Nebezpečenstvo nosenia búnd a fusakov v autosedačkách
Ahojte maminky zaujímal by ma Váš nazor https://ellesgreboir.blogspot.com/2018/01/nepou...
Ďakujem
a ked mam sedacku Britax Romer Trifix iSize 9-18kg, a moje dieta ma 12m, ale vysku a vahu ako bezne 18m (1,5r) deti? tak ide o vek, alebo o to, ze je dost vysoke aj tazke?
@zuzuliennka1 riadila by som sa tym, ci netrci hlava, ci popruhy neodstavaju, atd... proste tam musi pasovat. Neviem cisa da povedat "bezne 18mesacne deti", lebo v tom veku su tie vahy velmi rozne. Moj ma 19m a necelych 11kg, 3r5m ma skoro 16kg.
@zuzuliennka1 Ake miery ma BEZNE 18 mesacne dieta? Bezne neexistuje. Kazde dieta je ine. My mame 4 deti a v tom ktorom vuku malo mande dieta ine miery.
@zuzuliennka1 ked mas i-size a dieta nema este 15 mesiacov (jedno ake velke a tazke je) tak ho MUSIS este vozit v protismere. Inak porusujes zakon.
Cize, ked ti dieta vyrastlo pred 15tim mesiacom z vajicka a chcela si isize, mala si kupovat sedacku protismernu.
Apropo: Trifix i-size nejde podla kg. Vyrobca sparvne udava podla novej normy cm, co ma pouzivatel dodrzat. To, ze uvadza aj priblizne pouzitie veku a kg, je len orientacne. Dolezite su cm.
Cize pre Trifix je dolezite 76-105 cm.
15 mesiacov az do 4 rokov alebo 9 - 22 kg je len orientacne. Smerodajne podla zakona a novej normy, podla ktorej je tato sedacka vyrobena, su cm a i-size norma od 15 mesiacov.
Cize ak vozis 12 mesacne dieta v smere jazdy v i-size (aj keby malo hned 100 cm a 20 kg) porusujes zakon. Keby sa nejaky policajt (ktory sa vyzna) do toho obul, zaplatis pokutu.
@ajka0207 To je vyvojom. Na zaciatku vela deti vrieska, lebo je to vsetko nove, nezvycajne, nerevu len v sedackach/vajicku. V case, ked sa zacnu viac hybat revu zase, lebo chcu nieco vidiet a v polohe takmer lezato to jednoducho je takmer nemozne. Cim je dieta starsie, tym ma sediet vzpriamenejsie. Dalsia faza je okolo 2-3 rokov. Vtedy dieti vymyslaju, nechcu byt "zviazane", co je aj jasne. Jedno ci 5 minut alebo 5 hodin.
A este su jednoduchodeti, ktore nenavidia cestovat autom.
To revanche, mrkotanie, neskor nadavanie nema so smerom sedacky nic spolocne. Ked je sedacka pravne vybrata, pasuje dietatu aj autu, je to len dietatom, ze jednoducho nechce.
@jatva no, pasuje, ma vyse 11kg a 82cm
@yanni pises ze pre trifix je dolezite 76-105, ma 82cm (11kg), a dnes ma presne 12m... a sedacku som nekupovala, dostali sme, este minuly rok... tak teraz urcite nebudem kupovat druhu, nemam ju ani kde skladovat 😒😒 "super"
@yanni a plati vraj subezne aj druhy zakon, ten starsi s tymi kilogramami, tak teraz akoze co
@zuzuliennka1 sedačka je ale isize. Čiže sa musíš riadiť podľa novej normy/zákona.
@yanni cize sedacka ma predpisanu vahu, aj centimetre, vsetko davno splname, len ma zatial "len 12m" tak tam este nemoze byt? kocurkovosuvix
@zuzuliennka1 isize nemajú predpísanú váhu. Ta je len odporučená. Predpísaná je ken výška. Ak je to naozaj isize a dieťa má len 12 m, nesmieš tuto sedacku používať, keďže je to len v smere jazdy. A isize , čiže nová norma, nový zákon, prikazuje, voziť v protismere minimálne do 25 mesiacov. Akevajca máte? Už sa ti tam nezmestí ?
