Antikoncepcia pre 15-ročnú: Je Mistra vhodná?
Dobrý deň, rada by som vedela váš názor, poprípade skúsenosti s ant. pre tak mladé dievča. Dcéra má staršieho priateľa (21), mám obavy...a radila som sa s mojím gynekológom, vzal jej krv a predpísal jej Mistru..ale stále sa neviem rozhodnúť či má začať s tou ant. alebo nie..predsa má len 15( o mesiac 16)..ďakujem za každý názor
@mamka44 dobrý večer,len pre info-existuje nehormonálne teliesko,ktoré sa zavedie na niekoľko rokov a žena je chránená. Keďže som podobnú otázku riešila nedávno,tiež sa mi nepáčila myšlienka hormonálnej atk,tak sme situáciu vyriešili takto.
Je to určite tisíckrát lepšie ako riešiť nechcené tehotenstvo,interupciu,alebo dieťatko.
Mne rodicia vzdy verili
Mala som chvilku pred 15tkou, asi 2tyzdne ked som zacala chodit s 21rocnym a boli sme spolu dlhe roky.
Od 16tich som s nim uz aj cestovala po blizkych krajinach a vela krat spala u neho.
Sama som si potom v 17tke dala predpisat tabletky
@mamka44 Ja by som nepchala antikoncepciu svojmu dieťaťu. Je to svinstvo. S tým vzťahom by som nesúhlasila, ale viem akí sú mladí. Sama mám deti podobnom veku. Mama mieni, dieťa mení a urobí just do jedu. Jednoznačne používať kondóm a chrániť sa. To nie je len tehotenstvo, ale aj iné nástrahy.
@mamka44 tak ja mam 28r a antikoncepciu by som nikdy nebrala a už vôbec nie pre moju dcéru a určite by mala zakázaný sex do 18,ale jasne ze deti.si zrobia po svojom ,ja osobne by som radšej dcéru motivovala mať čistý krásny vzťah fakt asi by som.odpadla keby moja dcéra chcela v tomto veku intímne žiť. Určite v 16r nemajú co spolu byt intímne treba budovať kvalitnejší vzťah
..toto im.ani nevydrží takto...
ja som ako 15ročná mala chlapa mal 23rokov. tiež som brala antikoncepciu, žiaľ bohu mi nerobil dobre takže som prestala. a predstavte si nezostala som tehotná iba keď som už mala 26rokov 🙂
Ja by som dala do ruky skor kondomy s tym, ze ak budu potrebovat, kupis im dalsie. Alebo jej das peniaze. Nie som proti antikoncepcii, ale 15 rocna je naozaj este mlada, v hormonalnom vyvine...clovek sa z toho spamatava hrozne dlho, dlhodobo by sa uzivat nemala uz vobec (myslim tym aj 5 rokov bez prestavky).
Ahoj,vo veku tvojej dcéry som mávala hrozný menzes. Keď som sa v 17-tich odhodlala ísť ku gynekologičke, predpísala mi hormonálnu antikoncepciu. Problém bol "vyriešený", ale myslím,že mi to viac ublizilo ako pomohlo. Brala som ju s prestávkami cca 7 rokov. Ked sme sa začali s manželom snažiť o dieťa,zistili mi polycystické vaječníky,nebola som schopná otehotnieť, tak šup do CAR. Umelé oplodnenie som odmietla,tehotenstvo nakoniec po 4 rokoch snaženia prišlo. Ale pri 2.dietatku som dostala trombozu, o ktorej som nevedela,dieťatko mi zomrelo v maternici v 35.tt. Odvtedy mám kŕčové žily, ďalšie tehotenstva som bola sledovaná na hematologii, žiadne vrodené ochorenia krvi nezistili. Podľa mňa antikoncepciu predpisujú ako na bežiacom páse a pritom je to svinstvo. Nemám dcéru, ale keby som mala,neodporúčala by som jej s tým začať. Sú aj iné formy ochrany pred neželaným tehotenstvom a okrem toho, tvoja dcéra je naozaj mladá na to všetko. Ale je to na tebe-tvoja dcéra,tvoje pravidlá. Daj na svoj inštinkt... prajem Ti všetko dobré 🍀
@mamka44 mam 15 rocnu dceru a neviem si predstavit toto riesit. moja riesi skolu, jazykovku a kraso. a to, ze existuju chlapci este nezistila. vdaka MK som sa prave dozvedela, ze je preto pripecena. poviem pravdu, nezavidim ti. a netusim, ako by som sa k tomu postavila, lebo v mojom ponimani ma 15 rocna este na chlapcov fuuuru casu (a obzvlast 21 rocnych). v takom veku by ju mali zaujimat ine veci, v zivote sa este nasexuje dost.
