icon

Nebezpečenstvo nosenia búnd a fusakov v autosedačkách

lucinka1104
6. dec 2018

Ahojte maminky zaujímal by ma Váš nazor https://ellesgreboir.blogspot.com/2018/01/nepou...

Ďakujem

zuzuliennka1
13. dec 2018

@katrinka8 nemusíš nijak, cestovať s pasom po slovensku nie je potrebné.. a prečo by sa mala dať preukázať totožnosť dieťaťa? nejaký pádny dôvod? a preukaz poistenca nie je doklad totožnosti

zuzuliennka1
13. dec 2018

@yanni nemusia, volala som včera na Policajné oddelenie a mám to priamo od nich - keď ideme so synom k babke do vedľajšieho mesta, pas môže ostať doma

simca06022011
13. dec 2018

@zuzuliennka1 prečo preukaz totožnost? Napr u nás v dedine všetkých kontrolovali aj deti, keď mali pátraciu akciu po niekom, pas nam ale nebolo treba 🙂. Ale je fakt že nosiť so sebou pás v SR netreba ( veď dieťa ho ani nemusí mať vydanu, čiže je to logické), v zahraničí áno. To len k tomu prečo by som mala preukazovať totožnost niekomu...

zuzuliennka1
13. dec 2018

@simca06022011 ale to sa stane jednemu cloveku zo 100 a patraciu akciu nerobia kazdy tyzden, to uz su brutal konspiracie... to ani nevychadzajme von, kazdy den v spravach aspon dve nehody na cestach.. faktom je, ze na cestovanie po slovensku pas netreba, za hranice samozrejme ano 😊 a preukaz poistenca , hoci ho mam stale v penazenke, nie je doklad totoznosti, takze syn 15m nema, ale sedacku kvoli 3mesiacom menit urcite nejdem a nemaju mi ako dokazat tie 3 mesiace, len tolko... samozrejme ze sedacka mu pasuje, vysoky je dost, vahu ma vhodnu tiez

mirien22
13. dec 2018

@zuzuliennka1 policajný systém je prepojený na rôzne databázy, nie je absolútne žiaden problém zistiť si, koľko máte detí a aké sú staré, keby veľmi chceli...

katrinka8
14. dec 2018

@zuzuliennka1 - neviem, príde mi celkom prirodzené, že niekedy Ťa môže zastaviť polícia z hocijakého dôvodu (hľadá sa stratené dieťa, unesené a pod.) - kontrolujú autá.. hocičo sa môže udiať. Preukaz poistenca nie je síce preukaz totožnosti, ale ako inak preukážeš, že dieťa, ktoré je s Tebou, je Tvoje, proste že si neuniesla cudzie dieťa, keď nemáš pas ani rodný list? Keby si napríklad brala synovca, neter na prázdniny do iného mesta napríklad? Zo zákona síce nič nepotrebuješ (ako do zahraničia), ale stať sa môže naozaj hocičo a hocikedy...

sashabb
14. dec 2018

@zuzuliennka1 ty by si chcela klamať policajtovi o veku dieťaťa? 😲 to ti stojí za tie nepríjemnosti potom keď zistí pravdu? 🙊

tribratri
14. dec 2018

@katrinka8 rodny list ako preukaze ze je to dieta tvoje? nie je tam fotka tak isto ako napr na preukaze poistenca

jatva
14. dec 2018

@tribratri ani pasom nepreukazes, ze je dieta tvoje. Jedine kombinaciou RL a pasu/op

tribratri
14. dec 2018

@jatva z pasu vedia podla foto ze je to to konkretne dieta a vysielackou si v databaze overia ze dieta je tvoje

jatva
14. dec 2018

@tribratri tak ked to vedia z pasu overit, mali by to aj podla karticky poistenca (ak bol pas dietatu vystaveny).

yanni
14. dec 2018

@tribratri haha velmi sa mylis, ze podla foto. Nase deti maju nemecke pasy. Detsky pas plati 6 rokov a nie si povinny/na ho priebezne aktualizovat, aj ked sa to da. Dcera ma 3 roky a ma uz druhy pas, kedze ten prvy, vystaveny ca. mesiac po narodeni s fotkou urobenou dva tyzdne po jej narodeni, bol plny uz pred jej druhymi narodeninami. Tesne pred druhymi narodeninami sme jej dali robit druhy pas s vtedy aktualnou fotkou a podla tejto foto by si s velkymi tazkostami zistil/la, ci sa jedna o jedno a to iste dieta, o fotke z prveho pasu radsej pomlcim. Ona sa uplne zmenila.

jatva
14. dec 2018

@yanni u vas sa nemusi? V CR musime ci pas ic op u deti. Aj ked ofiko plati cca 4 roky (teraz neviem ic pas ci op), tak straca platnost aj tym, ze dieta zmeni podobu.

yanni
14. dec 2018

@jatva Nie nemusi. Mozes dobrovolne ale nemusis. A malokto to robi. Lebo musis ist s dietatom najskor do foto dat urobit fotku, co je hlavne s tymi najmensimi hroza (u nas sa nefotia na urade), potom ist na urad, podla toto, kde byvas, cakat aj pol dna. Zmenia to sice na pockanie ale strata casu velka.

jatva
14. dec 2018

@yanni takpokial niekde nejdu, asi je to jedno. Keby cestujem niekam dalej, tak si dam bacha na to, aby sa tam podobali nez riesit potom na kontrole neprijemnosti

yanni
14. dec 2018

@jatva nik to nerieši. My cestujem straaaasne veľa, sedíme takmer každý mesiac v lietadle. Pri bábätku by si to musela meniť dobre že nie každý týždeň.

