icon

Manžel trvá na používaní kondómu. Súhlasiť alebo nie?

5. mar 2026

Máme už počet detí, ktoré sme chceli. Plánujem užívať hormonálnu antikoncepciu, ale muž je proti a trvá na kondóme. Súhlasili by ste s tým alebo by ste išli do hormonálky?

anonym_e26781
6. mar 2026
@anonym_autor

@doriiis Tu odmieta (z náboženských dôvodov), je katolík.

@anonym_autor ale ved ako katolík by mal odmietať aj kondóm. Tiež som katolík (so svojimi názormi) a napr na predmanzelskej náuke nás učili, že všetky tieto spôsoby sú hriech. Ak kondóm, aj antika, aj prerušovaná súlož. Takže kondómom si moc v tomto ohlade nepomôže. Nám kázali, že si mame počítať plodné a neplodné dni. A keď som povedala, ze kvôli mojim zdr problémom to nie je možné, vraj ,,vždy sa dá nájsť spôsob" (neviem aký). Aj z používania kondomu sa musí spovedať. To, ze mu to jeden kňaz schválil je blbosť. Nemal by.
Ja by som bola tiež za vazektómiu. Je to rovnaký hriech ako kondóm. Keďže na to pozeráte z tohto uhla.

thirstymonk
6. mar 2026
@minenkaa

@thirstymonk ak sa smiem opýtať,,koľko máš rokov

thirstymonk
6. mar 2026
@sova7

@thirstymonk a to so videl počul či si to myslíš?

@sova7 TO je oficialne učenie katolickej cirkvi. Nie je ťažké si to dohľadať. Aj taký exegéta ako ty to určite zvládne na googli za 5 sekúnd

thirstymonk
6. mar 2026
@anonym_d1566f

@thirstymonk neuznávam horm. Antikoncepciu, lebo áno, rozhlasu hormonalny system, zastaví ovulaciu a menštruáciu a odstaví vaječníky v Tom najprísnejšom období ženy.
Ale máš v Tom troška chaos. Pretože práve NAOPAK, horm. Antikoncepcia obsahuje ženský hormón estrogen, ktorý žene vylepší pleť, vlasy a urobí ju ženskejšie.
Steroidy sú naopak založené na testosteróne.

@anonym_d1566f Anabolické steroidy, aby sme boli presní ;)

thirstymonk
6. mar 2026
@anonym_839647

@thirstymonk hned si mohol napisat, ze si plochozemec a bojis sa chemtrails. Usetrila by som si namahu s prvym prispevkom. Uz je mi vsetko jasne.😄

@anonym_839647 Čo ti drbe? Ja nie som žiaden plochozemec, a chemtrails poznám len z filmov. Mám o kvantovej fyzike a astronómií vedomosti, že by si sa z toho zesrala jak kojenec, študoval som to na VŠ, aj keď som nedoštudoval.

Téma mojej neúspešnej bakalárskej témy bola: Flukutácie kvarkovo-gluénovej plazmy vo veľmi ranom vesmíre a ich vplyv na ďalší vývoj vesmíru.

Bohužiaľ mojej univerzite skončila akreditácia na fyziku a keďže nás bolo až 7 fyzikárov v troch ročníkoch, tak už ju ani neobnovili.

Tak čo, ešte si ideš so mnou merať pipik, ty plochozemec? Strčím ťa do gatí za 5 sekúnd.

anonym_d1566f
6. mar 2026
@thirstymonk

@anonym_d1566f Anabolické steroidy, aby sme boli presní ;)

@thirstymonk áno, samozrejme anabolicke steroidy. A stále platí to čo som napísala.

tiezjedna
6. mar 2026

@anonym_autor poslala by som ho na vazektómiu😉

sova7
6. mar 2026
@thirstymonk

@sova7 TO je oficialne učenie katolickej cirkvi. Nie je ťažké si to dohľadať. Aj taký exegéta ako ty to určite zvládne na googli za 5 sekúnd

@thirstymonk aha takže to vyhlasuje cirkev s vedou ani vierou to nemá nič spoločne myslela som si že to bude zase nejaká cirkevna náuka

domix147
7. mar 2026

No na kondóm musíš dávať asi aj pozor...a najmä na konci...nikdy nevieš či je na správnom mieste a je tam porla mňa riziko tehotnosti asi viac....

tzatzik
7. mar 2026
@doriiis

@thirstymonk ... Áno, lebo všetky, čo máme antikoncepciu sme chlpaté, plesate s hlasom baníka. Väčšiu blbosť som dávno nepočula.

