Prirodzené plánovanie rodičovstva
s manzelkou este babatko nechceme, ale planujeme ho prirodzene. Naucili sme sa ako funguje jej telo a k sme spolu len vtedy ked je neplodna. V tom plodnom obdobi je to tazke, ale setrime peniaze aj zdravie na antikoncepcii a nemusim "lizat cez sklo". Tych cca 8 dni sa da vydrzat.
Uspesnost metody, ktoru my pouzivame je tiez 99% ako pri hormonalnej. Princip a vyhodnotenie nie su zlozite. Za tych 8 dni co nemozeme byt spolu to stoji.
@original5 u kazdeho je to ine.. to vysychanie. niekomu sa moze zmenit hlien az napriklad dva dni po ovulacii.. ale to ukaze uz potom aj teplota samozrejme, ci je PO ovu.. ale vela kociek pisalo, ze prave v den ovulacie uz skoro ziadny hlien nebadali.. ako napriklad 2-3 dni pred nou..
@original5
https://www.modrykonik.sk/fotoblog/lauritka/cla...
toto je clanok ktory lauritka napisala
tu vidis jej grafy a co vsetko ona sleduje a vyhodnocuje
https://www.modrykonik.sk/fotoblog/lauritka/alb...
a hadam uz potom pochopis ze tu poucujes zeny ktore tuto metodu pouzivaju roky a vyznaju sa v nej omnoho viac ako ty .. 😉 nic v zlom ale mne je to smiesne cele ...
pripadne sa zapoj do tem kde dostanes vhodne rady a sam sa mozes pochvalit grafmi svojej manzelky
https://www.modrykonik.sk/forum/ideme-na-to/grafy-bazalnej-teploty/
vidis viac ako 7500 stran plus dalsich x tem o tomto ... ak si tu prisiel poucovat zeny o tejto metode tak neviem no ... 😀
@maznacik007 ale ved ja nikoho nepoucujem. Len sa s @lauritka bavime ako to vnimam ona a ako ja. Uplne sa podla mna zhodujeme, len ona sa presnejsie vyjadruje a vie to lepsie pomenovat, kedze sa tym dlhsie zaobera ako ja.
Pokial sa nemylim, ona riesi bilingsovu metodu a ja (my) symptotermalnu. Kde to sledovanie hlienu nemusi byt az take dosledne, nakolko mas aj ine priznaky. Ale STM samozrejme vychadza z bilingsovej a urcite jej neprotireci.
A ani ja @lauritka neprotirecim ;)
@vierka0 asi dvom alebo trom som to pisal do sukromnej posty a aj s @lauritka sme sa tu o tom bavili. Je to kombinacia pozorovania hlienu a teploty. Ak teplota nestupa ale hlien vysycha, tak to povazujeme za znak, ze ovulacia neprebehla a sme spolu. Ak sa nahle zvysi teplota, alebo skor ak sa objavi viac plodny hlien, tak mame opat pauzu az kym opat par dni (podla pravidla) nevysycha... A aj ked pride menstruacia, tak este nie je istota. Az ked teplota klesna. Naposledy pri takom pripade ranna teplota klesla az po zaciatku menstruacie. Inak manzelke klesa 1, 2 dni pred jej zaciatkom.
Tak co? Stale neviem o com hovorim?
@original5 prepac, ale na mna dojem nerobis..ja velmi dobre viem, ako funguje STM (nespochybnujem jej spolahlivost pri dodrzani zdrzanlivosti presne podla pravidiel, mam s nou sama skusenosti v kombinacii s prerus.stykom v plodnych dnoch), no tvrdit, ako si "osem, maximalne desat dni" nezasexujeme a mame istotu (napriklad v pripade anovulakov), je blbost..a inak tiez ma bavi tvoje tvrdenie ako to vyhodnocujeTE, poznaTE atd, uz vidim ako skumas manzelkin hlien 😀 cela tato metoda stoji na vyhodnoteni zeny
@vierka0 Ten pocet dni je v idealnom pripade - u nas vacsina. Nie je to samozrejme kazdy mesiac tak. Ale nechcem nikoho presviedcat. Samozrejme hlien nevyhodnocujem ja fyzicky, ale viac krat za mnou manzelka pride, ze ako vyzeral a ako ho ma zaznacit.
Ale hlavne to vyhodnocovanie som myslel vyhodnocovanie faz, kedy ktora konci, zacina... Tieto veci riesim hlavne ja. Preto som pisal, ze to robime spolu. Viem, ze vacsina muzov sa do toho asi nestara. Ale spolu sme boli na skoleni, ja tym pravidlam lepsie rozumiem ako ona, tak preto to u nas nie je tak, ze by som sa ja manzelky pytal, ci mozeme byt spolu, ale ona mna sa pyta, kedze sa o tom vyhodnoteni hodnot viac orientujem.
