Ako sa stravovať čo najzdravšie za čo najmenej peňazí v Bratislave?
Ahojte,
hľadám spôsoby ako ušetriť na jedle a zároveň prežiť v dobrom zdraví.
Pomohli by mi typy na prevádzky, kde sa vie človek najesť za málo - napríklad v McDonalde sú úplne základné burgre za 1.50€, v Papaya (vietnamské bistro) je polievka pho za 3€ a malý človek ako ja sa z toho v pohode naje.
Ďalej by mi pomohol zoznam surovín a jedál, ktoré sa z nich dajú spraviť, tak aby to pokrylo celý mesiac.
Ocením aj iné typy rád, ďakujem.
@elizabet173 nie, už som v treťom ročníku, bývala som na ubytovni pre robotníkov a turistov, kde bolo zvýhodnené ubytovanie pre študentov. Potom na intráku, intráky sú už teraz plné a ubytovňa tiež. Teraz bývam na nejakom hosteli ale ten je príliš drahý, takže hľadám podnájom a lepšie platenú prácu. Išla by som na "večerné" štúdium, ale moja škola predpokladá že študenti bakalárskeho stupňa sú hojne dotovaní rodičmi a preto ho neposkytuje. Rodičia mi nejaké peniaze posielajú, ale na život v Bratislave je to málo. K rodičom ísť bývať nemôžem, už sa aj zbavili mojej postele a úprimne sa teraz majú lepšie, odkedy nezaberám priestor.
@mrochtachrochtava minule tu niekto pisal o cestovinach s vajickom a uhorkovym salatom, ze za 4 eura navari a este mu aj ostane, alebo tak nejak... zakladom je varit, ako tu radia baby.., vsetko kupovane, hotove je drahsie - vezmi si, ze platis aj tu sluzbu, nielen suroviny ktore tvoria nejaky hambac, ale aj tu pracu, najom, energie - to vsetko je tam zaratane.A ano, BA je mega drahe mesto pre hockoho, nieto pre studenta. Ak potrebujes usetrit, tak var a var na viac dni, vravis ze nemas cas, tak navar na tri dni aspon a usetris, K tomu nejaka zelina, syr, platok sunky, mozes striedat nech nemas rovnake (napr zemiaky, cestoviny apod) Proste nemas moc na vyber, fastfoody su drahe a nemaju ziadnu nutricnu hodnotu, len rychly pocit nasytenia ale aj rychlo vyhladnes plus rakovinka z tych chemii co do toho sypu... nechcela by som. A ani vifonka neni voobec zdrava a ano je lacna, ale je to grc s prepacenim, ropa v tom plava jedna radost. To fakt si daj radsej tych desat minut na tie kolienka, napr s tvarohom alebo troska udeneho masa alebo klobaska (v akcii)
@mrochtachrochtava Toto som našla v Lidl letáku, pre prípad, že je problém s tým varením. Určite lepšie, než bežné jedlo v BA za 7€. Dúfam, že si to budeš mať kde zohriať.
Dobre. Takže prišla som tu na to že som blbá, neschopná, neviem variť... Samovražda bola vlastne celkom dobrý nápad.
Hrozi Ti,že skončis na ulici a ty sa snažiš študovať na vš?Neviem,asi treba aspoň na nejaký čas štúdium prerušiť a najst si normalnu pracu a samozrejme aj ubytovňu..Nie všetko sa dá hneď..A v tvojom pripade Ti ide o živobytie predpokladam...
@lily405 tak VŠ je jediná vec, čo odo mňa rodičia chcú
@mrochtachrochtava tak ti držím palce, aby si našla nejakú lepšie platenú brigádu. Možno by stálo za to štúdium prerušiť a trochu sa finančne pozviechať
Napriklad v Shopping Palace majú po 15tej niektoré jedlá za 3€. Oproti je podniková predajňa Rajo, v ktorej sú napr. tie ochutene proteinove tvarohy za 50 centov.
necitam debatu (radsej). city vegetarian na obchodnej. neviem, ci je to vzdy zdrave, ale maju aj salaty, zeleninove jedla, polovicne porcie a fajn ceny.
@mrochtachrochtava otvorila som bazos a je tam kopu inzerátov s prenájmom izby do 200€
Neviem čo študuješ a koľko dní do týždňa ale ja mam kolegov ktorí zvládajú počas VŠ odrobiť +/- 120 hodín
@mrochtachrochtava Paradajková polievka z paradajok, eidam, rožky. Cesnaková polievka, eidam, krutóny zo starého pečiva. Šošovicová polievka (v nej mrkva, petržlen, zemiaky, šošovica). Hrachová kaša s párkom. Fazuľová polievka. Varené zemiaky s maslom, volské oko. Praženica. Hotdog. Obložené rožky: plátkový syr, tavený syr, paprika/šalát/paradajka. Zemiakovo - syrovo - cuketové placky. Granadír s cvikľou/kyslými uhorkami. Cestoviny so syrom. Špagety s kečupom a syrom. Cestoviny s omáčkou a mäsom. Cestoviny s vajíčkom. Rezance s makom. Rizoto so zeleninou/so syrom/s mäsom. Chlieb vo vajíčku. Žemľovka zo zbytkov pečiva. Vajíčková rascová polievka. Zeleninová polievka. Kurací vývar s rezancami, mrkvou, petržlenom. Obalený "parizér"/syr s varenými zemiakmi a zeleninou. Tuniakovo - syrové cestoviny. Tortilla so zeleninou, prípadne mäsom. Atď. atď. atď.
