Čo hovoríte na zákaz spaľovacích motorov v budúcnosti?
Ano,inspirujeme sa zapadom, kde su ale podstatne vyssie platy, ze si mozu dovolit kupovat elektromobily...
Viete si predstavit,ze by pri Bratislave bolo zachytne parkovisko a tam by ste nechali auto?
Mne to pride ako dobra kravina a celkovo mi tieto eko-napady lezu na nervy.
@felycity pretože sme na Slovensku. Tu niečo zmeniť - čistá katastrofa, len samé výhovorky, prečo to nejde a kopa dôvodov - prečo chodiť autom.
@beronsche no ja som myslim vcera citala niekde clanok o novinka ohladom povinnych tepelnych cerpadiel v DE.. a presne to co tam bolo napisane, je to co sa da pouzit pri vela tychto eco-teroristickych vymysloch. Co sa tyka dopravy v BA, iste znizenie aut tam , hlavne v centre ba by urcite bolo fajn... ale na ukor coho, a v prospech coho?
Zdravy rozum treba skor a aby kazdy zacal trochu normalne zit. NORMALNE, nohy pouzivat, normlane odpad nespalovat, normalne nekupovat somariny, znizit konzum, lokalne rpodukty jest, podla moznosti. Ludia si dnes nevazia tak prirodu, ako ani veci ktore maju, ani nic. Vsetko je len na konzum. POkazi sa, nevadi, vyhodim, kupim nove.
Vsetky tieto akoze eko napady niesu eko. Pri vyrobe a hlavne zneskodnovani baterii sa neda hovorit o ekologii. Su tam pouzite silne chemikalie, kde ako sa budu take baterie zneskodnovat, uskladnovat?. Mesta a zem ako taka nema usposobenu elektricku siet aby sa mohlo nabijat cele sidlisko, mesta. A kto kupi ojazdeny elektromobil do ktoreho len bateria stoji tolko, ze si radsej kupis novy. O akej ekologii sa bavime dodnes neviem. Auta niesu problem, To zas len aby sa “papierovo” splnili normy a diplomati sa poklepavali po ramenach aki sme prevratni. Smejem sa. Lol. Zas nedomyslene. Zvysne svetadiely okrem europy a severnej ameriky maju ekologiu tazko na haku mam ten pocit. 🙂
Nežijem v Bratislave ale aj tak nie neviem si to. Predstaviť. Pretože muselo by byť dostatočne množstvo staníc na nabíjanie a takisto, už minulý rok bola kríza s elektrinou. A po ďalšie problém s parkovaním to nevyrieši len presunie. Keď bude dostatočne rozšírená sier verejnej dopravy s výhodnou ponukou pre dochadzajucich (neviem ci to ma svk ešte funguje) ako mesačník, ci ročne cestovné plus prepojenie autobusová a vlaková doprava tak bude aj menej ludi využívať auto, aj keď áno stále budú ti ktory neprejdu ani 100m na zastávku lebo garáž je bližšie. Ale ak prejdem autom do prace za 20 minút a dopravou potrebujem hodinu a možno viac plus zvlášť lístok na bus a keďže musím prestúpiť zvlášť lístok na vlak tak tiež zvolím auto.
Zachytne parkoviska by som zriadila uz teraz, nezavisle od typu aut, je to podla mna najlepsie ako odbremenit mestsku dopravu, len teda treba mat dobru mhd.
Mne by taky zakaz nevadil, v mestach by bol lepsi vzduch, pozri sa niekedy napr. na web shmu na emisie oxidov dusika rano na Trnavskom myte alebo nejakej velkej krizovatke…
Kedysi bolo auto luxus, je mozne ze sa nim stane znova, tak a co - kto na to nema, stale moze vyuzit mhd. Aj cena je cesta, ako obmedzit na cestach “stare sroty”, zial ale inak to nejde. Jedine bude treba doriesit nabijanie elektromobilov, lebo pri dnesnom stave a pri tendencii vypinat jadrove elektrarne si tu elektrinu z prsta nevycucame…
Tento mesiac na ceste do Chorvatska, co je tu za humnami,
ak mas spalovaci motor, sme sa zamyslali, ako sa vlastne po ich zakaze k moru dostaneme? Cakacka na dobitie pri takom objeme dovolenkarov v rovnakom case, bude asi az do Ciny 🤣 a ak tam uz dorazime, tak kuk na more a sup otocka spat, aby sme sa stihli vratit do konca dovolenky domov. 🤪🤣
A to sa mi nechce ani vyjadrovat k ekologickosti vyroby tycho "eko" aut
Teraz sa na MHD, vlaky pozrime z pohľadu slovenského regiónu. Sú oblasti, kde vlaky vôbec nechodia, MHD jazdí ráno, na obed a večer. Teraz mi vysvetlite,ako v takejto časti Slovenska bude pracujúci človek fungovať?
Nehovoriac o dostupnosti k MHD, nehovoriac o kvalite vlakových súprav, nehovoriac o kvalite 30 ročných autobusoch 🤦. Slovensko nie je ,, len,, Bratislava a Košice, kde chodia električky, MHD každých 10 minút. Toľko pohľad z regiónu.
@triss83 ale tu sa bavíme o záchytných parkoviskách v mestách a nie v pri dedinách.a odľahlých miestach. Autom sa môže odviesť na záchytné parkovisko. A po meste MHD, električkou. Nikto nekáže ľuďom prestať používať autá , ale sú situácie, kedy to auto človek nepotrebuje, ide ním iba kvôli svojej pohodlnosti.
@beronsche suhlasim,elektro auta su koncept bez buducnosti,spalovaky tiez.ujme sa nova technologia,ktora urcite pride.
