icon

Kresťanstvo a antikoncepcia

3. jún 2022

Ahojte som vydatá po dvoch pôrodoch zasebou a chcela by som riešiť nejakú antikoncepciu keďže ďalšie dieťa teraz alebo už nikdy neplánujeme. Som veriaca a stretla som sa s názorom že kresťan katolik nemôže používať hormonálnu antikoncepciu lebo je to hriech. Trochu tomu nechápem prečo by som ju nemohla užívať. Stretli ste sa s tým? Alebo viete kde je problém? Mne sa to zdá byt ok- veď zijeme slušný život sme manželia prečo by sme si nemohli normálne užiť?

elizita
6. jún 2022

@zazvorka87 to je tak, ked chce niekto silou mocou deti aj ked Boh ma zjavne ine umysly a dotycni to nechcu prijat.. taky tzv. veriaci clovek si ospravedlni etickost cohokolvek..

nevenka
Autor odpoveď zmazal
nevenka
6. jún 2022

@mija_ja ja som mala cely zivot nepravidelby cyklus a tirz som si myslela, ze sa to neda. A da sa, ako som zistila...😊

anny1984
6. jún 2022

O tejto téme som sa nedávno bavila so švagrinou, naše rodiny sú veriace. Ona má tiež kopu veriacich kamošiek, ktoré toto priamo riešili s kňazmi. Takže kňaz matke 4 detí dovolil používať mechanickú antikoncepciu, teda kondóm. Ale zase aj kňaz je len človek a tak od iného môzete počuť niečo iné
Sex je aj v kresťanskom manželstve dôležitý. Sex tiež stvoril Boh, aby sa opevňoval vzťah manželov.

yoxinka
6. jún 2022

@nevenka
Ja ti rozumiem a som rada, že si šťastná, je to super a fandím ti. K tomu mnou spomínanému páru, nie, to nie sú žiadne socky. Sú to vysokoškolsky vzdelaní ľudia, ktorí nesexujú kedy chcú, využívajú všetky dostupné cirkvou akceptovateľné metódy plánovania rodičovstva, majú za sebou kurzy atď … len nejako v ich prípade to nevychádza tak, ako si predstavujú. Pri jednom dieťati mama hovorila, že si boli na 100% istí, že nemá plodné dni. Všetky sledovateľné znaky tomu nasvedčovali, napriek tomu ostala tehotná. Ja keď ju vidím zas tehotnú, až mi je jej ľúto. Párkrát sme sedeli vedľa nich v kostole a asi 3 ročný chlapček má fakt veľmi neštandardné správanie, tipujem to na minimálne PAS. Ja mám tri deti a viem, čo úsilia to stojí, keď chcem pre všetkých plné bruško, pekné oblečko, nejaké zážitky, krúžky atď. Keď sme začali riešiť tretie dieťa, začali sme zároveň s ním riešiť dom, aby nám bolo pohodlne a dobre. Mňa tri tehotenstvá stáli veľmi veľa, mám trvalo poškodenú chcrbticu, do konca života musím cvičiť, raz za mesiac ma musí fyzioterapeut preklepnúť, pouvoľňovať, pred rokom som nedokázala bez bolesti dovariť obed. Viera je silná vec, ale tieto rim-kat. veci, ktoré sa týkajú sexuality, plodenia detí a antikoncepcie, to nedokážem prijať. Od svojich 13 rokov som fungovala v kresťanských spoločenstvách, poznám 5farárov, ktorí majú deti (stále v aktívnej službe), ďalších asi 5ktorí zo služby odišli, oženili sa, s mojou kamoškou spával kňaz!!! Tykám si s kopou kňazov a bavili sme sa na túto tému nespočentne veľakrát, každý to vníma inak, každý má tu hranicu, čo je ok, čo nie, inde. A to sú teologicky študovaní ľudia a oni sami ti povedia vždy inak. Takže my sme si s mužom vybrali cestu pre nás správnu a každý nech sa zariadi podobne.

