava zemiaky na zahumienku. Rozbite chodniky a skratky vyslapane ludmi, 50 rocne zhrdzavene zastavky autobusu. Nechap ma zle. Ja nevravim ze je to nieco zle. Ludom je jedno ci je ta zastavka autobusu obita. Su na to nauceny. Bolo to tam roky a je to normalne. Vidiek v USA je taky isty, alebo este horsi. Ludia nevzdelani a su na to hrdi - rednecks. Ale v Amerike musis na ten vidiek cestovat niekam na lazy. Na Slovensku je ten vidiek vsade, dedina za dedinou kazdych 5 km.
Obrazom ameriky su mesta, obrovske roztahane, vsade cesty a domy v primestiach.
Slovensko je par velkych miest kde je velmi vela super modernych veci a vsetko ostatne je velka dedina popretkavana lesmi a poliami a lukami. Cesty uzasne moderne, ale vlaky hrozne. Ked clovek vojde do vlakovej cakarne v dedine, alebo aj mensom meste, to akoby sa preniesol v case 60 rokov dozadu.
@andreatytler čo-to mám na Slovensku pochodené a vďaka eurofondom sa dediny dosť zrenovovali, netvrdím, že niekde pánu bohu za chrbtom také neexistuje ešte ako popisuješ, ale rozhodne nie každých 5 km a rozhodne nie na celom Slovensku. Potom napíš dojmy po pobyte na Slovensku, aké boli predstavy a očakávania a aká je realita. Kedy si tu bola naposledy?
@anonym_8c51da bola by si prekvapená, koľkí si to myslia...
@andreatytler čo-to mám na Slovensku pochodené a vďaka eurofondom sa dediny dosť zrenovovali, netvrdím, že niekde pánu bohu za chrbtom také neexistuje ešte ako popisuješ, ale rozhodne nie každých 5 km a rozhodne nie na celom Slovensku. Potom napíš dojmy po pobyte na Slovensku, aké boli predstavy a očakávania a aká je realita. Kedy si tu bola naposledy?
@anonym_8c51da ale tu nejde o tu renovaciu ako taku, ale charakter stavby dedin a miest a ten je uplne odlisny. Uz len v takom nemecku mas od maleho poctu obyvatelov povinne miestny urad, kde ti vystavia obciansky a pas, prihlasis/odhlasis dane, prihlasis-odhlasis pobyt, jedno zdravotne stredisko (aj s ultrazvukmi a labakom), 1-3 velke supermarkety, minimalne 2-3 restiky, jednu pravnicku prax a jedneho danoveho poradcu. Proste, cokolvek potrebujes, "na dedine" vybavis a ziadne terigacanie sa pre kazdu prkotinu do okresneho ci nebodaj do krajskeho mesta ako na slovensku. V dedinach mas aj autobusove stanice, vlakove stanice maju velke parkoviska - toto na sk nemas tiez. Len male priklady....

@anonym_autor Keďže absolútne nevieme nič o tom kamarátovi - aké má koníčky, záľuby, či je športovec, kulinár, vedec, kockáč, aktívny či lenivec .... tak ho zober do Viedenskej ZOO.