@doriiis Ona vymenovala len tie najvážnejšie možné vedľajšie účinky. Vedľajších účinkov je strašne veľa a väčšina žien niektoré z nich zažije (priberanie, žiadna chuť na sex, zdravotné problémy so štítnou žľazou a i.). Môžeš to nazývať blbosťou, kým to nedobehne aj teba.

tzatzik
7. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Katolíci nesmú ani kondóm, o tom nevie? 🤣 Nech si preštuduje o dovolenej antikoncepcii v katolíckej viere a bude chudák riadne prekvapený 🙃

anonym_ad7e09
7. mar 2026

@anonym_autor čítam tie komentáre a žasnem 😳 hak za mňa úplne v pohode, pohodlné, máš pokoj. A tie histerky čo tu píšu ako sú proti a prečo.. no na smiech. Je 21 storočie, je to úplne na pohodu čo Ti určite povie aj Tvoj gynekológ.

oblecenie99
7. mar 2026
@anonym_ad7e09

@anonym_autor čítam tie komentáre a žasnem 😳 hak za mňa úplne v pohode, pohodlné, máš pokoj. A tie histerky čo tu píšu ako sú proti a prečo.. no na smiech. Je 21 storočie, je to úplne na pohodu čo Ti určite povie aj Tvoj gynekológ.

@anonym_ad7e09 Tiež sa čudujem, ale aj názor som vyššie vyjadrila. Nabudúce jej zákaže poučovať tampóny, lebo škodia životnému prostrediu, či dať si pizzu, lebo z nej priberie na zadok, alebo chipsy, lebo sú vlastne nezdravé a načo. A keď ten super kondóm zlyhá, tak potom sem napíše polozrútena a ešte ju aj pošlú v diskusii do pi*e, že čo vlastne čakala, mala sa zabezpečiť lepšie.

Má byť rada za takého super muža, má byť vďačná, či kiežby mali takého.. to akože treba mať k tomu daddyho a pána farára? každá, kto sme sa rozhodli antikoncepciu brať či nebrať sme zvážili pre proti a nejak sme sa SLOBODNE rozhodli. Ona predsa nesie následky, ak nejaké vôbec budú, ale rovnako aj vtedy, ak kondóm manžel neustráži.

slnecnica30
7. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tak ked odmieta z nabozenskych dovodov vazektomiu lebo je katolik a kondom neodmieta? Rozdiely,logika?

lacibo
7. mar 2026
@anonym_autor

@thirstymonk Ale hormonálna antikoncepcia je omnoho pohodlnejšia ako prerušovať styk s kondómom. A vraj znižuje aj riziko rakoviny. S tým kondómom toho veľa necítim. A muž antiku (vraj zo zdravotných dôvodov) odmieta, zvykol si na kondóm a nemá s ním problém. Čo mám robiť, keď ho neviem dokopat do vazektomie, ktorú odmieta?

@anonym_autor onkolog ma varoval pred HAK, lebo práveže zvysuje riziko rakoviny prsníkov, ked som bola v onkoambulancii kvoli nezhubnemu nalezu a naslednej operácii.. a on teda videl a operoval uz mnozstvo zien s onkologickym ochorenim a moze to vyhodnotit - ja by som nikdy neuzivala umele hormony , na nic, ani len na ekzem, nie je to nič zdravé pre telo podla mna

nama94
7. mar 2026
@lacibo

@anonym_autor onkolog ma varoval pred HAK, lebo práveže zvysuje riziko rakoviny prsníkov, ked som bola v onkoambulancii kvoli nezhubnemu nalezu a naslednej operácii.. a on teda videl a operoval uz mnozstvo zien s onkologickym ochorenim a moze to vyhodnotit - ja by som nikdy neuzivala umele hormony , na nic, ani len na ekzem, nie je to nič zdravé pre telo podla mna

@lacibo presne aj mojej maminy pripad..dali jej hak kvoli prechodu....a za 2 roky mala hormonalny nador

autor
7. mar 2026
@slnecnica30

@anonym_autor tak ked odmieta z nabozenskych dovodov vazektomiu lebo je katolik a kondom neodmieta? Rozdiely,logika?

@slnecnica30 Lebo kondóm mu kňaz schválil pocas spovedi a vazektomiu nie.

any_soj
9. mar 2026
@anonym_254b60

@thirstymonk ahaaa, takže ďalší kresťan čo? Pozitíva si si nezisťoval ale o negativach vieš písať hodiny? Rovnako ako ten nezmysel s potratom... Si kamarát s pr85, že?

