Jonášová metóda ako prirodzená antikoncepcia

andreatobias
1. okt 2021

Dobrý deň, má niekto skúsenosti s Jonašovou metódou? Na stránke uvádzajú , že sa to dá použiť aj ako prirodzená antikoncepcia, má niekto skúsenosti aj z tejto oblasti? Na koľko je to spoľahlivé? Ďakujem za odpoveď.

marseillefan
1. okt 2021

My sme o tom mali prednášku na predmanželskej výuke. Prednášal nám pár, ktorý túto formu antikoncepciu používal... a mali cca 10 detí. Všetky samozrejme chcené a plánované.

andreatobias
autor
1. okt 2021

@marseillefan ja čakám tretie, ale bude to aj tretia sekcia, doktorka ma upozornila, že ďalšie by bolo veľmi rizikové, ale sterelizaciu určite nechcem a ani brať hormonálne lieky a iné prípravky, tak dúfam že Jonasova metóda bude fungovať aj ako prirodzená antikoncepcia.

janetinka27
1. okt 2021

@marseillefan ahoj, bola to na 100 % jonasova metoda? nemohla to byt billingsova alebo creighton? dakujem

lusyc
1. okt 2021

@andreatobias na tieto prirodzené metódy by som sa vôbec nespoliehala.
Lebo spoliehala som sa po dvoch sekciách, tretia nedoporucena, dokonca aj barierovu ochranu sme používali a som zase tehotná. A to sme mali roky problém počať. Čiže tretia sekcia bude so sterilizáciou a hotovo. Nemusím riešiť tabletky, telieska, kondómy, gély, počítať, merať, zapisovať, stresovať a báť sa v konečnom dôsledku o vlastný život a kto bude vychovávať moje tri deti, keď ja pri 4. tehotenstve zomriem alebo ostanem niekde na ventilátore.

andreatobias
autor
1. okt 2021

@lusyc sterelizacia neprináša zo sebou žiadne iné riziká?

ailiba
1. okt 2021

@andreatobias my sme chceli vypočítať, kedy otehotnieť... Ale vôbec to neucinkovalo. Antikoncepcia neviem.

marseillefan
1. okt 2021

@janetinka27 uff, toho je viacej a sú v tom aj rozdiely? Tak sorry, toto fakt neviem...zrejme to asi Jonasova metóda nebola. Takže beriem späť...

janetinka27
1. okt 2021

@marseillefan ok, ja len pre istotu. bo jonasova sa opiera aj o datum narodenia atd, skor smerom mozno k astrologii. billingsova a creighton su prirodzene metody pri sledovani hlienu atd.

marseillefan
1. okt 2021

@janetinka27 ďakujem za vysvetlenie... to potom určite Jonasova metóda nebola

lucia147852
1. okt 2021

@andreatobias v tvojom prípade experimentovať s nejakou pokutnou metódou je čisté ale čisté bláznovstvo, sorry za úprimnosť, ale ak tu nechceš nechať 3 siroty uvažuj inak

pininka1
1. okt 2021

@andreatobias ja sa tomu venujem roky rokuce, pocitam si plodne dni, ale ja by som sa na toto urcite nespoliehala ako na jedinu antikoncepciu.

pininka1
1. okt 2021

@andreatobias a mam sterilizaciu pri tretom cisarskom, uz je to 4 a pol roka a ziaden problem nemam.

adka176
1. okt 2021

Určite sterilizácia a máš svätý pokoj ...

any_soj
1. okt 2021

@marseillefan jonasova je astrológia, ako horoskop. Creighton, Bilings, symptotermana sú vedecky podložené, založené na biológii a menstruacnom cykle ženy.

any_soj
1. okt 2021

@andreatobias ahoj. Toto je astrológia, ezoterika. Odhliadnuc od toho, že s takými vecami sa ja ako kresťanka zapletat nechcem, určite by som sa ani keby som bola neveriaca neriadila v tak dôležitej veci niečom, čo má výpovednú hodnotu horoskopu... Existujú skutočne, vedecky overené, na cykle ženy založené metódy. creightonsky model (za výučbu sa platí, lebo sú drahé školenia, čo absolvujú v zahraničí lektorky), symptotermálna metóda (mimo korony bývajú bezplatné kurzy vselikde na Slovensku, vedie ich Liga pár páru, certifikovaní lektori, teraz neviem ako sú). A bilingsova metóda (napríklad Anna Siekelová sa špeciálne venuje ženám, ktoré už nesmú otehotnieť). Osobne som skúsila všetky tri, najviac mi sedí symptotermálna, keďže tam keď stupne bazalna teplota (odsleduje sa podľa pravidiel), je to jednoznačný dôkaz, že v cykle už ovulácia prebehla a teda nastávajú 100% neplodne dní až do začiatku menštruácie.

evkamotka
1. okt 2021

Radsej si sleduj plodne a neplodne dni bilingsovou/symptotermalnou metodou. Co nie je ziadna sarlatancina, ale normalne vedecky podlozene sledovanie svojho cyklu a ovulacie

