Je plat cca 900 € v Bratislave dostačujúci?
Dobrý deň. Som z BA a mám pracujem, ako predavačka. Zarábam medzi takmer 900€ netto. Včera sme sa s bratom (ktorý je IT-čkár) rozprávali o platoch a povedal, že človek s platom 800€ v BA je žebrák. Ja mám síce 900€ (pred zaplatením účtov a podnájmu), ale nie som náročná, čiže to nie je také zlé. Bývam s ďalšími dvoma ľuďmi, platím si za izbu. Deti, auto, ani hypo nemám. Nepijem, nefajčím, von veľmi nechodím.
V budúcnosti si plánujem doplniť vzdelanie, aby som mala viac možností, a aj vyšší plat. Viem, že názory niektorých IT-čkárov sú prehnané, no zaujímalo by ma, čo si myslíte vy?
Milá autorka, ako ti tu už ženy píšu, žebrák je tvoj brat. Duševný chudák. Ty máš koľko rokov? Ak 20 plus mínus, tvoje bohatstvo je čas. A odvaha a možnosti a ľudia.Žijete traja v izbe? Vadí ti to? Lebo ti to niekto povedal alebo preto, že to vadí tebe samej? Naučilo ťa to minimálne znášať sa s inými ľuďmi. Chces ísť ďalej. Či už ďalej geograficky alebo vzdelanostne. To je super. Ak máš 20, podľa mňa si oveľa bohatšia na porozumenie svetu a ľuďom ako tvoj povýšenecky brat. Ak máš 40, no tam už asi bude problém...
@bambulkaaskatulka Mám 27. Žijeme 3 v byte, každý má vlastnú izbu. Aj keby mi to vadilo, nemám momentálne na výber.
@bambulkaaskatulka Mám 27. Žijeme 3 v byte, každý má vlastnú izbu. Aj keby mi to vadilo, nemám momentálne na výber.
@anonym_autor tiež som v tvojom veku bývala v zdielanom byte...nie je to ešte zlé...ale už čas posunúť sa 😉 držím palce
Tak to je na BA extrem nizky plat. Brat ma pravdu.
Ja som doniesla domov tento mesiac 1900eur v cistom,a je to ta blba vyroba,plus som na rodicaku.Tiez by som prijala aj 2500eur plat v cistom.
Ale nie,ty si sama.Si skromna,nic ti nechyba a ak sa ti dari aj odkladat tak si ozaj super sikovna a to by sa tvoj brat mal ucit od teba.
@anonym_63880f prosim ta to v akej firme vo vyrobe sa tolko zaraba? hned tam poslem muza :D
pre mladeho cloveka, ktory byva u rodicov alebo v zdielanom podnajme je to dobry zaciatocny plat, z ktoreho vie vyzit. Ale hypoteku z toho nezaplatis, ani deti neuzivis. Bud zapracujes na svojom raste alebo sa dobre vydaj.
@anonym_63880f prosim ta to v akej firme vo vyrobe sa tolko zaraba? hned tam poslem muza :D
@anonym_12644f keby si nebola anonym ako ja,tak by som ti poslala spravu,ale verejne pisat nejdem.Ale su tu aj temy na tuto vyrobu.
@anonym_autor Ahoj, ja zarabam 900e cisteho+ 200 alimenty+ 60 pridavok. Nemam hypo, stravujem sa doma, nepijem, nechodim do ziadnych barov. Vystacim uplne ok, dieta ma 6 r zijeme v mojom byte. Mesacne usetrim 300-400€ zalezi ci treba ist 3x mesacne do lekarne🤣. Co sa tyka jedla sa neobmedzujeme ale urcite nejeme kaviar. Podla mna sa to da zvladnut uplne ok, chodime kazdy rok aj na dofcu k moru.
@anonym_63880f wau, ja mam 2300 v cist9m v AT na manazerskej pozicii. A to dostat viac sa neda.
@anonym_6e24e8 2300€ v čistom a na manažérskej funkcií? Si robíš srandu? Keď tak polovičný úväzok.
vieš čo? ak si ty spokojná je to ok, ak budeš nespokojná určite sa dá posúvať.JA nerozumiem tejto spoločnosti, nastavení sú na taký "mamon" že to vedie len cesta .." do pekla" Keď sa im ten vysnívaný život s platom 2500-3000eur kôli niečomu zrúti, čo len budú robiť?lepšie byť štastný s menej, radovať sa z malých veci je krása..
Ja neviem,kde žijem. Alebo kde teda žije väčšina koňa. Keď tu človeka s platom 900 povazuju za žebraka. Jasne, že to nie je žiadna sláva, ale zarába ho neuveriteľné množstvo ľudí. Veď školstvo, úrady - verejná správa. Tu sa tvárite, ako že to je výnimka , keď má niekto taký plat. Aj ja som žebrák. Ja by som ale. napríklad na 4 smeny nerobila ani za tých 1900.
@anonym_63880f wau, ja mam 2300 v cist9m v AT na manazerskej pozicii. A to dostat viac sa neda.
