Dokedy treba používať autosedačku?
ahojte maminy, chcem sa opytat od akeho veku dietata sa moze pouzivat ten podsedak/neviem ci sa to tak presne vola/ namiesto autosedacky? lebo nasu malu uz tam ledva zapnem a to su tie pasy uplne najviac povolene a ledva sa tam mesti.len ma 3,5 roka a skoro 110 cm tak neviem ci je to nejak limitovane na vysku alebo na vek. poradte prosim.
@nanika dôležitejšia je výška 150 cm kôli pásom.
Napr. môj starší syn váži 38 kg ale ešte stále nemá 150 cm ( 9 ročný ), tak musí byť ešte stále v autosedačke - máme Jané Indy a tá je perfektná v tom, že ešte stále sa do nej zmestí aj s vetrovkou, vôbec mu nie je úzka ani nízka - stále máme aj chrbtovú opierku ... no a bude v nej dovtedy, kým z nej nevyrastie ... ešte nemá opierku hlavy v najvyššej polohe a to meria 144 cm
Ahojte, tak ako to je s tym podsedakom, odkedy moze mat podsedak namiesto autosedacky?
podľa nariadenia vlády SR č. 554/2006 Z. z. detské autosedačky sa členia do dvoch tried, a to na zabudované detské autosedačky alebo nezabudované detské autosedačky (§ 3 ods. 2 nariadenia). Pre všetky detské autosedačky platí, že musia byť schválené podľa osobitných predpisov (napr. nariadenie vlády SR č. 201/2006 Z. z., vyhláška č. 176/1960 Zb.).
Poznámka: Hmotnosť detí je dôležitá z dôvodu konštrukčnej nosnosti upínacích pásov pre namáhanie na ťah.
Podľa hmotnosti dieťaťa sa detské autosedačky členia do nasledovných skupín:
– skupina 0 pre deti s hmotnosťou do 10 kg,
– skupina 0+ pre deti s hmotnosťou do 13 kg,
– skupina I pre deti s hmotnosťou od 9 do 18 kg,
– skupina II pre deti s hmotnosťou od 15 do 25 kg,
– skupina III pre deti s hmotnosťou od 22 do 36 kg.
Základné pravidlá používania bezpečnostných systémov:
• Pri prepravovaní dieťaťa s výškou menšou ako 150 cm* na sedadle vozidla vybavenom bezpečnostným pásom musí byť toto sedadlo vybavené detskou autosedačkou, a to v závislosti od hmotnostných skupín.
• Detská autosedačka umiestnená na sedadle nesmie byť otočená v opačnom smere, ako je smer jazdy v prípadoch, ak toto sedadlo je chránené čelným airbagom. Výnimkou je vyradenie airbagu z činnosti alebo jeho automatické deaktivovanie.
• Na sedadle vozidla, ktoré nemá žiadny bezpečnostný systém, nesmie byť prepravované dieťa do veku troch rokov.
baby maly ma 19kg bude mat 4roky a autosedačku mame od 9-18kg,čo teras ??ako to riešit??kupit len podsedak??alebo sa ešte zmesti aj do autosedačky do 36kg??dakujem
@kaja73 To, ze autosedacka lepsie drzi hlavicku je blbost, vidim ako spi v autosedacke syn (2,5r) a ako dcera na podsedaku. No, ona si vie najst lepsiu polohu (a to ju kontrolujem, aby pri tom bola chrbtom opreta o sedadlo, nie kadejake paragraficke nebezpecne polohy), mna z pohladu na spiaceho syna boli krk a len dufam, ze sa v tej chvili nic nestane, lebo ak by sa, tak mu zlomi krk z tej super polohy, do ktorej ho tlaci autosedacka. Kazdopadne si v autosedacke este pobudne. Pohodlne to sice nieje, podsedaky su v tomto smere lepsie, ale predsa len uchytenie celeho tela autosedascka pre jeho vekovu kategoriu zabezpeci lepsie. Pevne verim, ze mame pred sebou len stastne kilometre, lebo pri nehode, nech by bol uchyteny akokolvek, krk mu autosedacka neochrani, nech ma aku znacku.....
