icon

Chceli by ste žiť v Bratislave?

19. aug 2022

Ahojte, mam znamu, co zije v BA a nevie si vynachváliť toto velke mesto a povedala, ze BA ponuka siroke moznosti na realizaciu ci uz v praci, pre deti vela parkov, vela obchodnych centier, vela kultúrnych vymozenosti.Uprimne? Tiez ma to tam láka? Zili by ste v BA, aj ked je to drahe mesto.

moncici7
20. aug 2022

@jane89 nehovor zaflusana lebo ta ukamenuju

maciatkolulu
20. aug 2022

@moncici7 a preto je "blava" plná východniarov...

gab1sol
20. aug 2022

Pochádzam zo ZA, kde mám celú rodinu. Na vysokú školu som nastúpila do BA, kde som aj po škole ostala. Keď sa mala narodiť prvá dcéra, presťahovali sme sa naspäť do ZA (aj muž je Žilinčan). Pre mňa to bolo po 10 rokoch. Teda presťahovali - ja som žila v ZA s deťmi, ale muž chodil domov len na vikendy. Žiaľ práca sa mu nedala presunúť do ZA. Žilinu milujem, pre mňa je to krásne mesto, ale je fakt, že oproti Bratislave je tých možností podstatne menej. A musím povedať, že oproti Bratislave tam “skapal pes”. A tak, aj keď som po tom v živote netúžila, sme sa po 4 rokoch presťahovali naspäť do BA.

maciatkolulu
20. aug 2022

@moncici7 ty naozaj nechápeš, že BA je už dávno doslova zahatana východniarmi aj s ich srdecnostou.... V piatok ako vyzerá vypadovka? Keď to všetko ťahá ta het... Ako to vyzerá na vianoce a veľkú noc, vtedy tam je radosť žiť, parkovať. Presne si to vlastne odhadla. 🤣

eviulenka
20. aug 2022

Som povodne z Popradu, na vysku som sla do Prahy a po 11 rokoch som skoncils v Bratislave a mam ju najradsej.
Dovody:
1. je dost velka na kadejake vyzitie ale dost mala oproti Prahe. Mne osobne sa bratislava aj paci a za poslednych 15 rokov sa to dost vyrazne zlepsilo.
2. ano, je tu vela moznosti
3. je velmi zelena, kazda stvrt s vynimkou ruzinova, vrakune a podunajskych ma tuto moznost za domom ( Petrzalka hradzu, Nove Mesto, Raca Kolibu a Vinohrady, Karlovka, Lamac a Dubravka Kolibu a Devinsku Kobylu, rovnako aj DNV.) Je tu mnozstvo parkov a je fakt zelena. Ruzinov ma zase vela peknych stvrti s mnozstvom zelene priamo medzu domami, rovnako tak Petrzalka.Ber to tak ze ide o velke mesto, nie Lazy nad Makytou. Dalej tu mas velke mnozstvo vodnych ploch s relativne ok vodou vzhladom na strkove podlozie a podzemnu vodu. Takze moznost behania, biku, vodnych sportov.
4. Poloha neskutocna, vsade blizko
5. Velmi casto slnecne pocasie

Necakaj ale biele vianoce, ceny byvania momentalne stupli sialene, problemy so skolkou ak mas deti, casto si nutena vybrat sukromnu, na druhej strane platy su fakt vysoke ak nie si nezaplateny statny zamestnanec. Vsetky stvrte s vynimkou Vrakune a Biskupic su podla mna OK. Do tych dvoch by som nesla. My sa budeme stahovat ku Sencu, lebo manzel chcel dom ale za mna Bratislava aj s detmi uplne v pohode.

