Fóbia zo šoférovania
Idem sa ku vám vyžalovať.Vodičak mám 10 rokov a až teraz som si zaplatila pár jázd navyše, pretože doteraz som vôbec nejazdila.Jednoduxho som sa bála,ale pre zmenu zamestnania som si kúpila auto a chcela som sa rozjazdiť.Inak sa do práce nedostanem.No inštruktor autoškoly mi povedal,že potrebujem len prax,viac mi nepomôže.No tak som si sadla slávnostne do auta a rozbehla sa,no ale nie ďaleko, pretože mi roztrasené ruky, prevrátený žalúdok nedovolil ísť ďalej 🫣.Prosím vás kočky,som z BB ,premávka tou trasou je dosť veľká,dá sa časom naozaj do toho dostať? Má to vlastne cenu sa trapiť.Automat nemám,no nemám na neho,tak mi musí stačiť manuál.Ako ste vy začínali?dá sa zbaviť toho stresu......a všetkého? Ďakujem uprímne za každú radu.Žanka
Sesternica tak začínala. Každý deň sa odviezla ďálej a ďálej. Nechala auto na úseku a potom už išla na aute s kámoškou.
Na ďalší deň zas prešla o kus cesty ďálej a zas čakala kámoška s ktorou pokračovala do práce .
Možno komplikované, ale jej to veľmi pomohlo.
Automat nemám ani ja, mne lepšie vyhovuje manuál.
@zanetaqwe mna chytá stres keď len sedím v aute-muž šoféruje. veľa x si poviem že aj pôjdem len u nás po dedine a že to zvládnem a tak-máme automat ale chytí ma taká panika a hneď katastrofické scenáre takže nič. ja musím ísť k psycho pretože musím nosiť deti do školy takže musím začať jazdiť ale do auta proste dobrovoľne nesadnem
Počuj, všetko je v hlave. Ja som si urobila vodicak kvoli praci, ale po jeho obdrzani som rok nesoferovala. nastupila som do prace, dali mi druhy tyzden nove auto a o dva dni som isla sama s nim na sluzobku do BA, z vychodu. Isla som asi 6 hodin... ale dosla som aj tam, aj naspat... Neskutocne som sa bala. Ale musela som...
Najdi si jednu trasu, taku co poznas, vies ake su tam krizovatky, kedy dat prednost a podobne. A jazdi touto trasou dookola az kym to pre Teba nebude konfortne, bez stresu. Potom si pridaj dalsi usek a ked ho zvladnes, tak dalsiu trasu. A kazda dalsia bude o nieco jednoduchsia. Takto postupne ziskas istotu
Na tvojom mieste by som sa ucil jazdit napriklad v nedelu hned z rana po svitani, ked nieje ziadna premavka. Postupne sa otukas a zacnes si verit. Najvacsi stres pre teba musi byt to mnozstvo aut vsade navokol. Skus tomu takto aspon na zaciatku predist, kym sa s tym autom nezzijes a bude to postupne lepsie a lepsie
Prekonala som v živote veľmi veľa vecí ale toto jedno žiaľ nie, mala som hnačky točila sa mi hlava ja nedokážem sústrediť pozornosť len na jazdu a na všetky tie úkony okolo toho,, vykašľala som sa úprimne na to. Zas neviem ci je dobre ísť úplne cez seba telo dáva jasne najavo co je pre človeka dobre a co nie, to je akoby si povedala človeku co ma smrteľnú fóbiu z burok nech sa postaví vonku na ulicu,. Čo sa stane? Zle dýchanie úzkosť môže aj stratiť vedomie. Povzbudzovanie človeku ktorý má fóbiu naozaj nepomôže, sama musíš vyhodnotiť ci na to máš predpoklady, či vieš predvídať situáciu na cestách ci sa vieš zachovať v krízových situáciách rozvážne,
Skús to v slabej premávke, po hlavnej ceste, po známych miestach. Ak by si stále mala rovnaké pocity, choď k psychológovi. Niekto má blok v hlave a musí toto poriešiť najprv a potom sadnúť za volant.
