Intímny manželský život v kresťanskej rodine
Ahojte, uvedomujem si, ze toto je velmi osobna otazka a mozno aj nie vhodna na MK, ale ak by ste s tym nemali problem...chcela by som sa opytat {predovsetkym veriacich zien} ako realizujete intimny zivot so svojim manzelom {myslim tym, ci s nejakou formou ochrany alebo ?} ....viete ja moc neverim billingsovej metode.....dakujem
Nedá mi nezareagovať...Boh nedal milovanie len na plodenie detí, pretože by sme malý plodný každý jeden deň, čo tak nie je. Boh nám dal aj rozum a preto ak spoznáš svoje telo, nie je hriech využiť plodné a neplodné dni. To nie je samozrejmosť že v plodný deň na 100% otehotnieš. HAK ničí ženské telo, psychiku a potencionálne dieťa, nového človeka....sledovanie plodných a neplodných dni nič také nerobí. Boh skôr, ako sme sa narodil nás poznal, čo snamená, že si bol v jeho mysli, minimálne.Bol si dokonale vytvorený. Máš právo povedať novému životu ty sa nenarodíš? Máš právo ho chemicky rozpustiť?Viac barbarská doba, ako žijeme v minulosti nebola. Dieťa je vždy Boží dar a požehnanie. Bohužial spoločnosť je masírovaná názormi, že mať viac detí je hanba a že asi nepoznajú ochranu, keď sa im niečo tak trapné a ponižujúce stalo. Každá žena má určitý počet vajíčok na celý život. Každým jednym tehotenstvom a dlhým kojením si ich vie ušetriť, čím si predĺži menštruáciu, životnú silu a vitalitu a predíde menopauzovým problémom. Tehotenstvá žene pomáhajú aj keď jej niečo aj zoberú. Boh to dobre vymyslel. Panna Mária povedala, že osobitne ochraňuje mnohopočetné rodiny a majú zvláštne požehnanie. Nie každá rodina má 5, 6 až 10 detí. Boh vie, koľko každý zvládne s Božou pomocou. Boh ti pomôže cez ľudí a nakoniec budeš mať krásnu rodinu a zásluhy v nebi. Manželstvo je otvorenosť a láska.
Predstavme si situáciu, že by vedci na Marse našli spermiu, vajíčko nebodaj spojené vajíčko so spermiou alebo embrio. Koľko tituliek z nápisom na MARSE JE ŽIVOT by sme asi videli.....je úplne tragické, že na jednej strane je život popieraný a iné aj mini baktérie, prvoky a iné druhy vyčarujú senzáciu radosť, keď sa nájdu tam, kde sa hľadajú. Žiadna vyššia forma bytia ako človek na našej Zemi nie je. A keď niekto zachraňuje mačičky a psíčkov a je mu do plaču keď zvieratá trpia, je popieranie svedomia ak riskuje, že svojim životným štýlom môže zabiť aj keď len to spojené vajíčko so spermiou a tým pádom aj zabráni vyššiemu vývinu novej bytosti, ktorá ma nesmrteľnú dušu, lebo zákon zachovania energie platí, čiže sa nestratí. To dieťa existuje a týmto spôsobom zomrie. Odmietnutie a zničenie jeho tela. Je to už forma vedomia a bytia. To dieťa ťa miluje je to láska, lebo je od Boha a raz ho uvidíš a možno ich tam bude viac. Pravda je len jedna a to je Boh a tej pravde neunikne nikto, ale v písme je písane, že radšej si máš utnúť svoj úd (ruku, nohu..) ako zhrešiť. Radšej urob všetko pre to, aby si neurobil chybu. A po smrti budeš v poznaní a odsúdiš sa sám. Nie Boh, ale ty sám budeš cítiť, že nebo nie je pre teba. A pôjdeš do očistca, alebo pekla. To že tomu neveríš, tým to nezmeníš, lebo si neni Boh, ale jeho stvorenie. My všetci sme len jeho stvorenie, pretože nás chcel a naši rodičia nás prijali. Nerozpustili ani nezabili. Mnohí si len myslia že sú Kresťania, ale nimi nie su a prevyšujú ich iní, čo o tom ani nepočuli. A hovoriť pravdu v dnešnej dobe je bláznovstvo, väčšie ako pred 30 rokmi, ale to nevadí. Klamstvo nikomu nepomôže a keď niekto pravdu vie a nič nerobí, je to jeho slobodná vôľa, ale bol informovaní a už nemôže povedať, že ja som to, ale nevedel....Bože? prečo si ma nezastavil? Prečo tu mám v nebi 3 deti? Akcia a reakcia aj po smrti. Lebo koniec života neexistuje.
