Intímny manželský život v kresťanskej rodine
Ahojte, uvedomujem si, ze toto je velmi osobna otazka a mozno aj nie vhodna na MK, ale ak by ste s tym nemali problem...chcela by som sa opytat {predovsetkym veriacich zien} ako realizujete intimny zivot so svojim manzelom {myslim tym, ci s nejakou formou ochrany alebo ?} ....viete ja moc neverim billingsovej metode.....dakujem
@h2 ja nie som jasnovidka, takze nevedela som ze si veriaca. tu je to tak, ze vela ludi si nieco mysli a pravda je niekde inde
@horana suhlasim s tebou
ahojte, zaujala ma ma táto téma , niečo som našla
http://www.krestaniholic.wbl.sk/Manzelstvo.html
Aj my sme krestania, ale nie fanatici....
@buducamama myslím si že to nie je hriech, hriech je priviesť dieťa ako zvieratko, lebo "čo už“Máš rozum používaj ho. V kresťanstve je aj rozmer lásky medzi mužom a ženou, sex môže pomôcť len vyvrcholeniu a upevňovaniu tejto skutočnosti. Boh ťa pozýva k stvoreniu človeka, ale ti to neprikazuje slovom "ak... tak.... inak!!!" Nehovorí musíte!!! Je to skôr pozvanie - dar. A kondóm nie je HAK! To by aj Bilings bolo bránenie, lebo súložíš iba a zámerne v neplodné dni!!! Brániš počatiu!!! Rob to v plodné dni!!!! 🙂 Hak nezastávam ani mak - sprevádza ho možnosť abortu ak prvé dva účinky zlyhajú. Hak ako liečivo je iná vec, ale nie ako prostriedok neotehotnenia .
ja momentalne pouzivam personu.. pretoze som leniva.. a tak som sa k bilingsovej metode este nedokopala....a zatial funguje spolahlivo 🙂
no, problem s nou je, ze sa za normalnu cenu da zohnat len v UK ( da sa kupit aj v cechach, aj v rakusku, ale tie ceny su velmi vysoke) . Ja som ju kupila tusim za 25 libier na amazone.. teraz ked som mrkla na ebay, tak je tam dokonca aj 1 za 18 libier.. ale vacsinou su tam okolo 30 libier... a testovacie tycinky si tiez kupujem odtial
@mimkao katolici to odnikial nevzali, to sem pisali vacsinou neveriaci (aspon co si pamatam zo zaciatku diskusie, kde som ju este citala 😀 pripadne mozno nevzdelani katolici). Toto je nastastie somarina - aj pre tych co beru ako hlavnu Bibliu, aj pre tych co maju ako hlavny katechizmus KC 😀
@katarinka289 kto deti nema?prepac neviem presne na ktore moje slova presne reagujes,ved ano,nech si kazdy rozhodne co a ako chce a naco ma, aky chce mat zitvot...neviem,nechapem ten odkaz na mna
@ivanka.7 ono to nie je az tak vymyslene, v stredoveku sa to bralo cirkvou ako fakt, ze sex ma byt za ucelom splodenia deti. V modernej dobe to cirkev interpretuje jemnejsie, ale stale je v katechizme napisane, ze manzelske spojenie dosahuje dva ciele manzelstva: dobro manzelov a odovzdanie zivota a ze tieto dva vyznamy alebo hodnoty manzelstva by sa nemali oddelovat.
http://www.vatican.va/archive/ENG0015/__P86.HTM
Mam pocit,ze tu pisu same fanaticky...z antikoncepcie som sa nikdy nespovedala.Urcite to je lepsie nez ist na potrat,alebo mat deti ako smeti a nechat ich na pospas ulice
@diusik ak si si nevsimla tak moj komentar nebol len pre teba.Teba sa tykalo len to,ze cirkev za mna ucty ani stravu platit nebude.Tym som reagovala na tvoju vetu,ze ked ste tak veriace,nechajte to na p.Boha a nerieste,kedy mozete,alebo nemozete splodit ...
teda, zaujimava tema na citanie, aj ked teda presla som len par prispevkov...
ja som dost pragmatik a za veriaceho cloveka by som sa moc nepovazovala aj ked to mam na papieri, ale kedze som chodila na cirkevny gympel, tak k teme by som vedela dodat tolko:
- cirkev nevravi o tom, ze sex ma byt jedine za cielom plodenia deti, ale ma aj zblizovat manzelov
- nesmie sa branit ziadnemu pripadnemu splodeniu dietata, tj neprichadza do uvahy prerusovana suloz, ani kondom... polopatisticky, chlap sa ma vzdy spravit do zeny aby bolo splynutie z krestanskeho hladiska uplne
- jedina moznost ktoru cirkev pripusta je prirodzene sledovanie plodnosti zeny
suma sumarum, podla mna to je s cirkvou tak, ze ked nechcete dieta tak nesexujte (minimalne v niektore dni), ale ked uz sexujete tak na plno 😝
ibaze mne osobne sa akosi bije nebranenie splodeniu s cielenym nesexovanim v plodne dni (ked by mali na seba popripade manzelia chut), ale to uz bude podla mna skor prisposobenie sa cirkvi modernej dobe, lebo keby im niekto naozaj povedal, ze akokolvek sa splodeniu vyhybat je hriech, tak by tych veriacich zrovna povedzme nepriibudalo 😀
jaj a cirkev ma samozrejme strasny problem s tym ked si ludia vysvetluju bibliu po svojom, preto bol zostaveny vyklad k biblii, aby si ju kazda z nas ako aj tu v teme neprispodobovala po svojom 😝
teraz ma neukamenujte, ja tu rozhodne na nikoho neutocim, ani sa s cirkvou a jej nazormi nestotoznujem, iba takto nam to bolo podane od sestry predstavenej na skole (mimochodom skvela zena, az na tu cirkev 😀 )
@katarinka289 O.K. mas pravdu, ale sa potom nehrajte na veľkých katolíkov a odmietanie vsetkych druhov antikoncepcie. lebo bud som katolik a teda dieta beriem ako boži dar, že kolko mi ich Pan Boh nadelí tolko ich príjmem, alebo až taky katolík nie som a množstvo deti si budem korigovať sama.