derdia
6. jún 2022

Vela zien ti tu pisu hluposti..
Ty sa mozes s manzelom milovat, kolko sa ti len zachce... Vy si mate vyjadrovat aj takymto sposobom lasku.. Nie je to len na "plodenie" deti ako ti tu pisu, tie co si to len "myslia" ale informacie nemaju ziadne... Ale "mala" by si si sledovat plodne a neplodne dni, a proste mal by to vzdy dat do teba... Lebo proste tak nebranis pocatiu a ak nahodou by sa stalo, tak si dietatko nechas...proste nebranis Boziemu planu s tebou a tvojim zivotom...odovzdavas sa Bohu cela, proste patris mu a jeho planom....
Ja som veriaca, ale toto som zvazila podla seba... Aj plodenie deti je dar a treba s nim rozumne narabat...treba mat deti tolko, kolko zvladas, tolko kolkym dokazes byt plnohodnonou mamou, a taktiez popritom zvladat este vsetky ostatne zivotne role...a doba je strasne narocna, takze zvazit aj financne moznosti...clovek ma byt aj zodpovedny, pretoze priviest dietatko na svet nie je len tak...a osobne si myslim, ze cirkev to prehodnoti casom.

derdia
6. jún 2022

@nevenka krasne si to napisala, ano je to tak... Ale naozaj clovek, musi podla mna aj trosku pozerat na seba.. Aj na tie ostatne dietky.. Pretoze napr. Ja som niekedy rada, ze som... Bohuzial... Je to tak...a nie viac by som nezvladla...som veriaca verim, a tiez Dakujem Bohu, za vseeeetko co mam, lebo to mam z jeho vole... Len vdaka nemu... Ze mi to dal...ale dietatko je zivy tvor... Treba sa mu venovat, ano treba srba dat na druhu kolaj...alebo aj tvrtu. Piatu a siestu... Ale nie kazdy na to ma😔😔😔ti co na to maku, to maju z Bozej milosti...

drzaopica
6. jún 2022

Toľko klamstiev.Pri ATK sa vajíčko ani neuvoľní tak ako môže prísť k oplodneniu?vždy lepšie ako mať 5 deti a nemať čo do úst.
Moja sestra má silne nábožensky založenú svokru mali zdr.problem boli na IUI úplne neškodná metóda a svokra sa s tým nezmierila a ignoruje vnúča.To je choré

mamaproject
6. jún 2022

Autorke - "Som veriaca a stretla som sa s názorom že kresťan katolik nemôže používať hormonálnu antikoncepciu lebo je to hriech. "
Čo znamena byt pre teba veriaca? To ze veríš že existuje Boh a bodka, alebo Ho aj miluješ a chceš sa mu páčiť viac ako akémukoľvek človekovi ? Lebo ako veriaca určite vieš, ze existuje aj satan. Kto neposluha Boha slúži satanovi, sú iba tie dve cesty, inej niet. Boh alebo satan, čiže úzka cesta k Bohu, kde veľakrát treba sa zriecť svojho "JA" alebo široká cesta plná pohodlnosti. Neprirodzená antikoncepcia je hriech, to nie je názor to je fakt a pravda. Boh dal ľudom slobodnú vôľu a preto každý si s tým urobí čo a ako chce. Ateistov a inovercov tu neriešim, ale veriaci a milujúci Boha sa snažia vyhýbať hriechu..nedá sa to úplne , niet človeka ktorý je bez hriechu, ale Boh vidi snahu a túžbu...to že si polozila takú otázku je dobrým znakom, ze hľadáš správnu cestu, ale hľadaj ju v modlitbe, úprimnej srdcom, len nečakaj že odpoveď dostaneš hneď, lebo s Bohom je potrebne si vybudovať vzťah. Nepýtaj sa ludi, možno jedine kňaza, o ktorom vieš, ze je ozaj pokorný a dobrý, inak priamo pýtaj sa Boha, každý sme nejaký, aj tak tu väčšina prispievajúcich bud sú ateisti alebo akože veriaci ospravedlňujúci svoj hriech..ten život je krátky, a čo po ňom bude zaleží iba na nás samých.