@marsilea23 môžem vedieť koľko máš detí?
Mám jedno a som otvorená pre toľko detí, koľko mi Boh požehná. Či vlastné, alebo nevlastné.
Baby,priznam sa. Som veriaca,ale nepouzivam HAK. My vyuzivame prerusovanu suloz. Z mojho pohladu nerobim nic zle,lebo pri tejto sulozi vzdy dochadza k urcitemu mnozstvu spermii,ktore do zeny vniknu,cize otvara sa plodnosti, no nie naplno. Mozno poviete,ze je to pokrytecke,alebo ze je to proti cirkvy,ale nechcem byt ako moja sestra a mat jedno dieta za druhym len preto,ze metoda plodnych a neplodnych dni u nas v rodine nefunguje. Prave som hore pri jednom takom dietati z neplodnych dni 🙂 Nato,ze by tu nemalo byt je celkom hlucne 🙂
my s mm vyuzivame metodu plodnych/neplodnych dni, na zaklade pozorovania hlienu, niekdy odsledujem cyklusa ja teplotne (ale to sa mi uz neche 😀 ) noa k tomu pouzivam ovulacne testy. Zo zaciatku, kym som si nebola ista akomi funguje telo,t ak osm poctivo merala bazalku, ale teraz, si myslim, mi staci len pozorovanie hlienu a ovu testy. no a metoda plodnych a neplodynch dni fakt funguje, eln je pri nej vysoek persento zlyhania ludskeho faktoru, ze sa zle zinterpretuju vysledky.. takze je to dooost otazne, do akej miery to funguje ako antikoncepcia pre pary/ zeny, ktore nie su fakt zbehle v tejto oblasti.
My fungujeme tiez v ramci plodnych a neplodnych dni. Ja som ale brala hned od zaciqtku nasho manzelstva (cize aj intimneho zivota) tazke lieky na akne, podmienkou bola antikoncepcia. Po jej vysadeni sme tri mesiace sledovali hlien a sice sme sa nesnazili ani snazili otehotniet, napriek tomu, ze nemam cyklus ako hodinky (tak 30-34dni), podla hlienu a pocitania plodnych dni mi to vyslo. 🙂 Teraz zase nabehla skoro po 2rokoch po tehu a pri dojceni menstruacia, tak cakam, kedy sa dostavi druha....alebo druhy pokladik. 🙂 Zatial to vyzera podla meskajucej menstruacie na druhy pokladik. 😀 Ale mnohe zeny mavaju prve cykly po porode rozhadzane, takze sa nejdem potrhat za tehu testom. Ak nahodou nie sme teho, tak nabuduce vyskusam aj ovu testy, co som kupila....ci som si dobre vypocitala, odsledovala svoje dni. 🙂 Ja by som sa prirodzenej metody vobec nebala. 🙂
Plne suhlasim s Marsilea23 a neda mi to, pridat par vlastnych slov. Som velmi smutna z tolkych vykolajenych nazorov. Priblizovanych krestanstvu a viere aj ked smeruju uplne mimo.