@mrochtachrochtava no počkaj ja sa vtom strácam tiež..Rodičia ťa prakticky vyhodili z domu,keďže vyhodili tvoju posteľ a oni od teba niečo chcú?To nedava zmysel či? Ake to vlastne mate vztahy... Ako pisem potrebuješ sa postaviť na vlastne nohy,takže prerušiť studium a smer práca a ubytovňa..bude ti určite oveľa lepšie ako teraz...najmä finančne... A keď rodičia od teba chcu vysoku tak nech ťa aj plne dotuju potom...fakt nechapem
@mrochtachrochtava neblazni, co studujes a kolko hodin si schopna pracovat? My sme v tretom rocniku robili klasicky parttime 80 hodin mesacne plus k tomu dalsiu brigadu cca 20 hodin. Treba proste viac penazi ziskat a fakt si varit na viac dni. Dvojplatnicku a nejaky hrniec ci panvicu splasis aj zadarmo na nejakych bazosoch. Obcas sa prestravujes na azijcoch, obcas nejaka bageta, obcas aj tie wifonky a rozky pred vyplatou 🙂 nestresuj, dobre bude.
@mrochtachrochtava ...ak studujes tak mas stravne listky za zvyhodnenu cenu, aspon dcera tak chodi na obedy na VS
...no a potom ak ide o prechodne obdobie tak sa zamerat na strukoviny, ryzu, cestoviny, ovsene vlocky, dobre dochutit, zeleninu v akcii, kusok kvalitneho masa alebo sunky, syra (tvaroh), huste polievky - zelenina, strukoviny, ovocie v akcii. Neviem aku mas moznost varit. Od toho sa potom odvija ako poriest stravu. Ked sa z toho trochu vyhrabes tak to dozenies na lepsej strave 🙂 inak, mladez casto zije aj na hambacoch, keby boli take strasne nezdrave tak polovica pubertakov neprezije. Cize ak si sem tam das nejaky mekac tak sa nic nestane. A btw. v mekaci je aj fajn brigada, da sa prisposobit co sa tyka casu (vecer, vikendy...), robi tam vela studentov.
Už zrušila účet🤷♀️
@1sally12 bolo tu dosť nejasností, pred časom zháňala čo najväčší kufor na presťahovanie
Vlocky sú lacné, biely jogurt tiež, do toho nakrajaj jablko alebo iné sezónne ovocie, príp ak máš mrazak tak keď je v lidl XXL týždeň kúpiš mrazené ovocie, a das si trochu do toho. Na obed strukovín ove prívarky, do toho vajíčko, zemiaky, sezónnu zeleninu, kapusta, mrkva, celerovy salat
Ak sa chceš zdravo stravovať tak šup do obchodu a nákup si zeleninu. Korenova je lacná a dajú sa z nej urobiť výživné jedla. Tiež strukoviny
Mäso je drahé, ja ho jem aj z toho dovovu len raz za týždeň. Určite nie polotovary z mekacu a vietnamské bistro nie je cesta. A aj keď nevyvas na internáte na mlynoch sa ako študent môžeš stravovať. Máš od štátu dotáciu na jedlo teple jedlo. Ja som tam chodila s obeda rom aj keď som tam nebyvala.
Ubytovanie tiež začína niekde na 180e ak si nájdeš zdieľaní izbu tak na 150e. https://www.facebook.com/groups/123700788304715.....
Ak pracuješ toto si musíš vedieť dovoliť, ak nevieš treba zmeniť prácu. V MC Donald napríklad atia podľa mňa celkom fajn a môžeš si plánovať služby podľa seba.
@mrochtachrochtava konzumovat maso niekolkokrat denne je cesta do truhly. Vykasli sa na sladke napoje, pecivo, maso a zacni sa viac stravovat typu zelenina, ovocie, probiotika apod.

@mrochtachrochtava Lepšie je variť. Reštaurácie a fast foody sa mi zdajú príliš drahé. Tu sú 2 jednoduché recepty overené kuchárskym antitalentom:
Na raňajky je dobrá ovsená kaša, môže byť aj instantná, ale cenovo sa lepšie oplatí kúpiť mleté ovsené vločky, uvariť z toho kašu a pridať do toho trochu orechov a ovocia. Stačí na to hrniec alebo panvica. Dať do hrnca/panvice vodu, mleté ovsené vločky (tú vodu tam dávam tak od oka, aj tak sa väčšina vyparí) a cukor, miešať kým to nie je kašovitej kozistencie. Dá sa kúpiť aj instantná za cca 1,5€, čiže 0,37 za jednu porciu.
Na obed a večeru nejaký základ, keď sú hlavne sacharidy tj. zemiaky, ryža, cestoviny, to bude tvoriť cca 50%. Potom zelenina, mrazená alebo čerstvá 25% a niečo s bielkovinami (mäso, tofu, vegánske mäso, fazuľa) 25%. Prípadne dodať trochu strúhaného syru, trochu omáčky, alebo fazuľu v náleve a korenie. Vyjde to aj na viac porcií Dá sa to spraviť jednoducho, stačí stačí hrniec a panvica. Uvariť zemiaky/ryžu/cestoviny, potom to hodiť na panvicu, nezabudnúť olej, a postupne pridať ostatné veci.
A pamätaj, korenie je dobré a lacné. Korením sa dá všetko vylepšiť. Stačí kupovať tie najlacnejšie suroviny, jedlo nie je značkové oblečenie.