icon

Deti do 3 rokov v protismere jazdy

25. mar 2023

Dobrý deň viem ze je nutné z bezpečnostného hľadiska voziť deti do 3 ideálne do 4 rokov v protismere jazdy. Ale viete mi povedať či je to aj v nejakom zákone? Teda ci to je povinne?
Ja s tým problém nemám len sa snažím vysvetliť švagrinej ze nerobí dobre keď svojho ročného vozí v smere jazdy v autosedacke

ester83
25. mar 2023

@evaachesa Už som písala, joie i spin 360.

evaachesa
25. mar 2023

@ester83 joie i-spin je predsa do 18kg v protismere a je možné ju otočiť do smeru jazdy až od 15 mesiacov. Ty si písala DO 15m, tak mi to nesedelo...asi preklep.

ester83
25. mar 2023

@evaachesa No veď áno, do smeru jazdy sa dá otočiť od 15 mesiacov. V protismere je do 15 mesiacov.

evaachesa
25. mar 2023

@ester83 áno, ale v protismere môže byť predsa až do tých 18kg, nie len do 15 mesiacov. Len možnosť otočenia do smeru jazdy je možná až od 15 mesiacov.
Aj v špecifikácii autosedačky to máš takto vysvetlené:
• využiteľnosť Proti smeru jazdy = 40-105 cm, do 19 kg
• využiteľnosť Po smeru jazdy = 76-105 cm, do 19 kg (min 15 mesiacov až cca 4 roky)

evaachesa
25. mar 2023

@ester83 aha... už to asi chápem...ty máš túto dobrú protismerku, no napriek tomu od 15 mesiacov dieťa vozíš v smere jazdy? 😳

evkao
25. mar 2023

@evaachesa ale toto myslim @ester83 vie, aj sama pisala, ze este ten protismer skusi, len sa o sedacke vyjadrila tak, ze sa to zle pochopilo 🙂

evaachesa
25. mar 2023

@evkao no nečítala som zjavne všetko. Určite to treba ešte skúsiť. 👍😊

oblecenie99
25. mar 2023

Neexistuje, že ak máte štandardne vysoké dieťa v štandardnom aute v prechodnej sedačke (rozumej nie napr. jeden a polročné v sedačke na autopásy, lebo aj takých poznám viac, lebo "šak je to od 0 do 36 kg") tak neexistuje, že v smere jazdy má to dieťa viac miesta na nohy ako v protismere. Fyzicky to nie je možné. Ak ideme totiž aspoň traja v aute, tak vzadu sedí len náš syn, konkrétne za sedadlom spolujazdca, a syn by mal v smere jazdy komfortne priestor na nohy (3 roky, 3 mesiace), iba ak sa posunie predné sedadlo spolujazdca o dosť dopredu, čo je nebezpečné, ak tam niekto sedí, lebo by to dosť zacláňalo výhľad z pravej strany pre šoféra. Proste tam tie nohy nevieš poriadne napchať, medzi jeho sedačku a predné sedadlo. Kdežto v protismere si vie nohy zložiť aj do tureckého sedu. Mne to je ináč šuma fuk, kto ako vozí svoje dieťa, aj keď včera mi sánka nie že spadla, ale odpadla, keď som videla cca čerstvo ročné bábätko s cumlíkom v puse, usadené vpredu vedľa šoféra v smere jazdy, hlavne že auto bolo nejaké parádne nové Audi SUV .. neviem, či to je kategória rodiča "však v najhoršom si vyrobíme nové" resp. niečo na štýl mojich rodičov "my sme nemali ani sedačky, načo to je, a aha, žijete". Ináč si nemyslím, že väčšina rodičov u nás skutočne dbá o bezpečnosť detí v tomto smere, okrem seba nepoznám z mojich známych osobne NIKOHO, kto vôbec počul o protismere. Na nás sa pozerajú ako na debilov a tyranov vlastného dieťaťa - aj keď môjmu dieťaťu je úplne jedno, v akom smere ide, ďakuje, je v pohode - vždy sa stretneme s reakciami typu taký veľký chlapec a nemá podsedák? Čiže tak.

sasanka605
25. mar 2023

Zbytočne sa tu niektoré hádate ako sa to neda. Da sa dat kludne dieťa do 5 rokov do protismeru. Ked vozíte po smere, vaša vec ale naozaj nepíšte ze detom je nepohodlne a vy sa nezmestite dopredu. Predtym som protismernu s tým vyše 4 ročným dala aj do fábie. V druhej vedla neho bola dvojročná a odviezli sme sa vsetci štyria. Nie sme rastovo retardovani keby sa niekto pýtal. A teda ja mam pocit ze vo vajci reve asi každé dieta.

sendulka123
26. mar 2023

@kvietocek87 radšej dolamane nohy ako väzy, keby máš o tom cosi naštudované tak toto ta ani nenapadne napísať…

zuzanockamt
26. mar 2023

Mňa by ale ozaj zaujímala rada, akú sedačku teda kúpiť pre väčšie dieťa do malého starého auta, aby sa dnu vošiel aj vodič a spolujazdec vpredu. Diskusia na 5 strán a nič som sa nedozvedela

natalka13
26. mar 2023

@44janica44 neverim ze 4-5 h je to dieta na foto v aute v pohode. Skus si ty tak sadnut ze si podlozis nejaky kufor pod nohy a nechas 15cm miesto.
To je na bratislavske zapchy na denne cestovanie zarobenie si na peknu skoliozu.

