icon

Kresťanstvo a antikoncepcia

3. jún 2022

Ahojte som vydatá po dvoch pôrodoch zasebou a chcela by som riešiť nejakú antikoncepciu keďže ďalšie dieťa teraz alebo už nikdy neplánujeme. Som veriaca a stretla som sa s názorom že kresťan katolik nemôže používať hormonálnu antikoncepciu lebo je to hriech. Trochu tomu nechápem prečo by som ju nemohla užívať. Stretli ste sa s tým? Alebo viete kde je problém? Mne sa to zdá byt ok- veď zijeme slušný život sme manželia prečo by sme si nemohli normálne užiť?

cucoriedkacucoriedka
5. jún 2022

@luccija ja som podstúpila ivf...rozprávala som sa. O Tom aj s kňazom...a vieš čo mi povedal? Ak vám dieťa z hora dane nemá byť...asi 20 ivf vám nepomôže...takže aj cez ivf je dieťa požehnaním.

ziarifka
5. jún 2022

@pantina007 máš pravdu, že samotné molekuly HAK nespôsobujú potrat. A že najsilnejším antikoncepčným účinkom ma byť potlačenie ovulácie (niektoré preparáty však uvádzajú, že zabraňujú ovulácii iba v 40 %). Ale toto na 100 % nie je schopná zabezpečiť žiadna HAK. Preto HAK spôsobuje ešte ďalšie 3 zmeny v ženskom tele, ktoré sa majú postarať o dodatočnú ochranu proti počatiu. A práve 2 z tých zmien vedú k potratu oplodneného vajíčka.

Katolíci považujú moment splynutia spermie s vajíčkom za moment, kedy Boh dáva nesmrteľnú dušu. Preto zabrániť oplodnenému vajíčku (nový človek s dušou) ďalej sa vyvíjať = zabiť človeka.

romanka93
5. jún 2022

@sirka9 na prvej stranke si napisala: jasne ze neuznávajú IVF. Lebo Bozou vôľou bolo aby nemali deti a nie pomahali si k tomu vedou. A za ďalšie, IVF nie je sex za účelom splodenia dieťaťa.

Rozumiem preco nie IVF aj preco nie HAK. Neprovokujem, skutocne uprimne ma to zaujima. Ked Boh stvoril tento svet a “nastavil” tu nejake zakonitosti, dal cloveku rozum, tak nie je veda tiez dielom Bozim a tym padom je jeho volou?

biolady
5. jún 2022

Ak chces mat ciste svedomie pred Bohom, tak sa riad podla Biblie. Nie podla cirkvi, ani podla fararov, ani podla nazorov mamiciek na koniku. 🙂 a HAK nie je potratova antikoncepcia. Ale aj tak by som to do seba nikdy nedala. Je vela moznosti, ale myslim ze gynekolog vysvetli lepsie a odbornejsie ako my, nie?

iva_ab
5. jún 2022

My sme to mali na náuke (samozrejme to nepraktizujeme) ale ide o to, že v kostole keď si prijal sviatosť manželskú, tak pohlavný styk je vlastne naplnenie tejto sviatosti. A cieľom má byť počatie dieťaťa alebo teda sa o to pokúsiť - preto aj prerušovaná súlož, akákoľvek antikoncepcia, je všetko “oficiálne” hriech. Jedine čo by malo platiť je, že žena si počíta plodné/neplodné dni 🙈🙈🙈 p.s. aj keď nemáte sex a - no ako to napísať - urobíš muža 😂 aj to je hriech, lebo to nie je “naplnenie sviatosti”. Inak môj názor je, že je to pekná blbosť, keď sa nad tým logicky zamyslim, tak aj to počítanie plodných/neplodných dní je za účelom, že nechceš mať dieťa, aký je teda rozdiel medzi tým a inými formami (antikoncepcia, prerušovane atď)? Ale tak jeden farár povedal 🫣🫣 podľa mna obyčajná buzerácia, keď už ďalšie bábo nechcete, treba sa chrániť.