NIKOHO NECHCEM PRESDVIEDCAT ASI SA HADAT. TEMU SOM ZALOZIT AKO DISKUSIA. AKO MOZNU ALTERNATIVU HLAVNE K TABLETKAM, PRETO SOM ANI ZIADNU OTAZKU NEPISAL. Je to diskusia, kazdy moze napisat co chce. Rad budem o veciach debatovat a aj sa ucit od mudrejsich a skusenejsich...
@original5 no mne to pride minimalne divne, ze sa tu prihlasi muz, ktory tu ide poucovat zeny, ktore s stm maju skusenosti a rozumeju jej..osobne stale nechapem zmysel tejto temy, ak sa chces nieco dozvediet, postradam tu nejaku otazku, ziadnu si totiz nepolozil. Diskusii na temu STM alebo BM je tu kopec, zien, ktore s tym maju roky skusenosti a su ochodne poradit, stacilo pridat prispevok tam. Tvoj nadlahceny ton v uvodnom prispevku, ake je to easy a super vobec nevypoveda o realite, ktora pri komplikovanych cykloch nie je vobec taka jednoducha..mimochodom, tych par dni abstinencie je iba v potencialne plodnych dnoch, zrejme si zabudol, ze na zaciatku cyklu, kym sa objavi plodny hlien, sa odporuca styk max. kazdy druhy den, aj to iba vecer, aby bolo mozne rozoznat plodny hlien od seminalnej tekutiny..takze zrazu tych par dni uz je aktualnych, preto mam dojem, ze si bud vymyslas, alebo zahmlievas realitu.
tato metoda je skor pre ludi, ktori dieta chcu ... ak by som dieta neplanovala, tak urcite ako jedinu formu antikoncepcie nepouzijem ... uspesnost nie je urcite 99% ... ani zena, ktora ma cyklus ako hodinky by sa nemala spoliehat len na to ... priroda je mocny carodejnik a preto ma dnes mnoho privrzencov tejto metody titul rodic 🙂
Baby, niektoré ste fakt hrozné... Podľa mňa je super, že sem prispel muž s takouto témou a vy sa do neho hneď pustíte akoby ste mali jediné právo riešiť STM, keďže ste ženy. 😝 Trochu tolerancie by nezaškodilo.
@original5 páči sa mi, že STM riešite spolu s manželkou, máloktorého chlapa to zaujíma, väčšinou ich zaujíma len to, či dnes bude sex. Ako si si všimol, asi tu s touto témou nezaboduješ, pretože chceš rozoberať prirodzenú alternatívu plánovania rodičovstva a to je v dnešnej dobe (žiaľ) považované za extrém.
@juranka no pre vela ludí by som bola asi hazardér... najmä keby videli ako to u nas doma vyzera 😅 ... že asi niesom normalna ked tak riskujem. Ale neviem, no, nikdy som nebola zastancom toho príliš si planovať život, lebo nakoniec sa aj tak vždy všetko zvrtlo... Takže to nechavam aj tak trocha na Boha, a viem, že ak budem mať otehotnieť tak otehotniem, a ked nie, tak nie...
@vierka0 Vierka, v tych idealnych pripadoch, ktorych je vacsina to u nas tak vychadza. Kazdemu to moze vyjst inak - podla dlzky cyklu, menstruacie, plodneho obdobia. U nas je to ozaj tak. Ak chces, viac info v poste...
@zuzanockamt Pokial viem, tak ludia sa vo svete takymto metodam venuju uz 10tky rokov. Bolo mnoho pokusov a vyskumov. k tejto metode. Tym pravidiel a odporucani je vela a pokial ich ma zena sama vyhodnocovat, tak verim tomu, ze mnoho ich uzivatelov je potom rodicmi. Ak dvaja naozaj nechcu mat deti a beru to dosledne, tych dni kedy nebyt spolu bude viac. Ale ked im nejde len o sex a poznaju uskalia, odporucania a vedia to ozaj spravne vyhodnotit a v pripade neistoty den, dva pockat tak ja verim tomu, ze uspesnost je 99%. Tiez mame v okoli ludi, ktory presne toto vraveli. Ze tiez sme pouzivali PPR a teraz mame o 1, 2 diti viac ako sme chceli. Mas pravdu, ze priroda je mocna a preto mam aj pred manzelkou respekt co sa tyka jej cyklov a vseliakych "bonusov".
