icon

Je plat 1100 eur pre absolventa v Bratislave dostatočný?

3. júl 2024

Ahojte maminky,
Syn mi skončil inžiniera na STU, chce v Bratislave ostať žiť,čo mňa ako matku zarmútilo ale chápem to. Do rodinnej firmy a domov sa vrátiť nechce v žiadnom prípade aspoň teraz…..Našiel si tam prácu,kde by vedel od augusta nastúpiť. Ponúkli mu 1100€v čistom. Má takú predstavu,že ostáva byvať s bývalymi spolužiakmi na byte. Auto nemá bude sa premiestňovať mestskou. Mám otázku je to adekvátny plat pre absolventa na Bratislavu? Bude mu ti stačiť? Doma by sme mu samozrejme ponúkli viac peňazí a aj iné benefity ale nechce ostať.

Prosím len komentáre k veci a tých čo žijú v Bratislave. Ďakujem 🙂

vanilkovazmrzka
3. júl 2024

Da sa najst aj za menej, len treba pozerat menej lukrativne lokality 🙂 ale to je jedno, urcite to zvladne, nemas sa preco onho bat.

autor
3. júl 2024

@tykat plat nízky či vysoký ? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Podporím 🙂

vanilkovazmrzka
3. júl 2024

@kp7333 v ktorom korporate sa prosim zaraba 5000 v hrubom? Na nejakej pozicii pre beznych ludi, mimo manazerov? 🙂

autor
3. júl 2024

@vanilkovazmrzka ďakujem za odpoveď 🙂

1andrea111
3. júl 2024

On to jednoduchšie už mohol mať počas štúdia keby ste ho z môjho pohľadu podporovali finančne viac a pri tak náročnej škole si nemusel ešte zarábať na seba. Ale vy ste mu vlastne povedali nič nie je jednoduché, staraj sa o seba. Prečo by si zrazu mal vyberať niečo jednoduchšie? Tiež by som sa na jeho mieste nevrátila

autor
3. júl 2024

@kp7333 ďakujem za komentár. Nech sa vam darí! 🙂

autor
3. júl 2024

@1andrea111 a vy máte veštiacu guľu? Že si dovoľujete takto to hodnotiť a napísať? Mimochodom to bola jeho voľba brigády lebo i kamaráti brigádovali spolu tak chcel i on. Peniaze sme dali toľko koľko vypýtal. Dali sme aj viac niekedy isto s tym,že ale on nepotrebuje, lebo má. Tým,že škola bola náročná nemal čas nejako na iné spoločenské aktivity kde by utrácal peniaze.

gab1sol
3. júl 2024

V 2011 som bola v podobnej situácii - skončila som VŠ v BA, kde som aj ostala, našla som si prácu… Pritom, doma, v ZA som mohla nastúpiť do ocinovej firmy a nič si nebudovať od nuly. To som nechcela. Chcela som si svoj život zariadiť sama, sama sa naučiť novému. Lebo aj keď by ocino na mňa bol prísny, stále by som bola len pod jeho vplyvom. Ja som nastúpila na pozíciu s hrubým príjmom 815e (v tom 2011). Dnes som už úplne inde, aj čo sa týka príjmu, aj skuseností. A keďže aj manžel je zo ZA, mali sme taký pokus, keď sa prvá dcéra narodila, vrátili sme sa do ZA. Po 4 rokoch sme to vzdali a definitívne sme sa usadili v BA. Aj keď Žilinu milujem, v BA sú predsa len iné možnosti.

1andrea111
3. júl 2024

Tiež financujem VŠ a 300 eur teda nie je veľa, hlavne pri zdielanom bývaní, ale tak ja hovorím že je super že je samostatný, to je pre neho dobre.

zoja1234
3. júl 2024

@autorka 1. Z akeho ste mesta?
2. A kto vam hovori, ze uz sa syn nikdy domov nevrati? Ved je mlady, nechajte ho skusit samostatny zivot, nech nabere skusenosti, samostatne fungovanie, a o par rokov sa domov vratit moze, ci nie? 🤷

dundulica
3. júl 2024

@cafelatte presne som to išla písať

autor
3. júl 2024

@gab1sol nech sa Vám darí ,dakujem za komentár. <3

tykat
3. júl 2024

Na zaciatok asi fajn, postupne sa mu bude zvysovat, ale v tomto odbore sa neorientujem.
Ak by bol v IT odbore tak je to malo.

