Nebezpečenstvo nosenia búnd a fusakov v autosedačkách
Ahojte maminky zaujímal by ma Váš nazor https://ellesgreboir.blogspot.com/2018/01/nepou...
Ďakujem
@jatva ale sedacka svojou vahou a velkostou sa ani zdaleka nepriblizuje kolosu, akou je auto, ktore vazi niekolko ton, kolko vazi sedacka aj s dietatom? isofix pripevnenie silu narazu “vstrebe” do konstrukcie auta, urcite lepsie, ako sedacku, ktora samozrejme ale tiez nieco vazi, drzia len pasy, ktorym sa ten plast neprisposobi, sedacka je takto pasmi len “prichytena” k sedadlam a urcite si si vsimla, ze aj priputany pas ma urcitu volu, az pri vacsom tahu sa akoby zasekne a splni funkciu, ked so sebou napr. silno myknes dopredu
@zuzuliennka1 uprimne, neviem. Rano som hodila rec s jednym mechanikom, konstrukterom a ten hovoril, ze je dolezita casova dlzka toho narazu. Cim je to rychlejsie, tym horsie. Uzavrel to tym, ze je viac-menej jedno ci isofix ci pasy. Skor sa treba zamerat na dobre auto :D
@simca06022011 ano máme zrovna tu do 18kg aj s nohou 🙂 Ona je v aute v pohode, aj dobre sedí ale ovela viac sa dá dať do lahu ak je v smere jazdy. Pokiaľ je v protismere, tak v polohe ležmo je takmer rovno 😕 ako v sede. Čiže tam by sa dieťa ťažko vyspalo. A už vôbec si neviem predstaviť akoby tam bolo bábätko, keďže je písaná od narodenia. 🙄
@sashabb aj my sme ju mali - myslis take to “vajicko”? s tou nohou na zemi.. a syn mi v nej vzdy normalne zaspal, narodeny je min. rok v decembri, takze sa v nej vozil uz ako babatko (neviem do akej inej by si chcela dat novorodenca?) cize celu zimu, jar a leto sa v nej vozil, az od oktobra sme ho dali do sedacky, kde uz dieta sedi.. a bol v nej protismere a vobec v nej nebol rovno ani v sede..
@jatva no ale typ narazu a rychlost si nevyberies, ale suhlasim, moze byt aj isofix, aj neviem este ake vylepsenie, ked je to vo favorite a narazi do teba hocijake lepsie dnes uz bezne dostupne auto, tak je to katastrofa...my mame volvo, jedno z najbezpecnejsich aut a prave znacka volvo vyvinula protismerne sedacky
@zuzuliennka1 nie, myslím klasickú autosedačku od 0 do 18kg
@zuzuliennka1 ten naraz myslel v tom zmysle, ze kym ta nieco nezastavi v pohybe vpred (rozoberal hlavne celny naraz a posmerne autosedacky, ale ze princip je rovnaky u vsetkeho). Ked si priviazana len pasom, tak ta hned zastavi ten pas a slahne dozadu. Pri autosededacke najskor narazi na pasy autosedacky, potom este putuje dopredu spolu s autosedackou az kym nezasavia pasy auta ci isofix a az potom to slahne opacnym smerom. Takze to vyrazne znizi tu silu. Snad som to popisala dobre a dava to trocha zmysel.
@yanni a ked mam 12m syna, ktory je vysoky ako bezne 1,5r deti a protismerna sedacka/vajicko je mu uz mala, vytrca mu z neho hlava a nohami sa nevojde? tak co.. my sme syna dali do normalnej sedacky po smere jazdy asi 3t po tom, co si sam pevne sadol.. ovela nebezpecnejsia je mala sedacka, kde hlava uz vytrca von, hoci proti smer, nez riadne pevne sediaci v tej po smere, pokial samozrejme splna vysokvy a vahovy limit
@zuzuliennka1 su protismerne sedacky aj pre velke deti. Trcanie noh nevadi, hlava ano. Synovi som po vajicku kupovala dalsiu protismernu sedacku fo 18kg. Je mensi, takze do tych 4 rokov mu asi vydrzi.