Vela ludi si tu ospravedlnuje svoje nespravne pocinanie tym, ze ini ludia hresia aj horsie. To ma ako krestana velmi zaraza. Ak by zlocinci niekoho zmlatili bolo by ich priepustkou na slobodu to,
ze ini zlocinci niekoho zabili? A teda bitka v porovnani s vrazdou nie je az taka zla, takze su to vlastne dobraci...Hlupost. Akoby pointa krestanstva bola nebyt uplne najhorsi. Nie je nahodou
poitna skor o tom hladat to najlepsie zo seba a dovolit konat Jezisovi v nasom vnutri aby nas pretvaral na svoj obraz? ..mali by sme sa porovnat s tym najlepsim, aby sme vzdy nasli na sebe chyby, ktore sa mozeme
snazit napravit a tak smerovat do vecneho zivota. Navyse vela ludi si vyklada prikazania tak ako im to najlepsie zapada do ich chúťok a planov. Miesto toho, aby sa podriadili tej najvyssej autorite
a to Bohu, radsej si podriadia prikazania a Boha a slúžia svoju najvhodnejsiu interpretaciu, čo je podla mna dost velkym vyjadrenim odporu k Bohu, teda pýchou. Najzávaženjším hriechom. Je mi to veľmi
ľúto všímať si vsade navôkol taketo obrazy. Miesto vdaky k Bohu za sexualitu, za to ze mozeme prezivat orgazmus, sa este tvarime nespokojne s niekolkymi neplodnymi dnami zeny, ktore by tiez
ani nemuseli byt, ak by Boh nechcel ponechat takuto vyhodu pre tych ktori neplanuju v urcitej dobe rodicovstvo. To je uz druhe velke plus v oblasti sexuality. A predsa su tu metody ako HA, prezervativy,
prerusovana suloz. Pre neustalych nespokojnikov. Vsimnite si biblicku postavu "Onan". Po nom je odvodena onania. Vykonaval prerusovanu suloz, prerusoval to prirodzene dane Bohom len pre svoje
potesenie. V takomto pripade aj sex sa stava onania manzelskeho paru. Sex uz nie je vyjadrenim lasky ale len uspokojenim partnerov, ktori vyvuzivaju jeden druheho pre svoje pre dobro. Odporucam
kazdemu, aby konzultoval svoje pocinanie s knazom a s ludmi, ktori o tom vedia co najviac, ak to so svojou vierou myslite vazne a chcete sa raz s laskou postavit pred Boha a byt prichystani pre
vecny zivot, nie pre vecnu zahubu.
@zuzana_222 ahoj, chcela by som sa len vyjadriť k spomínanému Onanovi. Je pravda ako sa píše v Biblii že Onan vykonaval preušovanu sulož, ale ked si to prečitaš bližšie aj s vysvetlivkami pod textom tak Onan mal zabezpečiť potomka pre svojho zosnuleho brata ktoremu sa nepodarilo za života splodiť dieťa. A kedže vedel, že synovia nebudu jeho tak preto tak konal . Vysvetlivky pod textom uvadzaju ze sa previnil tým , že zo sebectva odmietol splniť tento hebrejský levirátny zákon v danej dobe. Píše sa , že Boh sa na neho rozhneval a zomrel . Ale moj názor je ten , že sa nevie presne prečo sa Boj rozhneval , či preto , ze nedodržal zákon a nespodil bratovi potomka alebo preto ze jednoducho mal preusovanu suloz .. nevyvraciam ani jedno ani druhe. Ale trebalo by sa v tejto veci poradiť s nejakym knazom, odbornikom .
@lea100 z textu jednoznacne vyplyva, ze hnev na nom spocinul, ze nevzbudil bratovi potomka, to bol Bozi prikaz, ktory vedome porusil, tu neslo o prerusovanu suloz...
Som rada, ze to niekto spomenul.... Pismo treba citat s vykladat v kontexte... Tento pribeh a ponaucenie je v tejto teme nespravne pouzity.... 😉
@myzma no skoda, ze si Onan nevybral metodu neplodnych dni... aspon by sme videli, co Boha rozhnevalo viac 🙂
Ahojte,
ja používam Personu. Som veriaca ,neccela som brať tabletky,tak som hladala a našla som.Viem ako funguje Billingsova, aj Simptotermalna.Kto v tom ma jasno,tak sa poteší,že na europskom trhu je "Bilingsovka v krabičkče".Je to prístroj,ktorý sleduje tvoje ženske hormony v tele a podla toho ti ukazuje plodne aneplodne dni.podla toho vies,kedy môžeš mať bezpečný sex s manželom bez nasledkov a aj bez akýchkolvek pomocok. treba k tomu ešte testovacie tčinky,ktoré z moču sleduju tvoje hormony.Je to jednoduché.Na Slovenskom trhu to nie je dostať,ale stačí si to najsť na nemeckom alebo anglickom e-bay.