@anonym_6e24e8 neblázni, fakt? 🙃 Na SK podľa koňa na manažérskej pozícii musíš mať tak 5000.
Ja keď hľadám zamestnanca na predajnu v BA. Tak za 1000-1100 v cistom sa mi ani nikto normalny neprihlási. Všetci mladí predajci chcú minimálne 1300.
Ja neviem,kde žijem. Alebo kde teda žije väčšina koňa. Keď tu človeka s platom 900 povazuju za žebraka. Jasne, že to nie je žiadna sláva, ale zarába ho neuveriteľné množstvo ľudí. Veď školstvo, úrady - verejná správa. Tu sa tvárite, ako že to je výnimka , keď má niekto taký plat. Aj ja som žebrák. Ja by som ale. napríklad na 4 smeny nerobila ani za tých 1900.
@mateson2004 tak ked mas muza,co robi tam tiez,lebo u nas je to bezne,ze tu robia rodicia,co sa striedaju pri detoch.Teta,ujo,bratranci,brat,sestraJe to vyroba,co su tam ludia az do dochodku,da sa tym padom aj vypracovat aj vyssie.
Ale chapem,ze praca na smeny nie je pre kazdeho,pracovat v noci ked sa ma spat,ci po obede,alebo uz zacinat pracovat o 6 rano.
@anonym_autor zalezi kolko mas rokov... a neplanovala by som dolnanie vzdelania velmi dopredu, proste by som zacala cim skor... nezabijaj cas, popri tvojej praci to v pohode zvladnes a zacni pracovat na kariere skor... ako sa rozhodnes si zalozit napr rodinu.
Inak je to v pohode. Nebudem sa tu tvarit ze zarabame tisice eur vsetci... vsetko zalezi len a len od profesie a o tom kde si zozenies pracu.
Vsetko zalezi od teba a tvojho zivotneho stylu, ci si spokojna a stastna, kolkokrat ti "za vodou" s xtisicovym prijmom nie su o nic spokojnejsi, stastnejsie.. prave naopak. Pravdepodobne si mlada, pracuj na sebe, aby si si vedela zabezpecit lepsiu pracu, lepsi prijem 🙂
@anonym_6e24e8 neblázni, fakt? 🙃 Na SK podľa koňa na manažérskej pozícii musíš mať tak 5000.
@mateson2004 uplne vazne.
@anonym_6e24e8 2300€ v čistom a na manažérskej funkcií? Si robíš srandu? Keď tak polovičný úväzok.
@fadama na plny. Ok, nie som manazer firmy ale oddelenia ale ano, taketo su kolektivne platy
to je málo aj na Trebišov.
@anonym_6e24e8 nic moc, to nebude plny uvazok.
@anonym_autor podľa mňa máš celkom pekný príjem. Iní majú aj menej a musia z toho vyžiť. Ja som žila v BA v rokoch 2013-2016 z 320 Eur mesačne a vyžila som. Ale je pravda, že vtedy všetko také drahé nebolo ako teraz.
@mircalla sklamem ta, nerobim v mekaci 🤦♀️
@anonym_6e24e8 no vidis,a ja dnes na nocnej taka extremna nuda,ze som este 3filmi kukla,diskopribeh2,96hodin a 96hodin odplata.Rozmyslam,ze co kuknem na poslednej nocnej .Nuda je este horsia ako ked clovek robi,to aspon cas ujde rychlo.
@mateson2004 900 eur je malo, ci sa to niekomu paci, alebo nie.
aj v skolstve su uz tie platy vussie vazne.
@anonym_autor kazdy sme začínali rôzne......ja si myslim ,ze ked si slobodna....preco nie...ved postupne....
Ja mám VŠ, 7 rokov praxe a viac som zarábala jedine v práci načierno. Teraz mám dieťa a som odkázaná na život u mami lebo mám len rodičovský príspevok. A už teraz sa bojím kde a za koľko sa zamestnam aby som všetko sama utiahla. Je to veľká bieda...
@anonym_autor tak ja pot dvadisictristopadesat na ruku ani nejdem, preto som radši doma uz páty rok a čekám na lepší plat.
Je to málo, ale máš triezvy pohľad na život a na svet. Teraz ti to stačí, ale vies že budeš potrebovať viac. Chceš na sebe popracovať, doplniť si vzdelanie posunúť sa a viac zarábať. Podľa mňa si dobre nastavená. Držím palce

Milá autorka, ako ti tu už ženy píšu, žebrák je tvoj brat. Duševný chudák. Ty máš koľko rokov? Ak 20 plus mínus, tvoje bohatstvo je čas. A odvaha a možnosti a ľudia.Žijete traja v izbe? Vadí ti to? Lebo ti to niekto povedal alebo preto, že to vadí tebe samej? Naučilo ťa to minimálne znášať sa s inými ľuďmi. Chces ísť ďalej. Či už ďalej geograficky alebo vzdelanostne. To je super. Ak máš 20, podľa mňa si oveľa bohatšia na porozumenie svetu a ľuďom ako tvoj povýšenecky brat. Ak máš 40, no tam už asi bude problém...