icon

Znamená vnútromaternicové teliesko potrat?

coookie
31. mar 2014

Ahojte dievčatá. Ostala som zhrozená, keď som sa dnes dozvedela niektoré "detaily" a rozhodla som sa s vami sa o ne podeliť.
Vnútromaternicové teliesko , sú viaceré druhy, sú napr. napustené meďou a inými kovmi alebo napustené hormónmi , napr. Mirena gestagénom, progestínom levonorgestrelom. A účinok? Upravuje prostredie v maternici tak, že zabraňuje uchyteniu splynutého vajíčka so spermiou a to robí buď účinkom tých hormónov, alebo kovov alebo mechanicky! Áno, obhajoba znela, že veď aj zahusťuje hlien a tým zhoršuje vstup spermie cez krčok. Naozaj ho dokáže zahustiť tak, že tá miniatúrna spermia neprejde? Nie.
Takže ak považujete už splynuté vajíčko so spermiou za práve vzniknutý nový život, iste chápete, čo chcem týmto povedať! Narovinu som sa gynekológa spýtala - veď to je potrat! Odpoveď? Že to je iba otázkou uhla pohľadu! Hm, tak neviem, aký uhol máte vy, baby.
A takým istým spôsobom účinkuje aj hormonálna tabletková antikoncepcia, ktorá sa dáva počas kojenia, lebo počas kojenia sa môžu užívať iba gestagény (progesteróny, pr.progestíny). A preparáty s obsahom gestagénov účinkujú tiež týmto spôsobom - ako teliesko.
Mimochodom vedeli ste, že gestagén levonorgestrel, ktorý je v Mirene je to isté ako je v Escapelle - čo je postkoitálna tabletka, teda "tabletka po"? Tak je to len uhol pohľadu?
Však sa spýtajte gynďasa, či vaša antikoncepcia obsahuje gestagén, lebo gestagénov je veeeľa druhov.
Inak normálne - teda nie počas kojenia sa dáva tzv. kombinovanáhormonálna antik. A v tej su estrogény, ktoré majú potláčať ovuláciu, to je fajn účinok. Ale sú tam aj gestagény. A teraz - ktorý účinkuje viac? A keď estrogén slabo zaúčinkuje, tak to "dokončí" gestagén? Spôsobom, o ktorom som písala?Hm…
Nestojí to za zamyslenie?
Ja naozaj nie som odporca antikoncepcie. Ale oddnes som silný odporca niektorých druhov antikoncepcie.

Strana
z3
velkacica
1. apr 2014

ty budeš kdesi z Oravy... Tam sa musí narodiť všetko, čo splynie 😀

warholette
1. apr 2014

@velkacica ved uz je prvy april, nie? treba sa pobavit 🙂

alami
1. apr 2014

@velkacica
@warholette keď má niekto nejaké to svedomie, tak je to na pobavenie? To sme dopadli! 😠

rybinka84
1. apr 2014

To už aby sme sa hanbili že sme z Oravy, akože to si si veľa dovolila @velkacica nemyslíš ?
😕

maslenka47
Odpoveď bola odstránená
ifkael
1. apr 2014

Moj gynekolog je proti mirene... Asi vie preco.

Vzhladom na vyskyt rakoviny v rodine HAK neodporuca pre mna.
Jeden z top onkogynekologov na Slovensku.

rebeka7501
1. apr 2014

alebo miliujme sa a množme sa, a o pár mesiacov budeme prostredníctvom médii prosiť o finančné prostriedky, lebo nám bolo súdené mať 12 detí bez ohľadu na to, či ich uživíme. Je vecou každej ženy aký druh antikoncepcie zvoliť. Nikto jej nemá právo do toho zasahovať. Ak si niekto myslí, že či už vnútromaternicové teliesko alebo HAK je forma interupcie, nech sa spolieha na plodné a neplodné dni, resp. nech súloží iba s cieľom splodiť ďalšieho potomka.
Na druhej strane na začiatok dňa celkom "veselá" téma.

elika74
1. apr 2014

@maslenka47 Robí ti to dobre, keď niekoho urážaš a nazyvaš obmedzencom?