@marsilea23
@zuzana_222
Baby, ja nechcem rypat, len som normalne zvedava, ako sa tato vec nabozensky vysvetluje u katolikov.
priklad 1)
Zivot vznika splynutim spermie a vajicka. Ak mu pouzitim antikoncepcie, napriklad Dany zabezpecim, ze sa nevytvori stielka v maternici, aby sa mohlo uhniezdit a ono preto prirodzene zanika zanikne, je to zabitie cloveka, vlastneho dietata...
Priklad 2)
Som zena, ktora po operacii prisla o maternicu (napr. rakovina, raptura pri porode), ale mam funkcne vajecniky aj vajcovody. To znamena, ze bezne dochadza k vzniku zivota, ale tam podobne ako v prvom pripade, ten zivot do dvoch dni zanikne a moje dieta zomrie.
Ako to je vlastne? Moze taky par v priklade 2 podla ucenia kat. cirkvi intimne zit? Nebolo by v takom pripade etickejsie pouzivat kondom, aby zivot nemusel byt predcasne ukonceny? A prirodzene metody tu neradte - nie je maternica, nie je cyklus... Ked tvrdite zenam, co sa chrania, ze zabijaju svoje deti, poviete to aj zene, co nema maternicu, ze ich posiela na smrt?
Nebolo by naozaj lepsie nasledovat priklady inych krestanskych cirkvi a pristupovat tak nejako ludskejsie a individualnejsie v tejto oblasti? Lebo ako vidno v prikladoch vyssie, take tie dokladne, logicke argumentacne vyvrtky a striktne a dosledne vyvodzovanie pravidiel moze viest k dost cudnym zaverom.
Neberte to ako rypanie. Ja mam uctu k ludskemu zivotu, myslim si, ze interupcie budu v buducnosti vnimane podobne, ako my vnimame hadzanie deti zo skaly v starovekej Sparte. Mam respekt k zenskemu telu, ako funguje a mam velky respekt pred zasahmy do toho fungovania. Ale mam aj o dost deti viac ako vy, nohy pevne na zemi a preto rozmyslam a preto sa pytam...
Dokelu, zasahmy = zasahmi, nechapem...
@rutie podľa môjho názoru toto už ma v rukách Boh. To, že žena prišla o maternicu nebol jej úmysel, takže sa svojim konaním nesnaží vzoprieť Bohu a hriech to podľa mňa nie je. Ale je to veľmi ťažká otázka a takáto situácia mi ešte nikdy nenapadla. Ale keďže nie som človek s odborným vzdelaním v tejto oblasti, obrátila by som sa skôr na človeka, ktorý to vzdelanie má. Napr. na kňaza alebo na ľudí čo majú naštudovaný katechizmus katolíckej cirvy a sexuálnu etiku. Napr. ja keď som mala otázku z hľadiska niektorých vecí sexuálnej etiky som napísala na etika@lpp.sk kde som sa čo to dozvedela. Môžeš to vyskúšať a naštudovať si o nich 🙂
v prípade, ak má žena vyoperovanú maternicu, nemôže dôjsť k oplodneniu, lebo sa zruší spojenie medzi vaječníkmi a pošvou. Pošva sa slepo zašije v mieste, kde bola predtým prichytená k maternici. Takže pohlavný styk je možný, avšak spermie sa ďalej ako do pošvy nemôžu dostať.
@rutie čo je hriech? čo je nesprávne? hriech je slobodná voľba k zlu. Slobodne sa rozhodnem nový život predčasne ukončiť, slobodne sa rozhodnem žiť životný štýl v tejto veci prihliadnuc na seba a nebrať do úvahy, že sex nie je len o sexe ale je o darovaní sa a darovaní života.....Boh vidí a pozná nás, prečo a ako konáme....a ak niekto nemá maternicu, predpokladám, že je za tým niečo vážne a nemôže za to. Takže nemá vinu aj keby sa to dialo, ale podľa správ vyššie písaných asi sa to ani neudeje( nespojí sa vajíčko so spermiou). Boh nezakazuje takým ľudom mať sex, lebo v písme je písané, aby boli jedno telo a jedna duša. Jednota má byť aj po intímnej aj duševnej stránke. Harmónia, láska a sloboda...Manželom sex pomôže, veď ho vymyslel Boh, takže vedel čo robí🙂 ps: Boh vidí umýsel našich skutkov a taká žena nemôže mať umýsel odmietania dieťaťa, keď ho nemôže prirodzene mať.
