Skúsenosti s genetickým testovaním embryí kvality BB a BC
Ahojte žienky, idem si sem po radu a vaše skúsenosti. Po IVF sme mali zamrazených 5 embryií. Prvé dve pejety sme poslali na genetické testovanie a žiaľ, neprešli. Zostali nám 3, ale sú horšej kvality. Máte niekto pozitívnu skúsenosť, že aj takéto embryjká vám prešli genetikou a ak ste nedávali testovať, či sa uhniezdili a bábätko je zdravé? Neviem sa rozhodnúť, čo urobiť... Ďakujem za každú skúsenosť.

@bambulka711 ja nemam skusenost s genetikou iba s ivf…rozhodnutie je iba na tebe a partnerovi/manzelovi,ja by som sa rozhodla dat asi otestovat este jedno a keby nepreslo ani to,tak by som dala asi aj zvysne…nepises viac,ale za mna by som sla do genetiky urcite,ak je napriklad vyssi vek a zly spermiogram…viem,ze proces je velmi narocny a stale tvrdim,kto si tym nepresiel,nevie pochopit,drzim palce
@bambulka711 my sme si z mužom povedali že vkladať budeme len testované embryjka, hlavne preto ako zle som niesla stratu prvého GEU a mali sme už aj svoj vek. Ja pred 40 on už po. Treba ale rátať s tým že ani embryjko ktoré sa z genetiky vráti ako zdravé nemusí znamenať úspešný vklad. Nám sa chytilo 3tie a to nemám žiadne problemy okrem toho že nemám vajcovod. Inak bolo tiež s tých pomalších, 6dnove. Oni tie hodnotenia sú len vizuálne takže by som sa nedržala toho že sú nekvalitné, možno zrovna tie budú v poriadku
@dasa234 ďakujem, mňa to dosť odrovnalo, preto som stratila vieru, že bude nejaké zdravé a dôjde až na vklad.
@bejbs123 genetiku ideme dať, len trošku musím došetriť na ňu, lebo som dúfala, že aspoň jedno z tých dvoch klapne. Máme vyšší vek, ja 38 o dva týždne, partner 54, tiež skoro 55. Horšia morfológia, ale inak všetko ok a ešte sme dali aj MFSS spraviť. Snažím sa veriť, že to bola náhoda blbá a tie zvyšné 3 budú ok, ale akosi mi to nejde.
@tessa165 ďakujem. Ja viem, že je to vizuálne hodnotenie, ale štatistiky sú neúprosné 😣 a viem, že ani zdravé embryo sa nemusí chytiť a viem aj to, že choré embryjko by skončilo potratom, neúspechom alebo chorým bábom. Ani sama neviem, čo chcem počuť, je každá sme iná a je tam milión premenných... asi len, že sa to niekomu podarilo, aby som našla nádej ešte.
@bambulka711 Najdolezitejsie je mysel,treba mat pozitivne myslenie aj ked je to tazke,ono clovek nikdy nevie,ktore embryo je ten silny bojovnik,nam vyslo az 9.embryo a to sme mali embrya najvyssej kvality,vela zien pisalo,ze im vysiel vklad aj 3dnovej moruly
@bejbs123 ďakujem, viem, že túto radu myslíš dobre ❤️ ale pozitívne myslenie naozaj nijako neovplyvňuje genetiku embrya. Rovnako ako zázrakom neotehotniem, keď na to prestanem myslieť a pôjdem zrelaxovať na dovolenku. Samozrejme, ak embryjká nie sú geneticky ok, vklady nevychádzajú a môže ich byť aj 30. Preto sa pýtam na skúsenosti žien, ktoré mali morfologicky horšie embryjká, či boli zdravé a uchytili sa následne. Aj tá trojdňová morula musela byť zdravá a preto sa uchytila 🙏
Vies co, ono toto je fakt len vizualne hodnotenie, a este sa aj moze lisit klinika od kliniky...toto je dovod, preco niektore kliniky taketo hodnotenie ani neudavaju.
Aj najkrajsie AA nemusi byt geneticky zdrave, tak pokial si nedas PGT, aj tak vlastne nic nevies.
