Liečba FSH u muža - skúsenosti s endokrinológom
Ahojte, chcem sa informovať. Zistili nám v CAR zvýšený (stále pretrvávajúce) FSH. Odporučili nám endokrinologické vyšetrenie, MR mozgu - nakoľko sa tento hormón vytvára v mozgovej časti. Spermiogram nám vyšiel 0 a lekar to spája s týmto. Že osobne si myslí, že môže byt problém v tomto hormóne a malo by sa to dať skontrolovať pred tým, ako sa začnú pichat nejaké hormóny. Prosím, máte skúsenosti s nejakym endokrinológom, ktorý sa zaoberá gynekológiou? (V našom meste sa tomuto nevenujú, odporučili nám BA, no ešte som nepátrala)
Ďakujem.
@luckalukas_1 áno to rozumiem, ale najprv by som rada šla na endo vyšetrenie. Tak preto pátram nejaké rady...
@ucholacik tak a aké mal všetky hormonálne výsledky? Lebo on má všetko v norme, len tento FSH nie je ok a nás nikto nezavrhol. Lekar nám povedal, že treba prist na príčinu toho, prečo je FSH zvysene keďže ostatne hormóny sú v norme čo svedčí o tom, že keby FSH klesne, spermie by sa začali vytvárať... čiže ideme určite k endokrinologovi, odporúčam to aj Vám. Ako dlho sa snažíte ?
@lougi4838 nás tiež odpísali. Začala som liečbu domácu pred 3 mesiacmi budúci mesiac ideme opäť na vyšetrenie FSH aby som videla či sa znížilo. Berie homocysteionovu formulu+ashwagandu+jamieson jód …. Všetky tri som mu nastavila podľa toho, aké hodnoty nemal ok. Medzi nimi FSH štítna zlata a stresové hodnoty…. (Pri tom lekári povedali že všetko je v poriadku len FSH je vysoké a s tým sa nič nedá) hovno veľké všetko sa dá. Tak uvidíme či tie vitamíny pomôžu.
@jodo27 tak držím palce, nám vo dverách povedali že sa nič nedá robiť.. napísala som dr. kočimu z Prahy, tak uvidíme aký postup navrhne on...a endokrinologia a MR ste boli ? Boli ste Mesa /Tesa ? Nám povedali že jediná šanca ale pochybujem, že niečo bez liečby nájdu.....Vedela by si mi prosím ešte napísať o tých vitamínoch ? Držím silno palce nech to FSH klesne 💪
@lougi4838 ja som si s kočím tiež prehodila 1 mail, ale tie jeho náklady nás zabili... čiže žial, k nemu nejdeme. ale veĽké chvály su naňho. Tak nám tiež odporúčili M/T ale na SR je M/T vykonávaná veľmi zle. čiže sme si to všetko prepočítali a keby do toho ideme, v Brne všetko všudy nás výjde okolo 4000e. a nikde neni napísane, že to výjde. Rozhodli sme sa do toho neísť. (toto všetko som riešili pred rokom) za ten rok nevieme či sa zmenil spermiogram, ideme budúci mesiac no ja som sa sustredila teraz na to aby mal hormony správne, potom sa možno zmení aj spermiogram.
Veľmi to tlačím ja, lekári nás už dávno odvrhli...
K tým liekom: Tak homocysteionová formula slúži na komplexny reset organizmu, vysoké dávky Bčka reštartujú veci v organizme. Kelp berieme preto (jod) lebo hodnoty štítnej zlazy ma trochu zlé a chcem ich dostať do normálnu. Stresové hormóny mal veľmi zvýšené - to neriešil žiadny lekár, srali na to. Keď je stresový hormón mega zvýšený, všetko je v tele NA NIČ. Prečo toto ja musím riešiť miesto toho aby to riešil lekár? neviem. Čiže som mu nasadila aswagandu, pretože tá je vraj velmi dobrá na stres. čiže všeobecne, tieto vitamíny nie su na plodnosť, sú na to aby hormóny, ktoré vidím na krvnom obraze, že nie su ok, aby sa dali do normálu - toto všetko som si sama musela poriešiť, lekári sa ani nepozreli poriadne na jeho výsledky. stačí že ma spermiogram 0 a odpísaný. Smutné.