Tak ja by som HAK nikdy nepoužívala. Metóda plodných dní mi príde ponižujúca pre ženy. Nikomu by som ju neodporúčala bez použitia inej metódy. To nech si používajú chlapy. Je to humus obmedziť žene sexuálne vzrušenie a chlapovi ho ponechať. To už sme ako moslimi. Hovorím z vlastnej skúsenosti. Rovno cez ovuláciu si dokážem užiť sex najlepšie, cez iné fázy cyklu sa hlavne prisposobujem partnerovi a kvalita sexu nemá pre mna takú úroveň. Príde mi diskriminujúca. My sme používali metódu plodných dní, prerušovaný styk aj kondom. Záležalo to od fázy cyklu. Išlo nám o to aby sme obidvaja mali možnosť si sex čo najviac užiť. Ano, muži berú kondómy za nepríjemné, prerušovaný styk obidvoch partnerov oberá zčasti o zážitok ( pri spoločnom orgazme) ale všetky metódy dohromady vedia zaručiť kvalitné a rovnoprávne sexuálne spolužitie pre oboch partnerov. No na záver až takí účinní sme neboli, pretože 1x za používania týchto metód som po 9 rokoch neplanovane otehotnela a hneď aj s dvojičkami.Ale našťastie moja viera v boha ma tejto situácii zachránila a viem, že tieto dve dušičky k nám chceli prísť, tak sme ich so všetkou láskou prijali. Ešte pre fanatikov: nie som vydatá a do kostola by som dobrovolne nevošla, ale napriek tomu boha milujem bezvýhradne.
@marsilea23 velmi pekne povedane. Krasne.
@mirabelca Veľmi zaujímavá odpoveď. No mám pár otázok na margo toho, čo si napísala. Kto je podľa Teba fanatik? Ľudia, ktorí sa snažia dodržiavať prikázania? 🙂 Lebo ak je to fanatizmus, tak potom ma zaujíma, čo podľa Teba znamená Boha bezvýhradne milovať a ako sa to v Tvojom živote prejavuje.
v lete plánujeme so snúbencom svadbu, to je aj čas, kedy začneme intímne žiť. Pozerám rôzne formy plánovaného rodičovstva a aj sme boli na prednáške.. Avšak sledovanie hlienu vôbec nerozumiem.. a aj keď sa teraz snažím sledovať je pre mňa ťažké hlien nejak ozančiť.. ☹ Som z toho smutná, mám stres z toho, že môj snúbenec, potom manžel, bude vyžadovať intímnosti a ja sa neviem k tomu postaviť :/ Snúbenec je za prerušovanú súlož, ale to je tiež proti Bohu... nie je to prirodzené :( nechcem skončiť v pekle
a my by sme bábätko prijali, ale ja som po operácií chrbtice a nemôžem otehotnieť minimálne rok ☹
Mna napadlo, ze aj ked ludia pouzivaju kondom a maju uz 2 deti, tak urcite nesexuju "furt"...napr. sa kludne moze stat, ze mate chronicky zapal, problem, ktory sa vam vlecie roky, doktori vam nepomozu, je im to jedno a ked sa akurat trochu uz po tych 2-3 porodoch citete ok, ale akurat su plodne dni zase, tak co? Zase nesexujete, lebo...a potom situacia, ze sa zase citite blbo, ale mate neplodne dni, tak co? Prekonate sa a ideme na to, lebo teraz mozeme? Ja takto fungujem a ako veriacej mi to samozrejme nie je jedno, este sa nenasiel doktor, ktory by mi aspon povedal, co mi je, nie este aby som dostala adekvatnu liecbu. A pri chronickych vytokoch si odsledujte hlien a merajte teplotu, ked ste hore kazdu noc inak pri chorom dietati. No a este ked mate za sebou poporodnu depresiu, ze sa s placom a uplne rozklepana spovedate z toho, ze ste mali myslienky na samovrazdu alebo si priali, aby sa vam dieta radsej nenarodilo alebo umrelo...to je silne kafe...no a predstavte si, ze po takomto niecom, som predsa len nechala veci na Boha, nemala som silu riesit nejake metody...no a po 12 mesiacoch od porodu som bola znovu tehotna, ked sa babo narodi, prvy drobec bude mat len 22 mesiacov. A vobec, ale vobec netusim, ci sa poporodna depresia nezopakuje...modlim sa, aby nie...lebo moje 2 deti potrebuju zivotaschopnu matku, nie trosku! Tak ako teraz? Co je nezodpovedne, co je hriesne? Co je uprimne a co pokrytecke? Akosi som sa musela uz vypisat...
