Sterilizácia a túžba po ďalšom dieťati
Stala sa vám situácia, že ste podstúpili sterilizáciu a potom ste chceli ďalšie dieťa ? Aké to boli okolnosti. Ja keby to podstúpim už by som sa navždy cítila bezcenná. Aj keby som už nemohla mať dieťa alebo nechcela túto možnosť by som si nikým nedala vziať. Mňa až striasa pri tej predstave. Nikoho sa nechce dotknut ale prečo ste radšej nezvolili inú formu antikoncepcie ? Mne to lekári núkali a nikdy by som na to nepristúpila.
@anonym_autor Ja som ju podstúpila v 30 a neľutujem vôbec. Vôbec sa necítim menej cenná, som spokojná, nemusím sa báť, že otehotniem, keďže ďalšie deti neplanujem.
@aurelia2000 A čo tak zvýšená podpora rodín? Aby ti muži mohli sekať jedno dieťa za druhým so svojimi zakonitymi manželkami.
@pr85 podpora rodín? Veď rodičia su zodpovední za podporu rodín. Je to tak v zákone. Ak sa človek chce rozmnožovať, tak s ohľadom na svoje ekonomické schopnosti a možnosti. A tu bude niekto hovoriť o zvýšenej podpore rodín. Ty ako rodič máš zabezpečiť svoju rodinu. Rozmýšľajte ľudia hlavou a nie svojimi reprodukčnými orgánmi. Už konečne chápem, prečo je Slovensko tam kde je, lebo len naťahovať ruky by ste chceli za akúkoľvek podporu. Rob toľko a zarábaj toľko aby si uživil všetkých nasekaných potomkov. Ty zvýšená podpora 🤣
Napríklad keď sa žena a muž rozvedu. On bude môcť mať s inou dieťa a vy už nikdy. Už len toto je nefér. Aj ten muž si užíva a neplodna je len žena.
@anonym_autor preco si myslis, ze kazda by chcela dieta s novym partnerom? Ak by som sa nahodou teraz rozviedla, urcite nebudem chciet dalsie dieta s novym partnerom. A asi by mi bolo jedno, ze moj byvaly ma dalsie dieta s niekym inym - on si ho bude zivit, nie ja. Ja som proste stotoznena s tym, ze som priviedla na svet tolko deti, kolko som chcela a ze je to konecne cislo. A ak novy partner nebude respektovat moje rozhodnutie a bude ma tlacit do dalsieho dietata s nim, tak bohuzial, ak sa nezmieri s mojim rozhodnutim, nebude dalej mojim partnerom.
@anonym_9d961a To nie je len o mužnosti, ale aj o tom, že plodnosť je dar. V súčasnej dobe všadeprítomných mikroplastov a klesajúceho počtu spermií u mužov obzvlášť. Nebudem si ju umelo ničit nejakým zneplodnujucim zákrokom.
@pr85 čiže čo? Budeš svoju manželku nútiť do ďalších detí, aj keď ona už nebude chcieť, lebo ty si plodný?
Mne bola vykonaná v 24 rokoch, po ťažkých tehotenstvách a pôrodoch. Dnes mám 40 a som rada, že ju mám. Dôvodov je viac. A nie, necítim sa bezcenná. Práve naopak, pretože som urobila to najlepšie rozhodnutie ( v spolupráci s lekármi), aby moje žijúce deti neprišli kvoli ďalšiemu tehotenstvu o matku.
Autorka,neviem o tom,že by niekde nasilu nútili do sterilizácie,ako to podávas ty. Navrhnúť ju , ponúknuť ako možnost,nie je nútenie. Je úplne normálne,že sa navrhne žene, ktorá má už vyšší vek, má za sebou jedno(či viac ) komplikovaných tehotenstiev, pôrodov, má viac detí a pochádza "zo zlého prostredia"či trebárs ako v tvojom prípade rodí veľmi mladá.
No nikoho nasilu neodvedu na sálu,aby jej urobili sterilizáciu,aj keď možno v mnohých prípadoch by to asi bolo lepšie, mám na mysli ženy, ktoré rodia 2
3,4,5,6 dieťa a postupne sú im odoberané do ústavov či pestúnskej starostlivosti, či zivoria s rodičmi v otrasných podmienkach,či im robia, urobia ešte niečo horšie..
Zároveň nemôžeš súdiť ani jednu z žien, ktoré sa pre toto riešenie rozhodli,lebo vôbec nepoznáš ich dôvody ani spoločenské fungovanie.
Mám kamarátku čo spravili jej sterilizáciu pri treťom pôrode a normálne otehotnela aj po štvrtý krát. Takže ani sterilizácia neni sto percentna.
@michaela329 A ako ju to telesne poznačilo? Mala nejaké problémy po zákroku?
@anonym_1a30be absolútne žiadne.
No ja hlavne neverím tomu, že ako 20 ročnú ju lekár "nútil" do sterilizácie, najmä keď nato nemal žiadny dôvod. (co teda autorka nepíše). V živote som o takomto nepočula, je to úplná blbosť, neverím jej.