@zuzuliennka1 môj 13-mesačný nosi oblečenie 92 a včera sme ho prevážali vo vajíčku, kde hlava netrčala (nohy môžu 😉) Ale mame normálnu autosedacku, ktorá môže byť aj v protismere a aj v smere jazdy. Btw. podľa zákona dieťa do 15 mesiacov musí sedieť v protismere.
@mirien22 a tiež podľa zákona musí byť isofix, prot ktorému tu poniektoré majú námietky a "nebudú kvôli nemu meniť auto".... my máme sedačku, ktorá sa otočiť nedá, do vajíčka mi už nevojde, váhový limit spĺňa a paralelne s týmto zákon povoľuje sedačku po smere jazdy od 9kg
@zuzuliennka1 Aaaaaale, ved sa trosku informuj. Po prve, dieta ti more byt teraz vysoke, ale to sa meni. Po roku deti rasta pomalsie, po druhom roku este pomalsie. Cize moze ybt, ze na druhe narodeniny bude v priemere.
Co sa sedacky tyka, vajicka su rozne, do niektorych sa zmesia aj velke deti, do inych zase nie. Co sa tyka protismeru, ak ma 9 kg, mozes kupit protismernu 9-18 kg alebo 9-25 kg. Potom zalezi na vyske, najnovsie modely protismernych do 25 kg pasuju detom tom do vysky 122/128. Berie sa velkost vrchneho oblecenia, kedze niektore deti maju dlhe nohy a kratky trup, tie ak nie su tazke, zmestia sa do takejto sedacky dlhsie ako deti, ktore maju kratke nohy ale dlhy trup. Väcsinou su ludia stavani asymetricky, nosia hore a dole rozne velkosti. To plati aj o detoch.
@zuzuliennka1 Podla zakona NEMUSI byt isofix. Isofix musia mat len isize sedacky aby ich vyrobca mohol oznacovat ako isize.
Baby, riadne si prestudujte normy sedaciek a zakon. Jasne sa hovori, ze zakon sice plati ale plati len pre isize a zakonodarca vyclenil prechodnu dobu, ktora ma myslim 3 fazy.
Jasne, ked si kupis sedacku isize, tak sa uz musis riadit podla pokynov vyrobcu a novym zakonom.
@zuzuliennka1 isofix má byť, ale momentálne plynie 5-ročná lehota na implementovanie tohto zákona do praxe, takže ešte to nie je povinnosť. Dieťa do 15-mesiacov v protismere malo byť už od roku 2013, ale tiež platila 5-ročná doba, kým sa to dostane do praxe, to znamená, že to ešte nebolo postihovateľné. Ale táto 5-ročná doba prešla a od januára 2018 dieťa do 15. mesiacov má sedieť v protismere. Hľadala som to vo vyhláške už dávnejšie, teraz nemám čas hľadať link, ale mám uložený printscreen, kde sa o tom píše.
@yanni aj pre teba, páči sa. Riešila som to s dopravným policajtom a právničkou. Ja sa riadim týmto. Je na každom ako si to zariadi, ja by som také malé dieťa v smere jazdy nedala, aj keby mi to neprikazoval zákon.
@yanni V EU momentálně platí dvě směrnice pro homologaci autosedaček (tedy aby tomu výrobci vůbec mohli říkat autosedačka) starší ECE 44/04 a nová ECE R129, která platí od července 2013. Zatím si výrobci mohou vybrat, podle které směrnice si nechají autosedačku schválit, od roku 2018 už to půjde pouze podle té nové (starou autosedačku nemusíte vyhodit, jde o homolgaci nových modelů sedaček.)
Podľa tohto sa od 2018 už podľa normy 44/04 autosedačky nevyrábajú. To znamená, že ak si mamičky kúpia tohtoročnú autosedačku, už by mala byť podľa novej normy (teda ak nekupuje nejakú staršiu alebo nemá po staršom dieťatku).
@mirien22 A este. Policajti (cest vynimkam) nemaju ani paru. ZIal nie su na to spéciale skoleni. Taktiez pravnici, ktori ne su specializovani na dopravne pravo vedia take velke, akurat, ak mali podobny pripad, popr. sa o to viac zaujimaju.
