Kortikosteroidná liečba
Ahojte, bola mi stanovená prípravná kortikosteroidná liečba pred tehotenstvom, nakolko mam zvýšenú celuarnu odpoveď voči partnerovým antigénom.
Budem užívať lieky:
Metilpredizolón:
1-2 týždeň- 2-2-0tbl
3-6 týždeň- 2-1-0tbl
7 -8 týždeň až po výsledky- 2-0-0tbl
Pantoprazol - 1 tbl nalačno
Caltrate - 1 tbl počas dňa.
Tie, ktoré ste bralo uvedené lieky, mali ste nejaké nežiaduce účinky? Zabrala Vám liečba? Ak áno bolo potrebné brať niečo aj počas tehotenstva?
Ešte taka zvláštna otázka, o týždeň som objednaná na tetovanie, nakoľko tak ci tak tehotná najbližšie 3 mesiace určite nebudem. Môžu mať na to lieky nejaký negatívny vplyv? Samozrejme spýtam sa aj lekárky.
Ďakujem za odpovede
@jaja391112 kortikoidy majú protizápalový, imunosupresívny a protialergický účinok a sú využívané predovšetkým pri stavoch, kedy je potrebné tlmiť nežiadúcu aktivitu vlastného imunitného systému. Ak bude znížená imunita,pri tetovaní môže vzniknúť infekcia. Neriskoval by som to
@sisa_s
@barju ďakujem pekne za vysvetlenie rozumiem. A myslite si ze po zahojení tetovania teda cca 2 týždne keby nasadim lieky by to bol problém? S liekmi kratšiu dobu nie je problém počkať, aj partner musi užívať vitamíny, čiže sa až tak neponáhľame a keďže som zaplatila zálohu, tak by ma mrzelo to nechať prepadnúť. Samozrejme keď som sa objednávala som netušila, že to má súvis a ze ma to vôbec čaká.
@jaja391112 pokiaľ nie ste po dobrani liekov objednaní na kontrolu/vyšetrenia, lebo tých 8 týždňov vychádza týždeň pred vianocami, ak by si týždeň počkala,nechala sa tetovať ,tak by to vychádzalo na polovicu januára. Neviem kedy povedal doktor že vás chce vidieť. Ak nepovedal a neponahlate sa tak kríky by teoreticky mohli počkať
@barju zatiaľ nemáme kontrolu naplanovanu. Uvidím teda co mi lekárka na to povie a podla toho sa zariadim. Keby je treba čakať dlhú dobu, tak to tetovanie zruším. Ale keby to je ozaj otázka pár týždňov, tak začnem užívať neskôr.
@barju tak lekárka mi povedala, že to vplyv nemá, ale ze ak chcem počkať môžem.

Pri uzivani kortikoidov by som si urcite nedavala robit tetovanie, mozu zhorsit hojenie...