Baby, nejdem sa zapajat do toho "moralneho hladiska", lebo toto je na MK zbytocne... k teme - ja fungujem STM - meranie teploty + sledovanie hlienu. Je to spolahliva metoda -ALE - treba si co to postudovat a spoznat samu seba a svoj cyklus... jednoduchsia cesta? - tak na tej som od porodu 🙂 cez naturcomp som si objednala pristroj "pearl" - pocitac, kt vyhodnocuje plodne aneplodne dni na zaklade merania teploty. ODPORUCAM kazdej !!! 🙂
@rutie paci sa mi takato zvedavost 🙂 za mna odpoviem -lebo rada premyslam nad podobnymi otazkami 😀
1. zdrava zena, kt berie antikoncepciu vedome brani pocatiu -umelo (pozitim liekov -HAK) zabranuje pocatiu a reguluje svoj cyklus podla svojho uvazenia -inak povedane -diktuje prirode aj svojmu telu iny rytmus. Krestanske manzelstvo a teda aj intimny zivot by mal zit manzelsky par +Boh, teda Boh by mal byt ozvany do kazdej oblasti ich zivota -manzelia mi odovzdavaju svoj zivot a zaroven ich Boh pozehnava. Tym, ze odmietam prirodzeny rytmus svojho tela - to ako to urcil Boh, ale nastavujem si "pravidla"sama, hram sa svojim sposobom na Stvoritela. no a z mojho pohladu - ked upustim od cohokolvek moralneho je HAK to naj svinstvo... celkovy trend vo svete sa zacina otacat k prirodzenemu planovaniu, ci uz su to veriaci alebo neveriaci ludia...ale to uz sme mimo otazku.
2. k pocatiu a vytvoreniu noveho zivota je potrebna zdrava zena +zdravy muz. ak nieco v nasom tele nefunguje ako ma/neplni svoju funkciu/nesieme si dosledok choroby, operacie, .... nie je to nasa vina a nase rozhodnutie. fungujuce manzelstvo je vztah, kt funguje vo vsetkych rovinach, aj v intimnej... Boh nevravi, ze pre intimny zivot napisal "knihu pravidiel" - len poukazuje na stare zname desatoro a jedno z prikazani "Boh je len jeden, nebudes mat inych Bohov aby si sa im klanal" - takze ak mu nebudeme kafrat do "stvoritelskeho diela" a menit pravidla prirody, myslim, ze ok ... 🙂
v oboch otazkach sa mi javi rovnaka odpoved - pozvanie Boha do mojho zivota, odovzdavanie mojho zivota Bohu ako milujucemu Tatkovi a Stvoritelovi... mam pocit, ze odpoved na otazky tohto charakteru vychadzaju aj z toho ci clovek zazil zivu vieru alebo len suche kazanie zvlastnej katechetky, ktore nedavalo zmysel 😅
este by som rada dodala, ze by som najradsej pouzivala vsetko prirodzene, istu dobu som tiez brala HAK a bolo to strasne...aj kvoli zdravotnym hladiskam, mala som viac testosteronu a cykly raz za 37-60!!! dni a to bolo hrozne...nejako sa tam sledovat, no ja neviem, mala by som v tom riadny gulas...a bolo mi to vtedy este jedno. Mala som potom problemy s prsnikmi a vysadila som a citila som sa po nejakom pol roku celkom ok. Ale az po porode, po cca 3/4 roku, som zacala mat pravidelny cyklus, teda 33-37 dni, co povazujem za uspech a presne viem, kedy sa nam druhe babatko "podarilo"...aj v tom mal ruky Boh...lebo to bolo uplne mimo moju logiku, co sa vtedy u nas dialo 🙂...ale po druhom porode si uz fakt musime