RTG počas IVF cyklu
Ahojte,
Prosim Vas o radu - pred styrmi dnami som zacala IVF cyklus, gynekologicka este chcela doplnit interne predoperacne vysetrenie. Avsak, to som si stihala doplnit uz len pocas navstevy rodicov na vychode. Gynekologicka mi este upresnila, ze nakolko mam vek pod 40, RTG snimok nie je potrebny, a taktiez nie je ani potrebny ku gynekologickemu zakroku. Na vymennom listku bolo napisane RTG nevykonavat.
Na internom som, bohuzial, mala velmi zlu skusenost. Najprv som dostala nakricane od sestricky, ze som jej nepovedala este v cakarni, ze som samoplatca (pracujem v zahranici). K tomu dodala, ze taki pacienti ako ja su ti najhorsi a nesu same problemy. To som este nejako predychala, avsak ked som vosla k lekarovi, ten zakrical sestricke ze ma ma vypisat na RTG. Ja som sa ho opytala, ci je RTG potrebne. Ten sa na mna vrazedne pozrel a povedal 'Povedal som ze treba, ci nie?! Ci sa tu teraz budeme one..'. Prestrasene som si sadla na stolicku a cakala co bude, trocha predychal a opytal sa ma, ci som tehotna. Odpovedala som, ze zatial nie, ale nechcem sa vystavovat zbytocnej radiacii. Na to ma prerusil a povedal mi ze podobnu radiaciu ako pri RTG dostanem za 40 dni z bezneho prostredia a nemam si hlavu zatazovat takymito 'sprostostami'. Rontgen sa uskutocnil.
Avsak, ked som si o tom doma zacala citat, rontgen by sice pocas IVF nemal poskodit vajicka, ale male riziko tam je a rontgen nie je idealny. Rozpravala som sa s gynekologickou a aj ta mi potvrdila, ze rontgen sa radsej vykonavat nemal.
Podali by ste na mojom mieste staznost na lekara? Po konzultacii s mojou lekarkou sme sa rozhodli v cykle pokracovat, nakolko to bol RTG pluc a nie panvy. Avsak, ten pristup, ton a fakt, ze som RTG podstupila viac menej nedobrovolne mi nedaju... Myslim, ze pre kazdu zenu je IVF velmi citlivou zalezitostou a vsetky sa snazime, aby vsetko bolo 100-percentne. Tato situacia ma dost rozhodila.
Velmi pekne vam dakujem za akykolvek nazor/radu!
To, ze nemas 40 neznamena automaticky, ze nemusis mat rtg pluc v ramci interneho predoperacneho. V tom sa tvoja gynekologicka myli. Takze neviem ci s nejakou staznostou uspejes, je to bezny standard. Dnesne rtg pristroje su naozaj s minimalnou rtg zatazou, “vytienenou” na miesto snimku, v tvojom pripade pluca.
@bilberryday ale to nemoze zhodnotit gynekolog. To je zalezitost internistu alebo anesteziologa.
@bilberryday nesuhlasim, nemas pravdu. Nie je to pravidlo, najdi si guidelines.
@zuzuzizuz @tahomi má pravdu, zodpovednosť za predooperačné vyšetrenie má internista, sťažnosť by bola neopodstatnená. Druhý rozmer je správanie sestry aj lekára, tam je možné sa obrátiť na etickú komisiu príslušnej komory alebo podať písomnú sťažnosť zamestnávateľovi, pokiaľ to nebol súkromník. Držím palce so všetkým
@zuzuzizuz Ahoj,neries. RTG S+P ti nijak neposkodi vajecniky. Naozaj. Pristup a komenty sestry a dr nekomentujem.
@bilberryday no a vidis, sama to tam mas, do 40r netreba ak tam nie je indikacia - fajciar, exfajciar, kratko po bronchopneumonii, tazkosti s dychanim, napr aj prekonanie tazsej formy covidu.
Pacientom mladsim ako 40r staci ekg a lab odbery len v pripade ak sa jedna o akutny vykon alebo kratky vykon po dohovore s anesteziologom. Nie je to vobec pravidlo.
Darmo sa so mnou dotahujes, mam tych predoperacnych prejdenych 100ky, som anesteziolog 🙂
Koncim debatu na tuto temu, nebudeme autorke spamovat diskusiu.
Dievcata, dakujem krasne vsetkym za odpovede! Citala som si o tom cely vecer, veru vyzera to, ze vajicka nebudu poskodene, ale tie stresy...
Problem je aj v tom, ze lekar ma na RTG vypisal bez toho, aby ma co i len videl. Na zdravotnu situaciu sa ma pytal az po hore opisanej konverzacii. Som 33 rocna zdrava nefajciarka. Na to, o aky zakrok ide sa ani len neopytal, na listku bolo napisane ako diagnoza neplodnost, avsak nebolo tam priamo napisane ze ide o odber oocytov, neplodnost moze byt barz aky zakrok.. Ani sama neviem, ci som mala pravo RTG odmietnut a ake by boli nasledky.
Neviem teda, asi sa na to vyspim, som z toho celeho trocha v soku a hormony asi neprispievaju. V kazdom pripade sa podla mna prekrocilo dost vela ciar a asi sa obratim aspon na eticku komoru, nech uz odpisu cokolvek, lekar by sa takto k pacientom spravat nemal.
Nebojkaj, ukludnim ta. Bola som na rtg ako ty v rovnakej dobe a jedno to vajicko (a mala som ich krasne vela) co sa mi tam vtedy tvorilo ma uz skoro 2 roky a pekne si spinka 🙂 ja som sa sice stretla s opacnym pristupom, ked este aj na rtg si to sestricka overovala, aj som volala do car a vraveli mi, ze kebyze uz mam embryjko tak isto nie, ale na vajicka to je uplne okey... Drziiiim silno palce! Moja rada - pi vela vody 🙂
bola som na predoperacnom minuly tyzden, tiez ma poslali na RTG ale ako som tam cakala, mala som silny pocit, ze na to nemam ist, tak som sa vratila k internistovi s tym, ze nesuhlasim s RTG pluc. Nastastie s tym nerobil problemy a spravil mi predoperacne aj bez toho. To je hrozne, ked maju k cloveku taky pristup, teraz s tym uz nic neurobis, ale nabuduce sa nenechaj odbit. Bude to urcite v poriadku 🙂
Ja som isla na rtg pocas stimulky, a potom si tiez citala urcite tie iste clanky na google co ty 😀 nic sa im nestalo, vsetko ok, dnesne stroje su uz niekde inde ako v minulosti. Ked musis tak musis proste netrap sa nad tym