Ak mas len 3, a nemas priamo dovod na geneticke vysetrenie, tak si usetri peniaze a rovno skus vklady s netestovanymi embryami. Keby si mala embryi 30, tak tam uz ma zmysel "vyberat" tie najlepsie vyzerajuce, lebo 39 vkladov nimto robit asi nebude, ale pri troch...
@veselo_neveselo mali sme 5, ale hneď prvé 2 mali poruchu na niektorom chromozóme. Tak som zostala skeptická a bojím sa vkladať bez vyšetrenia, že čo ak náhodou sa uchytí a bábo bude choré. Vklad je drahší ako genetika a choré embryo sa zriedka uchytí alebo to skončí potratom, ale čo ak... Teda okrem toho prvého vkladu, ten je v cene.
@bambulka711 tak potom ked mas na klinike lacnejsiu genetiku ako vklad, tak chod do toho 🙂 Drzim palce!
@bambulka711 urcite to bolo myslene pozitivne,asi si musite zhodnotit co chcete,ako zienky pisali ani geneticky otestovane embryo nie je istota,ze bude vklad uspesny,ale na druhej strane,ak embryo nie je dobre,tak si usetrite neuspesny vklad alebo potrat,je to tazke rozhodnutie,ktore ti nezavidim,ale velmi drzim palce,aby bol medzi zvysnymi ebryami ten spravny bojovnik,nech sa rozhodnete akokolvek
@bejbs123 ja viem, tiež som to nebrala nijako zle, ani osobne. Len som už unavená z tých rád, ako mám byť pozitívna a nemyslieť na to a ísť na dovolenku... Keby to bolo také easy, tak neexistuje neplodnosť a v CAR by nemali čo jesť. Ale to veľmi dobre pozná každý, kto sa dlho snaží tieto pocity... ❤️
@bambulka711 ja som sa po potrate davala velmi dlho dokopy,pomohlo az to,ze som si okolo seba utvorila bublinu a venovala sa len sama sebe,to co mi robi radost a ostatni ma vobec nezaujimali,ani ich radosti,ani ohovaracky ani ich problemy a to mi pomohlo na psychiku,ale presla som si vsetkym od hroznej zlosti,cez zavist az napokon po uplny pokoj a povedala som si co sa ma stat stane sa a dalsi vklad nam vysiel a uz som stastna mamina,7rokov snazenia a 3roky v CAR,drzim velmi palce
@bambulka711 ja Ti napíšem ako niekto, kto nemal geneticky testované embryjka. Podaril sa štvrtý vklad, práve toto tehotenstvo skončilo kvôli genetickej vade - trizomia18,v 16tt som "rodila" už mŕtveho chlapčeka a bolo to najhoršie, čo som mohla zažiť - nikomu neprajem a dúfam, že nič horšie už nezažijeme. Dala som však urobiť genetiku aj malému a aj sebe a mužovi a zistilo sa, že tá trizomia bola náhodná. Po ôsmych mesiacoch som sa odhodlala na ďalší (už posledný vklad) a celý prvý trimester som bola ako na ihlách, kým som nemala vysledok NIPT testov, tak som si to aj nevedela užívať. Takže aj keď tie dve embryjka Ok neboli, to neznamená, že aj ostatné máš nevhodné - lebo chyba môže byť aj náhodná. A kvalitu vôbec nerieš, moje CAR ju ani neudava, len viem, že toto moje posledné bolo z tých mojich už také...no nie na súťaž krásy 🤷😃 A predsa som tehotná v 26tt a všetky testy zatial ok.
@michaela329
@bejbs123 ďakujem dievčatá, dodávate mi nádej. Ja sa aj bojím ich poslať. Zatiaľ si ešte môžem povedať, že ešte je šanca a podarí sa to, kým neviem, ako na tom sú geneticky.

@bambulka711 úprimne, ja som mala vklad 5AA, 4AA, 4AB, 3AB, 3BA a neporadilo sa ani jedno. Síce hneď prvé vyšlo (5AA), ale skončilo to zamlcanym potratom v 6 týždni. Ostatne HCG do 3. Ani ťuk. Nie je to len o morfologickom "ocislovani" embrya. Síce, my sme zatiaľ genetiku embryí nemali, ale do budúcna už dáme...za mňa, pri týchto skúsenostiach, nikde nie je napisane, že práve tebe to nevyjde s BB alebo BC. Držím palce 👊