ahojte, prosím poraďte mi niekto, zháňam pre 4-ročnú dcérku autosedačku, pozeral som Römer Kid Fix a Cybex Frre fix. Máte niekto skúsenosť s týmito sedačkami, ktoré by ste odporúčili?... Vopred vďaka 🙂
@ilijanka Mám pre Vás dievčatá dobrý typ. Ja som kúpila autosedačku RECARO young je až do 36 kg. Je to sedačka ktorá má najvyššie hodnotenie v rebríčku testov, v pohodlnosti a samozrejme aj bezpečnosti. Najprv sme mali vajíčko a potom šup hneď Recaro. Pozrite si ju a samé uvidíte. Môj syn má už 9 rokov, váži 30kg a má 140 cm výšku. Ešte stále je to v pohode a je ozaj chránený aj z bokov ( hlava+ krk+ramená teda aj chrbát aj opierky na ruky sú, ktoré tiež držia bábo na mieste. Zainvestujte a na 100% neoľutujete! Som len užívateľ tejto sedačky-teda synček, ale nevymenila by som ju za nič!
Reagujem aj na tie pásy a podsedák: pásy od 150cm kôli krku a váha je síce rôzna u detí, ale ak si prirátate aj váhu stoličky pri prudkom zabrzdení,či pri náraze, zistíte, že pás sa určite zasekne a zabráni dieťaťu, aby vyletelo, či sa oplieskalo v aute. Podsedák nemá takú váhu a dieťa sa môže z neho ľahko aj šmyknúť, či už napred,alebo do bokov. Zvážte preto mamičky svoj výber. Tie testy by ozaj mali púšťať už v pôrodnici. S pozdravom ostávam.
mam 8 rocneho syna a do ziadnej sedacky sa nezmesti. Ma 145cm a 39kg. Vsetky podsedaky su len do 36kg. Prosim poradte ako vyriesit prepravu autom. Zakon akosi na vacsie deti nemysli :( Dakujem.
@majkanagyova daj prosimlink
ahojte..ako to tu vsetko citam tak fakt lepsie je mat autosedacku ako ten podsedak...no moj syn je velky maco ma 4roky, 27kg a 110cm.tak je problem najst pre neho sedacku do ktorej by sa zmestil..nastastie autom sa vozime malo ale teraz mame ist na dovolenku do chorvatska a mam dilemu ci mam zohnat podsedak alebo autosedacku...
povie mi niekto ako mám voziť v aute dvoch novorodencov, ženu a 3-ročného syna? pokial budú vo vajíčku si s tým poradíme, ale neskôr to už podľa zákona nejde, pokiaľ viem.
@maos kolega narval do malej Fabie dozadu 3 autosedacky...uplne presne na milimeter, treba si vybrat aj take autosedacky, kt. sa tma vojdu...ale ako vidis ide to....
@maos môže - tento rok som tak viezla syna aj nás zastavili policajti (auto som mala naložené vecami, takže nemohol sedieť vzadu) a potvrdili mi to. Aj keď na dlhú trasu by som tak nešla, predsa len je to sedadlo smrti, ale ak to nemôžete vyriešiť nijak inak, tak len takto. A ak sa zmestia vzadu tri sedačky - čo píšeš, že sa zmestia, keďže máte šesťmiestne auto, aký máš teda problém?
@sorciera24 tie 3 autosedacky vo fabii mozem potvrdit, su to "susedia" z dvora (ak maju chlapceka a 2dcerky-dvojicky 🙂), tiez sme nechapali ako sa im to podarilo 🙂
Vie my niekto prosím poradiť, či je bezpečnejšie používať autosedačku do 36 kg ak má dieťa už o 2-3 kg viac alebo radšej začať voziť dieťa bez nej aj keď ešte nemá 150 cm a ani 12 rokov? Neviem sa rozhodnúť čo môže byť bezpečnejšie. Ako ste to riešili?
Prosim , ako vozíte deti ktore uz presiahli vahu 36 kg ale este nemaju 12 rokov a ani 150 cm??? Snad nie som jedina kto ma tento problem. Existuje nieco cim dostanem bezny pas v aute pod uroven jeho krku?
@marinablue No to by aj mna zaujmalo.Moj ma 40kg a vysku 130,takze sme na podsedaku.Mam jeden z autosedacky a este mi dala svagrina taky poliesterovy,ze aby sme mali dva ked nahodou lebo mame dve auta.A minule mali nam sadol a praskol pod nim.
@babylux Takze to riesis podsedakom? Ale ja mam pocit ze aj tie sú iba do 36 kg alebo sa mylim?

Podsedak mozte dat dietati priblizne od 7 rokov, alebo respektive, ked uz prerastol najvacsiu sedacku do 36kg 🙂 pekny den