Skúsenosti a rady s kúpou elektromobilu
Ahojte, budeme potrebovať kúpiť druhé auto, premýšľame nad elektromobilom.
Zaujímali by ma hlavne reálne skúsenosti od ľudí, čo ho už majú doma. Čo všetko ste museli riešiť okolo toho? Treba nejako prerábať garáž alebo elektrinu doma? Oplatí sa mať k tomu solárne panely, alebo to nie je nutnosť?
A celkovo – išli by ste do toho znovu, alebo by ste dnes radšej ostali pri klasickom aute?
Potešia ma plusy aj mínusy ❤
@zuzulienocka78 elektromobil moze byt fajn ak mas RD/garaz, najma na mestske a primestske kazdodenne jazdenie (nabijas lacnejsie doma a jazdis za nizke naklady, pri vykonnej fotovoltike takmer zadarmo (ale samotna FV je vacsia investicia spravidla s navratnostou 10 a viac rokov)). Ja hlasujem za mensi, lahsi, kompaktny.
Je dobre, ked mas kdesi na dome aspon zasuvku 230V (nabijanie 8-10 a viac hodin, napr. v noci), ovela lepsie, ak mas kdesi zasuvku na 400V (velku trojfazovu okruhlu 5-vodicovu, rychlejsie nabijes) a kdesi si namontujete tzv. wallbox (su aj take, ktore sa len zapoja do spominanej standardnej 400V zasuvky, cize namontujete si to aj sami).
Fotovoltika nie je nutna a da sa dorobit kedykolvek neskor.
Na dlhe cesty, dovolenky je podla mna (zatial) fajn mat vacsie klasicke spalovacie auto.
@madeincssr Máme garáž, bývanie prímestské - zásuvku tuším na 400V máme, ale pri dome, nie v garáži. Čo je cca 4-5 metrov od garáže.
@zuzulienocka78 mal som elektromobil a uz by som doňho nesiel:
->smiesny dojazd, dal som za neho 78 000€ a zvladol ledva 420 kilometrov(v zime menej)
->musel som si predplatit pausal na nabijanie inak to bolo sialene drahe(DC)
->nemohol som chodit do vnutornych garazi(EV auta to maju zakazane)
->dost casto som menil brzdove kotuce a strmene(moje malo cez 2,8 tony)
->vkuse same aktualizacie systemu auta, dokonca zvolavacka, stratil som tym vela casu
->fotovolatika na dome nie je riesenie, ak mas byt, nemas ju a ked tak hyzdi dom
->a to stresovanie ked si na dialnici v zapche a dojazd sa ti krati, nikdy
Elektromobil som predal a kupil si spalovak za rovnake peniaze ale s 3x dojazdu, zvladnem v pohode 1100 kilometrov bez zastavenia, u EV auta by som nabijal 3x a este k tomu sedel zbytocne 35 minut, uplna strata casu.
Elektromobil ma zmysel iba do mesta, inak je to stale iba na imidž.
Ujasnite si, ake mate poziadavky :
- vozit deti do skoly alebo seba do prace max 50 km ?
- dovolenky / sluzobky v zahranici a dlhe jazdy po dialnici ?
- aku mate moznost dobijat ? dom alebo byt alebo garaz ?
Spocitajte si nakupnu cenu a cenu za km jazdy v porovnani so spalovakom. Pozri si hodinove ceny servisov.
My mam zatial len 1 elektromobil ale o chvilu prejdeme aj s druhym autom na elektromobil.
Jazdime dlhe trasy, k rodine to mame 470km, cestou sa musime 1x nabit. Nieje to absolutne ziaden problem. Kym sa deti vycikaju, auto je nabite. Stale je to aj ovela lacnejsie ako tankovat.
Nikdy, ale naozaj nikdy a v ziadnej krajine ani na Slovensku, a to mame s tymto autom pochodeny kus Europy sa mi nestalo ze by som nemohla niekde vojst do garaze.
Prave naopak, ked boli vsetky parkovacie miesta plne tak vzdy sa nejake naslo pre elektroauto. 🙃
Doma nabijame zadarmo, mame fotovoltaiku a wallbox. Auto je zastrcene a nabija sa len z prebytku elektriny.
Uz sa neviem dockat led kupime dalsie elektro. Nechce sa mi chodit na tie hnusne benzinky a tankovat smradlavy benzin. Takto sa nikdy nemusim starat ci nemusim tankovat, lebo auto tym ze ke vzdy v nabijacke, mozem hocikedy hocikam ist a nestarat sa.
Kazdopadne ale mame Audi Q4 Etron takze je to take skor lepsie auto ktore ma ok dojazd a aj sa rychlo nabija.
Neviem ako je to s tymi mensimi autami, nechcelo by sa mi aso nikde cakst pol hodiny kym sa nabije. Takze toto si asi tiez premysli.
A servis nas stoji asi desatinu z toho co nas stal servis spalovacieho auta.
mame kia ev6. už pol roka. je bohovske🙌 predtým sme mali Sportage naftu. dojazd na elekrto je 600 km) na Sportage cca 600 tiez na plnu nadrz. takze nic sa nezmenilo. len ze elektro je tichucka a vonavucka🥹. neviem si predstaviť ísť niekam vkuse 600 km bez zastavky🤷🏻♀️ rychlodobijanie ide cca 10 min. ja dlhšie budem hladat zachod na pumpe😁 pretože ten dojazd neriesim vobec. budeme brať druhe el auto (kia ev2) s dojazdom tusim ~300. je menšie a preto s nim ani neplanujeme cestovat daleko. a pre mesto uuuuplne staci aj menej dojazd ako za mna.
mame podzemnu garáž kde čoskoro vznikne el pripojka ale zatial chodime do nakupaku nabijat. pokiat kupime daco alebo v imax zbehneme - auto uz je nabite (hovorim o pomalom nabíjaní).