matqa411211
6. jún 2022

@vladkulienka ja mam menzes viac menej pravidelny, +- 2,3 dni, pred 2 mesiami sa mi ale z nicoho nic posunul a meskal mi skoro 2 tyzdne, keby ze sa spolieham na tieto dni uz som tehotná, mam slobodnú vôľu a preto si volím kondóm,

oblecenie99
6. jún 2022

Táto diskusia mi pripomína časy, keď sme chodili na predmanželskú náuku. Všetky sme poctivo absolvovali, a musím napísať, že boli veľmi kvalitné, dobré a veľa som si z nich zobrala aj do nášho manželského života. Ale musím napísať, že aj vtedy, presne ako teraz, som pociťovala také jemne posmešné opovrhovanie, akože "nie si z nášho klubu, neberieš všetky pravidlá v jednom balíku, tak nie si dosť dobrá". Som katolíčka, mám za sebou sviatosti, ale asi ako to odznelo už aj tu: budem z tých naoko kresťanov, lebo sa neviem stotožniť so všetkými pravidlami a prikázaniami kanonického práva, jednoducho nie som aktívna katolíčka, tak vlastne som akoby na obtiaž..? zbytočne..? iba do počtu..? Taký VIP klub, kde nemáš patriť, ak sa nepodriadiš pravidlám úplne.

Pritom ten výklad aj v tej otázke takej antikoncepcie je stále iba výklad - niekoho, nejakého svetského človeka. Nieto vyššie písal, že Boh to zariadil tak, aby sme si to aj užívali, a preto sa to nemá robiť iba s cieľom plodenia detí, a práve preto je to prijateľná metóda, lebo sa to dá odsledovať v pohode.. ale čo ak to Boh zariadil tak, že sa to má robiť práve vtedy, keď si to užívame, lebo vtedy sme najplodnejšie..? Podľa mňa to má väčšiu logiku, nie? Taká prírodná motivácia k rozmnožovaniu..? Čo ak je preto hriechom aj prirodzená metóda? Možno ešte väčším, ako nejaký kondóm, ktorý ak praskne v nevhodnom čase, tak z toho môže byť dieťa, ale pri Bilingsovej metóde ide doslova o takú by som povedala až vypočítavosť a špekuláciu... ;) Mimochodom, ak žena neberie hormóny, tak paradoxne si najviac užije celú srandu práve vtedy, keď by na to z prevencie ani nemala myslieť, lebo je vysoká šanca otehotnieť.. čiže my spíme spolu ako manželia, veď takto napĺňame to manželstvo, na druhej strane to nerobíme vtedy, keby sme na to mali obidvaja skutočne chuť, ale iba vtedy, ak je to biologicky možné.... hm... Ja som napr. roky brala HAK, a preto viem cyklus v čase, keď som mala tabletky a bez tabletiek porovnať, a veru to je rozdiel. Nepotrebujem ani kalendár, ani merať teplotu či skúmať hlieny, aby som vedela.. ako to nazvať.. že príroda volá :D Skrátka, JE to iný stav, ako v iné dni. Ak niekomu toto vyhovuje a nemá s tým problém, tak v poriadku, aj keď osobne si myslím, že je naozaj veľmi málo žien, ktoré to praktizujú, sú s týmto úplne v pohode a stotožnené a nestresujú sa.. Len zase pomaly robiť "fake katolíka" z inej ženy, ktorá je veriaca a praktizuje vieru, len preto, lebo sa chráni aj ináč, je dosť smutné.

yoxinka
6. jún 2022

@oblecenie99
A ešte keď k tomu prihodíš fakt, že evanjelici môžu používať kondóm, baptisti môžu používať kondóm … grékokatolíci sa dokonca môžu oženiť a vykonávať službu ako otcovia rodín, tak potom z toho vychádza, že jediný správny postoj v tom celom má len boh katolícky, rímskeho obradu … lebo ostatné denominácie a odnože kresťanov si tieto veci vysvetlili inak 🤷‍♀️ A vôbec, ja neviem, či sa nejaká iná kresťanská cirkev tak strašne tlačí do manželských spální ako rímsko-katolícka.