Ty o com tocis? Ved cirkev praveze odporuca planovanie a sledovanie plodnych dni...
@katarinka289 no tak sledujte plodne dni a podla toho riadte sex a ked sa nahodou pritrafi dieta , tak ho prijmite ako boži dar a hotovo. Nechapem o com jej tato diskusia, ked v tom je si myslim ze jasno.
@gagik :tazko hovorit, kolko deti by si prijala, ked este nemas s rodicovstvom a vecami tym spojenymi, skusenosti. Mozno uz po prvom by si aj ty zacala s antikoncepciou...
@gagik "podla mna je nezodpovedne narobit si na tento svet 10 deti, pokial ich nemas z coho zivit.Pan Boh nam dal, okrem vaginy a penisu, aj rozum a ten nam ma sluzit nato, aby sme nim hybali...
@mamulka211 ja sa nevyjadrujem k tomu co by som robila ja,momentalne som v stave ze by som prijala aj 10 detí, než ani jedno. len som sa chcela vyjadrit k teme.
@gagik :ved v pohode, aj ja som sa len vyjadrila...
@mamulka211 🙂)) toto sa da ale povedat o vsetkom co sa týka kresťanskej náuky. To si mozes povedat aj o potratoch, že sak ked nemam peniaze na dalsie dieta a som tehotna rozum mi kaze ist na potrat...🙂))Krestanstvo je predsa o tom ze sa mas v kazdej situacii spoliehat na BOha ze aj ked sa ti zda situacia bezvychodiskova a tazka tak Boh ti pomoze, ci uz formou dobrých ludí alebo inak.
tych 10 deti si narobi jedine ta, ktora svoje telo nepozna alebo ma nejaky problem...pri pouzivani billingsovej metody spolu so symptotermalnou je tak lahko urcit plodne a neplodne dni a to aj pre nepravidelne cykly...a kto nie je schopny zit bez sexu cca 5 dni, tak uz neviem...ved zivot nie je len o tom...@katarinka289 ak sa z takych veci nespovedas, ide o neplatnu spoved. Pomocou tychto metod je mozne lahko odhalit rozne problemy, tiez anovulacne cykly...a koniec koncov clovek nerozhoduje nikdy o tom, ze teraz chcem dieta, tak si ho spravme, lebo mame na to peniaze...kolko je tu mamiciek co su zabezpecene a deti nemozu mat? Dovolim si tvrdit, ze Cirkev je v tomto viac nez moderna a nadcasova, pretoze nepodporuje ziadne tabletky a teda chemiu s otrasnymi vedlajsimi ucinkami a dnes je BIO tak "in" no nie? Este by ma zaujimalo, co robia muzi, ked ich zeny su na rizikovom a sex maju zakazany...ale to uz je ina tema
@gagik :tak v podstate mas pravdu, ja zas az tak veriaca nie som asi heh, ja radsej sa spolieham na antikoncepciu, aj ked, ziadnu nepouzivam, my len prerusovanu suloz.Myslim, ze to je tak akurat, ani ani...Ak Boh chce, otehotnejem aj tak, ak nie, tak neotehotnejem, ale aspon nepokusam privelmi...asi tak 😀 Zatial to niekolko rokov vychadza dobre.
@gagik prepac ale miesas jablka s hruskami a je vidno,ze z teba hovoria pocity sklamania,ze este nemas deti.To ma mrzi a dufam a verim,ze ich mat budes...no tu nikto nepise,ze ked tie plodne dni nevystihne a otehotnie aj ked to neplanuje,tak pojde na potrat.Samozrejme by som prijala aj tri aj styri deti,keby sa tak stalo.No ked clovek planuje a pozoruje svoje telo,tak je vyssia pravdepodobnost,ze bude mat len tolko deti,na kolko sa citi,ze uzivi...A toto cirkev podporuje..a o tom vlastne bola tato tema.No ako som uz napisala,nemas na to nestranny nazor,prave preto,ze este dieta nemas

@male.maca to sa len teraz rozbehne tam kam sa to nemalo rozbehnut (I ked dufam,ze nie a ostane to na normalnej citatelnej urovni )...uznavam,ze @kamilkka dala dost nemiestnu otazku...to z coho a preco a ako sa spovedame je absolutne sukromna vec.