icon

Znamená vnútromaternicové teliesko potrat?

coookie
31. mar 2014

Ahojte dievčatá. Ostala som zhrozená, keď som sa dnes dozvedela niektoré "detaily" a rozhodla som sa s vami sa o ne podeliť.
Vnútromaternicové teliesko , sú viaceré druhy, sú napr. napustené meďou a inými kovmi alebo napustené hormónmi , napr. Mirena gestagénom, progestínom levonorgestrelom. A účinok? Upravuje prostredie v maternici tak, že zabraňuje uchyteniu splynutého vajíčka so spermiou a to robí buď účinkom tých hormónov, alebo kovov alebo mechanicky! Áno, obhajoba znela, že veď aj zahusťuje hlien a tým zhoršuje vstup spermie cez krčok. Naozaj ho dokáže zahustiť tak, že tá miniatúrna spermia neprejde? Nie.
Takže ak považujete už splynuté vajíčko so spermiou za práve vzniknutý nový život, iste chápete, čo chcem týmto povedať! Narovinu som sa gynekológa spýtala - veď to je potrat! Odpoveď? Že to je iba otázkou uhla pohľadu! Hm, tak neviem, aký uhol máte vy, baby.
A takým istým spôsobom účinkuje aj hormonálna tabletková antikoncepcia, ktorá sa dáva počas kojenia, lebo počas kojenia sa môžu užívať iba gestagény (progesteróny, pr.progestíny). A preparáty s obsahom gestagénov účinkujú tiež týmto spôsobom - ako teliesko.
Mimochodom vedeli ste, že gestagén levonorgestrel, ktorý je v Mirene je to isté ako je v Escapelle - čo je postkoitálna tabletka, teda "tabletka po"? Tak je to len uhol pohľadu?
Však sa spýtajte gynďasa, či vaša antikoncepcia obsahuje gestagén, lebo gestagénov je veeeľa druhov.
Inak normálne - teda nie počas kojenia sa dáva tzv. kombinovanáhormonálna antik. A v tej su estrogény, ktoré majú potláčať ovuláciu, to je fajn účinok. Ale sú tam aj gestagény. A teraz - ktorý účinkuje viac? A keď estrogén slabo zaúčinkuje, tak to "dokončí" gestagén? Spôsobom, o ktorom som písala?Hm…
Nestojí to za zamyslenie?
Ja naozaj nie som odporca antikoncepcie. Ale oddnes som silný odporca niektorých druhov antikoncepcie.

coookie
autor
1. apr 2014

@vavenka - inak, ak by ti to nevadilo, len tak zo zaujimavosti- co s tou gumkou, ci vam praskla, spadla, alebo sa to stalo len tak?

strociatka
1. apr 2014

@coookie zial taky je zatial len jeden (alebo dva) kondom

billam
1. apr 2014

@coookie ja ti poradím sposob antikoncepcie - a nie je to nesexovat 🙂 Nech tvoj muz podstupi vazektomiu - určite v tomto prípade nepojde o potrat

coookie
autor
1. apr 2014

@billam povedzme, ze som to vedela, ale bolo mi to jedno. Ale uz mi nie je. A myslim, ze o to vobec nejde, ci som to vedela uz XY rokov, alebo som to zistila len vcera. Alebo som to vedela uz XY rokov, ale som to len vcera zacala riesit, nie? Najlepsia obrana je utok. O to absolutne nejde odkedy to ja viem, nie?

coookie
autor
1. apr 2014

@sissy27- nie, ja som kludna. Ja sa len s niektorymi bavim tak ako oni so mnou. A v pohode prijimam ine nazory. To vam nevyhovuje moj nazor. Vy ste sa zacali do mna obuvat a nazyvat ma obmedzenou.

billam
1. apr 2014

@coookie no neviem, ale presne touto vetou si začala svoj príspevok....

katarinka289
1. apr 2014

Co obsahuje HAK Lindinette? Inak ja som si tiez donedavna myslela,ze HAK zabranuje uz oplodneniu,nie az uchyteniu...Ved vzdy bola HAK prezentovana,ako zabranujuca pocatiu.Ale teraz uz viem,ze pocatiu nebrani...Momentalne ju nepotrebujem,
ale vdaka tejto informacii sa budem viac informovat,ked uz dalsie dieta planovat nebudem...

