icon

Kortikosteroidná liečba

jaja391112
26. okt 2023

Ahojte, bola mi stanovená prípravná kortikosteroidná liečba pred tehotenstvom, nakolko mam zvýšenú celuarnu odpoveď voči partnerovým antigénom.
Budem užívať lieky:

Metilpredizolón:
1-2 týždeň- 2-2-0tbl
3-6 týždeň- 2-1-0tbl
7 -8 týždeň až po výsledky- 2-0-0tbl

Pantoprazol - 1 tbl nalačno
Caltrate - 1 tbl počas dňa.

Tie, ktoré ste bralo uvedené lieky, mali ste nejaké nežiaduce účinky? Zabrala Vám liečba? Ak áno bolo potrebné brať niečo aj počas tehotenstva?

Ešte taka zvláštna otázka, o týždeň som objednaná na tetovanie, nakoľko tak ci tak tehotná najbližšie 3 mesiace určite nebudem. Môžu mať na to lieky nejaký negatívny vplyv? Samozrejme spýtam sa aj lekárky.

Ďakujem za odpovede

sisa_s
26. okt 2023

Pri uzivani kortikoidov by som si urcite nedavala robit tetovanie, mozu zhorsit hojenie...

barju
26. okt 2023

@jaja391112 kortikoidy majú protizápalový, imunosupresívny a protialergický účinok a sú využívané predovšetkým pri stavoch, kedy je potrebné tlmiť nežiadúcu aktivitu vlastného imunitného systému. Ak bude znížená imunita,pri tetovaní môže vzniknúť infekcia. Neriskoval by som to

jaja391112
autor
26. okt 2023

@sisa_s
@barju ďakujem pekne za vysvetlenie rozumiem. A myslite si ze po zahojení tetovania teda cca 2 týždne keby nasadim lieky by to bol problém? S liekmi kratšiu dobu nie je problém počkať, aj partner musi užívať vitamíny, čiže sa až tak neponáhľame a keďže som zaplatila zálohu, tak by ma mrzelo to nechať prepadnúť. Samozrejme keď som sa objednávala som netušila, že to má súvis a ze ma to vôbec čaká.

barju
26. okt 2023

@jaja391112 pokiaľ nie ste po dobrani liekov objednaní na kontrolu/vyšetrenia, lebo tých 8 týždňov vychádza týždeň pred vianocami, ak by si týždeň počkala,nechala sa tetovať ,tak by to vychádzalo na polovicu januára. Neviem kedy povedal doktor že vás chce vidieť. Ak nepovedal a neponahlate sa tak kríky by teoreticky mohli počkať

jaja391112
autor
26. okt 2023

@barju zatiaľ nemáme kontrolu naplanovanu. Uvidím teda co mi lekárka na to povie a podla toho sa zariadim. Keby je treba čakať dlhú dobu, tak to tetovanie zruším. Ale keby to je ozaj otázka pár týždňov, tak začnem užívať neskôr.

jaja391112
autor
27. okt 2023

@barju tak lekárka mi povedala, že to vplyv nemá, ale ze ak chcem počkať môžem.