monika494
5. jún 2022

Rob tak ako citis. Nenechaj sa viazat nejakymi doktrinami. Je lepsie narobit deti a nemat ich z coho uzivit ako mat tolko na kolko si clovek trufne? Treba zapojit hlavu..

ziarifka
5. jún 2022

@romanka93

Genezis 3:5 SSV

ale Boh vie, že v deň, keď budete z neho jesť, otvoria sa vám oči a vy budete ako Boh, budete poznať dobro a zlo.“

To je rozhovor hada s Evou. Nechala sa zlákať. Aj satan padol, lebo bol iba stvorením, ale chcel byť ako Stvoriteľ. V človeku je od prvého pádu pýcha a vzbura voči Bohu. Také to detské: "Ja sám." Ja si to urobím po svojom, ja to viem lepšie ako Boh.

Nie je problém poznať mechanizmy, ako vzniká život. Problém je, keď ich zle používame. Rádioaktivita pomáha a lieči. Ale aj zabíja. Len preto, že sme ju vďaka rozumu od Boha objavili, nebudeme považovať za božiu vôľu hádzať po bomby, lebo sme sa ich naučili robiť.

A preto, že vieme ako vzniká život, neznamená to, že si môžeme vyrábať a zabíjať ľudí, lebo sme prišli na to, ako sa to robí.

oblecenie99
5. jún 2022

@iva_ab To isté som písala vyššie aj ja,nechodili sme na tú istú náuku?😁 aj počítanie plodných a neplodnych je podľa mňa antikoncepcia a nikto ma o opaku nepresvedčí,aj keď sa poskladá na kocky. Príde mi to ako také obchádzanie zákona, základná idea je rovnaká: robíme to tak, aby z toho bolo/ nebolo dieťa. Je to len prirodzena verzia, je tam aj "Grand final" na patrične miesto, ale stále s vedomím ochrany.

elementissa
Autor odpoveď zmazal
zoeeoz
5. jún 2022

Nam na pouceni hovorili, že je dôležité riešiť plánované rodičovstvo, to znamená, keď máš plodné dní nesexuješ inak sa môžte vytrtkat aj 100x za den len teda bez gumy a ani nie do "periny"😂 kresťanský párik nám hovoril ako si meria žena bazalku teplotu a tak si sleduje ovulaciu... ale teda pre mňa to bola len povinná jazda a dosť dobrá zábava:D

laurita285
5. jún 2022

To je fakt logika hodná kresťanskej pripečenej logiky.
Počítať plodné/neplodné dni je OK ale natiahnuť na vtáka kondóm už nie.
Wow.

cervenaruza123
5. jún 2022

Ahoj. Napis mi sukromnu spravu, poslem ti jeden zaujimavy clanok a nejake veci, co mam od knazov a podobne. Ochrana pred tehotenstvom v manzelstve je dost individualna tema a stredoveke nazory typu, ze krestania maju sexovat len ak chcu deti, su dost cez, lebo tak to vobec nie je.

aa_andi
5. jún 2022

Ahojte,
Som veriaca ale myslím že aj to je trochu rozdiel že ako to celé kto vníma takže tu nejde len o antikoncepčný účinok ale zamysli sa aj nad tým že sú to hormóny, brala som a mala som nežiaduce účinky a nikdy by som si to už to úst nedala pokiaľ by som nemusela z nejakého zdravotného hľadiska. Žijeme v modernej dobe a práve to nám otvára možnosti ako si dávat pozor , no predsa ostať vo svojom presvedčení čo sa viery týka. Čítala som o prístroji daysy a Lady comp. Skús si to pozrieť . Áno je treba investovať do toho nemalo peňazí ale ženy si to chvália. Samozrejme ži to nemôže každý dovoliť no nie je zlé vedieť aj o takejto forme.

