icon

Odmietnutie PGT pri IVF - dôsledky

21. feb 2026

Ahojte baby, z prvého IVF máme dieťa, druhé IVF bolo neúspešné. Transfery prebiehali celý minulý rok, ale bez úspechu, buď sa embryo neuchytilo, alebo išlo o biochemické tehotenstvo či potrat. PGT sme nemali.

Pri treťom IVF lekár odporúča PGT, ale nie som s tým úplne stotožnená. Viem, že niektoré ženy majú potraty a biochemické tehotenstvá aj napriek PGT, hoci sú aj úspešné transfery z euploidných embryí, čo ma teší.

Mne sa však zdá zbytočné investovať do PGT, keďže ani to nezaručuje úspech a človek si môže znova prejsť potratom či neúspechom. Navyše je to pre nás finančne veľmi náročné, čo je hlavný dôvod, prečo do toho nechceme ísť.

Lekár je na 100 % presvedčený o PGT, ale pri plánovaní IVF o týždeň mu chcem povedať, že sme sa rozhodli inak. Myslíte si, že môže odmietnuť stimuláciu, keď nesúhlasím s jeho odporúčaním? Mám trochu obavy z jeho reakcie. 😌

anonym_cb528c
21. feb 2026

su to vase peniaze a vase rozhodnutie, lekar len odporuca. Urcite vam stimulaciu nestopne kvoli tomu ze nechcete dat vysetrit embryja. Ine by bolo keby sa s nim idete dohadovat o postupe liecby ale nie o dolnkovych metodach. Ja osobne som vsak davala testovat uz len kvoli tomu ze cena je podobna ako za vklad a vyhli sme sa vkladom ktore by boli urcite odsudene na neuspech, velku rolu vsak hral vek

anonym_5d049a
Autor odpoveď zmazal
klarabohun77
21. feb 2026

ved za kazdy vklad platite nemale peniaze. Ak idete vlozit napr 4 emrya a len jedno alebo dve su geneticky ok zaplatite za 4 vklady ak neboli testovane, ak by boli testovane viete, ze tie dalsie vkladat nebudete tym padom nevyhodite peniaze za vklady aneuploidov..takto ste mozno vlozili ja neviem 7 embryi a co ak z toho bola len polovica ok? Za mna uz pri dalsom pokuse by som to pgt urcite zaplatila uz len z toho dovodu ze mozte mozno usetrit.
A pridana hodnota bude, ze viete ze vkladate zdrave embryo a ak sa nebudu chytat alebo budu biochemicke, treba sa zamerat na imuno a hemato. Tam uz nehladate problem v embryach.

michaela329
21. feb 2026

@anonym_autor takto Ti napíšem. Keby som mala PGT testy, nemusela som byť tehotná s bábätkom s trizomiou 18 a prejsť si pomerne traumatickou skúsenosťou, keď som ho v 16tt po MA musela porodiť. Takže minimálne pre toto by som PGT dala.

autor
21. feb 2026
@michaela329

@anonym_autor takto Ti napíšem. Keby som mala PGT testy, nemusela som byť tehotná s bábätkom s trizomiou 18 a prejsť si pomerne traumatickou skúsenosťou, keď som ho v 16tt po MA musela porodiť. Takže minimálne pre toto by som PGT dala.

@anonym_cb528c
@klarabohun77
Hej baby, chápem čo píšete.
No, dá sa na to pozrieť aj z opačnej strany.
Jeden vklad bez ohľadu na to, či ide o euploid alebo aneuploid, stojí cca 350 €.
Jeden vklad po PGT (euploidné embryo) je približne 900 €, takže cena ide výrazne hore.

Do IVF sme už investovali nemalé peniaze, preto je to pre nás finančne veľmi náročné. Navyše ani pri euploidnom embryu nikto negarantuje úspech.
Všetky možné vyšetrenia mám už absolvované.

No zaujímalo ma práve to, či by lekar mohol mať problém ak by som PGT predsa odmietla, na svoju zodpovednosť. 🙂

@michaela329 Mrzí ma, čím si si prešla.😔 muselo to byť fakt náročné.
Tiež mám za sebou MA v 11. týždni. Príčina je neznáma, keďže som potratila spontánne.
Pred pol rokom som si povedala, že tretie IVF už len s PGT, pretože straty počas roka sme niesli veľmi ťažko. Odradilo ma však, že ženy často píšu, že aj po vklade euploidného embrya mali potraty. Lekár mi to celý čas prezentoval tak, že sa potratom vyhneme, no žiaľ to tak úplne nie je.
Druhá vec sú, samozrejme, financie ako som už písala.

michaela329
21. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_cb528c
@klarabohun77
Jeden vklad bez ohľadu na to, či ide o euploid alebo aneuploid, stojí cca 350 €.
Jeden vklad po PGT (euploidné embryo) je približne 900 €, takže cena ide výrazne hore.

Do IVF sme už investovali nemalé peniaze, preto je to pre nás finančne veľmi náročné. Navyše ani pri euploidnom embryu nikto negarantuje úspech.