jatva
14. dec 2018

@yanni tak potom vsa pohode. Ja mam pre decka iba obcianky a to hlavne kvoli doprave v mhd zadara a obcasnny vylet na svk. Ale niektori "colnici" ci ako da im nadava su dementi. Mam zrovna s nemcurmi neprijemne skusenosti, I ked teda nie s kontrolou deti, ale s kuframi. S detmi by som sa bala s neaktualnou foto.

zuzuliennka1
15. dec 2018

@mirien22 a naco by to robili 😂

zuzuliennka1
15. dec 2018

@katrinka8 a preco by som to mala preukazovaz? dieta ma tiez nejake prava, a preukazovat ze dieta v aute je moje? aj citas po sebe? to uz co je za konspiraciu... jasne ze je moje a este by som sa stazovala, kebyze ma zastavia a mam preukazat povod dietata.... nonsens

zuzuliennka1
15. dec 2018

@sashabb po prve, to su uplne konspiracie cele toto tu, po druhe, za tie 3mesiace budeme cestovat s malym dokopy mozno 3x a za tretie, nebudem kupovat na 3mes. novu sedacku... takze klamat nikomu nebudem, a urcite ma nebudu zastavovat policajti kvoli veku mojho dietata

zuzuliennka1
15. dec 2018

ked mal 8m, cestovali sme s nim do Chorvatska, mal pas, vsetko, a ani cestou tam, ani naspat, ani len nekukli do pasu.. len som vystrcila, teda manzel ako sofer, z okna jeden pas a dva obcianske, ze vzadu mam dieta, stiahli sme okno, pozrela na sedacku na pol oka ze tam je, a isli sme 😊 mimochodom pas som mu dala robit pred cestou, cize v lete, teraz sa kusok zmenil, ale to sme sa vsetci, nikto nevyzea teraz tak, ako na OP/pase, a menit ho kvoli vyzoru nejdem, vy si menite obciansky, ked zmenite uces/priberiete/schudnete?
pri detskych su tie lehoty nastavene hned na kratsie, ako pri dospelakoch, ale tiez to nie je ze kazdy mesiac, takze klud, a cestujme, ked mame dnes tolko moznosti 😊 (alebo stresujme a sedme doma)

zuzuliennka1
15. dec 2018

teraz som pozrela pas - je platny dva roky, to mi chcete povedat, ze tety v urade a policajti, nevedia, ze za dva roky sa dieta radikalne zmeni?? urcite vedia, a platnost pasu je aj tak tie dva roky... fotku a vyzor nikto na pase neriesi, nikto 😊

meluela
15. dec 2018

@zuzuliennka1 vam stale unika pointa ... moze ti byt jedno ako je to z pohladu zakona .. ktory mimochodom ti dovoluje stale aj 9m dieta strcit do sedacky v smere a este dlho tak tomu bude ... to ci si vybrala dobru sedacku sa ukaze pri pripadnej nehode ... zaujimat o bezpecnost deti sa treba kvoli nim samotnym a kvoli sebe a nie kvoli tomu co povedia policajti a ci daju alebo nedaju pokutu

yanni
15. dec 2018

@zuzuliennka1 ty tu stále riešiš tie tri mesiace. Nechápem, čo riešiš. Veď si po roku zistila, že nemáš isize. Čiže nič nemusíš riešiť. Máš sedacku vyrobenú podľa ECE 44-4, tak sa musíš riadiť touto normou s ta neprikazuje voziť dieťa v protismere do 15 mesiacov. To už je tvoja vec. Voz si dieťa aj od narodenia v smere jazdy, alebo ešte lepšie, kľudne ho poloz len tak na zadne sedadlo. Ved tvoje dieta.

mirien22
15. dec 2018

@zuzuliennka1 ak by si potrebovali overiť vek dieťaťa napríklad?

sashabb
15. dec 2018

@zuzuliennka1 nikto ti predsa nekáže meniť autosedačku, no tvoje vyhlásenia, že kto ťa bude kontrolovať, prečo by mal atď. sú trochu scestné.

katrinka8
17. dec 2018

@tribratri - ani z fotky z pasu to nemusí byť vidno, nakoľko fotky sa vydávajú na 2, neskôr 5 rokov, tam sa to dieťa môže zmeniť riadne za taký čas... Rodný list si overiť vedia. porovnať ho s OP či pasom rodiča. Je malá pravdepodobnosť, že niekto unesie dieťa aj s rodným listom... Ale to už sú také konšpirácie. Niekedy proste bolo dieťa zapísané v OP rodiča a svoj význam to malo.

katrinka8
17. dec 2018

@jatva - a odkedy majú deti OP u Vás? Predpokladám, že nežijete v SR... Lebo tu až od 15 rokov.

jatva
17. dec 2018

@katrinka8 uz od narodenia mozu mat. Je to lacnnejsie a spratnejsie nez pas, takze som za ne rada 🙂

katrinka8
17. dec 2018

@zuzuliennka1 - no nás napríklad teda pred cca 6 rokmi do Chorvátska kontrolovali. Pozerali na dcéru, vtedy 2-ročnú, nadránom na hranici veru nebolo veľa áut, a aj kontrolovali jej pas. A mimochodom, aj u nás je povinnosť zmeniť pas, ak sa radikálne zmení podoba - dieťaťa aj dospelého. Fotka na cestovnom doklade musí byť aktuálna. To, že to úradníci pri kontrole pasov fotky "ignorujú", neznamená, že niekedy s tým nebude človek mať problém. Doklady treba mať v poriadku. Poznám pár prípadov, "veď sme šli len na nákup" do Poľska/Maďarska/ČR bez pasu (dieťaťa). Nechci vedieť, aké opletačky mala švagriná.