Suhlasim s niektorymi predoslymi komentarmi. Ja som nejazdila aj 7 rokov od vodicaku, ak neratam prilezitostne "odvozy" - vzdy so stresom pochopitelne. Dala som si ciel naucit sa soferovat, kupila som si auto, aj ked som nevedela ako to dopadne 😄, bola som sama, takze vsetko som absolvovala sama (bez spolujazdca) a v hlavnom meste, kde som sa nenarodila.... ale slo to, postupne takto:
1./ najskor najjednoduchsie a 100% overene trasy a v neskorom case - po polnoci, kedy uz su takmer uplne prazdne cesty.
2./ opakovanie bodu 1. dookola kym som sa nezacala citit istejsie, kym som sa jednoducho s autom nestotoznila.
3./ postupne som sa presuvala jazdami do skorsieho casu, t.j. do vacsej premavky, az kym som neznizila stres na nevyhnutne minimum.
4./ vzdy ked som sa v niecom uistila, pridavala som si po troske nove trasy, ale stale take, ktore som poznala, a tym som sa dalej trenovala
5./ ak uz preslo par mesiacov a opat som si bola istejsia, zapojila som aj nove trasy ale pozrela si ich vopred na googlemaps, aby som na kazdu krizovatku bola vklude pripravena a nic ma neprekvapilo.
6./ a takto to preslo po 2 rokoch do fazy, kedy uz idem aj bez gps po uplne neznamych trasach, riadim sa znackami a ak som si neni ista, viem, ze radsej bezpecne spomalit ako sa vrhnut do krizovatky. Velmi mi pomaha uvedomenie, ze aj vodici okrem teba ti mnohokrat daju znamenie, ci mas ist ty, alebo idu oni... len treba vzdy spomalit (nie prudko) a sledovat ich.
najprv kondicne jazdy, potom som vela jazdila s manzelom, cez vikendy, ked bolo prazdnejsie. na zaciatku som do auta sadala s gucou v zaludku, mnoho razy cela spotena od stresu.naozaj to chcelo prax, mat auto pod kontrolou, zautomatozovat nohu na spojke s radenim rychlosti. niekomu to ide ako po masle, niekomu to trva dlhsie...
Vy ste sú naozaj strašne zlatý 🥰😍😘😘😘a že neexistujú dobrý ľudia.Veď ste mi tu dali toľko rád,že až... doteraz som počuvala len opak🫣😢A čo ak vpakuješ do nejakého bavoráka a čo ak vlaetíš do cyklistov a čo ak a čo ak a na moje 'veď každý musí nejako začínať 'mi bolo odpovedané-ale vtedy keď oni začinali nebolo toľko bláznov na ceste a tam som videla nehodu a tam auto vletelo pusti si len rádio Expres a stále hlásia nehody🥺no a s týmto sadnúť za volant 🙈🙈🙈šak uznajte samí.Ja potrebujem asi naozaj ako píšete najprv dobre spoznať to auto,až sa nepomýlia pedále a potom pomaličky s niekým.Pricapila.som si Z tko na zadok auta,len pre seba až sa cítim lepšie 🤣a snaď ti pôjde.A ako tu píšete, že stres časom opadne,tak to som potrebovala počuť.Naozaj vám všetkým strašne ďakujem za každé slovo a radu.Určite sa ich chytnem.Pripadalo mi,že všetci z autoškoly sadli a jazdili a len ja som nejaká divná.Ale je nás viac,tak nie som nejaký iný špecifický druh človeka🤣.
Suhlasim s niektorymi predoslymi komentarmi. Ja som nejazdila aj 7 rokov od vodicaku, ak neratam prilezitostne "odvozy" - vzdy so stresom pochopitelne. Dala som si ciel naucit sa soferovat, kupila som si auto, aj ked som nevedela ako to dopadne 😄, bola som sama, takze vsetko som absolvovala sama (bez spolujazdca) a v hlavnom meste, kde som sa nenarodila.... ale slo to, postupne takto:
1./ najskor najjednoduchsie a 100% overene trasy a v neskorom case - po polnoci, kedy uz su takmer uplne prazdne cesty.
2./ opakovanie bodu 1. dookola kym som sa nezacala citit istejsie, kym som sa jednoducho s autom nestotoznila.
3./ postupne som sa presuvala jazdami do skorsieho casu, t.j. do vacsej premavky, az kym som neznizila stres na nevyhnutne minimum.
