icon

Ako sa stravovať čo najzdravšie za čo najmenej peňazí v Bratislave?

Ahojte,
hľadám spôsoby ako ušetriť na jedle a zároveň prežiť v dobrom zdraví.
Pomohli by mi typy na prevádzky, kde sa vie človek najesť za málo - napríklad v McDonalde sú úplne základné burgre za 1.50€, v Papaya (vietnamské bistro) je polievka pho za 3€ a malý človek ako ja sa z toho v pohode naje.
Ďalej by mi pomohol zoznam surovín a jedál, ktoré sa z nich dajú spraviť, tak aby to pokrylo celý mesiac.
Ocením aj iné typy rád, ďakujem.

solange7
5. sep 2022

@mrochtachrochtava pri najhorsom chvilu prezijes aj na oblozenych rozkoch. Kup si pecivo, natierku, papriku/rajcinu, nejaky ten syr a zaludok zaplnis. Ked chces teda silou mocou zdravsie, tak celozrnne pecivo. 😀 A sorry za uprimnost. Len co s tebou ked sa tak blbo pytas.

cocolino234
5. sep 2022

@mrochtachrochtava ale ty si písala o zdraví, tak neviem kam teraz smeruješ. Najvýhodnejšie máš keď investuješ do platničky a panvice, ktorú ti určite niekto z okolia aj daruje a starú platničku možno tiež. Každú nedeľu si nakúpiš na týždeň, v jeden deň to všetko uvaríš, keďže nemáš čas a pobalíš to do dózičiek, to dáš zamraziť a každý deň máš pripravené jedlo, ktoré len ohreješ.

A ak nevieš variť, čo teda tak pôsobíš, keď vieš koľko stoja menučka a burge ale nie koľko stojí domáca strava, tak je najvyšší čas sa to naučiť.

mrochtachrochtava
autor
5. sep 2022

@klarissa25 Brigádujem, pretože sa snažím študovať na VŠ a to je problém pretože nemám všetky dni voľné a nemôžem zobrať len tak hocičo.

klarissa25
5. sep 2022

@mrochtachrochtava nuž na školách často existuju aj na vifonkach, keď raz nemám peňazí nazvyš nebudem rozmýšľať o jedeni v restikach. A keď študuješ na vš, prečo nie si na intraku?

elizabet173
5. sep 2022

@mrochtachrochtava odkiaľ sme mali vedieť, že ti hrozí vyhadzov na ulicu? To si v úvodnom príspevku nenapísala. Stále neviem, či vyhadzov z bytu alebo z práce, to je dosť podstatný rozdiel, Je fajn, keď napíše dôležité fakty hneď do úvodného príspevku, vyhneš sa nerelevantným odpovediam Slovače

lindous
5. sep 2022

Študentské jedálne v Mlynskej doline (Eat and meet, Venza), ak by si to mala poblíž.. dostaneš sa tam aj ako verejnosť a neviem aké presne sú ceny bez ISIC-u s dotáciou, ale myslím, že stále veľmi prijateľné 🙂 ale čítam, že sa snažíš študovať, takže dotáciu zrejme máš a vtedy to je úplne super a oplatí sa to pomaly viac ako variť ..

mrochtachrochtava
autor
5. sep 2022

@h2 že jedlo nič nestojí keď si ho uvaríš doma? To znie ako od niekoho, kto má vždy doma zázračne plnú chladničku.

solange7
5. sep 2022

@mrochtachrochtava student je tvor vynaliezavy. Kam sme to dospeli ked uvazujes nad pho polievkou za 3e a si na tom financne zle. Kazdy student raz existoval na wifonkach ked bolo najhorsie.

elizabet173
5. sep 2022

@mrochtachrochtava nie, to znie ako od niekoho, kto si to dokáže prepočítať, Strukovinové polievky so zeleninou sú zdravé, lacné aj výživné a za 3 eurá jej navaríš plný hrniec

mrochtachrochtava
autor
5. sep 2022

@klarissa25 pretože sú všetky intráky plné

h2
5. sep 2022

@mrochtachrochtava Nepísala som, že nič. Bola to odpoveď na to, že ty si písala, že bežne stojí 7€. Tak vidím, že budem musieť odpovedať celou vetou, ako v škole: Nie, ani v Bratislave jedno jedlo nestojí bežne 7€, pokiaľ si ho uvaríš doma.
Môže byť takto?

cocolino234
5. sep 2022

@mrochtachrochtava chladničku mi nikto nenaplnil, keď som si musela vyvárať z centov a domáca strava ma vyšla najlacnejšie. Tu bude chyba vo finančnej gramotnosti..