@kvetinka75 kľudne sa bavte o živote v hlavnom meste, ja ponúkam pohľad aj z regiónov 😉.
@ciernysokol psie záprahy, kone a vozy.....
Keby aspon nezavadzali, ze elektroauta zachrania planetu. Totalny blud. Co taky modny priemysel? Spalovanie odpadu, polnohospodarstvo. Dalo by sa pokracovat. Len sa mi dviha tlak ked pocujem nieco na tuto temu.
@komplikovana asi tak nejak ked sa to tak vezme, vyroba samotna je drahsia aj viac zatazujuca planetu, cena auta niekde uplne inde a nie je ani take jednoduche ho nabijat a podobne. my zdaleka na take nieco este nie sme pripraveni
dneska sme s muzom obehali 4 lekarov na 4 roznych miestach, tak nech sa ekoteroristi vyjadria ako by sme to dali bez auta iba MHD s nohou na ktoru nemoze stupat, podla niekoho asi taxikom a nechas 100 euri asi. Proste su situacie kedy je auto nutnost. Takisto dcery maju kruzky, kde som autom za 5 minut ale autobus ide okolo barakov 20 minut jedna cesta, taku sprostu ma trasu. Ale to ekoteroristom nevysvetlime
@triss83 ale veď nikto netvrdí, že to má všade tak fungovať. V rámci každého regionu sa má riešiť situácia podľa stavu. A nie jednotne v rámci celej SK.
Ide aj o to aby si ľudia uvedomili, že nemusía za každú cenu chodiť autom. Vidím to u nás v meste. MHD chodí každú chvíľu a zo sídliska idú mnohí do centra mesta, kde pracujú autom. Pritom MHD im tam ide každých 5 min. Alebo ide veľa ľudí do parku cez víkend. Tiež sa tam dá odviesť autobusom. Ale pohodlnejšie je to autom. A o tomto to je. Nie vždy je nutnosť to auto.
@felycity to nie je pohodlue, ale predstav si,ze decko ochorie. Co ak je doktor daleko? Pojdes pon MHDckou do skolky/skoly, potom k lekarovi a budes ako magor s nim lietat hore dole. Nieco sa ti doma stane,zachranky budu vytazene, co sa nam uz stalo. Kto ta tam zavezie? Taxi?
@kvetinka75 podla tvojich odpovedi predpokladam,ze auto nemas a asi ani deti...
Ja netvrdím, že nemať auto ak máš dieťa je úžasné, ale áno, taxík je úplne normálne riešenie. Sú krajiny, kde ti dokonca jazdu taxíkom v prípade potvrdenia lekárom, normálne preplatí zdravotná poisťovňa.
máme1 auto a aj dieťa. A aj prácu, auto využívame minimálne, keď ideme mimo mesta. Inak chodím pešo alebo MHDčkou. Keď bola dcéra menšia chodila aj na krúžky, keď stíhala išla MHD ak nie odviezla sa autom. Do školy chodievala tiež pešo, pretože to mala celkom blízko. Mnohí jej spolužiaci chodili autom, hoci bývali hneď vedľa. Takže nie je to o tom, že by sa to nedalo. A treba čítať s porozumením. Ja nepíšem že netrebamať auto, ale treba vedieť kedy ísť tým autom a kedy sa dá zvoliť aj iný spôsob a nie zahlcovať zbytočne premávku. Lenže v mnohých prípadoch je to o pohodlnosti, ktorú si mnohí vysvetľujú ako nutnosť
ešte dopíšem - autorka - mala som suseda, ktorý si ani cigarety nešiel kúpiť bez auta. Pretože na benzínku to bolo až 10 min. a ďalších 13 späť a ešte aj do kopca.
Každý nech začne od seba, ja by som teda v prvom rade zakázala súkromné lety hore dole, nech vlády lietajú bežnou linkou, keď potrebujú pohodlie a luxus, je tu business class, to isté boháči ktorý takto znečisťujú ovzdušie a nie nútiť bežného Slováka čo žije v paneláku aby si kúpil elektrické auto na ktoré ani nemá.
zachytne parkovisu su ok. Byvam v zahranici a tu je to bezne, ze velke mesta maju zachytne parkoviska. Ak chces ist aj do mesta autom mozes, ale zaplat si poriadnu sumu za parkovisko. Ak nechas auto na zachytnom parkovisku, tak tam mas hned zastavku, bud autobus, alebo elektricku a mozes ist do centra. Ja to aj chapem, ako ku tomu pridu ludia napr. v tej BA, ze tam byvaju, ale nemaju si kde odparkovat lebo je tam milion ludi, co parkuju, aj ked v BA nebyvaju (alebo nemaju pobyt). O vzduchu ani nehovoriac. Cize zachytne parkoviska nie su az taka zla vec. A k elektrickym autam, ver mi, aj pre vacsinu ludi na zapade su stale tieto auta drahe, ale stat sa snazi stimulovat predaj roznymi prispevkami, alebo danovymi ulavami. No aj tak je stale viac aut so spalovacim motorom
@marianini17 ale tak zase až taký kopec to nie je, ale možno už raz vyšlapal a preto berie to auto 😂
Všetko je pekne, len nech sa primárne začnú riešiť najväčší znecistovatelia na svete a sekundárne nech to domyslia s batériami v elektro autách.

@simca06022011 presne tak! Ale toto je "detail", ktori eko teroristi z retoriky vypustili, preto mnohym ludom suvislosti nedochadzaju..
Zakazat eu spalivacie motory je ako odvadzar smrad za plot. Ja si sice na pozemku smrad nepustam, ale v globale je to jedno..
Pritom ekologiacsa riesit da, akurat nie takto kratkozrako..