6mia6
1. apr 2014

Tiez nechápem, v prispevku nikoho zakladatelka neuraza, tie komenty su na povazenie. Asi to máte čo?? A pravda sa vás dotkla. Vasa obrana je urazanie. Gratulujem k vysokej inteligencii.

zara0201
1. apr 2014

Najlepsia AK podla poslednych studii je udajne ibuprofen.

stefka33
1. apr 2014

@zara0201 Držaný medzi kolenami? 😀

zara0201
1. apr 2014

@stefka33 Presne tak. Vidim ze aj Ty citas odborne clanky....
😀

snehulienka82
1. apr 2014

@zara0201
@stefka33
ja som to poznala s acilpyrinom 😀

zara0201
1. apr 2014

@snehulienka82 No ved aj ja, ale toto su predsa najnovsie studie!!!
Ak nechcem cukrovku- nejem sladke. Ak nechcem pribrat- nejem mastne. Ak nechcem deti- tak ....

vavenka
1. apr 2014

Ja mam teliesko (HAK nemozem - som hustokrvna) - mam dve deti, pricom druhe dieta bolo velmi sikovne, kedze sa zadarilo aj ked sme mali gumku....
Takze mam niekolko moznosti - ak nechcem tretie dieta - 1. nesulozit, ze? 2. vypocet plodnych dni - vtedy nesulozit (to uz ako keby som bola zas tehotna 🙂 ) alebo zacat prevadzkovat analny sex (au) - len potom o par rokov boze chran, ked na mna dojdu vetry! Este som si teoreticky mohla dat pri druhej sekcii podviazat vajecniky, ale tak teraz uz je neskoro nad tym polemizovat..... Cize, vnotrmaternicove mi vyslo ako najidealnejse - samozrejme je to tak, ako pises - med "odplasi spermie", samotne teliesko zabrani pristupu spermiam do vajcovodu, je zhustnuty hlien... A ano, v pripade "valky" zabrani oplodnenmu vajcu uhniezdit sa - netusim, v akom percentualnom zastupeni sa to stava.... V kazdom pripade radsej takto, ako riesit ine alternativy - predpokladam, ze ked je niekomu proti srsti takto zmareny pokus o zivot, tak klasicka interupcia neprichadza do uvahy - cize v pripade nechceneho otehotnenia ide dieta na adopciu, do detskeho domova, do kontajnera? (aj take je, vsakze, predpokladam, ze tu by taka dana bolo ovela lepsie riesenie)... Alebo co?
Skuste mi poradit nieco menej drasticke!

zara0201
1. apr 2014

@vavenka Moznost cislo 1. Alebo chrbtom k sebe, kazdy zvlast.

sissy27
1. apr 2014

@coookie sorry, ale si teraz zliezla zo stromu či ako? čo si si myslela, že antikoncepcia funguje ako? na dobré slovo? samozrejme, že je to chémia, zásah do organizmu, v podstate proti prírode - na druhej strane aj umelé oplodnenie je proti prírode, rovnako by potom lekári nemali liekmi a inými zásahmi udržiavať tehotenstvo ženy, ktoré príroda chce ukončiť, takisto by nemali fungovať inkubátory, nemali by existovať žiadne lieky... lebo keď príroda chce, tak nech zariadi, nie?
a súhlasím s tvojím gynekológom - je to o uhle pohľadu... môžeš sa aj hodiť o zem, ale ja interrupciu nepovažujem za vraždu (síce ju ani nejako prvoplánovo neschvaľujem, ale skrátka je to možnosť a právo ženy rozhodnúť sa, keďže ona ponesie zodpovednosť za akékoľvek rozhodnutie v tomto smere )
ak ty antikoncepciu nechceš, z akéhokoľvek dôvodu, tak ju proste neber, alebo si vyber takú, ktorá ti vyhovuje po fyzickej aj psychickej stránke, ale takúto akožeosvetu si prosím ťa strč niekam, každá nech sa rozhodne sama za seba...

zuju2
1. apr 2014

@vavenka ja mám Gynefix, mám tri deti a toto mi prišla ako najlepšia možnosť aj finančne. Čo sa týka argumentácii, tak si myslím, že oplodnené vajíčko nie je ešte žiadny život, možno zhluk buniek a už vôbec sa to nedá prirovnáva k potratu. Oveľa horšie je, keď niekto vyhodí zdravé dieťa niekde do kontajnera alebo k rieke. Takže mi poraďte niečo lepšie okrem abstinencie.

billam
1. apr 2014

@coookie si lekárka, ako si pisala...to az teraz si zostala zhrozena, co obsahuje antikoncepcia??? 🙂

coookie
autor
1. apr 2014

@velkacica - Mila cica, nie som z Oravy! Som Bratislavcanka. Ale aj keby som bola, niektori ludia z Oravy su inteligentnejsi ako ti z Bratislavy, alebo odkial si ty, takze sa nestrapnuj.