Tiez by som jej navrhla antikonceociu.
Urcite lepsie ako nechcene tehu.
@mamka44 pripomínaš mi moju mamu. Ťa mi tiež dala predpísať a brala som ju 4 roky. Bála sa že otehotniem a to by neprežila.
Ja by som to svojej dcére nikdy neurobila. A keby som vedela čo má čaká neskôr tak by som radšej otehotnela. Je to strašný zásah do organizmu. Následky sú hrozné. A tiež to bola nizkohormonalna.
Tak napríklad kŕčové žily mám neskutočné, problémy s tlakom a to ešte nemám ani 40. Po vysadení som hneď pribrala 10kg. Po vysadení neskutočné výkyvy nálad. Libido nebolo žiadne počas užívania. Nástup menopauzy veľmi skoro. Problém otehotnieť 5 rokov to trvalo. A hlavne príšerné výsledky pečeňových testov.
Tak že za mňa, nechaj to na ňu a hlavne nech sa chráni on.
Ja sice dcéru nemám a toto riešiť nebudem, hovorím si že vďakabohu, lebo ja by som s tym nikdy nesúhlasila a sama by som hormonalnu antikoncepciu nikdy nebrala, ale na tvojom mieste keď si si tym stotožnená že v takom veku toto rieši, tak by som sa jej snažila navrhnúť ine spôsoby antikoncepcie, keďže silno pochybujem že 15-ročná vie komplexne zhodnotiť aký môže mať ta tabletka vplyv na jej dospievajuci organizmus…(a na hocijaký organizmus keď už sme pritom) darmo ti ti niektore ženy pišu ako ony nič nemali, jednak to uplne isto nemožu vedieť a po druhe každý je predsa iný…
Ale vidím že si sa už rozhodla, za mňa dobre
Môj názor áno úplne v pohode. Mala som 16r keď som začala brať antikoncepciu a presne tak ako tvoja dcéra ja som mala mať za mesiac 17r keď som začala brať. Môj priateľ mal 22r a sme spolu skoro 15r z toho 11r manželia. Osobne tiež moja mama volala svojej gynekologické a ta má objednala a išla som tam sama. Keď budeš spokojnejšia určite jej daj tu antikoncepciu ale dá s ňou aj porozprávaj ohľadom sexu
@mamka44 dievčatá mali.by ste vedieť aj že každá hormonálna antikoncepcia ma aj postabortivne účinky,to znamená ze ak.by aj k pocatiu došlo nastane.taky.skory micro potrat, oplodnene vajíčko sa bud neuhniezdi alebo nebude vyvíjať a tak milé mamky zabijete svoje deticky a ani si to neuvedomujete.
Ja brala antiku 8-9 rokov od necelých 18 rokov. Teda do nejakých 26 rokov Za mňa nie, mala som po nej dosť zle pečeňové testy a v kombinácii so stresom v práci následnú tachykardii…a tiež by som sa riadila intuitívne, ak ti niečo našepkáva nie tak nie. Vysvetliť mladým rizika narovinu a nech sa zariadia
Ja som s mojim muzom od 15-tich,sex sme mali az po dvoch rokoch.Chranili sme sa inak,tabletky som brala az o dost neskor..
@melany444 To si odkiaľ nabrala tieto informácie.Môj starší brat si v pohode žije cez teliesko.
Keď som spoznala môjho manžela mala som 14🙈vďaka tebe sa vzibam do kože mojej mamky. Nedala by som jej antikoncepciu ale verila že som ju dobre vychovala ak zvládla debatu o sexe podľa mňa bude fajn baba. Aj keď štát sa môže hocičo no
@kikulienkadd HAK je hormonálny mix, ale nemyslím si, že do CAR chodíš kvôli nej.
Ja som hak užívala chodím do CAR, ale nie kvôli sebe.
Nemám ani pcos ani nič podobné.
Nemusí každému sadnúť, ale zase zhadzovať všetko na hak je scestné.