@jodo27 no veru jeden mail a 210€ 🤐 je to brutál ale vyčlenili sme z hypotéky peniaz tak chceme skúsiť všetko, povedali sme že sme mladí a radšej zarobíme ako potom ľutovať keď už bude vek a už sa nebude dať nič robiť... No uvidíme nám napísal, že ma veľmi nízku hladinu testosterónu/aj keď je v norme/, takže asi nasadí nejakú liečbu a potom skúsime Mesa /Tesa....a v CZ sú až také ceny ? Nám v Ba povedali 600€....tak som zvedavá čo sa dozvieme...my sme darcovstvo ešte odložili, ešte skúsime všetko a až potom budeme riešiť ďalej 🤗tak to veru je smutné v tomto zdravotníctve, že nikto nič...a si šikovná, že si to zdiagnostikovala 😉 som zvedavá či to pomôže, daj potom info 🤗
ahojte, má tu niekto nejaký update? aj my sme už "na tejto lodi" 🙂 dik
@katarinka_ 6 rokov nechráneného pravidelného sexu a ani jedno tehotenstvo 🤷🏼♀️
@jodo27 Aj my 5rokov a nič ...čakanie na zázrak sa asi zjavne nekoná. ...Ale bolo by super aby sme túto tému trošku obnovili...Po 5rokoch som objednala muža k urológovi nech mu spraví hormonálny profil a uvidíme . Možno už naozaj pochopím ,že nič sa neudeje a vlastne mať nebudeme😭
ahojte, vedela by som o tomto veľa písať, lebo hormóny môjho muža riešime ako kameň úrazu, dokonca sa ukázalo na special genetickom vyšetrení, že on má reeptor FSH s geneticky zníženou citlivosťou. v BA nám nepomohol nikto, urológ ani endokrinológ. pomohla mailová komunikácia s Kočím z Prahy a vyšetrenie a riešenie situácie s dr. Turčanom v Olomouci. muž berie hormon. lieky, akurát včera prišli výsledky z krvi z hormónov. skoro ma vystrelo, lebo tam stúplo všetko, vrátane FSH, ale akurát som volala s lekárom - pokiaľ prebieha liečba, vraj nevadí, že to FSH stúpa, lebo je to znak že mozog silnejšie podnecuje aktivitu tvorby spermií a zvyšuje testosterón. problémom je len extrémne vysoké FSH bez liečby. My ale nie sme z tých, čo čakáme na zázrak. s azoospermiou sa zázraky takmer vôbec nedejú. riešime len to, či existuje liečba, ktorá zvýši šance nájdenia spermií v ejakuláte alebo pri operácii mikroTESE. Inak, jedna rada, kt. mám od Kočího - hormóny sa majú brať cca do 9 ráno, cca hodinu po zobudení, zrhuba pol hodiny predtým vypiť väčší pohár vody. znie to ako chujoviny, ale tie hormóny veľmi kolíšu, tak preto. príklad: emdzi dvoma meraniami (bez akejkoľvek liečby) mal môj muž FSH 23,9 a 21, testosterón 21 a 15 (!!) a pod.
@ucholacik absolútne toto neriešime ani sme neriesili. Sme do nej zamilovaný obaja rovnako. My sme sa už pred vkladom zhodli, že psa milujeme, čo je milovať dieťatko ktoré nosíme 9 mesiacov pod srdcom a spolu vidíme ako rastie… fakt sme z nej paf. Moj muž mal skôr problém s adopciou narodeného dieťaťa, že nepáčila sa mu myšlienka, že ktovie akými traumami si to dieťa už prešlo. Nikdy nemyslel na “ neni moje” .
@katarinka_ moj muž ma tiež FSH 21. Žiaľ my vôbec nemáme peniaze na tieto nekonečne liečenia s Kočím… brutálne penaize za toto pýtajú.
Ale už som uzavrela tému geneticky vlastne dieťa. Nejak som to prijala pri našej dcérke z darovaného embrya. Že takto to je a som tu pre ňu a som vďačná za ňu.
@jodo27 tak je super, že sa to vyriešilo, že ste s tým stotožnení a že ste spokojní. viacerých z nás možno raz čaká niečo také, ak nebude iné riešenie.... u nás by to boli len spermie, ale môj manžel vopred deklaruje, že to nevníma ako nejaký zásadný problém, čo samozrejme tiež nie je bežné... neuvažujeme o tom ale ešte aktívne, kým to nebude tak, že dôjdu iné možnosti. prajem vám len to najlepšie s dcérkou. 🙂

vsade vo svete sa azoospermia lieci fsh injekciami, tu na SK ju navrhuju pred TESA, ale aj to nie vsade .. v Car v KE je super gynekolog, mojmu muzovi nasadil fsh