afrika
1. apr 2014

@velkacica zabávaš sa na autorke témy a pritom sama si ako hlboko klesla svojím príspevkom.......................................

coookie
autor
1. apr 2014

@maslenka47 - vidim, ze ty si dama na urovni, podla slovnika. Alebo to pisal tvoj chlap? A pre tvoje informaciu, to co pises nie je ani logicke, ani pravda. Pretoze estrogeny maju ucinok mechanizmom inym - zabrania ovulacii, teda vajce sa ani neuvolni.

coookie
autor
1. apr 2014

@sissy27- keby si si poriadne precitala, co som napisala, zistila by si, ze som nepovedala, ze ja nechcem antikoncepciu, ani to ze niekoho nutim brat to ci ono. Ja za nikoho nerozhodujem, ak si si nevsimla. A prepac, ze som sem ten prispevok napisala. Neviem, preco na tuto stranku vobec chodis, ked ta tu ini ludia obtazuju. Zaloz si vlastnu a pis sama sebe, ked ti ini vadia.

coookie
autor
1. apr 2014

@billam- az teraz som zhrozena, doteraz som to nepotrebovala riesit ako zena. A kedze nie som gynekolog, tak ani ako lekar. Ale ak mas pocit ze vsetci lekari maju vediet vsetko, skoc si na najblizsiu gynekologicku prehliadku k ocnemu.

hajajanka
1. apr 2014

@coookie Ja nemam teliesko z prave z dovodu, ze zluk buniek uz povazujem za zivot a som velmi vdacna za tie zhluky buniek, ktore doma mam 🙂
Ale mnohe zeny naozaj nevedia, ako funguje ta-ktora antikoncepcia a mozno sa niekto rozhodne si ju neaplikovat. Pre mna tato info nova nie je, ale niekomu mozno otvori oci.

Netreba sa posmievat, ze niekto na nieco prisiel az teraz. Hlavne, ze prisiel 🙂

coookie
autor
1. apr 2014

@vavenka - ten sposob hladam aj ja! Este mozno - som riesila teliesko s obsahom mede, ktore by malo fungovat tak, ze ta med dekapituje spermie a brani im aby oplodnili vajicko. Este si ale potrebujem precitat nejake zahranicne studie, ako to s nim vlastne je. Prip. skus kuknut aj ty, ak mas zaujem.

marika6
1. apr 2014

@coookie ano je to tak, teliesko zabíja detičky. Tu som ukrižujte ma všetky.

bolo nám to vysvetlené omnoho drastickejšie ale to napíšem len prípadním záujemcom do ip, urážania som si užila dosť.

billam
1. apr 2014

@coookie no minimálne ako lekárka by si mala vedieť základy....či ty si nemala statnice z gynekologii? Lebo ja áno...a viem na akom princípe funguje ANT.

sissy27
1. apr 2014

@coookie náááááádych výýýýýdych... ak máš problém s názorom iných ľudí, tak odporúčam neprispievať do verejných diskusných fór, lebo to sa často stáva, že sú názory rozdielne a evidentne ti to nerobí dobre... alebo si ty založ niečo súkromné, kam ti nebudú prispievať takí, ktorých názor sa ti nehodí 😀
kto má záujem, ten si tieto infomácie vie vyhľadať aj sám, a komu je to jedno, tak určite tvoje riadky čítať nebude...

coookie
autor
1. apr 2014

Aby som to zhrnula - dakujem vsetkym, ktore sa ma zastali, ci uz maju alebo aj nemaju taky nazor ako mam ja.
Vy, co ste na mna doslova vyleteli, alebo ma vysmiali - zeby ste mali vycitky svedomia? Inak, idete dobrym prikladom vasim detom - takyto slovnik, prejavy a intolerancia su cool vychovne prostriedky.
A neviem preco by som mala byt obmedzena, ked povazujem oplodnene vajce za zivot. Pokial ma to na medicine dobre naucili, tak kazda z vas a vasich deti je zhlukom buniek. Len ich je viac.
A hlavne - ja nikomu nic nezakazujem, nikomu nic nevycitam, nikomu za nic nenadavam,neviem aky prispevok ste citali, ale v mojom sa nic take nespomina.
A opakujem, nie som proti antikoncepcii ako takej, ani plodne-neplodne dni nepraktikujem. A tiez by som rada nasla taky sposob antikoncepcie, ktory bude antikoncepcny, a nie sadisticky, interupcny. Tak sa upokojte.

Strana
z3