davat pozor, ale povedzte mi, cakat budeme aj tak min. 2-4 mesiace po porode, kedze tam stale mam zapal a hojenie bude trvat urcite min. tak dlho ako prve, o nejakom uzivani si po porode nemoze byt reci. Raz za mesiac s krivym usmevom na tvari sa prekona kazda zena. No neviem, ako to maju ine zeny, ale mne sa zazitok ako tak upravil po tom pol roku od porodu, ked som dostala normalny menzes a kojila som hlava nehlava skoro stale 🙂...takze ked sme prirodzene metody nikdy nepouzivali, rozhodne sa po porode nespolahnem na ne, tam ta ovulacia moze lietat hore-dolu ako sa jej zachce podla mna. Takze zase nesexovat dajme tomu rok po dalsom porode...no neviem, ktory chlap to vydrzi pri normalnom zdravi...ja som rada, ze teraz fungujeme tak raz -dvakrat do mesiaca a manzel sa samozrejme prisposobuje, ale dokedy? ☹ ...ako sme sa zobrali, predsa len to so sexom ide tak trochu dolu vodou a nie je to tym, ze by sme sa spolu nudili. Proste zdravotne hladisko...a to som fakt mala strach, aby som neotehotnela pol roka po porode, ako kamoska...ja by som to asi ani fyzicky a ani psychicky nezvladla. A fakt sa tesim na september a na to, ze budu 2 deti, relativne velmi male. Len teraz sa mi drobec naucil relativne dobre prespat noc. Takze po 15 mesiacoch totalneho nevyspania by som si rada aj oddychla, no krutime dalej. Pri takomto rytme deti alebo kratsom, no neviem neviem...je to cele zlozite. A Boh podla mna skor pozera na umysel, zamer...problem je v abortivnych metodach alebo v postoji, ze ja si chcem uzit a diea nechcem - bezdovodne odmietanie. Ale ak uz par ma napr. 2,3,4 deti, nevidim nic zle na tom, ked sa rozhodne dalsie nemat...ved vynosenim a porodom sa to nekonci. Pride skolka, skola, ine starosti...aby to rodina naozaj zvladla a dokazala aj vyzit a podobne. Aby sa manzeloa neutopili len v starostlivosti o deti...neverim, ze potom maju nejako extra casu na seba. Aj to predsa treba. Deti su nam zverene, ale nemozeme si z nich urobit modlu. V prvom rade ma byt po Bohu najdolezitejsi manzel/manzelka, az potom deti a to ostatne...
@katussska24 ano mas pravdu z jednej strany ALE aj pri pocitani plodnych neplodnych dni a prerusovanej suloze sa moze stat ze zea otehotnie. Boh vsetko zariadi a Boh sa postara je tak trosku somarina. Som veriaca ale vsetko do istej miery. Neviem si predstavit mat 10 deti lebo Boh nám ich nadelil a Boh vie co robi atd. Boh mi tie deti financne zabezpeci? Bude ich krmit, kupovat plienky, satit? Darmo som veriaca ked si jednoducho hrrrbu deti nemozem dovolit. Ale ak ma niekto velku vilu kopu penazi ktoré mu Boh nadelil lebo mne nie, tak nech sa paci ten moze mat kolko deti mu Boh do zivota da.

ja beriem normalne hak som spokojna a jedno si myslim, ze v zivote sa lludia dopustia ovela horsich hriechov a dolezite je to ako vychadzate vy dvaja nie antika, dolezite je, aby ste sa lubili nic ine hak beriem ako urcity druh pomoci aj a vyhnutiu sa urcitym problémom,