@anonym_254b60 s tým potratom to nie je nezmysel. Resp. - nie každé počatie počas HAK končí potratom, lebo veď sú aj deti, ktoré sú počaté počas HAK a prežijú. Ale reálne žena v žiadnom cykle nevie, či nepočala a vplyvom HAK, ktorá má ako poistný účinok zmenu výstrelky maternice za účelom znemožnenie uhniezdenia embrya (každá HAK na trhu to tak má), jej potomstvo nezomrelo.

any_soj
9. mar 2026
@minenkaa

@thirstymonk a ty vies ako funguje hormonálna antikoncepcia ?
Tam sa absolutne nič neoplodni

@minenkaa joooj, ako si ďaleko od pravdy... Ovulácia pri HAK je relatívne bežná. Protiovulačný účinok nie je tak silný, ako by mohol byť - prvá generácia HAK ho mala oveľa silnejší, ale ženy odmietali brať kvôli silným nežiaducim účinkom. Preto sa pridali poistné účinky, zmena vystelky maternice, ako píšem o koment vyššie. A zložením lieku cielene zoslabili protiovulačný účinok.
Pearlov index 0,5 znamená, že jedna žena z 200 v priebehu roka užívania antikoncepcie otehotnie. Na to pripadá samozrejme o dosť viac počatí, z ktorých toto jedno dieťa dokáže prežiť poistný účinok...

any_soj
9. mar 2026
@minenkaa

@thirstymonk ani vnútromaternicového teliesko tak nefunguje Skus si o tej antikoncepcii niečo naštudovať

@minenkaa klasické vnutromaternicove teliesko má jediný účinok - vytvoriť sterilný zápal, ktorý mení vystelky maternice, aby sa embryo nemohlo uhniezdit a teda zomrelo na nedostatok výživy a bolo vyplavene s menštruáciou. Teliesko s hormónmi má dvojitý účinok -spominany zápal, plus hormonálne bránenie ovulácii, o ktorého úspešnosti som uz písala vyššie.

any_soj
9. mar 2026
@anonym_e26781

@anonym_autor ale ved ako katolík by mal odmietať aj kondóm. Tiež som katolík (so svojimi názormi) a napr na predmanzelskej náuke nás učili, že všetky tieto spôsoby sú hriech. Ak kondóm, aj antika, aj prerušovaná súlož. Takže kondómom si moc v tomto ohlade nepomôže. Nám kázali, že si mame počítať plodné a neplodné dni. A keď som povedala, ze kvôli mojim zdr problémom to nie je možné, vraj ,,vždy sa dá nájsť spôsob" (neviem aký). Aj z používania kondomu sa musí spovedať. To, ze mu to jeden kňaz schválil je blbosť. Nemal by.
Ja by som bola tiež za vazektómiu. Je to rovnaký hriech ako kondóm. Keďže na to pozeráte z tohto uhla.

@anonym_e26781 plodné a neplodne dni vám určite nekázali počítať, ale sledovať telesné znaky plodnosti. Počítanie, čiže kalendárna metóda, je blbosť. Najspoľahlivejšia je symptotermalna metóda. Dnes inak už existujú aj prístroje, maličké, napríklad Tempdrop, ktoré merajú teplotu počas celej doby spania, vyhodnocuje to aplikácia, a nepravidelný cyklus vôbec nie je problém. To inak nebol ani predtým, len treba ovládať metódu.

any_soj
9. mar 2026

@anonym_autor autorka, a dohodnutí ste boli ako? Vedela si, že je veriaci, ako ste to mali vykomunikované vopred? Ja sa priznám, že ak by toto bol náš prípad, ak by som bola muž - ak by žena začala brať HAK, pre mňa by to znamenalo žiadny sex. Lebo otázka ochrany života od počatia je pre mňa veľmi dôležitá, a neriskovala by som počatie, kde hrozí potrat, skrz zmeny vystelky maternice. Podľa mňa by bolo absolútne nefér, aby si začala tajne brať HAK.

oblecenie99
9. mar 2026
@any_soj

@anonym_autor autorka, a dohodnutí ste boli ako? Vedela si, že je veriaci, ako ste to mali vykomunikované vopred? Ja sa priznám, že ak by toto bol náš prípad, ak by som bola muž - ak by žena začala brať HAK, pre mňa by to znamenalo žiadny sex. Lebo otázka ochrany života od počatia je pre mňa veľmi dôležitá, a neriskovala by som počatie, kde hrozí potrat, skrz zmeny vystelky maternice. Podľa mňa by bolo absolútne nefér, aby si začala tajne brať HAK.