@molka Casto mi manzelka hovori, ze je z tych zaznamov jelen. Asi ma stastie, ze sa o to zaujimam, ze ma to bavi a ze tym zaznamom rozumiem. Ze nepatrim k tym, ktorym ide len o sex ale ze som ochotny pockat, ked si nie sme isty, alebo ked by mohlo byt babatko. Keby to mala vyhodnocovat len ona sama, tak sme urcite skor nehotni ako mnohi o ktorych pisala @zuzanockamt
@vejula Aj my mame v okoli vela ludi. Dokonca aj takych ktory metodu skusali, otehotneli a zacali nas odhovarat, ze nefunguje. Deti urcite chceme mat. A ci pridu o dva mesiace skor alebo neskor, ako by ste si zelali pre nas nie je az take klucove. Nechceli sme ich hned po svadbe. A to sa nam vdaka metode podarilo. A som rad, ze tu nie som jediny, ktory ju pouziva(l) a zatial nezanevrel. Musim sa priznat ze z toho obdobia po porode mam velky respekt. Co viem, tak tak to byva extra divoke, ked konci neplodnost.
@original5 no objavil si ameriku, daj si to patentovat budes bohaty 😀 Ale teraz vazne, ak by sme naozaj pripustili, ze zena ma pravidelny cyklus a mava hlien (nie kazdy ho ma viditelny), meria si teplotu, muz nechodi na sluzobky a fakt si vsetko vsimaju a zapisuju a v pripade toho, ze zena aj necakane otehotnie a nie je to pre nich tragedia, ok beriem. To vsetko vsak funguje len dovtedy, kym nemate aspon jedno male dieta. Vtedy totiz nemas cas, sledovat sa, zapisovat, merat (to ani nemozes kedze na to potrebujes neprerusovany niekolkohodinovy spanok inak je vysledok skresleny). Uprimne, moj maly ma skoro dva roky a ja som rada, ze viem kedy som mala mrchu 😀 Ani len nehorzi sledovat si hlien, krcok, zapisovat si a merat uz vobec nie lebo krpec sa budu v noci aj kazdu hodinu. K pravidelnosti cyklu este tolko, ze ja ho mam pravidelny, napriek tomu sa mi par krat stalo, ze sa mi ovu posunula aj o dva tyzdne alebo som musela ist na vyvolavacku. Takze tuto metodu si napriklad pri zenach so 60 dnovymi nepravidelnymi cyklami neviem predstavit.
@cecil36 S nikym sa hadat nechcem ani tlacit kaleraby ho hlavy. Na sluzobky nehcodim, dieta nemame. A mame v okoli viacero ludi aj s detmi, ktory uspesne tuto metodu pouzivaju. Takze vas ma kto drzat a mate sa s kym konzultovat, ked bude treba. Co sa tyka toho pozorovania pri dietami. Je to narocnejsie, ako u bez detnych, ale od viacerych viem, ze to ide. K tej starostlivosti a kontrole po porode viem len tolko, ze pri ekologickom dojceni sa prirodzena neplodnost predlzuje a znizuje sa riziko ovulacie pred prvou menstruaciou. S viacerymi zenami sme sa rozpravali, ze to meranie teploty ide. Pokial zena nevyjiva velku fyzicku namahu, ked dieta potrebuje len nakojit tak to nic nie je. Ked sa s nim treba prechadzat moze ist aj muz. Su to riesitelne veci pre tych, ktori to riesit chcu.
@original5 pri polrocnom pouzivani tejto metody je podla mna skoro ale hovorit, ze to naisto funguje (aj u kamosky to skvele fungovalo rok.....a po roku pomalya hned po sebe 2 deti).....okrem toho, ci to fungovalo zistits ozaj az po rokoch pouzivania a hlavne, ked uz dieta budete chciet mat.....lebo mnohe pary si mysleli, ze metoda funguje a v skutocnosti fungovalo to, ze boli neplodni....cize problem kludne moze byt....ale to zistite az neskor...proste po polroku pouzivania by som tu moc nevyskakovala...
@sorciera24 ty si vzdy nieco najdes. Keby sme chceli pocat hned po svadbe, tak by si mala este vacsi dovod tvrdit, ze to nefunguje. Vsetko je mozne. Ale zatial sme pocat nechceli a nepocali sme bez tabletiek a kondomov. Ked budeme chciet pocat a nebude sa nam to darit, tak uz teraz vdaka zaznamom vieme, kde moze byt problem. Viac info Ti dam do sukromnej posty aj ta to zaujima a nechces len rypat.
@zuzkat1 O dojceni a prechadzani som hovoril v suvislosti so spankom a meranim teploty. Ekologicke dojdenie? Urcite ma vierka0 alebo mnohe dalsie zeny ktore metodu roky pouzivaju a poznaju ju, narozdiel odo mna, opravia, ale podla mna je ekologicke dojcenie sposob starostlivosti o dieta, ked matka uspokoji dietatu potrebu casteho satia a poskytne mu spolu blizkost. Vdaka tomu sa jej oddaluje navrat plodnosti. Urcite tie zasady vsetky zeny dobre poznaju. Ja si pamatam, len par - 6 mesiacov treba len dojcit, bez prikrmovania, nepouzivat dudliky a flasky, dojcit casto a aj v noci... Uz cakam tu vlnu odporu, ze nemaju dost mlieka...