4./ vzdy ked som sa v niecom uistila, pridavala som si po troske nove trasy, ale stale take, ktore som poznala, a tym som sa dalej trenovala
5./ ak uz preslo par mesiacov a opat som si bola istejsia, zapojila som aj nove trasy ale pozrela si ich vopred na googlemaps, aby som na kazdu krizovatku bola vklude pripravena a nic ma neprekvapilo.
6./ a takto to preslo po 2 rokoch do fazy, kedy uz idem aj bez gps po uplne neznamych trasach, riadim sa znackami a ak som si neni ista, viem, ze radsej bezpecne spomalit ako sa vrhnut do krizovatky. Velmi mi pomaha uvedomenie, ze aj vodici okrem teba ti mnohokrat daju znamenie, ci mas ist ty, alebo idu oni... len treba vzdy spomalit (nie prudko) a sledovat ich.
@anonym_c4fc48 ty si zlatá,teba by som chcela za kamarátku 😀
najprv kondicne jazdy, potom som vela jazdila s manzelom, cez vikendy, ked bolo prazdnejsie. na zaciatku som do auta sadala s gucou v zaludku, mnoho razy cela spotena od stresu.naozaj to chcelo prax, mat auto pod kontrolou, zautomatozovat nohu na spojke s radenim rychlosti. niekomu to ide ako po masle, niekomu to trva dlhsie...
@anonym_feccc5 ďakujem 🥰👍 a prosím ťa, teraz už jazdiš sama?dá sa úplne časom zbaviť toho potenia,triaške?🫢
Hovor si za volantom, ze co ides urobit, kam ides, na co davas pozor. Mne aj to pomohlo...a naozaj, zacinat len jednu trasu dokola a postupne pridavat. Podla mna na mieste spolujazdca vzdy vyzera to soferovanie stresujucejsie, nebezpecnejsie ako zo sedadla vodica. Proste to skresluje/zhorsuje situacie, odhady, vzdialenosti, mas pocit, ze neburas pomaly a pritom nie..
Takze fakt ukludnit sa a ist pomaly. Kto chce, obehne
Hovor si za volantom, ze co ides urobit, kam ides, na co davas pozor. Mne aj to pomohlo...a naozaj, zacinat len jednu trasu dokola a postupne pridavat. Podla mna na mieste spolujazdca vzdy vyzera to soferovanie stresujucejsie, nebezpecnejsie ako zo sedadla vodica. Proste to skresluje/zhorsuje situacie, odhady, vzdialenosti, mas pocit, ze neburas pomaly a pritom nie..
Takze fakt ukludnit sa a ist pomaly. Kto chce, obehne
@anonym_bc33fd Ďakujem ❤️
Prekonas to ovela rychlejsie ako si myslis a ver mi, ze ta to este aj zacne bavit ;)
Aj ja som mala, no musela som začať. Kvôli práci a vozenie deti . Nedalo sa to inak a prekonala som to.
Prekonala som v živote veľmi veľa vecí ale toto jedno žiaľ nie, mala som hnačky točila sa mi hlava ja nedokážem sústrediť pozornosť len na jazdu a na všetky tie úkony okolo toho,, vykašľala som sa úprimne na to. Zas neviem ci je dobre ísť úplne cez seba telo dáva jasne najavo co je pre človeka dobre a co nie, to je akoby si povedala človeku co ma smrteľnú fóbiu z burok nech sa postaví vonku na ulicu,. Čo sa stane? Zle dýchanie úzkosť môže aj stratiť vedomie. Povzbudzovanie človeku ktorý má fóbiu naozaj nepomôže, sama musíš vyhodnotiť ci na to máš predpoklady, či vieš predvídať situáciu na cestách ci sa vieš zachovať v krízových situáciách rozvážne,
@anonym_05a094 veru mas pravdu, jednoducho to pre kazdeho nie je. Kazdy by mal mat pud sebazochovy a ohlad na ostatnych.