@mamka44 a Ty vies vobec o tom ze antikoncepcia ma dost caste vedlajsie ucinky o ktorych sa sice malo hovori lebo nik medzi tymi pripadmi a branim antikoncepcie nevidi suvislost - ale je dokazane ze moze sposobit emboliu - a nie nie je to jeden pripad na 100 000 ale je to viac bezne nez spolocnost chce pripustit. Skus si pozriet toto video ( ked nechces video, aspon komentare … dievcata sa tam podelili s realnymi skusenostami )
https://www.youtube.com/watch?v=GvzDJXYNiVU … ja osobne by som dceru naucila rozoznavat svoj cyklus … lebo je na zaplakanie ze zeny nepoznaju ako funguje ich cyklickost ale miesto toho laduju do seba nieco co im meni doslova povahu - a naladu drzi na bode mrazu . A potlaca to co ich vlastne robi zenou - vlastne hormony. Nehovoriac o globalnej katastrofe ktorou su zvysky antiky v pitnej vode. Inak potom sa cudujeme nad nizkou plodnostou 🤔 zeby to mohlo mat suvis? Ludia zacnime sa viac zaujimat o dianie okolo seba a nerobme bez uvazovania to co vsetci ostatní … 😩
Inak strasne ma udivuje ako sa matky staraju o veci ako tu bola minule tema - cim umyvate podlahy? aby nedajboze babo neochutnalo mr. propera … ale ako im odbije 15 alebo pride prvy pupak ci frajer - uz s nimi bezite predpisat antikoncepciu … keby ste vy vedeli co za bordel to je, ani by Vas nenapadlo zakladat taketo temy ….
@mamka44 ochvilku ma 16. Bola som presne v situácii tvojej dcéry. Od 15ky som chodila s 21 ročným a keď som dovŕšila 16 mali sme prvý sex, mama mi dala predpísať antiku a boli sme spolu 3 roky a bol to veľmi pekný vzťah. Bola som vyspelá aj rozumu aj fyzicky a všetky moje kamošky mali v 15 frajerov a všetci starší. Lebo chlapci v našom veku s nimi sa nedalo o ničom baviť. To boli ešte deti. Bud kľudná, ver im, nech berie antiku a každú sobotu alebo nedelu keď bude u vás spat chalan tak pekne spoločný obed 😁 ja som spavala u toho frajera od 16 a každú nedeľu som mala spoločný obed s jeho rodičmi. Nijak ma to nepoznacilo, ani jeho, ani naše rodiny. Je tomu už 15 rokov ale stále máme krásny vzťah aj rodiny vzájomne aj my s bývalým 🙂
@mamka44 mam dcéry, uz teraz sa desím, ze toto budem niekedy riešiť.
Pre mňa by bolo smerodatne, ako dlho sú spolu, ci mesiac ci rok, ci mladý je ochotný aj počkať, ci hneď musí byť aj sex. A čo sa týka HAK, osobne neodporúčam. Brala som ju 4 roky už ako dospelá, mala som príšerne pečeňové testy, ktoré ma dohnali až k hospitalizácii. A veľmi dlho som mala problém otehotnieť, co je veľmi častý jav pri dlhodobom užívaní. Hodila by som s nimi ešte jednu reč, hlavne s mladým, aby sa chránil kondómom. Pre neho to nebude mať žiaden vplyv na zdravie, pre ňu HAK môže mať.
@mamka44 keď som mala 15 chodila som s 18 ročným chalanom. Chránili sme sa, ale keď mi meškal menzes nebolo mi všetko jedno. Nakoniec ma mama zobrala k doktorovi a začala som užívať antikoncepciu. Dnes mám 30 rokov, dve deti, vyštudovanú VŠ (medicínu) a ten chlapec je môj manžel 😀 som vďačná mojim rodičom za otvorenosť a dôveru ktorú mi preukázali 🙂
Ja som mala 15, môj muž 19, keď sme spolu začali chodiť. Od 16 som brala antikoncepciu, cca 9 rokov. Neľutujem. Upravila mi cyklus, zbavila ma akné. Keď som ju vysadila, ešte rok sme si dávali pozor na odporúčanie lekárky a potom sa nám o cca 6m zadarilo ☺️ takže ja som takto bola spokojná. Lepšie ako moje kamošky čo stresovali a kupovali v 16-17 tehu testy a modlili sa pri nich za jednu paličku.

Ja osobne som Mistru brala asi od nejakých 19tich rokov cca..možno 20 neviem už presne ..je nizkohormonalna..ja osobne som nemala žiadne problémy pri jej uzivani..ale keď ste sa porozpravali cítite že nie je to jednoducho vaše rozhodnutie ..a možno že dcéra sama s postupom času bude žiadať o hormonálnu antikoncepciu, veď sami uvidíte ..každopádne je aj tak super ako ste sa zachovala a možno s odstupom času pristúpite na tu HAK alebo si dcéra sama vyberie nejaky iný druh 🙂 avšak ak by mala veľmi bolestivú menštruáciu pripadne problémy s menštruáciou by som to HAK ja možno aj riešila ..ale však sú aj kondomy môžu sa chrániť aj tak..už len nech vám všetko dobre dopadne dcérka nech je s priateľom šťastná a vy aby ste sa nebála a mala v nich plnú dôveru ❤️