@any_soj Rozdiel medzi autorkou a jej mužom ohľadne viery bude v tom, že autorka je nepraktizujúci kresťan a on vlastne tiež. Kondóm, pokiaľ teda môžem veriť rozsiahlym diskusiám aj tu je vraj NO GO pre praktizujúcich kresťanov, čiže to, že mu to kňaz schváli je síce pekné, najmä pekne alibistické. Jemu vadí (podľa slov autorky) zdravotné hľadisko (bližšie nešpecifikované) a nie samotný princíp fungovania a nefungovania HAK a jej vplyv na počatie či nepočatie.

anonym_e26781
9. mar 2026
@any_soj

@anonym_e26781 plodné a neplodne dni vám určite nekázali počítať, ale sledovať telesné znaky plodnosti. Počítanie, čiže kalendárna metóda, je blbosť. Najspoľahlivejšia je symptotermalna metóda. Dnes inak už existujú aj prístroje, maličké, napríklad Tempdrop, ktoré merajú teplotu počas celej doby spania, vyhodnocuje to aplikácia, a nepravidelný cyklus vôbec nie je problém. To inak nebol ani predtým, len treba ovládať metódu.

@any_soj opisovali plodné a neplodné dni a áno aj asi 3 ďalšie metódy. Možno plodné a neplodné dni na základe tých metód ale už je to pár rokov, neosvečilo sa mi to a vypustila som to z hlavy. Plodné dni som žiaľ nedokázala vyhodnotiť ani keď sme sa snažili o bábätko (iba ovu testami). Brala som lieky, zdravotné problémy, hormonálna liečba, vyšetrenia a 2 operácie, do toho rodinne záležitosti a ine starosti. Telo úplne rozhádzané. Menštruácia prišla niekedy 2x do mesiaca, niekedy ledva raz za dva mesiace...
Akokoľvek som sa snažila, ani sledovanie hlienu, ani nič podobné mi nepomohlo.
V tej dobe žiaľ bábätko neprichádzalo do úvahy a nech som sa mohla snažiť hocijak, nič mi nefungovalo a to som sa naozaj snažila. Riskovať som nemohla. Žiaľ telesne známky sa u mňa nejak rozoznať nedali, ani hlien, bazalna teplota už vôbec, keďže v zdravotníctve mávam kvôli službám total rozhádzaný režim dňa a fungovanie.
Takže sme používali pre istotu prezervatív. Žiaľ, kňaz pri spovedi nechápal a poradil iba niečo v štýle ,,na všetko existuje riešenie," čomu na jednu stranu rozumiem-je to chlap a nikdy neriešil takéto problémy a nemal by dávať rozhrešenie na základe vlastných úsudkov alebo ako to nazvať, keď je niečo v rozpore s tým, čo cirkev káže ... len mi bolo ľúto, že nič nešlo a riziko mať vtedy babo bolo veľmi veľké a pochopenie žiadne. V tej dobe to bola pre mňa taká neriešiteľná situácia.
Inak mňa vtedy na náuke tieto metódy zaujali, aj sme ich s mužom pozerali na internete a radi by sme ich praktizovali. Možno v budúcnosti, ak bude telo v poriadku a hádam už nebude situácia, kedy bábätko nebude môcť prísť. 🙂