Mne sa uz stalo, a nie som sama, sko som s av nasen Reboarderskupine dozvedela, ze ma zastavili policajti a videli ake velke dieta sedi v protismere, chceli mi dat pokutu, ze mam sedacku zapasanu v nespravnom smere. To sa stalle v DE.
NA SK sa mi stylo (uz vyssie mnou opisane), ze mi predavac v detskom obchode, ktory mal na vyber veeeela sedaciek, tvrdil, ze protismerne sedacky do 25 kg neexistuju.
Ked mala mala ca. 10 mesaicov, chcela mi predavacka na SK (nechcela som kupit, mala sa este dlho zmestila do vajicka, isla som len na vyzvedy, ako to funguje na SK) silou mocou predat posmernu sedacku od 9 kg. To ze dam dcera "sedela" ano verde zemiakov, mala ca. 7 kg po vyske jej tiez nebola dobra, ona tvrdila, ze je vsetko OK. Upozornila som ju, ze doet ani zdaleka nema 9 kg, tak jej odpoved, ved za chvilu bude mat.
A podobne to je aj inde v Europe. Predavacov v klasickych Babymartktoch zaujima len predat. Preto sa odporuca ist ku profikom, do specializovanych obchodov (v DE, A, CH a myslim, ze aj Luxemburgsku su to Zwergperten a Kindersitzprofis). Zial ich je este vilmi malo. Velmi malo ludi, ktori maju fundovane info. Preto koluju aj na nete v roznych diskusiach a clanko, hlavne na podobych forach ako je MK, niekedy totalne ludy.
@mirien22 Daj datum toto clank. je tam napisane, od 2018 uz to pujde.... Cize je to clanok minimalne z roku 2017.
Podla 44-04 sa este stale vyraba. Vsetky sedacky protismerne do 25 kg su podla 44-04. Nemozu ich ani vyrobit podla isize, kedze isifix je testovany len do myslim 36 kg. Zato pasy auta su testovane na dospele osoby a udrzia aj 150 kg kolos.
Tento rok napr. dal na trh Britax Römer novy reboarder Max Way PLUS do 25 kg, jasne, ze podla 44-04- Tiez Axkid Minikid 2.0 je model z roku 2018. A je ich este viac.
@yanni hľadala som a áno, všetky články, čo o tom píšu, sú max z decembra 2017. Dobre. Takze aby sme si to ujasnili a aj ostatne maminy mali správne info. Ak mám autosedacku, ktorá je podľa starej normy R44/04, tak platí, že dieťa od 9kg môže sedieť v smere jazdy. A ak mám autosedacku i-size (R129), tak do 15. mesiacov dieťa sedí v protismere a až potom môže sedieť v smere jazdy. Aj keby malo napríklad v tých 15.mesiacoch 8kg napríklad. Správne? My sme kupovali už i-size autosedacku pre malého a ani ho neplánujem v dohľadnej dobe otáčať v smere jazdy, ale legislatívne mám to zaujíma, pretože mi to potvrdilo niekoľko ľudí, že je to podľa tej normy, ktorú som dávala vyššie. Nechcem niekoho dostať do omylu, aj keď si myslím, že sedenie v protismere pre take malé dieťa by malo byt samozrejmosťou.
@mirien22 i-size sedacky su grupvane podla vysky dietata (cm), nie podla vaky, ako ECE 44-04. Na niektorych i-size su sice udane aj kg ale to je len orientacne. Dolezity je udaj v cm. Napr. tie najväcsie i-size vajicka idu az do vysky 83-87 cm. Cize v nom moze teoreticky sediet aj dvojrocne dieta, ak sa samozrejme zmesti po sirke.
@yanni ja sice odveci, ale chcela som ti napisat, ze to ze dieta nevydrzi sediet v protismere, neznamena ze matka ho nechava rozhodovat. Moje dieta vydrzi aj hodinu revat v autosedacke, pritom som ju nikdy neviezla v smere, ani na rukach, vzdy riadne priputana a aj tak proste nevydrzi.

Fusak som mala vždy v autosedačke. Popod pásy nejdú a predsa nebudú deti v zime.