zoeeoz
5. jún 2022

@laurita285 jj😂😂 paci sa mi ze není podstatný zámer ale prevedenie😁

juafs
5. jún 2022

Ahojte,ja si tiež myslím,že je to o vnútornom presvedčení.Tak ako ukradnem alebo neukradnem nie preto,že mi to niekto prikáže alebo zakáže,ale preto,že jednoducho mám svoje zásady a viem prečo...Rozhodnutia vo svojom živote robíme sami...môžme si nechať poradiť a môžme to mať v živote ľahšie,ale aj nemusíme a potom treba znášať dôsledky.Podstatné je,koho berieme ako hýbateľa svojho konania.Som veriaca a verím,že ten Niekto nad nami musí byť veľmi múdry,keď vymyslel a urobil toľko krásnych vecí,že nás,ľudí má veľmi rád,keď to s nami ešte stále vydrží...A verím,že aj vec plodnosti urobil veľmi dobre!On je ten,ktorý nás zostrojil a dobre vie,ako máme správne fungovať....Som 15 rokov vydatá,s manželom máme 4 krásne deti,najmladší má 8 a náš intímny život vôbec nie je 3xza rok!!!A nepoužívame žiadnu antikoncepciu.Rozprávala som sa s kamarátmi-staršími manželmi,ktorí sa majú stále radi a hovorili mi,že najlepším spôsobom na obnovenie iskry v manželskom živote je to,keď sa vieme aj trochu zdržať.Myslím,že človek,ktorý musí mať všetko hneď,to má ťažké.A často antikoncepcia spôsobuje problémy-trombóza,rakovina.Stretla som sa aj u neveriacich s tým,že chcú poznať svoje telo a nedovolia zbytočne chemikáliam brázdiť svoje telo.

juafs
5. jún 2022

@feringo A keby si ten dáždnik natiahla na celý svet,ani to by nevadilo?

juafs
5. jún 2022

Najťažšie je začať...Ja som zo začiatku tiež bola z toho jeleň,ale postupne som prišla na to,kedy mám ovuláciu...a to je podstatné🙂Verím,že to zvládneš!Ak by si mala nejaké otázky za pochodu,mám kamošku,ona je v tom doma a mohla by si ju hocikedy kontaktovať🙂Myslím na Teba!

nancy171
5. jún 2022

@nestastna21 toto je napisana nepravda. Nie som ortodoxna, ale ma to inu logiku. Ak niekto nevie, tak netreba pisat klamstva.

lauricka
5. jún 2022

tak podla nich je aj cvicit jogu hriech. Zariad sa podla seba a svojho svedomia. Niekedy ludia z cirkvi sa montuju do viac veci, nez by sa sam Pan Boh montoval, sa mi zda :D. Neviem, ci existuje aj taka, ktora uplne znemoznuje oplodneniu vajicka, aby si sa akoze vyhla potratovemu ucinku, mozno aj gynekolog poradi alternativy. Napriklad aj take teliesko vlastne sposobuje potrat. Mozno bude stacit kondom...To je velmi individualna zalezitost...

lauricka
5. jún 2022

@juafs hej, len to musi mat zena pravidelny a spolahlivy cyklus. Mnohe vsak maju hormony v nerovnovahe a otehotneju aj cez menzes, atd. alebo to nevedia ani vypocitat. A s tymto rizikom, ze co ak, je, predsa len, zena trochu pod stresom stale...

ouwecka
5. jún 2022

Pri ortodoxných katolikoch je to tak ze je pripustna len ta metoda kde sulozite len v dane dni,teda mimo ovulacie
Podla katolicizmu tak..
Pozri co sa viblie tyka sex patrí do manželstva a kolko deti chces je na tebe, Boh hovorí aspon o 3 ale samozrejme ze ta pozehna aj s 1 je onna tebe,dolezite je vo mas v srdci
Ked je este normálny chlap podstupi aj vazektomiu napr 🙂
Ved vsetci hresia,neboj sa aj babky z kostola poslu vnuvku na potrat,hlavne comu veris ty 😉
Nezabudni,ze katechizmus pisala skupina knazov
Bibliu písal Boh (ludia nim povolany) a ta obsahuje aby sa zena vazila a aby ste si sex uzili,vid piesen salamunova,to je je riadna zmyselnost sexualna v archaickom jazyku 😊

