Od akého veku užívali vaše dcéry HAK?
Od akeho veku brali vase dcery HAK hlavne kvoli nepravidelnej menstruacii a odpadavackam, bolestiam, mdlobam.. Odkedy ich predpise gynekolog? (Normalny ci detsky?) A aku mali predpisanu
Od 15 a kamarátka od 14. Do cca 25, kedy som už chcela otehotnieť. Lepšie brať HAK ako do seba prať ibalginy, novalginy a algifeny ako cukríky. Ja som skončila aj na infuzkach kvôli bolestiam.
Moja mama aj stará mama mali extrémne bolesti a silné krvácania (niekoľkokrát skončili na ošetrovni alebo na pohotovosti). Tiež som žila dlhé roky v tom, že je to dedičné a bežné... Až keď sa mi podarilo viac-menej náhodou v zúfalstve vyriešiť môj problém (extra dávky vitamínu C mi natoľko zredukovali stratu krvi, že som sa zbavila všetkých sprievodných javov) tak som pochopila koľko života som stratila len preto, lebo sa takéto veci neriešia...
@michaela329 Myslim, ze paralen /novalgin 2-3 dni nenarobi tolko sarapaty ako umele hormony 3 tyzdne za mesiac. Samozrejme kazda nech si vyberoe, s cim je stotoznena.
detsky gyn bez problémov vyšetri , a uvidíte čo navrhne
zase ak ti odpadne a tresne si hlavu niekde , ludia žial nepomôžu aj ked je slušne oblečená si povedia sfetovana - na zastavke na pravy obed nikto nič ... - riešit určite, hak uvidíš ano predpíše ti ju detsky gyn a ty podpisuješ papiere , dcére ju nepredpíšu bez tvojho suhlasu do 18
@kornelies vieš koľko tých liekov do seba vtedy človek naperie? Aj každé 2-4 hodiny. U mňa 5 dní vkuse. Cyklus 24-26 dňový. Mne HAK zmenila život k lepšiemu. Nikdy som nemala kvôli nej problémy.
@davidofff teraz v čakarni vedla kde je detská gyn , pekne rodič + dievča , najskôr ide dievča potom sa dnu vola rodič a nie raz , čo podpisuju alebo aké to je znenie neviem ale teda tam nesedí jedno dievča samé a to niektoré maju maturitnu stužku čiže ..
a veru aj tatinkovia bývajú
@michaela329 Kazde dve asi nie, skor 4-6 hodin musi byt prestavka. Chapem, ze ti HAk pomohla, ale su analgetika na predpis, ktore su ucinne. Ja by som 15 rocne dievca hormonmy nenapchavala.
@kornelies ja som analgetiká na predpis mala. Algifen ani novalgin voľno nekúpiš. Tiež som koncievala na infuzkach. A veľmi často po 2 hodinách lieky už nebrali. Pre 48 kilovú pubertscku jednoducho bomba. A injekcie proti bolesti boli pravidelné. Antikoncepcia je uplne normálne liečivo, pretože v stavoch aké som mala, bolo treba liečiť a nie sa dopovať analgetikami.
V 16 r
HAK nerieši príčinu ťažkostí, iba ich maskuje... Nie je normálne, keď dievča odpadáva cez svoje dni...
Ja by som sa poradila s doktorom, ak by odporučil antikoncepciu tak by som jej ju predpísať dala. Uvidíš či dcére bude vyhovovať a ako na ňu zareaguje.
Napríklad ja som vždy menzes mala ok (stredný, žiadne bolesti) po pôrode som začala mať strašné bolesti naozaj katastrofa....tak som si dala hormonálne teliesko mám ho iba pár mesiacov ale veľmi mi pomohlo tieto bolesti zlepšiť.
Necitala som celu diskusiu, iba tvoju otazku...
Ja som uzivala HAK od 15r kvoli nepravidelnemu az skoro ziadnemu cyklu, predpisal mi ju normalny zensky gynekolog.
a keby si ju nechala napriklad doma? pocas prvych dni?
Ja som užívala od 18.rokov. Aj napriek nepravidelnému cyklu a zlej pleti som ju začala užívať až keď som začala sexuálne žiť.
Teraz by som to už do seba nepchala. Hormóny nie sú sranda a ten ženský cyklus na niečo slúži. Antikoncepcia úplne rozhodí organizmus. Ja by som už do toho asi opäť nešla.
@pribinak Ale ibalgin nejes kazdy den niekolko rokov. A ano, HAK je svinstvo.
@stanislavicenka ibalgin niekoľkokrát za deň, niekoľko dní v mesiaci, pravidelne niekoľko rokov je taky humus, že väčšina gastro lekárov by ho zakázala. Poškodzuje sliznicu žalúdka a najviac so všetkých liekov voľne dostupných na bolesť spôsobuje žalúdočné vredy.
@stanislavicenka tak to by si bola prekvapená ako ľudia žerú tabletky
Mame obrovskú spotrebu
@janage ved ja nehovorim, ze je to lepsie. Len myslim, ze ho ludia nejedia kazdy den. Ale mozno niektori ano
@stanislavicenka ak majú taký 23 dňový cyklus, zle im je tak 3,4 dní berú v čo najkratšom intervale, aby zabralo, tak si to spočítaj. Tiež mi príde minidavka hormónu každý deň oproti tomu menšie zlo.
Lekár by mal posúdiť prínos verzus riziká
Ja by som skusila ist najprv prirodnou cestou. Skuste kvapky FEMI od Valovica.
Neodpadávala som, ale prvý deň som zvracala a kričala od bolesti každý jeden cyklus. Lial sa zo mňa studený pot. Gynekológ mi predpísal Aulin od bolesti a zabralo to. Nič voľnopredajné nezaberalo. Stačila mi jedna tabletka hneď na začiatku cyklu.
@sara07 ja keď si predstavím, že sa k tomu vyjadrujú ženy, ktoré si tým neprešli...max brsli, aby neotehotneli a dajakým spôsobom prišli k zaveru, ze je to "bordel" 🤦♀️ Alebo veriť tomu, že pomôžu bylinky...ja som po vysadení vyskúšala asi všetky čaje a kvapky, aby som dosiahla úľavu a kvalitu života ako s HAK. No jednoducho ak je problém typu endometrioza, tam čaje a kvapky nepomôžu ani ako placebo.
@michaela329 ved toto..
ja mávam krče len ked prechladnem ale mala som spolužiačku,nosievala som jej zošity ,nie raz po nu prišli rodičia lebo tam v kabinete v krči ležala a ked triedna zabila že to nič nie je bolest je ok a pri rodení to bude horšie xy tak mi stačilo, po 89 šucha prvy rad lavic kostola
mne tie krče bohate stačia neviem si predstavit že toto každý mesiac a omnoho väčšie , pot na čele , triaška, nevladala chodit

@janka1011 kde je pravda? Mas nejake nasledky z HAK? Ja som uzivala 10 rokov vkuse, pauza na otehotnenie a teraz mam znova, tak skoro sa nechystam vysadzat.
@autorka, ved si zbehni k tomu detskemu gyndosovi, tu sa velmi relevantne nazory nedozvies.