@zuzulienocka78 mal som elektromobil a uz by som doňho nesiel:
->smiesny dojazd, dal som za neho 78 000€ a zvladol ledva 420 kilometrov(v zime menej)
->musel som si predplatit pausal na nabijanie inak to bolo sialene drahe(DC)
->nemohol som chodit do vnutornych garazi(EV auta to maju zakazane)
->dost casto som menil brzdove kotuce a strmene(moje malo cez 2,8 tony)
->vkuse same aktualizacie systemu auta, dokonca zvolavacka, stratil som tym vela casu
->fotovolatika na dome nie je riesenie, ak mas byt, nemas ju a ked tak hyzdi dom
->a to stresovanie ked si na dialnici v zapche a dojazd sa ti krati, nikdy
Elektromobil som predal a kupil si spalovak za rovnake peniaze ale s 3x dojazdu, zvladnem v pohode 1100 kilometrov bez zastavenia, u EV auta by som nabijal 3x a este k tomu sedel zbytocne 35 minut, uplna strata casu.
Elektromobil ma zmysel iba do mesta, inak je to stale iba na imidž.
@anonym_647b95 "nemohol som chodit do vnutornych garazi(EV auta to maju zakazane)"
To by ma zaujimalo kde si videl taky zakaz? Taka znacka ani neexistuje a ani som nikde taky nejaky textovy zakaz nezaznamenal.
"smiesny dojazd, dal som za neho 78 000€ a zvladol ledva 420 kilometrov(v zime menej)"
Tak to si dal riadne vela, to muselo byt strasne davno ked boli take vysoke ceny, 420 som nikdy v zivote nepotreboval ist, tak 100km 4x za rok, neviem preco by som vobec tak daleko soferoval. Vsak nasadnem do vlaku alebo lietadla ked uz.
"a to stresovanie ked si na dialnici v zapche a dojazd sa ti krati" - akoze tak 1km za hodinu za to ze svietia auta? Vsak stojis. Naopak spalovacie auto stale vrci motorom v zapche.
@anonym_647b95 "nemohol som chodit do vnutornych garazi(EV auta to maju zakazane)"
To by ma zaujimalo kde si videl taky zakaz? Taka znacka ani neexistuje a ani som nikde taky nejaky textovy zakaz nezaznamenal.
"smiesny dojazd, dal som za neho 78 000€ a zvladol ledva 420 kilometrov(v zime menej)"
Tak to si dal riadne vela, to muselo byt strasne davno ked boli take vysoke ceny, 420 som nikdy v zivote nepotreboval ist, tak 100km 4x za rok, neviem preco by som vobec tak daleko soferoval. Vsak nasadnem do vlaku alebo lietadla ked uz.
"a to stresovanie ked si na dialnici v zapche a dojazd sa ti krati" - akoze tak 1km za hodinu za to ze svietia auta? Vsak stojis. Naopak spalovacie auto stale vrci motorom v zapche.
@hiro Rozmyslaj :
napr ja som z Kosic, dovolenka Rakusko / Taliansko = 800 az 1200 km.
V zime na dialnici, ked stojis v zapche, beries energiu z aku na kurenie, hoci auto sa nehybe. spalovak vydrzi na volnobeh dlhsie a stratove teplo mu staci na kurenie. To iste v lete s klimou.
Akurat končím svoj druhý rok s EV. A nikdy by som nešla už do spaľovaku. Ta blbosť, že nemôžeš ísť do podzemnej garáže, čo tu niekto uviedol, je podľa mna trolling, veď veľa nabijaciek je v pozemných garážach nákupných centier. Dojazd mam reálne 420 km, ale nikdy s tým nebol problém, ak potrebujem dlhšie trasy (boli sme s nim napríklad v Taliansku), aj tak potrebujem stat, aby sa deti prešli, aby som si ja dala kávu. Ľuďom, ktorí si myslia, že budú trpieť, lebo budú dlho na nabijacke, odporúčam si pri budúcom tankovaní na dlhu vzdialenosti zapnúť stopky - to som urobila ja, ked som rozmýšľala o elektre. A reálne, natankovať, rýchla cik pauza deti a moja káva sú vždy tak 35 minút, čo je čas, za ktorý v pohode nabijem auto. Už sa mi minule stalo aj to, že som zastavila v Piešťanoch pri Tescu, dala nabíjať a kým som si skočila len pre kávu so sebou do mekaca a vrátila som sa, auto nabité.
Bývam v byte, v meste mame viacero pomalých nabijaciek za super cenu, takze ani neriešim nejakú nutnosť toho, že kde nabíjať.

@zuzulienocka78 elektromobil moze byt fajn ak mas RD/garaz, najma na mestske a primestske kazdodenne jazdenie (nabijas lacnejsie doma a jazdis za nizke naklady, pri vykonnej fotovoltike takmer zadarmo (ale samotna FV je vacsia investicia spravidla s navratnostou 10 a viac rokov)). Ja hlasujem za mensi, lahsi, kompaktny.
Je dobre, ked mas kdesi na dome aspon zasuvku 230V (nabijanie 8-10 a viac hodin, napr. v noci), ovela lepsie, ak mas kdesi zasuvku na 400V (velku trojfazovu okruhlu 5-vodicovu, rychlejsie nabijes) a kdesi si namontujete tzv. wallbox (su aj take, ktore sa len zapoja do spominanej standardnej 400V zasuvky, cize namontujete si to aj sami).
Fotovoltika nie je nutna a da sa dorobit kedykolvek neskor.
Na dlhe cesty, dovolenky je podla mna (zatial) fajn mat vacsie klasicke spalovacie auto.