No zaujímalo ma práve to, či by lekar mohol mať problém ak by som PGT predsa odmietla, na svoju zodpovednosť. 🙂

Tiež mám za sebou MA v 11. týždni. Príčina je neznáma, keďže som potratila spontánne.
Pred pol rokom som si povedala, že tretie IVF už len s PGT, pretože straty počas roka sme niesli veľmi ťažko. Odradilo ma však, že ženy často píšu, že aj po vklade euploidného embrya mali potraty. Lekár mi to celý čas prezentoval tak, že sa potratom vyhneme, no žiaľ to tak úplne nie je.

@anonym_autor my sme tiež nedali kvôli peniazom, navyše genetika nám dopadla dobre, boli sme mladí (33 a 35). A ono každá strata bolí, to áno. No pravdupovediac, keď sa tomu scenáru, čo sa mne stal, dá vyhnúť (lebo vlastne mesiac sme vedeli, že to skončí), tak ja by som to už neriskovala - ja. Ty urob ako uznas za vhodné. Stimulácia sa kvôli tomu nebude určite rušiť.

hariet
21. feb 2026

@anonym_autor je to len jeho nazor, ktory ty zvazis a rozhodnes sa podla seba. On musi tvoje rozhodnutie len respektovat. Nemysli si, ze to on bude nejako prezivat, je to vas zivot a hlavne vase financie.

klarabohun77
21. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_cb528c
@klarabohun77

@anonym_autor dr to musi respektovat samozrejme..drzim palce🤞🏼🍀

autor
21. feb 2026
@klarabohun77

@anonym_autor dr to musi respektovat samozrejme..drzim palce🤞🏼🍀

@michaela329 Tiež sme pri našom MA vedeli už od 14 DPT, že to nebude dobré. Najskôr ma strašili mimomaternicovým tehotenstvom, potom biochemickým a nakoniec sa v 11. týždni potvrdilo MA. Doslova sme sa z toho tehotenstva netešili ani sekundu. Každá kontrola sa len naťahovala, až kým sa nenašiel lekár, ktorý mi povedal, že je koniec.
Tvoj príbeh trochu poznám zo skupiny IVF, som tam už od roku 2021 🙂. Každopádne ti ďakujem, že si mi napísala svoj názor. Keby sme mali viac financií, s radosťou do toho idem, no momentálne je to pre nás veľmi náročné.
Ďakujem ❤️

@hariet
@klarabohun77 Ďakujem, baby, aj za vaše názory. Som človek, ktorý autoritám väčšinou len prikyvuje, a tak som reagovala aj vtedy, keď nám lekár odporúčal PGT.
Teraz sme si však s manželom sadli a prepočítali, či to zvládneme finančne a žiaľ, nezvládneme.
Takže na najbližšej návšteve budem musieť svoje pôvodné rozhodnutie prehodnotiť a vysvetliť lekárovi, že do toho nepôjdeme.
Napadlo mi však, či nás v takom prípade môže aj odmietnuť 🙂

Ale máte asi pravdu, je to naše rozhodnutie 🙂

zuzka2662021
21. feb 2026

@anonym_autor mozes si dat na pgt iba par embryi napr budete mat 5 tak si mozes dat len 2 ak ti to financne dovoluje

ivananr
22. feb 2026

@anonym_autor chápem ťa a sú to veľké pálky
Určite to má svoje výhody a mnohí ľudia sú radi, že to absolvovali. Ale jednak áno, šanca, že ak embryo prešlo testom, určite donosis zdravé dieťa nie je taká vysoká ako si niekto predstavuje, ale áno, zvyšuje sa šanca pri vkladoch... Ale na druhú stranu, videla som čisto náhodou video, kde lekár vysvetľoval, že to má aj druhú stranu - že niektoré embrya vyjdú z testovania zle alebo skôr zle a v skutočnosti ich vyradia a mali šancu byť okej, lebo ide o biopsiu na konkrétnom mieste embrya a z iného miesta mohol byť výsledok vraj iný. Nie som na to odborník a nehaldala som to, narazila som na to náhodou. Ak hovoríš po anglicky určite k tomu nájdeš nejaké zdroje.

michaela329
22. feb 2026
@ivananr

@anonym_autor chápem ťa a sú to veľké pálky
Určite to má svoje výhody a mnohí ľudia sú radi, že to absolvovali. Ale jednak áno, šanca, že ak embryo prešlo testom, určite donosis zdravé dieťa nie je taká vysoká ako si niekto predstavuje, ale áno, zvyšuje sa šanca pri vkladoch... Ale na druhú stranu, videla som čisto náhodou video, kde lekár vysvetľoval, že to má aj druhú stranu - že niektoré embrya vyjdú z testovania zle alebo skôr zle a v skutočnosti ich vyradia a mali šancu byť okej, lebo ide o biopsiu na konkrétnom mieste embrya a z iného miesta mohol byť výsledok vraj iný. Nie som na to odborník a nehaldala som to, narazila som na to náhodou. Ak hovoríš po anglicky určite k tomu nájdeš nejaké zdroje.

@ivananr tu ide o mozaiku a áno, napríklad v Anglicku majú semafor IVF techník, ktoré majú efekt na úspech a PGT bolo tuším oranžové alebo červené.