bosoriak
1. apr 2014

@katarinka289 HAK zabranuje ovulacii. Ak nie je ovulacia, nie je ani oplodnene vajicko a nie je ani co uchytit. Zaroven STAZUJE PRIPADNEMU oplodnenemu vajicku sa uchytit, pretoze vystelka maternice je nizka (kedze nie je ovulacia). Nikto nikdy nemoze zmerat tieto akoze "mikropotraty", pretoze ako? Takze je to znovu len argument, ktory vyhovuje pouzit niekomu, kto uz nema aky dokazatelny argument proti HAK pouzit.
Netvrdim, ze HAK je to najlepsie na svete, sama ju neuzivam, ale aspon zakladne veci si treba zistit skor, nez uverim nejakemu anonymovi na fore.

sunshine85
1. apr 2014

@zara0201 jedine v tom tretom pripade to moze platit 😀 tym, ze nebudes jest sladke, tak to neznamena, ze nedostanes cukrovku a z mastneho sa tiez nepribera. priberas zo sacharidov 😉 tak ja len tolko 😝

strociatka
1. apr 2014

@bosoriak a ty si aj hladala a nasla?

1. ethinylestradiol a cyproterónacetát:
Ide o prostriedky Chloe, Diane 35, Minerva a Vreya, z ktorých len posledná priznáva abortívny účinok, keď uvádza v charakteristike vlastností lieku, že spôsobuje “morfologické a enzymatické zmeny endometria”, ktoré vlastne vyvolávajú usmrtenie počatého života. Žiadnu takúto informáciu, ale len jej náznak, neposkytuje ženám príbalový leták.

2. drospirenón a etinylestradiol
Tieto účinné látky obsahujú prostriedky Yaz, Yasminelle a Aliane, ktoré síce ženy o abortívnom efekte v príbalovom letáku neinformujú, no všetky naznačujú túto informáciu v charakteristike vlastností lieku, keď priznávajú, že “najdôležitejším z nich [faktorov antikoncepčného účinku] je inhibícia ovulácie a zmeny endometria”.

3. etinylestradiol a levonorgestrel
Minisiston a Anteovin neuvádzajú nič o abortívnom efekte v príbalovom letáku, no pre lekárov a farmaceutov potvrdzujú, že dochádza k “sekrečnej transformácii endometria,“ „ktorá znižuje pravdepodobnosť implantácie.”

4. gestoden a ethinylestradiol
Katya a Femoden sú charakterizované faktormi, z ktorých “najdôležitejší je inhibícia ovulácie a zmeny v endometrii”, no v príbalovom letáku pacientka nenájde žiadne informácie. Výrobcovia Logest a Sunya sa nikde nezmieňujú ani len o tomto účinku, hoci ide o tú istú účinnú látku ako v prípade prostriedku Katya. Najúprimnejšie sú výrobky Lindynette a Mirelle, ktoré dokonca v príbalovom letáku vysvetľujú, že tieto hormóny “menia výstelku maternice, ktorá nie je potom schopná prijať oplodnené vajíčko.”

5. etinylestradiol a norgestimát
Cilest klamlivo informuje v príbalovom letáku o tom, že “Zároveň dochádza… k zmenám sliznice maternice, čo znemožňuje uhniezdenie vajíčka,” no v maternici sa uhniezďuje už oplodnené vajíčko, teda embryo a nie len vajíčko.

6. levonorgestrel
Postkoitálna núdzová antikoncepcia Escapelle a Postinor-2 “zabráni oplodnenému vajíčku usadiť sa na sliznici maternice.” Túto informáciu v príbalovom letáku potvrdzuje aj charakteristika vlastností lieku, kde sa uvádza, že “tiež môže vyvolať zmeny endometria, ktoré znemožňujú implantáciu.” Vnútromaternicové teliesko Mirena „riadi mesačný vývoj výstelky maternice, takže výstelka nie je dostatočne hrubá,“ ako uvádza príbalový leták, ktorý však zamlčiava fakt, že týmto spôsobom dôjde k odumretiu počatého života.