lenkakravcova
5. jún 2022

@hefo
Joooj tak blbá nie som. Nemyslela som tým, ze majú rozdielny názor na vieru v trojicu.. Ale reálne sú maronitski katolíci dosť odlišní od rimo. Rovnako aramejski. Východné katolícke cirkvi iného než rimo rítu, si viac dávajú záležať na takých veciach ako sviečky pri vstupe do kostola, na ikony, na otáčanie kňaza smerom k oltáru (nie zadkom k oltáru ako rimo), majú v niektorých ohľadoch striktnejšie a patriarchalenjsie názory.

lenkakravcova
5. jún 2022

@zuzliq Čo si vymýšľam? Špecifikuj, presne.

matulayova
5. jún 2022

@nestastna21 , zabránenie počatia bábätka v kresťanskom svete nieje hriech. Ak si “ kresťanská” rodina babatko želá - “uzivaju” si kedykoľvek. Ak si dieťatko neželá “ ( z akýchkoľvek dôvodov ) “ uzivaju “ si samých seba kedykoľvek mimo plodbych dni! Jedine v tom je rozdiel, treba si strážiť svoje plodne a neplodné dni. S manželom tak žijeme uz niekoľko rokov a nevieme si vynachváliť.

matulayova
5. jún 2022

@nestastna21 , zabránenie počatia bábätka v kresťanskom svete nieje hriech. Ak si “ kresťanská” rodina babatko želá - “uzivaju” si kedykoľvek. Ak si dieťatko neželá “ ( z akýchkoľvek dôvodov ) “ uzivaju “ si samých seba kedykoľvek mimo plodbych dni! Jedine v tom je rozdiel, treba si strážiť svoje plodne a neplodné dni. S manželom tak žijeme uz niekoľko rokov a nevieme si vynachváliť.

66simonka66
5. jún 2022

@matulayova nie všetci si môžu strážiť plodné a neplodné dni. Ja mám takú nepravidelnú menštruáciu že toto by sa v žiadnom prípade nedalo. Antikoncepciu som užívala už od 16rokov kôli nepravidelnej ms a to som ešte sexuálne ani nežila a nikdy by ma ani nenapadlo že užívanie antikoncepcie je hriech, bez umelého oplodnenia by sme možno nikdy nemali deti. Všetky tieto veci som podstúpila a zistila som že je to hriech až keď nám to na náuke pred sobášom hovoril kňaz. Môžem uznať že vtedy som pochopila že moje názory a názory kresťanstva sa značne líšia. Verím v Boha, verím že je tu niekto, niečo viac ako sme my. Verím že smrťou sa to všetko nekončí. Myslím ale, že nie všetko čo nám kresťanstvo káže je správne, všetci máme na to svoj názor a musíme urobiť rozhodnutia ktorým veríme my. Myslím že byť dobrým človekom, ktorý pomáha iným, ktorý má v sebe ľudskosť a lásku je viac ako dodržiavanie nejakých takýchto ,, extrémnych,, pravidiel.

sirka9
5. jún 2022

@romanka93 to by si sa možno dozvedela od cirkvi. Ved ta upalovala vedcov, keď hlásali niečo iné než cirkev. Ved cirkev predsa neguje vedecké poznatky, pretože Boh zmysla inak.

tianna
5. jún 2022

A čo tak obyčajný prezervatív? Isto nie je potratovy a ani nejak inak zdraviu škodlivý.. sú aj bezlatexove ak by jeden z vás nezniesol latex

petricka22
5. jún 2022

@laurita285 preco si sa tu prisla vysmievat? Neviem, kto je tu pripeceny, ale ty nepoznas ani zaklady krestanstva, tak preco sa tu tomu vysmievas… vsetko ma svoje dovody, nie je na tom nic pripecene

matussara
5. jún 2022

Viera je nieco ine ako ich nariadenia. Cele ucenie je pokrutene a upravene ako im vyhovuje. Manipuluju ludmi cez hriech. Ktory boh tresta?