icon

Antikoncepcia pri liečbe vysokého krvného tlaku: Skúsenosti a odporúčania

natalka30
12. jan 2025

Ahojte chcem sa spytat ak sa niekto lieci na vysoky krvny tlak ci ma antikoncepciu a ze ako to prijima telo ja som oedysi davno mala a mi to vzdy tlak vyrazilo a lekar mi povedal ze uz mi nemoze nic dat...teraz som po porode šesť týždňov a zvazujem len neviem kedze sa liecim na tlak a obcas mi to nekontrolovatelne vyskoci ze mi to v nemocnici musia zrazit...ze ci je teda moznost mat najeky druh antikoncepcie...o dva tyzdne idem na kontrolu chcem sa na to lekarky spytat...dakujem za vase skúsenosti

danielittar
12. jan 2025

Ahoj. Mala som rovnaký problém. Predpísali mi jednozložkovú, takú,čo je vhodná pre dojčiace ženy. Chvíľku pokoj a po pár mesiacov zas vysoký tlak, plus iné nežiadúce účinky. Vysadila som, som bez tretí mesiac a pomaly sa to upravuje. Máš samozrejme aj iné možnosti, ako je tabletková HAK. Mne gyn odporúča teliesko, tak nad ním rozmýšľam. Existujú aj antikoncepčné krúžky, ktoré si sama vkladáš a vyberáš. Gyn nech ti vyšetrí hormonálny profil a podľa toho konzultujte alternatívu 🙂

natalka30
autor
12. jan 2025

@danielittar dakujem no ja som musela maleho odstaviť lebo tlak som mala 238/119 tak mi liecbu riešia a vlastne uz nechceme dalsie babo a nevedela som ze ci su nejaké moznosti kedze mne aj mama zomrela na tlak

monro
12. jan 2025

@natalka30 beriem lieky na vysoky tlak uz asi 5 rokov. Kvoli tomu som vtedy vysadila kombinovanu hormonalnu antikoncepciu. Potom som fungovala bez a teraz beriem gestagenovu, teda taku, co obsahuje len jeden hormon, progesteron.

danielittar
12. jan 2025

@natalka30 ani ja som nekojila, len táto jednozložková antika je vhodná aj pri vysokom tlaku. Obsahuje jeden hormón miesto dvoch, ako píše aj pani v komente vyšsie. Každopádne, gynekológ bude vedieť najlepšie poradiť 🙂 drž sa

janula2511
12. jan 2025

Aké hak si skúšala už?

kiki68
12. jan 2025

@natalka30 ked uz nechcete dalsie deti tak sterilizacia, pripadne muz na vazektomiu. Alebo nehormonalne teliesko pre Teba

galioska
21. feb 2025

@monro progesteron obsahuje aj mirena nie, tak ja mam mirenu a veru v poslednom case mam dost vysoky tlak aj beriem lieky na tlak, mirenu mam 2 mesiac a teda neviem ci pockat akebo uz riesit🙄

monro
23. feb 2025

@galioska ano, mirena ma len progesteron. Ja si tlak nemeriam, tak neviem. Ale asi by som sem tam mala.

galioska
23. feb 2025

@monro no mne sa kus zvysil, vraj je to prechodne. No uvidim co. Boze my zeny si pretrpime