katarinka289
1. apr 2014

@bosoriak Takze vzdy je tam ta moznost,ze aj ked tomu ma HAK za ranit,vanicko sa predsalen ivolni,a ak ho nahpdou spermia oplodni,vdaka HAK je mu zabranene uchytit sa.Tomu ako tu niektore pisete,zhluku buniek,v ktorych uz je dane,ci to bude chlapec,alebo dievca,ake bude mat oci,vlasy atd...cize je to potrat

zara0201
1. apr 2014

@sunshine85 Bóóóze, Ono to bolo myslene skor obrazne ako realne. 😝

sunshine85
1. apr 2014

inak dievcata, ja by som branie ATB vobec neriesila z tohto pohladu! Ale kurnik prestudujte si, ake to moze mat neziaduce ucinky na vas a vase zdravie! Nikdy v zivote by som ju uz nebrala! Nastastie som to zistila uz pred 4rokmi....

katarinka289
1. apr 2014

@strociatka mala som Lindinette a priznam sa,ze letak som nikdy necitala.Vzdy so
som bola v tom,ze HAK zabranuje oplodneniu vajicka.Teraz na mna ide hroza,kolkokrat som mozno mala byt tehotna...

sviecka
1. apr 2014

citala som, ze ucinok HAK je:
1.zabranuje ovulacii. no ak jej nezabrani a predsa dojde k ovulacii tak
2.zhustuje hlien, aby spermie nepresli. no ak sa nepodari a spermie oplodnia vajicko tak
3.usmrti novy ludsky zivot...

strociatka
1. apr 2014

@sviecka presne tak, ale poniektori to napochopia, lebo ked je to napisane odborne, ani to necitaju a ked to napises takto polopatisticky, tak si len anonymny vol

sweetangel20
1. apr 2014

@coookie ja som pred niekoľkými rokmi mala danu. To čo so mnou porobila, bolo otrasné. A von som ju dala aj tak hlavne kvôli tomu, čo robí s tými "zhlukmi buniek "
Potom som prešla na HAK. Toto bola ďalšia kravina, pretože mi to vyprovokovalo také silné migrény, aké nikomu neprajem. A áno, bolo to určite z toho, keďže migrény sa začali prejavovať až po nasadení HAK. Lenže keď vás už raz migréna chytí, len tak ľahko sa jej človek nezbaví a hnusoba trápi ma doteraz...
Takže dávam ti za pravdu... Je to všetko svinstvo a radšej si budeme navliekat hnusnu gumu ako keby som mala ničiť samu seba...

sviecka
1. apr 2014

@strociatka farmaceuticky priemysel vie, preco to takto pise...

sviecka
1. apr 2014
bosoriak
1. apr 2014

@strociatka Copy paste zo stranky KDS? Ja mam zmysel pre humor, ale toto je uz aj na mna vela. 😀 😀

strociatka
2. apr 2014

@bosoriak heh, priznavam, ze som to velmi jednoducho skopirovala a supla sem, lebo toto bolo velmi krasne zhrnute a nic z toho, co uviedli nie je vymysel a ani vycucane z prsta. Kludne mi mozes vycitat, ze som neprekladla vsetky jednotlive linky z orig. zdrojov, lebo by to aj tak nemalo ziaden vyznam. To ze ma HAK abortivny ucinok je nespochybitelne, ale tu uz vobec neide o tuto skutocnost, ale o vnimanie, ci sme ochotni, alebo nie, uznat, ze zivot ihned zacne splynutim a nie az od urciteho obdobia datovaneho v tyzdnoch. A ja nemam najmensiu chut sa tu hadat a ulavovat nieciemu svedomiu. Ak nie je clovek ochotny vnimat sirsie suvislosti, lebo to nie je pohodlne, tak to rozhodne robit nebude. Ale ak naozaj nutne potrebujes vsetky orig. studie, pokusim sa najst si tych par hodin casu na vyhladanie a preklad, ale budem to robit velmi nerada, lebo vysledok mi je uz dopredu jasny.

Dam jeden: napr. oblubena Mirena - pribalovy letak je volne pristupny http://www.liekinfo.sk/liek-mirena-ins-itu-1x52... a priamo odtial citujem ucinnu latku: levonorgestrel a k nej aj link o jej ucinku: http://www.adcc.sk/odborne-clanky/65/spravna-di...