any_soj
9. mar 2026
@anonym_e26781

@any_soj opisovali plodné a neplodné dni a áno aj asi 3 ďalšie metódy. Možno plodné a neplodné dni na základe tých metód ale už je to pár rokov, neosvečilo sa mi to a vypustila som to z hlavy. Plodné dni som žiaľ nedokázala vyhodnotiť ani keď sme sa snažili o bábätko (iba ovu testami). Brala som lieky, zdravotné problémy, hormonálna liečba, vyšetrenia a 2 operácie, do toho rodinne záležitosti a ine starosti. Telo úplne rozhádzané. Menštruácia prišla niekedy 2x do mesiaca, niekedy ledva raz za dva mesiace...
Akokoľvek som sa snažila, ani sledovanie hlienu, ani nič podobné mi nepomohlo.
V tej dobe žiaľ bábätko neprichádzalo do úvahy a nech som sa mohla snažiť hocijak, nič mi nefungovalo a to som sa naozaj snažila. Riskovať som nemohla. Žiaľ telesne známky sa u mňa nejak rozoznať nedali, ani hlien, bazalna teplota už vôbec, keďže v zdravotníctve mávam kvôli službám total rozhádzaný režim dňa a fungovanie.
Takže sme používali pre istotu prezervatív. Žiaľ, kňaz pri spovedi nechápal a poradil iba niečo v štýle ,,na všetko existuje riešenie," čomu na jednu stranu rozumiem-je to chlap a nikdy neriešil takéto problémy a nemal by dávať rozhrešenie na základe vlastných úsudkov alebo ako to nazvať, keď je niečo v rozpore s tým, čo cirkev káže ... len mi bolo ľúto, že nič nešlo a riziko mať vtedy babo bolo veľmi veľké a pochopenie žiadne. V tej dobe to bola pre mňa taká neriešiteľná situácia.
Inak mňa vtedy na náuke tieto metódy zaujali, aj sme ich s mužom pozerali na internete a radi by sme ich praktizovali. Možno v budúcnosti, ak bude telo v poriadku a hádam už nebude situácia, kedy bábätko nebude môcť prísť. 🙂

@anonym_e26781 mrzí ma, že ste to mali také narocne... veľmi odporúčam, ak by ste do budúcnosti chceli skúsiť, tak spraviť si kurz symptotermálnej metódy - liga pár páru robí aj online, ak nie ste vo veľkom meste, že by bolo aj naživo. A potom je možné sprevádzanie následne, že pomôžu vyhodnotiť graf, skontrolovať.
lpp.sk

pupava36
11. mar 2026

Ani antikoncepcne tabletky ta neochrania na 100% a kondom tiez nie. Ten ked praskne tak je to v prdeli. Daj si spravit sterilizaciu a mas po probleme, nemusis sa nijako chranit ani tvoj partner. Ja ju mam uz zopar rokov urobenu a som rada lebo nemusim do seba cpať ziadne tabletky ktore idu do penazi a nicit si nimi zdravie. Alebo nech si on da spravit vazektomiu a mas po probleme.

lacibo
11. mar 2026
@nama94

@lacibo presne aj mojej maminy pripad..dali jej hak kvoli prechodu....a za 2 roky mala hormonalny nador

@nama94 to ma mrzí.. ja keď budem potrebovať, tak asi dáko prírodne to budem riesit, ešte neviem.. ale som zásadne proti umelým hormónom, lebo to nie je pre telo prirodzené

nama94
13. mar 2026
@lacibo

@nama94 to ma mrzí.. ja keď budem potrebovať, tak asi dáko prírodne to budem riesit, ešte neviem.. ale som zásadne proti umelým hormónom, lebo to nie je pre telo prirodzené

@lacibo ja taktiez nastastie som mala partnera ktory vedel a nemuseli sme uzivat nic a za 12r som otehotenela len ked sme planovali aj to na 1 supu...teraz mam milenca a tiez sme bez ochrany no to uz nemam taku doveru

autor
13. mar 2026
@nama94

@lacibo ja taktiez nastastie som mala partnera ktory vedel a nemuseli sme uzivat nic a za 12r som otehotenela len ked sme planovali aj to na 1 supu...teraz mam milenca a tiez sme bez ochrany no to uz nemam taku doveru

@nama94 Prerušovanu súlož skúšať nechcem. Manžel sa nevie ovládnuť.

marcelas82
13. mar 2026
@thirstymonk

@anonym_autor Súhlasím s mužom. Antika je najväčšia blbosť akú môžeš zrobiť, podľa mňa porovnateľná s anabolikami. Proste si rozhasíš celú hormonálnu sústavu. Vedľajšie účinky nie sú časte, ale stávajú sa. Ochlpatieš, zhrubne ti hlas, vypadávajú vlasy a kopec iných chuťoviek. Zrejme toho sa manžel bojí.

Ja som rozhodne za manželov prístup, ale je to, samozrejme, vaša vec. Nik tu tvojmu manželovi nenakáže, že má zmeniť názor a súhlasiť s tebou.

@thirstymonk neviem aké máte skusenosti s HAK, ale je somarina ,že jej potom zhrubne hlas🤣🤣🤣🫣neviem kde ste na to prišla.....vlasy padajú každému človeku 🤔🤔a to chlpatenie?🤣vtip roka , gratulujem k zastrašovaniu...🫣