mrochtachrochtava
autor
5. sep 2022

@elizabet173 a preto sa pýtam aj na zoznam surovín a receptov

falbala132
5. sep 2022

@mrochtachrochtava tak napriklad sacok pohanky stoji 1,50 € co je rovnako ako jedna umelohmotna zemla z McD. len z tej pohanky sa najes kludne aj 4 obedy a telu dodas aj nejake ziviny.

solange7
5. sep 2022

@mrochtachrochtava to ze su intraku plne z teba robi bezdomovca? Pred tym si byvala kde?

cocolino234
5. sep 2022

@mrochtachrochtava mrazená zelenina, ryža a občas mäso. Aké lacnejšie suroviny by si si prosila?

martinkatinka
5. sep 2022

@mrochtachrochtava a co studujes?

mrochtachrochtava
autor
5. sep 2022

@cocolino234 nuž, ja keď som sa snažila variť tak som minula viac ako keď som sa stravovala v univerzitnej jedálni so zľavou

solange7
5. sep 2022

@mrochtachrochtava a co si si preboha vyvarala, ze ta to vyslo viac?

martinkatinka
5. sep 2022

@cocolino234 no komplet jedalnicek na tyzden, s cenami za suroviny plus aj alternativy.... Komplet prepocet vsetkeho....alebo recepty s aktualnymi cenami surovin a vyberie si z toho, co ma rada, pripadne co si moze dovolit....

cocolino234
5. sep 2022

@mrochtachrochtava tak potom narovinu povedz, že nevieš variť a ekonomicky už vôbec. Tak sa to treba naučiť, vyššie som ti dala presný postup ako na to, ako si doma pripraviť dózy. A nerozumiem ako teba môže vyjsť rovnaký nákup drahšie ako mňa? jedine, že by si nenakupovala len potraviny na varenie.

janai1
5. sep 2022

@mrochtachrochtava ale inak vysokoškolákom ešte škola nezačala. Takže prečo nemôžeš brigádovať?

mrochtachrochtava
autor
5. sep 2022

@janai1 veď brigádujem, ide o to že nemám prácu na TPP, z ktorej by sa dalo nejako vyžiť

mrochtachrochtava
autor
5. sep 2022

@cocolino234 smutné je, že viem variť lepšie než moja mama a babka, ale to teda nie je čím sa chváliť

cocolino234
5. sep 2022

@mrochtachrochtava tak by si nám teda objasnila prosím ako je možné, že za rovnaký nákup ty zaplatíš viac? prepáč dievča ale ak nevieš ani nakupovať, tak neviem čo budeš robiť keď už budeš po štúdiu. :/ A to vôbec nemyslím zle, práve naopak. Variť chuťovo by mala byť klasika, hlavne nech to tebe chutí ale v tvojej situácií treba variť ekonomicky.

ropucha6
5. sep 2022

@mrochtachrochtava ked bolo zle, ako studenti sme si varili wifonky, hocijake zeleninove, strukovinove polievky, cestoviny s hocicim, staci ti par paradajok, hub, cukiny (co mas). V akcii si mozes kupovat maso, zene vela netreba, pohanka, ryza, trochu zemiakov, akakolvek zelenina, to ti vystaci na viac porcii. Ja vela veci davam do mraznicky a len vytiahnem, ked treba.

jaskolka
5. sep 2022

Tak ja by som ti napísala trebárs jedálnicek na týždeň, z fakt zakladnych potravín, ktoré vieš obmieňať, ale ide o to, či chceš fakt komplet si variť obedy. Nie každý deň, ale jednoducho aspoň každý druhý.
Lebo fakt najlacnejšie to vyjde, keď si urobíš jedálniček, nákup a držíš sa toho. To ti vravím po niekolkych desiatkach rokov strávených nákupmi a varením(mam 40 a od 21 fungujem sama, tetaz už aj s mužom a 2 deťmi čiže celkom v kuchyni sa viem hýbať)

elizabet173
5. sep 2022

@mrochtachrochtava ja sa v tom trochu začínam strácať. Môžem pár otázok?
1. Ideš teraz študovať VŠ denné štúdium?
2. Kde budeš bývať, keď píšeš, že internáty sú plné?
3. Čo tvoji rodičia? Majú ešte voči tebe vyživovaciu povinnosť?
4. Ak si maturovala napr. v máji, mohla si celé leto brigádovať, využila si to?

solange7
5. sep 2022

@mrochtachrochtava ty si to asi doma nemala lahke, ze?