Mimotelové oplodnenie a pracovná zmluva
Ahoj vo februari mi konci 2 zmluva na urcito. Akurat podstupujeme ivf. Cakame na vysledky. Pracu mam rizikovu. Otazka znie: mam hned po potvrdeni tehu informovat zamestnavatela? Nechcem prist o babo ale ani o pracu. Po materskej by som sa chcela vratit. Dakujem za pomoc.
Potvrdenie o tehu ti vydaju koncom 3.mesiaca. Dovtedy ta nijaky lekar ako tehu riesit nebude aj ked budes. Bud.musis ist na pn od obvodaka alebo prezit 3 mesiace. Kedze mas zmluvu na dobu urcitu, je jedno ci si tehu alebo nie. Zakon o vyhadzove plati iba pre zeny,kt.maju zmluvu na dobu neurcitu. A aj to,ak zamestnavatel rusi prac.miesto, bez vahania ta s kludom a respektom pred zakonom moze prepustit.
Ahoj. Podľa tohto článku https://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rod..., nemáš zo zákona povinnosť oznamovať tehotenstvo zamestnávateľovi, ale na druhej strane ak to neoznámiš, tak nie si považovaná za tehotnú a nemáš ani právnú ochranu ako tehotná a z toho vyplývajúce výhody.
Ahoj pracujem v pracovni. Takze radsej nechcem riskovat.
@xeniam nahradu platu nedostanes, tehotenstvo sa oznamuje zvacsa s vydanim tehot.knizky (3 ukonceny mesiac zhruba),lebo az vtedy lekar vyda potvrdenie o tehi. dovtedy musis prezit. A kedze k februaru ti konci prac.zmluva, ked budes PN z hocakeho dovodu,nedostanes ju predlzenu uz len z toho ze si PN a v dobe PN zamestnavatel NESMIE riesit podpis prac. Zmluvy.
@xeniam Nepoznám tvojho zamestnávateľa, ale ak bude vôľa na oboch stranách, keď sa vám podarí ivf (čo veľmi prajem) tak si pohovor so zamestnávateľom, ako to vidí ďalej s tebou, či ti zmluvu predĺži. Ak ti ju nepredĺži, tak ti skončí uplynutím doby. To, či mu oznámiš, že si tehotná, nemá žiadny vplyv na trvanie pracovného pomeru. Čas je právna udalosť, uplynutím dojednanej doby pracovný pomer končí.
Vsak sa hod na PN-ku a ked ukončis úspešne 3ti mesiac, az potom oznamuj tehotenstvo i
@pribinak To bude zbytočné, lebo zmluva jej končí vo februári a keby aj v decembri otehotnela, tak jej to nepomôže.
pri dobe urcitej nemozes mat oboje - aj pracu po navrate, aj tehotenstvo. aj u nas teraz bola jedna baba na rizikovom, doma druhy mesiac, koncila jej pracovna doba na dobu urcitu, ani okom im nemihlo, adios amigos, skratka sa inac neda. jednak baby pisu, ze v case PN sa ani prac zmluva predlzit nemoze, a zamestnavatel by bol blb, keby predlzil zmluvu s babou na rizikovom. najma ked vie, ze sa do roboty uz nevrati /resp nie tak skoro.
ak mate dobre vztahy so zamestnavatelom, otvorene si s nim pophovor, aby aj on vedel, na com je a aj ty - aj o moznostiach navratu do prace.
inac drzim palce,nech ste uspesni.
Ja som bola v podobnej situácii. Otehotnela som v septembri a v decembri mi končila zmluva. V septembri som bola 3 týždne PN aby som ten začiatok bola v klude. Potom som nejak vydržala ale ešte pred podpisom som sa priznala že som tehotná. Zmluvu mi aj tak predĺžili a dokonca na neurčito. Motyka niekedy vystrelí ;)
Ako nadomnou, podobne ja. Otehotnela som po 3 mesiacoch v novej práci, vybalila karty na stôl a zmluvu mi predĺžili, aby som sa mohla vrátit.
U nás na vš málokto oznamuje tehu, presne preto, že ak je zmluva určitá, ak končí, končí nech sa deje čokoľvek. Podľa zákona o vš majú vš pedagógovia vždy iba zmluvu na dobu určitú, ktorá sa môže neobmedzenekrát obnoviť (ak uspejete v konkurze na dané miesto) = skvelý pocit pred odchodom na materskú alebo pri vyjednávaní hypotéky v banke.
@duun to ale vs pedagogovia maju nejaky speci zakon. V poslednej novele zakona o dlzke trvania prac. zmluvy a jej opakovane obnovovanie sa hovori o max pocte 3x z coho posledny krat uz je to doba neurcita. Prosim ta,ked vies ze je nejaky zakon,kt.umoznuje donekonecna obnovovat,napis mi ho. V ramci materskej a kopca casu sa na neho rada mrknem. Dik
http://www.zakonypreludi.sk/zz/2002-131
Zákon č. 131/2002 Z. z.
§ 77 ods.2, 4 ľudovo skrátene:
Ak nie si docent alebo profesor, iba vš pedagóg, tak dostaneš zmluvu na max 5 rokov.
Ak si docent alebo profesor, dostaneš zmluvu na max 5 rokov. Ak si doc. alebo prof. a prešiel si konkurzom 3x, dostaneš zmluvu do veku 70 rokov.
Malo by to slúžiť ako poistka proti "zabetónovaniu sa" vo funkcii. Ale povedzme si, koľko tu behá profesorov? Kým sa dá, tak si ho škola drží, lebo je garant. A keď si to vezmeme, že doc. sa dá dosiahnuť cca v 40-45 a prof asi najskôr okolo 50.. a potom 3x konkurz (zákon požaduje aspoň 9 rokov od dosiahnutia doc., prof.), tak je tá zmluva do 70 rokov aj tak na povedzme 10-15 rokov max :D
Nehovoriac o tom, že po 50tke už asi málokto rieši hypotéku a zakladanie novej rodiny atď. ... Hlavne, že p. premiér hneď vytiahne, čo chcete, učitelia dostali predsa pridané (a dobrosrdeční sa pridajú - čo chcú nenažranci).

Čo presne robíš keď máš rizikovú prácu?