Kto chce, nech cita, kto nie, tak radsej nech necita a mozno si udrzi pocit falosnej nadeje cisteho svedomia. Mne je uprimne jedno, co si myslis. Ucinky tychto latok su nepopieratelne.

vavenka
2. apr 2014

@coookie
@sweetangel20
Tak prosim pekne druheho syna mam cez gumku - akoze normalne, nic nespadlo, nic sa nepotrhalo, nemam 19 rokov, aby som nevedela, ako sa kondom pouziva.... Takze asi je pochopitelne, ze tomuto druhu antikoncepcie som prestala verit....

@katarinka289 to, ci bude potencialny zhluk buniek dievca alebo chlapec, je uz aj v samotnej spermii, takze - ak sa na to pozeram takto - vyliaty obsah kondomu do zachoda je brutalna masova vrazda a nebodaj ked zhltnes semeno, tak si v podstate kanibalka...

Niekto tu pisal, ze HAK alebo intrauterinne telesa zabijaju embrya - akoze to uz je silna kava - treba si prestudovat, v akom deliacom cykle sa cca nachadza oplodnene vajicko , ked sa dostane do maternice - je to morula, maximalne tak ranna blastocysta - co ma k embryu este tak strasne daleko, ze az...
Nikomu neberiem uhol pohladu - ak ma niekto pocit, ze ranne delenie buniek je uz novy zivot, nech sa paci....Ale kym zaujmem jednoznacne stanovisko, treba si apon wikipediu otvorit, uz ked nic ine....

V kazdom pripade unika cela pointa - je velmi malo moznosti, ako predist nezelanemu tehotenstvu, mat normalny sexualny zivot a pritom kazdy mesiac netrpiet, ci to dostanem, alebo nie....
Ak by som aj zaujala stanovisko, ze prevrtana spermia vo vajicku je uz jedinec s menom a farbou oci a ja nechcem, aby sa to stalo, tak mi naozaj ostava len sterilizacia mna, alebo mojho muza.... Co je uz naozaj konecne a nezvratne riesenie (ok, nie na 100%, ale berme to tak)....
Ludia maju sex, to sa nezmeni, a ak clovek nechce chodit na interupciu pravidelne alebo mat 12 deti, tak jednoducha antikoncepcia je na mieste a 1000x lepsia ako narodene deti v detskych domovoch, dojcenskych ustavoch, v kontajneroch... Co by som dala za to, keby zeny na Luniku IX zacali pouzivat AK!!!
Nic nieje len cierne alebo biele.....

katarinka289
2. apr 2014

@vavenka To s tym semenom uz si trosku prehnala. Vajicko a spermie samostatne este neznamenaju zarodok zivota. Ak si davala pozor na biologii tak by si mala vediet, ze zarodkom zivota je spojenie spermie s vajickom....

vavenka
2. apr 2014

@katarinka289 je to tak isto prehnane, ako ked niekto povie, ze akonahle sa spoji chromozom X s chromozomom Y, je to to iste, ako ked das z maternice prec embryo s bijucim srdcom.... Pretoze tu uz zaznel nazor, ze je to potrat=vrazda..... Tak mi tu nehovor o prehanani....

katarinka289
2. apr 2014
katarinka289
2. apr 2014

@vavenka A nie je? Tebe bije srdce inak?

vavenka
2. apr 2014

Blastocyste srdce nebije 😉

katarinka289
2. apr 2014

To, ze je to vidno az od niekolkeho tyzdna este neznamena, ze tam nie je...no vyhovaraj sa ako chces. Ked uz je raz vajicko oplodnene, vznikne z toho clovek a nie len nejaka blastocysta....ak to teda nejakym sposobom neukoncime

vavenka
2. apr 2014

@katarinka289 nesranduj!!! srdce TAM NIEJE 🙂 Aspon si otvor tu wikipediu, aspon to alebo hod dva pojmy do googlu a precitaj aspon tri riadky, prv nez nieco tresnes....
Samorejme, ze oplodnene vajicko je zarodok zivota, ale nie zivot samotny (tot moj osobny nazor a nepotrebujem sa vyhovarat)

vavenka
2. apr 2014

Tak ako ked zjes prazenicu, nemozes povedat, ze si zabila kura....