oktobermimi
26. mar 2023

@tosomja ahoj, reagujem na to o predajcoch. Ano, 90% predajcov ktory predavaju zaroven kociky postielky a iné v jednej predajni ti aj ten Kinderkraft za 70e ospievaju tak ze je najsamlepsja na svete iba aby predali to iste aj zo sedackou za 500e hoc vobec neni vhodna ani len z daleka pre nich je uloha jasna, predat a zarobit viac ich nezaujima.
Ale ludi ako je @evkao a jej kolegin je strasne malo, malo ako šafranu. Ano, vela ludi povie ze su ako "sekta" nie su sekta, robia si svoju pracu poctivo a tak aby kazde dietatko sa vozilo bezpecne v akomkolvek aute ci uz novom alebo starom. Sama som si od nich nechala poradit a nelutujem lebo vcom sa deti vozili pred tym a vozia sa teraz 1000 a 1, neskutocny rozdiel. Ale ako hovorim, ludi ako je Evka a jej kolegine je neskutocne malo a obchodov zameranych iba na autosedacky a personal skoleny ktory vie co roby je nedostatkovy tovar. Pretpze niekedy v tych ochodoch kde sa predava vsetko mozne su ludia ktory nevdia rozdiel medzy KK a Joie pre nich je to, to iste.

natalka13
26. mar 2023

@maciatkolulu 800eur. Kolko ludi na SK kupi autosedacku za mesacny plat?

sasanka605
26. mar 2023

@zuzanockamt Britax Max-Way, Mozno Axkid Minikid 3

natalka13
26. mar 2023

@dadaa1234 aku nate autosedacku?

zuzanockamt
26. mar 2023

@sasanka605 Zmestí sa teda aj do 30-ročného auta? Pýtala som sa aj @evkao, no neporadila.

bluemoon24
26. mar 2023

Cela tato diskuze je smutna. Staci kdyz muz prudce zabrzdi a me sekne dopredu a syn v protismeru? Ani si nevsimne. Vsichni kupuji bio jidlo, televize do 3 let neexistuje, tablet je sproste slovo, ale ze si dite zlomi vaz v aute je uplne ok 🙈 chtela bych mit tolik trpelivosti s osvetou jako @evkao ale je to marne 🤦🏻‍♀️

natalka13
26. mar 2023

@bluemoon24 kolko deti na svete si zlomilo vazy v autosedacke v smere jazdy? Predpokladam ze cista nula.

natalia1619
26. mar 2023

@zuzanockamt co sa týka miesta v aute to najlepšie poradí @evkao pripadne @mamickazuzicka ale tak chap ze ani ona tu nemôže sedieť stále, má rodinu ,robotu... snáď odpovie.
@natalka13 co sa týka tých nôh, v lete sme šli do Talianska autom, dcéry vtedy 3r a 1r, obe v protismere prespali takmer celú cestu, bez problémov. Ja keď som nesoferovala tak po pol ceste som už nevedela čo s nohami, tak ma ťahali a som si ich vykladala do tureckého sedu aj keď je to nebezpečné ...

natalia1619
26. mar 2023

@natalka13 ty si proste ideš svoje svoje ako to nejde, nič nieje 100% samozrejme ze dieťa sa môže zraniť aj v protismere ale je oveľa vyššie riziko v smere ako proti smeru.

zuzanockamt
26. mar 2023

@natalia1619 Ďakujem. Pýtala som sa včera poobede, no neodpovedala zatiaľ. Snáď sa niečo dozviem. Ak sa taká sedačka nájde, rada zmením spôsob jazdy. Za predpokladu, že sa do auta všetci zmestíme a dieťa si bude môcť vzadu aj vystrieť nohy.

natalia1619
26. mar 2023

@zuzanockamt nečítala som všetky komentáre aké máte auto a aké veľké dieťa?

zuzanockamt
26. mar 2023

@natalia1619 Fiat Tipo (1989) a 100cm/15,5 kg

dadaa1234
26. mar 2023

@natalka13 axkid wolmax. Neviem či sa konkrétne táto dá ešte zohnať, kupovaná v 2018. iné axkidy určite a sú u nás čoraz bežnejšie. My sme objednávali z Čiech.

sasanka605
26. mar 2023

@zuzanockamt musis ju vyskúšať, tak ako akúkoľvek inu. Vzadu v protismere ale nerozumiem ako myslíš ze si ma dieťa vystrieť nohy. V našej 2,5rocna sa nohami ani nedotkne sedadla, ma ich poskladané inak a nikdy jej nevadilo. Ked ju mal starsi tak si opieral aj o sedadlo. Mam Besafe a v druhom (fabii) nebola naklonená predtym. To Tipo nevyzerá menšie ako fabia

zuzanockamt
26. mar 2023

@sasanka605 Ja potrebujem, aby si dieťa dokázalo nohy aj vystrieť. A nie aby sedelo hodinu a viac poskladané.

sasanka605
26. mar 2023

@zuzanockamt moje sedeli aj 4 hodiny s prestávkami ale Ok. Chces nieco fyzikálne nemožné ked vezmeš rozmer sedacky, dieťaťa a auta. Ale teoreticky ich asi vystrie na opierku zadného sedadla. Ak si takto rozhodnutá tak kašli na protismer a kúp mu kvalitnú 9-25 posmernu ak taka existuje. Do 15-36 ho nedávaj, to mu bude veľké. Malemu som tak skúšala a bol nízky na taku sedačku v 100cm.

zuzanockamt
26. mar 2023

@sasanka605 Teraz sa vozí v sedačke 15-36 kg a je mu dobrá.
A nemyslela som vystreté nohy na opierke zadného sedadla, to by už len bolo bezpečné 🙈

sasanka605
26. mar 2023

@zuzanockamt tak mas vybavené, tak kašli na to. Môjmu nebola dobra ked mal len 100cm, akú mas?