@anonym_autor tak ludia maju rozne divne fobie, ty mas fobiu z odobratia schopnosti mat dieta Asi ti to do zivota nijako nezasahuje kym to nebudes hnat do extremov a prilis nad tym rozmyslat.
Veď môcť mať dieťa to je dar a nie nie som veriaca. Prečo sa niekto urobí dobrovoľne neplodny.
@anonym_autor pretože je to slobodne rozhodnutie ženy o svojom vlastnom tele do ktorého teba nič .Silou mocou hľadáš dôvod odsúdiť tieto ženy a označiť ich za menejcenné len preto,že to tak cítiš ty.Staraj sa o svoje reprodukčné orgány a všetkým sa nám bude žiť ľahšie.
@anonym_autor bezcenny je jedine ten, kto si mysli, ze je nieco viac ako ostatni, ze pojedol celu mudrost sveta a ma pravo rozpravat do zivota inym a odsudzovat ich. Takze ano, si bezcenna aj bez sterilizacie
@anonym_autor nie, vacscina to nevoli z rozmaru a ja teda to pojdem podstupit, deti mam a tiez mam vek a tiez diagnozu, ktora by v dalsom tehu prisla asi o dost skor. Je to raritna dg a tym, ze ide o autoimunitnu nereagujucu na steroidy by to mohlo dopadnut zle pre mna a pre dieta. Cize niekedy musime robit veci z rozumu a nie z citu. Tak to je a aj bude, kopec zien muselo podstupit taketo zakroky. Ja som rada, ze mam dve deti a prezila som aj ja. Ale dlhsie som nemohla nosit ani nohavice, nohavicky uz vobec, myslim, ze keby tymto prejde nejaka zena, tak si zvazi moznosti. Ako keby je to mozne, tak mame aj tretie dieta, pre nas nie je problem toto, pre nas je problem nieco uplne ine. A ja nemam povahu na to ist preventivne na potrat. Cize radsej sterilka ako sa dostat do situacie, co moze ohrozit celu rodinu.
@kiki68 lenže toto krestanska čast nevie pochopit, pre dieta je matka nenahraditelna , je mu jedno či ma dalšieho surodenca, a nech je akolvek prečo by ich mala vychovavat ina žena.. tu už bolo o tom xy diskusii
inak som presne ako ty 4 zo skutočnych zdravotnych dôvodov už nie , hned za tym idu finančné
@pr85 podpora rodín? Veď rodičia su zodpovední za podporu rodín. Je to tak v zákone. Ak sa človek chce rozmnožovať, tak s ohľadom na svoje ekonomické schopnosti a možnosti. A tu bude niekto hovoriť o zvýšenej podpore rodín. Ty ako rodič máš zabezpečiť svoju rodinu. Rozmýšľajte ľudia hlavou a nie svojimi reprodukčnými orgánmi. Už konečne chápem, prečo je Slovensko tam kde je, lebo len naťahovať ruky by ste chceli za akúkoľvek podporu. Rob toľko a zarábaj toľko aby si uživil všetkých nasekaných potomkov. Ty zvýšená podpora 🤣
@anonym_7c8cd3 nemusime mat vôbec žiadnu podporu od štátu , respektivne ani tu pidi maličku čo máme , stačia nam normalne dane, odvody, dph a normálne pracovne a ponikatelske prostredie , nie čo je teraz , ostane mi viac z vyplaty a na nejaké dávky môžem zvysoka ...
tu píšeš ako keby na slovensku bola vôbec nejaká podpora 😂
PS : prosim ta nevytahuj 3 ročnu rd, pretože pre štát je lacnejšie pohodit tam rd ako riešit škôlky jasle a celu logistiku okolo , vytvorit nové miesta, sprava budov atd ... a ked to su 3 roky to dieta žije aj dalej
@anonym_autor ja sa hlásim. Po 3. pôrode v 34 rokoch som dobrovoľne, za vlastné peniaze podstúpila sterilizáciu. Dnes som už 50+. Nikdy som to neoľutovala, naopak, konečne sme si s manželom mohli užívať sex bez strachu z otehotnenia.
@volterra prosím ťa mala si potom aj nejaké negatívne účinky, alebo ta to nejak ovplyvňuje? Mňa čaká 3 cisársky a čítam o tej téme a dosť o tom uvažujem, ďakujem
@anonym_autor nie nestalo 😁. Vôbec to nezmenilo môj sebaobraz. Akurát čo som prestala riešiť antikoncepciu a konečne si sex užívam naplno.
Som biela. Prvé dieťa som mala v 3 ročníku na strednej a druhé som porodila krátko po strednej škole.
@anonym_autor a? Mali svoj dôvod, keď ti to núkali. V 20 tke mať dve deti… nevídane v dnešnej dobe, podľa mňa si z tej skupiny obyvateľstva, ktoré si nasekaju 10 deti do 30tky lebo treba. Koľko už máš deti? Aspoň 5? Zaujímaj sa radšej o seba, svoje deti a nerieš či sú ine ženy bezvýznamné kvôli nejakej operácii. Skôr to ho pri že bezcenná sa asi cítiš len ty.