lacibo
6. jún 2022

@yoxinka to je len tvoj akoze priklad, nie u kazdeho to tak musi byt. Je to vsetko indivudualne..je tam mnozstvo faktorov, ktore to ovplyvnuju, aky budea mat zivot.ty si to zariad ako ty chces, hlavne aby si bola vnutorne slobodna a stastna...moj prispevok si vobec nepochopila, ale to.vobec nevadi.😘.vsetko dobré

lacibo
6. jún 2022

@petricka22 presne, ako píšeš, je to prirodzene nemorálne..nemá to nič spoločné s kresťanstvom..ako aj manželská láska má byť prijímajúca..nie egoistická..tiež to nemá nič spoločné s kresťanstvom..sú totiž univerzálne platné morálne zákony v nás..ale to nie všetci chápu, ked človek nie je intelektuál, tak nepremýšla, potrebuje len praktické návody v živote, ako má čo urobiť a to je ťažké, lebo univerzálny návod na život neexistuje..každý má úplne iné podmienky..

terezka1947
6. jún 2022

Baby a v čom je problém?
Veď nikto nikoho nenúti byť katolíkom.

cecilia29
6. jún 2022

@nevenka ❤️

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
janaahotovo
6. jún 2022

@vladkulienka a kde vam to vlastne ten vas boh tak explicitne vysvetlil? predpokladam, ze vietepresnu odpoved, kedze uz mate ten rozum, ako pisete vyssie...

janaahotovo
6. jún 2022

@zazvorka87 co prosim ta dostala???

janaahotovo
6. jún 2022

@yoxinka len detail si dovolim - dnes na Slovensku byt vysokoskolsky vzdelany absolutne nie je zarukou ziadnej intelektualnej zdatnosti, ani schopnosti kťriticky myslieť, zial...ale to len taky doplnok😉

vorkola
6. jún 2022

@nevenka Dakujem Bohu, ze tu mám spriaznenu dusu.Uplne s tebou suhlasim,vo vsetkom.
@zazvorka87 Joga sa nema cvicit,Je v tom okultizmus,,teda spolupraca to zlymi silami.Ale tu mimoriadnu predvidavost dostala od toho zleho ducha.nie od ducha sväteho.

mamuskazuzuska
6. jún 2022

Cize kondomy su OK, ano? K potratu nedochadza... Pockaaaat...

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
nevenka
Autor odpoveď zmazal
nevenka
Autor odpoveď zmazal
cecilia29
7. jún 2022

@yoxinka vieš, kňaz nie je svetec. Za kňaza môže ísť dokonca ja skrytý psychopat tak isto ako aj za policajta, učiteľa, či lekára. V tomto sa ja držím oficiálnej náuky cirkvi nie toho kto čo povedal len na úrovni knaza. Aj keď ja mám v okolí len veľmi dobrých kňazov. Rímskokatolícka (greckokatolicka je prakticky to isté až na tie obrady a možnosť oženiť sa pred vysviackou) má skutočne krásnu náuku len strašne poprekrucanu ľuďmi. Ja som chodila na gréckokatolíckej gymnázium a mali sme mnoho prednášok o manželskej sexualite, o metódach plodných a neplodnych dní, o predmanzelskom sexe a skutočne to bolo tak dobre podané, že človek v tim nevidel obmedzenia ale výhody. A tak je to aj v skutočnosti. Všetky tieto obmedzenia majú neskutočne veľa výhod a aj prehlbujú vzťah s Bohom. Áno je to s časti o zriekaní , ale v dnešnej dobre zriakat sa niečoho nie je moderne. V minulosti si zriekanim a pôstom mnoho ľudí vymodlilo potrebné veci., Teraz už nevieme ani poriadne postiť, zriecť sa niečoho. A už v Biblii je uvedené ako je zriekanie dôležité a prehlbuje, približuje sa k Bohu. Sám Ježiš pred začatím verejného účinkovania bal 4o dní na pusti a postil sa aby si prehĺbil vzťah s Bohom, nadobudol duchovnú silu na verejné účinkovanie . Dnes ak sme katolíci sme.casto mechanicky. Aký máme vzťah s Bohom, čo okrem omše vo sviatok pre to robíme ? Poznám mnoho ľudí ktorí sú skutočne dobrí a snažia sa ľúbiť a pomáhať blížnemu ale prikázanie hovorí aj o láske k Bohu . Ja momentálne nedám dopustiť na knihy od Márie Valtorty - Evanjelium ako mi bolo odhalene. Skús možno ak sa.ri bude dať nakuknúť do tej knihy.
Prirodzené metódy plánovania rodičovstva nie sú zalozene na pravidelnosti cyklu ako nejaká appka v mobile ale na Tom že poznáš svoje telo , svoj cyklus. Ja teda čakám tretie a každé jedno je len plánované (a to sme extra plodný)