moncici7
20. aug 2022

@maciatkolulu no nastastie to nevidim a nezazivam, nenesiem ziadnu zodpovednost za nespravodlive prerozdelenie pracovnych prilezitosti.Nastastie aj tu je uz dost pracovnych prilezitosti, v Kosiciach nepracuje len ten kto nechce. Myslim si ze si vies na toto zodpovedat aj sama a ti ludia ktori su tomu vystavovani a musia tam pracovat nemoze ta to ze im v ich milovanom meste vktorom by chceli byt so svojou rodinou zrusili fabriku daj si Wikipediu nebolo ich malo

moncici7
20. aug 2022

@maciatkolulu dufam ze nie na dlho

moncici7
20. aug 2022

@maciatkolulu uprimne teraz som rada ze nemame tu Slovnaft

zuznica
20. aug 2022

Zijeme v Bratislave, mame dve deti 5r a 2r. Pochadzame z Trencina. Zivot v Bratislave nam absolutne vyhovuje. Treba si len dobre vybrat lokalitu, podla vasich preferencii. Moznosti vsetkeho druhu vyzitia je tu naozaj vela, omnoho viac nez v malom meste. Zivot je tu tiez samozrejme drahsi. Vyhodu to ma aspon v tom, ze ked idete do zahranicia, tie “vyssie” ceny vam pridu normalne🙂

ysseba
20. aug 2022

@eviulenka v Dubravke a Karlovke nie je problem so školkou. Teda aspon posledne roky co to sledujem. Posledne roky umiestnili vsetky deti s vekom 3 roky do septembra a trvalym pobytom. Moj je februarovy a pred par rokmi mi ho v Dubravke v pohode od januara zobrali 🤷🏼‍♀️

napetra
20. aug 2022

Milujem Bratislavu, žijem tu celý život. Aj keď nie je všetko ideálne, mám k tomuto mestu citový vzťah.
Irituju má ľudia, čo tu žijú, resp. pracujú, na Bratislavu v jednom kuse nadávajú, všetko je podľa nich zlé, doprava, ľudia . . .
Priala by som si, aby takýto ľudia z Bratislavy vypadli a žili tam, kde sa im páči.
Potom nám ostatným, čo máme k Bratislave vzťah, by sa žilo oveľa lepšie.

ysseba
20. aug 2022

@maciatkolulu Joooj, keď tie Vianoce spomínaš.... Od svojho prvého zamestnania som sa stretávala s jedným nemilým fenoménom. Odo mňa ako od rodenej Bratislavčanky sa vždy očakávalo, že budem cez Vianoce, medzi sviatkami, na Silvestra a až do Troch kráľov v práci. Aj v období Veľkej Noci. Aj na Dušičky. Veď predsa ja necestujem. Ostatní musia cestovať za rodinou. Dnes síce mám prácu v ktorej neťahám za nikoho (našťastie), ale aj keby, tak už by mi boli "cetovatelia" úplne ukradnutí. Už mám deti, sú prázdniny, ktoré treba vykryť, už by som cez Vianoce nepracovala len kvôli tomu, že niekto iný cestuje. Proste ten, kto príde za prácou do BA s tým musí počítať, že nie na každé Vianoce, Silvester, Veľkú Noc, Dušičky, atď. budú pracovať za neho kolegovia len preto, aby on mohol cestovať....

napetra
20. aug 2022

@moncici7 Vieš človek, ktorý má Bratislavu rád, má k nej vzťah nikdy nepoužíva skomoleninu Blava. Podľa tohto sa hneď spozná prisťahovalec bez vzťahu k tomuto mestu.

kitchi1
20. aug 2022

Závisí čo potrebuješ k životu
Mu sme manželom viackrát zvažovali sťahovanie do BA koli práci ale vždy sme to zamietli. Pozerali sme sa po viacerých lokalitách a musím priznať že sa mi tam páči Ruzinov, sad Janka Kráľa ale v daných lokalitach si nedokážeme kúpiť dom v rovnakom štandarde ( alebo podobnom) ako.mame teraz v Ke. Žijeme v novostavbe v tichej časti za 10 min autom som pred Domom sv Alžbety. Neriešim parkovanie netravim v zápche 1hod denne.. toto si v Ba zabezpečiť neviem preto sme sa rozhodli neprestahovat
.ak by sme nemali dieťa a stačilo by nám bývať v byte tak.ok ale toto si už predstaviť nevieme
Takže je to o zvážení o koľko klesne tvoj štandard keď sa presťahuje alebo naopak sa môže zvýšiť
Odporúčam BA viac odcestovať stravit tam viac času a budeš vedieť či je to to práve orechové

kris_tin257
20. aug 2022

@napetra ja mám napríklad trvalý pobyt v BA, kúpila som si tu byt a žijem tu 7 rokov ale Blava používam stále 😊 ak rodení Bratislavčania používajú provokatívne výraz CPčkári nevidím nič zle keď ostatní používajú Blava 😊

