icon

Intrák alebo zdieľaný byt: Čo je lepšie?

lenka10717
4. aug 2024

Ahojte baby.
Od septembra nastupujem na zubarinu v BA a hoci mi bol pridelený intrák, hľadám si iné bývanie, nepriechodnú izbu v nejakom byte.
Za intrák by som platila 125€/mesiac, izby sa pohybujú okolo 200-250€ mesačne (sú aj drahšie samozrejme ale toto je môj limit) - čiže 1,5-2x toľko. Je pravda, že intrák je priamo v budove školy, čiže by som nemusela dochádzať, mala by som v blízkosti školskú knižnicu,...
Môjmu priateľovi (ktorý sám študuje v BA a býva na internáte) sa to nepáči, zdá sa mu to ako míňanie peňazí. Nechápte ma zle, nie som rozmaznaná, nepotrebujem luxusný apratmán - celú strednú som bývala na intráku, ale tam som mala sama pre seba vlastnú bunku. Ja skrátka neviem s niekým zdieľať izbu, chodím dosť skoro spať a zase skôr vstávam a učím sa ráno, čo by mohlo obmedzovať mňa aj moje potenciálne spolubývajúce. Najmä teraz na medicíne sa pravdepodobne budem učiť od rána do večera...
Čo si o tom myslíte vy? Vnímate to aj vy ako zbytočné míňanie peňazí, prípadne ste niektorá boli v podobnej situácii? Ďakujem 🙂

Strana
z2
lenka10717
autor
5. aug 2024

@lussyl5 dakujem za radu ohladom byvania ale musim sa vyjadrit aj k vasej analyze nasho vztahu. Viem, ze to nemyslite v zlom a vazim si vasu starost, ale pride mi absurdne ako ste si schopna na zaklade jednej zmienky o mojom partnerovi vytvorit totalne mylny dojem o nasom spoluziti. Netusite, na zaklade akych podmienok som sa ku nim nastahovala, netusite, ze to bolo po tom, co mi zomrela mama a s otcom to bolo na nevydrzanie. Nemate potuchy o tom, ako sa o mna cele tie roky staraju, co vsetko pre mna spravili a mozem pokracovat do rana. Ano, za izbu si platim sama, ale o tych 6 rokov, co skolu potencialne dokoncim a budeme premyslat nad zalozenim rodiny, tych moznych usetrenych 10k eur (aj ak by to malo byt len 5000) by sa nam mohlo v spolocnej domacnosti hodit. Ja som v podstate rozhodnuta, moj priatel mi nedrzi noz pri krku ani sa nevyhraza rozchodom, len ma zaujimali pohlady a skusenosti inych zien. Este raz vdaka

ivett1
5. aug 2024

@lenka10717 podľa mňa premýšlaš dobre...len ten cca 100€ rozdiel je dosť...
a presne ako píšeš, prvý rok je dosť dôležitý...ťažko ti radiť a ešte k tomu si sama bez vlastnej rodiny ...ale zase máš priateľa a jeho rodinu...on tiež študuje, tak by ťa mohol pochopiť, že medicína je náročná a keď sa tam už raz dostaneš, treba sa snažiť ( ak teda nemáš fotografickú pamäť 😁)...aj za cenu vyšších nákladov...veď tie sa ti postupne vrátia 😉 ...

lussyl5
5. aug 2024

@lenka10717 Sorry, nemyslela som to v zlom.Čo sa bývania týka uvažuješ dobre,na štúdium potrebuješ kľud a čo zaplatíš viac za bývanie sa ti vráti,veď so zubarinou by si neskôr mala nájsť dobre platené miesto.
PS.Na fóre platí nepísané pravidlo že si všetci tykajú😉.

lenka10717
autor
5. aug 2024

@lussyl5 dakujem, ja tomu verim a aj tak je sanca, ze by som proste tie peniaze minula na nieco ine haha.
A nevedela som o tom tykani, uz budem vediet 🙂

trema
5. aug 2024

Bola som na intraku rok a pre mna to bolo utrpenie, ziadne sukromie, jedna spolubyvajuca tam mala stale frajera, furt sa vykecavali alebo valali v posteli. Nastastie obleceni, ale aj tak.. a ja sa učím nahlas a este pri tom aj chodim a to sa tam fakt nedalo 🙂 za mna urcite samostatna izba v byte

Strana
z2