@zuzkat1
http://babetko.rodinka.sk/vyziva/dojcenie-a-mli...
ale teda ja poznam spustu deticiek neplanovanych narodenych roka a pol od starsieho surodenca 😉 takze to tak uplne neplati .... 😉
mne osobne na celej tejto teme vadi ten povysenecky ton zakladatela .. a presne su to formulacie z prednasok LPP a taky ten muzsky pohlad ...
ja nemam problem s touto metodou ... samozrejme ak par nechce otehotniet tak by som to istila barierovou antikoncepciou sama som absolvovala viacero tychto prednasok ... ale teda vyhodnocovat si to dokazem sama ved na to je uz dneska vela programov ktore to robia automaticky po zadani hodnot ..
mne to cele prijde divne tie prispevky od originalu5 taky klasicky sovinisticky chlap...
@original5 ja nevyryvam, len pisem fakt, ze to tak moze byt.....ze to, ci je metoda ozaj uspesna mozes naozaj vyhodnotit az po dlhsom uspesnom fungovani a pri zaznamoch sa napr. tvoja plodnost zistit neda, nie?
a k tomu "ekologickemu dojceniu"..... ja som dojcila na poziadanie 6plnych mesiacov...cize kazdu 1,5-2 hodiny den, noc......a menstruacia (aj s ovulaciou) my nabehla.....cize zarucene ti to tu plodnost neodiali, kazde telo je ine.....ano, mozes si sledovat hlien.....no, ja som pocas dojcenia bola vkuse "vlhka"........to by som fakt neodsledovala......a tesim sa ako napsies, ked budete mat parmesacne deita ako nevyspata unavena zena s nadsenim sleduje hlien a meria teplotu...ja som bola rada, ze som sa vobec najdela, ale mopzno to bude u vas inak...... ja len, ze zhodnotit by si mal fakt az po dlhodobom pouzivani s moznostou vsetkych podmienok....... ak uz chceme vyhodnotit uspesnost.....
@maznacik007 mrzi ma ak moje prispevky tak vyzvievaju. Vacsina z nich su odpovede a otazky ako nieco u nas je alebo nie je a ako si niecim mozem byt taky isty atd. Asi preto to posobi, ze som zjedol vsetku mudrost sveta. Ale urcite si to o sebe nemyslim. Nikoho nechcem poucat, len sa snazil reagovat na podnety, ktore tu dostavam a pri kazdej odpovedi idem s kozou na trh, lebo tieto veci urcite lepsie ovladate ako ja. Diskusiu som zalozil hlavne ako alternativu k tabletkam o ktorych sa v tejto kateogrii najviac diskutuje.
Urcite mi mnohe viete dat za pravdu, ze PPR (STM alebo bilingsova) ma svoje uskalia a nie je to vzdy pohodlne, ale ze funge. Nie?
@original5 celkom dobre si opisal ekologicke dojčenie 🙂 PRi takom by mala byť zaručená neplodnosť prvé tri mesiace a do pol roka je tam tušim riziko nejaké 3%.... A s tym nedostatkom mlieka maju väčšinou problem mamičky, ktoré použivaju dudliky, ktorých deti poznali flašu, alebo spavaju vo vlastnej postielke. LEbo napriklad ja nosim malu v šatke, cucne si kedy sa jej zachce a mlieka mam dosť ešte aj pre staršieho. čim vyšši je dopyt, tým vyššia je tvorba
@sorciera24 V mnohom mas pravdu. Nechcem sa s tebou hadat. Nepisem, ze je metoda 100%, pisem, ze u nas sme vkada jej pouzivania zatial neotehotneli. Takze podla planov.
A len na margo tej rozdielnosti. Mnohe zeny uz len tehotenstvo znasaju inak. Niektore ho preziju bez komlikacii a maju hladky porod, ine su uplne v koncoch co sa tyka zaludka a fyzickych a psychyckych sil, nie? Viem, ze kazda zena je ina a kazda zena funguje inak. Viem to. Viem. ;) A to ma na tej metode najviac fascinuje, ze spoznavam manzelku aj z nejakeho ineho pohladu a vidim, ze ta priroda je ozaj silna a casto krat si robi aj ja ludoch co chce ;) Preto mam pred touto metodou velky respekt a je pre mna fascinujuca a som rad, ze sme je uzivatelia. ZATIAL!!!

@lauritka presne tak ako pises. Sam by som to lepsie nenapisal. Este ze su tu aj ludia, ktori sa vedia lepsie vyjadrovat ako ja. Je to tak. Hlien pozorujeme a ked je opat plodnejsi tak mame STOP.