moncici7
20. aug 2022

@napetra nastastie nim niesom 🙂

moncici7
20. aug 2022

@napetra tak im drz palce nech im v ich milovanych mestach postavia aspon tolko fabrik kolko im zrusili a urcite aj oni budu radi ze ta neuvidia

napetra
20. aug 2022

@kris_tin257 Ja mám inú skúsenosť a píšem iba svoj názor. Blavaci sú prisťahovalci a časť týchto Blavakov Bratislavu nemá rád. Rodený Bratislavčan nikdy slovo Blava nepoužije, lebo je to skomolenina a nikdy v histórii sa toto slovo v Bratislave nepoužívalo. Priniesli to prisťahovalci hlavne z východu a aj podľa toho sa hneď dajú spoznať.

moncici7
20. aug 2022

@kris_tin257 tak ty si dokaz ze tam ziju aj normalny

moncici7
20. aug 2022

@ysseba ver ze radsej by necestovali

mimimama59
20. aug 2022

Ja žijem blízko Ba a veru do Ba by som nešla bývať. Vkuse zápchy a všade, spoje meškajú, veľa ľudí všade, človek nepozná suseda aj keď pri sebe bývaju roky…bývala som aj na dedine od malička a potom v BB a musím povedať že na bývanie je naj BB 🙂

napetra
20. aug 2022

@moncici7 Ja nemám problém s ľuďmi nech pochádzajú z akejkoľvek časti Slovenska, alebo sveta. Práve naopak Bratislava bola vždy multikultúrna, žili tu Slováci, Nemci, Maďari a všetci spolu vychádzali bez problémov. Teraz tu žijú ľudia pravdepodobne z donútenia kvôli práci a potom ani nemajú žiadny vzťah k tomuto mestu, iba nadávky a nespokojnosť.
Kde sú tie časy, keď všetci obyvatelia považovali toto mesto, kde žijú za svoje a tak sa k nemu aj správali.

misinka0611
20. aug 2022

@ysseba Verím tomu, že to zamrzí. Ľudia by si v práci mali pomáhať. Raz potiahne jeden potom druhý, ale ak stále je to na úkor toho, že ty nikam necestuješ a tým pádom máš byt k dispozícii ako keby si ty sviatky nemala, musí to hrozne mrzieť. A mrzí to o to viac ak narazíš na človeka, ľudí kt. večne na mesto nadávajú, frflú a všetko je zlé. Na druhej strane týmto prístupom trápia sami seba a mali by s tým niečo robiť.

euka210
20. aug 2022

Nie

zafir01
20. aug 2022

Nie nežila. Tak, ako kazdy ma iné preferencie na šťastný život, ja aktuálne potrebujem veľký dom a 2,5 tism2 pozemku, a život v horách. Zároveň však pár minút od diaľnice, za hodinku som v CZ. Za 15 min som v každom z naokolo troch okresných miest. A do krajských to mam 45 min. Takže zas nebývam v " diere"

tianna
20. aug 2022

Žijeme v BA a keby tu muža nedržala práca tak sme dávno odtiaľto preč. Doslova to tu neznasame 😖

tianna
20. aug 2022

@napetra nie je pravda. Naši sú starí Bratislavčania, žijú tu od svojho narodenia a Blava používajú úplne bežne.

nikol30
20. aug 2022

Záleží v akom meste bývaš teraz ak by si si to chcela porovnať...to že tam je viac možností ako pracovných, nákupných centier a tak to je pravda...ale zas každému vyhovuje niečo iné niekomu malé mesto niekomu veľkomesto inému zas dedina...ja pochádzam z dediny, momentálne bývam v menšom meste a v BA pracujem pár dní do týždňa som tam a teda bývať by som tam určite nechce, aj keď ako mesto je BA pekné... 🙂

moncici7
20. aug 2022

@napetra no teraz som si uvedomila ze mam stastie, lebo v mojom meste ziju ludia lebo chcu. Nechcem aby to vyzeralo ze zase rypem ale minule robili prieskum kde na Slovensku su ludia najstastnejsi a najlepsie dopadli Kosice, upozornujem hejterky ze som vyskum nesponzorovala

ika11123
20. aug 2022

Nie