Nechcem aby to znelo zle alebo,ze ta chcem odradit,ale naozaj auto je zbran. Ano,su ludia co potrebuju jazdit a kazdou jazdou je to lepsie a soferuju super. Lenze su aj ludia ktori fakt nato nemaju. Ak mas niekoho kto s tebou pojde,tak chod skusit. Bud niekde vecer na prazdne parkoviasko,ci v nedelu rano a soferuj. A uvidis ako sa budes xitit,sama by som asi este nesla ked mas take stavy a strach. Vies,na ceste zazijes rozne situacie. Mne vybehol chodec,cyklista a o autach ani nevravim. Vyleti z vedlajsej cesty,neda prednost. Ak spanijaris,mozes narobit viac skody. A to ta nechcem strasit,len si fakt treba obcas priznat ako to je,aby clovek casom nelutoval
@zanetaqwe pre toto mám automat....a kúpila som. Za lacno...treba hľadať...
@lenkakamen ak ma strach zo soferovania,ani automat jej nepomoze
@lenkakamen ak ma strach zo soferovania,ani automat jej nepomoze
@petulda333 pomoze. Mne velmi pomohol. Odpadol mi stres z tolkych ukonov. Teraz ked som si istejsia by som aj manual vyskusala.
@zanetaqwe 1.maj svoje auto, nie prilis drahe. 2.soferuj lahke zname trasy - trasu do prace si kludne prejdi cez vikend ked je mala premavka. 3.jazdi spociatku pomalsie, ak situacia dovoli. 4.kazdu trasu si vopred pozri na waze a pouzivaj ho pri kazdej jazde 🙂 tieto body pomohli mne, neviem ako to maju ostatni 🙂
@petulda333 pomoze. Mne velmi pomohol. Odpadol mi stres z tolkych ukonov. Teraz ked som si istejsia by som aj manual vyskusala.
@anonym_03754e tebe,ale nie kazdemu. Niekto nema strach z tych ukonov,ale celkovo z jazdy.
@zanetaqwe 1.maj svoje auto, nie prilis drahe. 2.soferuj lahke zname trasy - trasu do prace si kludne prejdi cez vikend ked je mala premavka. 3.jazdi spociatku pomalsie, ak situacia dovoli. 4.kazdu trasu si vopred pozri na waze a pouzivaj ho pri kazdej jazde 🙂 tieto body pomohli mne, neviem ako to maju ostatni 🙂
@anonym_11d768 ten 3. bod jazdi spočiatku pomalšie ma pobavil (nie v zlom). Pamätám si ako som vedela viesť kolónu 😁.
@anonym_11d768 No bod 1 mám.Bod dva jasnačka.Bod 3 ani 50 nechodím,snažím sa pomaličky.Bod 4 budem na to myslieť.Ale cítim,že to pôjde 🙋síce teraz schudn pár kíl,ale to mi neuškodi🤣
@anonym_feccc5 ďakujem 🥰👍 a prosím ťa, teraz už jazdiš sama?dá sa úplne časom zbaviť toho potenia,triaške?🫢
@zanetaqwe samozrejme, že jazím sama,už vyše 16 rokov, ja som sa "musela" rozjazdiť, predtym, ako som dostala sluzobne auto 🙂. prvá cesta z roboty, ked som ho dostala bola taka, že manzel prisiel, a ja som ho v druhom aute nasledovala 😀. ked si na to spomeniem 🙂, no začiatky boli u mňa ťažké, značky, križovatky riešiť nebol problém, tá súhra nôh a radenie mi trošku trvalo, fakt to chcelo len prax
Ja som tiez 10r nesoferovala, ale isli sme kupit druhe auto o ktorom muz snival. Nasiel ho v Polsku. Ja som ani nespala a modlila sa, aby sa mu to auto nepacilo. Ale on bol nadseny, tak ma cakala 400km cesta domov na dodavke. Ja som si myslela, ze sa dovraciam ked som nastupila a nastartovala. Isli sme pomaly, po 10km sme dali pauzu. Uz som bola potom kludnejsia. Cestou mi to skapalo asi 3x na kruhaci, ale kym sme dosli domov uz sa mi to aj zapacilo. Najlepsie sa mi idu trasy, ktore uz poznam a viem co mam kde cakat.

Mne pomohol prave ten automat. Ale a hlavne chodil so mnou muz. Najdi si niekoho kto bude vedla teba sediet a budete skusat. Kym si nebudes ista. Nikto uceny z neba nepadol.