Ps, este moze ist muz na,vazektomiu. To je oproti zenskej sterilitacii mini zakrok, bezpecny, kratky...

andreatobias
autor
1. okt 2021
andreatobias
autor
1. okt 2021

@any_soj ako sa pani Siekelova venuje ženám, ktoré nesmú otehotnieť? Ďakujem za odpoveď

andreatobias
autor
1. okt 2021

@any_soj no na jeho stranke sa uvádza, že je to kresťanstvom schválená metóda prirodzenej antikoncepcie, a preberali sme to aj s kňazom.

lusyc
1. okt 2021

@andreatobias nie. Jediné riziko, ktoré ja vnímam je, že aj sterilizacia ( prerušenie vajcovodov podviazanim alebo laserom, podľa pracoviska) môže v nejakom mizivom promilovom počte zlyhať.

ailiba
1. okt 2021

@andreatobias rada by som vedela, podľa čoho určuju tu úspešnosť... Ich komunikácia je otrasná (vlastná skúsenosť). Nepoznám nikoho, komu by to fungovalo (myslím osobne). Podľa čoho robia štatistiky? Ako vedia, komu to zafungovalo a komu nie? Nikdy ich nezaujímala spätná väzba.

milka1988
1. okt 2021

@andreatobias ak nechceš antiku, nechceš kondom ani nesexovat tak skus radšej Daisy monitor je spolahlivejsie ako tabletky. Oodla Jonasa by sok sa neriadila. Podľa ich kalendara mi vyšlo v mojom prípade nikdy nebudem tehotná. Vždy vyšli zle tie hodnoty. A predsa som tehotná

any_soj
1. okt 2021

@andreatobias áno, pozerala som tú stránku. V ezoterike často sa stane, že sám ten človek je presvedčený, že má niečo (dar liečenia, poznanie,...) od Boha, hoci samotná tá vec má korene inde. Na rozdiel od názoru neveriacich, že kresťanstvo je spiatocnicke a odporuje vede je to presne naopak, kresťanstvo je náboženstvo s veľkým dôrazom na rozum. V ľudskom tele je naozaj zadefinovaný "systém" plodných a neplodnych dní a je možné ho spoznať - ale na čisto telesnej báze. Proste keď je vajíčko, je plodnosť. Nie je možné toto vypočítavať na rok dopredu na základe dátumu a presného času narodenia ženy. To je vysoko iracionálne. Kňaz nemusí mať poznanie o tejto konkrétnej metóde, sama hoci myslím, že sa v prirodzených metódach plánovania rodičovstva dosť význam som o tomto nemala šajnu, pozrela som len teraz pár stránok. Pochybujem, že kňaz podrobne vie o čo v tej metóde ide. Tiež nie každý kňaz vie ako funguje plodnosť ženy, že proste to sa rok dopredu nedá vypočítať (a ak to náhodou funguje, musí za tým byť niečo duchovné, otázka je od akého ducha - keď sa rozprávame na tejto úrovni). Mnohé ženy tu na koniku majú skreslené predstavy o vlastnej plodnosti (presvedčené, že otehotnieť sa môže aj 10 dní v mesiaci, že cez menštruáciu sa nedá, že teplota 37°C je sama o sebe údajom informujúcim o prebehnutej ovulacii,...) Čiže je možné, že daný kňaz tiež tieto podrobnosti nevie a preto mu metoda príde vierohodna a z morálneho hľadiska na jednej úrovni s ostatnými.
A čo sa týka spomenutej pani - je lektorka bilingsovej metódy a venuje sa v jej výučbe a v pomoci vyhodnocovať pozorovania hlienu špeciálne ženám, ktoré už nesmú otehotnieť. Má v tom veľké (aj osobné) skúsenosti.

euka210
1. okt 2021

@andreatobias nepoznam ju, ale ked chces prirodzenu, tak Bilingsovu alebo kombi...sledovanie...bazalna teplota, hlien, krcok

lucia147852
1. okt 2021

@andreatobias ak sa na to pozeráš z pohladu kresťanstva tak za
1. Toto určite nie je kresťansky schválená metoda, je to ezoterika, hriech proti 1BP
2. Máš tu dve morálne veci, život alebo ochrana. Hovorila som na tuto tému aj s viacerými kňazmi a jednoznačne tu vyhráva otázka väčšieho dobrá s teda byt tu pre svoje deti a nie za každú cenu riskovať len svy bolo všetko kóšer. Ale teda STM (symptotermalna metoda ) je zo všetkých najspoľahlivejšia, ale treba ju 100% dodržiavať a v prípade dokonalej istoty zo znamená vynechať styk pred ovuláciou a po nej pridať ku trom dnom zvýšenej teploty ešte 2 poistné

any_soj
2. okt 2021

@lucia147852 áno, pri používaní symptotermálnej tak, ako opisujes, to bude naozaj 100%, čo je viac než HAK aj než sterilizácia.