autor
3. júl 2024

@1andrea111 ak smiem vedieť koľko funancujete dieťa na VŠ? Mne prijde teda 300€ vpohode suma. Možno ste to zle pochopili . Cestu a bývanie mal uhradené mimo tyh 300€ . Plus ked došiel domov sme ho vždy nabalili jedlom ako každý rodičia ;)

stanulienkat
3. júl 2024

Plat na zaciatok ma krasny. Taky maju v zdravotnictve po 25 rokoch. A argument, ze je vysokoskolky vzdelany? Ved to dnes je uz skoro kazdy. Aj dievcata na receocii maju bezne VS. Aj zamestnanci na inych poziciach.

autor
3. júl 2024

@stanulienkat áno? Tak u nás ešte také asi nedošlo. Myslim ti vážne (bez výsmechu)kedže som zamestnávateľ. Verím,že dani ľudia to majú adekvátne zaplatené. A treba aj rozlišovať vysoké školy ako nič v zlom ale je rozdiel nejaká sociálna práca externe a technická univerzita a to teraz nevelebím syna,že je niečo viac ale píšem to z pozície zamestnávateľa. No samozrejme prax je vždy smerodajná a od toho sa i plat odvíja.

autor
3. júl 2024

@stanulienkat ak smiem vedieť to kto ma taký plat po 25rokoch??? Zdravotná sestra s VŠ v štátnom? Smutné veľmi…..

autor
3. júl 2024

@zoja1234 nevravím,že sa nevráti. Samozrejme ,že dúfame,že sa vráti domov keď sa bude chcieť usadiť no možno i nie,musime s tým rátať. Zo Žiliny.

siska53
3. júl 2024

1100 v cistom??? Tolko nemam ani ja, co uz davno nie som absolvent! Len ak su odmeny..

duppka13
3. júl 2024

Po skole som isla do BA, s kamaratmi do podnajmu, do dalsieho podnajmu, potom sama do podnajmu, o navrate do rodneho mesta som nechcela ani pocut velke mesto mi vyhovovalo, po 10 rokoch sa mi priority zmenili, vratila som sa domov kde som za lacnejsie kupila byt a potom este posledne stahovanie na dedinu. Keby mi niekto vtedy povedal ze to takto bude tak mu ani neuverim. Teraz je pre neho priorita objavovat, zurovat, spolocensky zivot, kamarati, pracovne skusenosti, laska… mozno sa to casom zmeni, to pisem na margo tvojej tuzby aby sa vratil do rodinnej firmy. Aj to sa moze stat. Plat 1100€ v cistom je na zaciatok adekvatny, ano asi si z toho nebude moct dovolit byvat sam ale casom sa aj ako muz rychlo vysvihne.

kp7333
3. júl 2024

@vanilkovazmrzka napr. v IT firmach

stanulienkat
3. júl 2024

Áno, zdravotné sestry majú bežne taký plat a mnohí ini vysokoškoláci tiež po mnohých rokoch praxe. Neviem prečo si všetci myslia, že v Bratislave nám pečené holuby do ust lietajú. Hlavne v dnešnej dobe, keď vysokú školu požadujú pomaly už aj predavačku.

luccija
3. júl 2024

@1andrea111 trocha podpasovky nie?sú rodičia čo vôbec nemajú na to, aby dieťa podporovali.Oni podporovali plus môže ísť do rodinnej firmy zabezpecili ho dostatočne ešte, aby mala autorka výčitky niekedy nechápem.Evidentne dobre vychovaný cieľavedomý mladý muz

autor
3. júl 2024

@stanulienkat nechcem sa vas dotknúť, ale ak ste zdravotná sestra s VŠ a takou dlhoročnou praxou a takým platom tak treba zmeniť zamestnanie…

mooonika1975
3. júl 2024

Môžem sa opýtať, ten prenájom, čo bol s kamarátmi na byte, to koľko plazil? Či on tam je len teraz?

autor
3. júl 2024

@mooonika1975 oni ten byt majú a platia toľko, je v tom však i parkovanie a TV s internetom zarátané.

mooonika1975
3. júl 2024

A koľko platia? A koľko ich je v byte?

subartic
3. júl 2024

no mne sa 300 eur tiež zdá málo . Ja som dávala synovi 550-600 eur , platila som mu internát a cestu do školy mal zadarmo . Mne teraz skončil syn , nastupuje do práce ako klinický fyzik , nástupný plat 1500 bez rizikových príplatkov, takže počítam že dostane tak 1750 eur v hrubom .

tetapetra
3. júl 2024

Určite sa vypracuje, uvidíš. Ak sa uchytí, firmy dvíhajú plat aj po 3m. Mnoho firiem funguje 13-14 plat, odmeny, myslím aspoň Ba. Mala som 24,keď som prišla do Bratislavy a som tu už 🤫.

autor
3. júl 2024

@subartic vážne? Tak ja teda neviem z čoho ten môj žil, lebo nepýtal. A kde študoval synátor?