yoxinka
7. jún 2022

@nevenka
Oni piate dieťa nechceli, čiže sa im to stalo 4x. Do štvrtého boli ok. Skús tomu po 4 dieťati nechať voľný priebeh, potom daj vedieť. Oni sú mladší ako vy, ešte k tomu. Ale veď je to jedno. Rob veci ako ich cítiš, je to čisto na tebe s mužovi. Ako som spomínala, nikto iný sa o deti starať nebude len vy, je to čisto vaša vec.

yoxinka
7. jún 2022

@cecilia29
Ja viem presne na čom sú založené prirodzené metódy, mňa formovalo veľmi živé kresťanské spoločenstvo a mám asbsolvovaných kopu prednášok a do istého momentu života som bola ochotná to žiť. Rok pred manželstvom som sa sledovala, aby sme po svadbe mohli začať tak fungovať. Ja svoje telo poznám veľmi dobre 😉. Rob ako cítiš, ja nikoho neodsudzujem, či sa riadi prirodzenými metódami, či užíva HAK, mne je to jedno. Každá moja bližšia kamoška má minimálne štyri deti, poznám kopu mnohodetných rodín a viem, ako fungujú aj ako k tým niektorý. deťom nečakane prišli. Mne to do troch bolo tiež viac menej jedno. Po treťom, s mojimi zdravotnými problémami, s našim rodinným nastavením a ďalšími x faktormi do ktorých nikoho nič nie je, mi to už jedno nie je. Pokial si šťastná a spokojná, tak super, ja som tiež 😉. Každý si musí zvážiť svoje možnosti a zariadiť sa podľa toho.

yoxinka
7. jún 2022

@nevenka
Inak, je sranda, že na jednej strane mi napíšeš, že nevyhnutne musia robiť chybu ľudia zle vyhodnocujúci hlien atď. a hneď za tým mi napíšeš, že si zrejme tehotná so 4 dieťaťom, pričom netušíš, kedy si počala a bola si si istá, že nemôžeš byť. No a to je presne tá vec. Si ochotná toto “risknúť”, keď budeš mať doma štyri deti? A o tom zas píšem, že ja nie som ochotná to riskovať, keď mám doma tri, lebo moje limity sú už teraz presiahnuté.

yoxinka
7. jún 2022

@nevenka
Prepáč, že ti odpisujem ako debil, na 5x, ale čítala som to postupne, nedalo sa mi sústredene naraz. No a teda, keďže už vieš, že po štvrtom dieťati budeš aj ty riešiť plodnosť a ďalšie by si nezvládla zrejme a už aj kondóm bude ok potom a kde je tá nádherná spolupráca s Božím zámerom s vami, kde je tá otvorenosť životu a dôvera Bohu a ten nádherný naplnený sex vo všetkej jeho prirodzenosti, spojenie s manželom bez prekážok … už bude naplnený a v pohode aj ten s kondómom? 🤷‍♀️ Ja nerýpem, fakt sa pýtam.