Rozhodnúť sa pre sterilizáciu, pretože už nechcem deti, je podľa teba nenormálne a mať ako dvadsaťročná už 2 deti je v poriadku? Staraj sa radšej o seba, zjavne máš svojich problémov dosť.
@kiki68 lenže toto krestanska čast nevie pochopit, pre dieta je matka nenahraditelna , je mu jedno či ma dalšieho surodenca, a nech je akolvek prečo by ich mala vychovavat ina žena.. tu už bolo o tom xy diskusii
inak som presne ako ty 4 zo skutočnych zdravotnych dôvodov už nie , hned za tym idu finančné
@sara07 ved nech si to skusia mat nekroticke rany na nohach, ze si nevedia lahnut, fuj, akoze ja si neviem predstavit tu situaciu, ze zachranuju mna a dieta nape v 25tt, ja umrem na sepsu z toho, dieta mozno prezije, muz potom 3 deti na krku po 40tke, rovnako ako viem, ze kvoli detom nepojdem potapat tunely v Mexiku, nakolko je to riziko, tak rovnako je to s dalsim tehu. Akokolvek je to krasne a dieta by sme vzdy prijali, tak to racionalne nelajznem. Ja mam diagnozu 1:100 00 , preco ja neviem a preco v poslednom tehu sa to spustilo tiez nikto nevie vysvetlit.
Ale tak pise nam sem baba, co rodila prakticky od teenage veku, asi nema na to vek skusenosti. Bavi sa tu so zenami po 40tke, co maju odrodene a maju uz aj ine problemy. Nech ma pani do 45 aj 16 deti, ale je to len jej skusenost a pohlad. Kazde tehu vo vyssom veku nesie rizika a keby aj stretnem neviem koho ( nerealne u mna), tak nebudem uz mat dalsie dieta skrz nejaky zdravy rozum. Lekari sa tiez snazia zachovat plodnost primarne pre zeny do 35 a bezdetne, nie pre tie, co uz maju deti a tiez vek. Tam je priorita prezitie matky pre buducnost rodiny uz existujucej. Preto aj po vaznych gyn operaciach odporucaju bud mat co najskor to prve dieta, lebo nabuduce vsetko vyberu a je hotovo.
@anonym_autor no tak by si to nepodstúpila. Tvoj problém, nie náš. Aj ostatné omáčky okolo toho si nechaj pre seba, ženy, ktoré tento zákrok z akýchkoľvek dôvodov podstupujú, tvoj názor absolútne nezaujíma, naopak, môže sa ich dotknúť
@anonym_autor nie, vacscina to nevoli z rozmaru a ja teda to pojdem podstupit, deti mam a tiez mam vek a tiez diagnozu, ktora by v dalsom tehu prisla asi o dost skor. Je to raritna dg a tym, ze ide o autoimunitnu nereagujucu na steroidy by to mohlo dopadnut zle pre mna a pre dieta. Cize niekedy musime robit veci z rozumu a nie z citu. Tak to je a aj bude, kopec zien muselo podstupit taketo zakroky. Ja som rada, ze mam dve deti a prezila som aj ja. Ale dlhsie som nemohla nosit ani nohavice, nohavicky uz vobec, myslim, ze keby tymto prejde nejaka zena, tak si zvazi moznosti. Ako keby je to mozne, tak mame aj tretie dieta, pre nas nie je problem toto, pre nas je problem nieco uplne ine. A ja nemam povahu na to ist preventivne na potrat. Cize radsej sterilka ako sa dostat do situacie, co moze ohrozit celu rodinu.
@kiki68 A inú ochranu si nezvazovala? Niečo, čo ťa nespraví dlhodobo neplodnou.
@anonym_7c8cd3 Tak potom sa nečuduj, že pri našej katastrofálnej krivke pôrodnosti budeš stretávať ženy v šatkách a búrkach podobne ako napr. vo Francúzsku. A je to jedno, či to bude Ficovych 150 000 Uzbekov alebo tisíce Simeckovych Afgancov a Africanov. Keby bola podpora rodín taká, ako v susednom Maďarsku (napr. odpustenie dane žien, ktoré majú 3 a po novom aj 2 deti), migrantov by sme nepotrebovali.
@pr85 a ty si myslíš ,že si jediný na svete kto ju môže obrodiť?
@minenkaa Ale potom by naše manželstvo rýchlo skončilo, nemyslíš? A zachádzať do úplných extrémov. Žena má 2 deti z toho 1 novorodenca, ktorý je 24/7 prilepený na jej prsník. A plus je katolícka. Takže sa niečoho takéhoto nebojím.
@sara07 Existuje aj adopcia a anonymný pôrod, plus dieťa možno beztrestne odložiť do baby boxu. Interrupcia nie je kljedine riešenie.

@anonym_9d961a A súdy by mali túto ich "mužnosť" podporiť mužným výživným 500€/dieťa 🔨
@aurelia2000 A čo tak zvýšená podpora rodín? Aby ti muži mohli sekať jedno dieťa za druhým so svojimi zakonitymi manželkami.