@lucinka1104 chcem sa spytat, ako to je ked sedia moje deti v sedackach s pultikom (Cybex), mozu mat bundicky?
@diane87 To mas jedno aka je to sedacka. Mozu/ nemozu, mikro ti to nezakazuje ani neprikazuje. Ziadny zakon ta to nie je. Tu ide o fakty a je len na tebe, aka sa rozhodnes. Pod tucnymi bundami sa vytvara akesi vzduchoprazdno. Ten pultik posunies bez bundy dalej k dietatu ako s bundou. Presne tak isto, ako ked ma dieta bundu a je zapasane pasmi.
Takzeje lepsie, ked ich vyzlecies.
@yanni tak našla som si zhrnutie, isize nova norma neprikazuje protismer do 25mes, len do 15, ale v platnosti je stale aj standard ECE E44, a neexistuje zakon, ktory mi to prikazuje vymenit, plus vsetky v sucasnosti predavane sedacky splnaju bezpecnostne standardy...
jedine co je, ze sedacka isize musi byt prichytena isofixom, co mame...
a ako niekto zisti, ze syn este nema 15mesiacov, ked v sedacke sedi dobre a nie je mu velka a aj pasy priliehaju spravne 😏 a vysku na sedacku ma... (“i” v nazve iSize znamena, ze sedacka sa pre dieta vybera inteligentne podla jeho vysky, nie vahy ako v minulosti, kedze vahove rozpatia su velmi velke pri sedackach)
@zuzuliennka1 je to samozrejme preklep. Jasne že nie do 25 mesiacov.
@zuzuliennka1 a nemáš pravdu. Normy bežia paralelne, nik ti neprikazuje meniť sedacku či auto. Ale keď si zadovážia tu alebo oni sedacku, musíš sa držať tej normy, podľa ktorej je sedačka vyrobená. Máš isize, čože auto aj dieťa musí spĺňať podmienky pre R129. Máš sedacku podľa starej normy, musí auto aj dieťa spĺňať podmienky ECE 44-04.
@zuzuliennka1 ale pravdupovediac, mne je to už jedno. V De čo AT sa už dávajú aj pokuty. A ako zistia že dieťa je mladšie ako 15 mesiacov? Jednoducho. Môžu ta vyzvať predlozit dôkazy. Môžu ta “odprevadiť” na policajnú stanicu a držať tam aj 24 hodín.
To je presne taký istý postup, ako keď cestujes s maloletým dieťaťom v zahraničí bez peši dieťaťa a náhodou ta zastavia. Nemá dieťa pas, máš smolu.
@yanni tak som si dala tu namahu, a nasla stitok, co som si fotila sedacku, pred pol rokom, co sme ju dostali - a je tam uvedene Trifix ECE R44/04
@zuzuliennka1 Takze to nie je isize. Tak mas starsi model Trifix. Trifix je totiz uz aj isize. Paralelne su na trhu obidva modely.
@yanni och to je riadny chaos 🙈 kazdopadne velmi pekne dakujem za infosky, aspon som sa priucila 🙂
@zuzuliennka1 Nemas za co😉
@yanni a na ten pas som sa pýtala, volala som na dopravné - pri cestovaní po slovensku ziaden pas mat nemusim pri sebe..
@zuzuliennka1 Ja som nepisala po Slovensku. Napisala som v zahranici. Ale aj na SK ta mozu zastavit a ked sa im nieco nebude zdat, mozu ta vyzvat dokazat totoznost maloleteho.
@zuzuliennka1 - ale dieťa musíš vedieť nejako preukázať, že je Tvoje alebo koľko má rokov alebo čo, podľa mňa. Napríklad preukaz poistenca toho dieťaťa minimálne by človek asi mal mať pri sebe. Neviem, či je to povinnosť zo zákona, ale keď sa tak nad tým zamyslím, tak mi to príde také pomerne prirodzené, že nejako dokázať totožnosť dieťaťa by sa mala dať. Ak nie teda pasom, čo tiež nemusí každé dieťa mať. Kedysi sa deti zapisovali do občianskeho rodičom, teraz je to také divné vlastne.

@katrinka8 u nas su taki experti, ze ani tie autosedacky nepouzivaju ked vozia z/do skolky