Kam umiestniť dieťa v Bratislave počas práce?
Ahojte ženy, radšej píšem pod anonymom lebo tu mám známe a nie je mi príjemné verejne riešit zlú finančnú situáciu. S manželom sme posledné mesiace ale že brutálne natesno s peniazmi. Tak že do 3-4 eur deň pred výplatou. Manželovi už dost dlho nezvýšili výplatu, má veľmi skúpe vedenie a doslúžilo nám zariadenie v domácnosti, takže máme pôžičku. Tie splátky urobili ten rozdiel, lebo dovtedy sme si vedeli aj trošku odložiť. Máme dcéru, ktorá bude mat 01/2026 dva roky. Ja viem že pomôže, keď nastúpim do práce, aj keby len na pol úväzka, ale neviem si predstaviť čo s dcérou. Sme z BA, jasle sú tu len súkromné (aspoň ja neviem o nejakých iných), opatrovateľka tiež neprichádza do úvahy. Pracovné miesto mám držané a viem ho robiť aj formou HO, ale doma by som dcéru inak ako rozprávkami fakt nezabavila a príde mi šialené, že kým by som si odrobila, tak ona by sedela 4-5 hodín na gauči a pozerala rozprávky.. Akože zahrá sa aj inak tak na hoďku sa vie sústrediť ale je veľmi živá a zvedavá a rušila by ma (som HR a robievam pohovory primárne). Z rodiny neviem nikoho poprosit, moja mama je v zahraničí, manželova pracuje, a moji starí rodičia majú cez 85, takže tade cesta tiež nevedie. Preto zvažujem nejakú inštitúciu/škôlku/jasle kde mi dcéru vezmú aj ako 2ročnú a nebudem platiť 500-600 eur mesačne... Asi som naivná, ale fakt viem že potrebujeme túto situáciu riešiť a teda mojou otázkou na vás žienky je, či mi viete poradiť či existuje nejaké miesto v BA, kde by som vedela dcérku prihlásiť. Veľmi pekne ďakujem za vaše rady/nápady.
inak som tu parkrat videla prispevky, ako starší ľudia hľadajú nejaké "vnúčatá", že svoje nemajú a chýbaju im deti.. možno niekde na Facebooku toho bude viacej
@anonym_b763f1 takze manzel sa ma zodrat a ist z roboty do roboty a vobec netravit cas so svojim dietatom, len aby ona mohla sediet doma? 🤦♀️
@belllinka vy sedite s dietatom doma? 😀 to mate ake super 😮 ja v mojom okoli fakt nepoznam jedinu matku ktora doma sedi na riti kym je manzel v praci, vacsinou tie matky pracuju este ovela viac doma ako manzel v praci a ten kolotoc je ze nonstop 🙂 ale tak gratulujem, to ste potom vyhrali v zivote ked mate take deti a domacnost 🙂
inak som tu parkrat videla prispevky, ako starší ľudia hľadajú nejaké "vnúčatá", že svoje nemajú a chýbaju im deti.. možno niekde na Facebooku toho bude viacej
@13uzivatelka11 jeej to je super napad ☺️
@13uzivatelka11 ti starsi ludia hladaju "vnucata", ktore su samoobsluzne a na par hodin do tyzdna. poznas dochodkynu, ktora sa bude starat denne 9 hodin o cudzie male nesamostatne dieta? to by nerobila ani vlastna babka toho dietata, nie uplne cudzia starsia zena.
@13uzivatelka11 medzi nimi su ale urcite aj tie ohrdnute narcisticke babky, ktorym sa boja dat postrazit vnucata ich vlastne deti.
@13uzivatelka11 ti starsi ludia hladaju "vnucata", ktore su samoobsluzne a na par hodin do tyzdna. poznas dochodkynu, ktora sa bude starat denne 9 hodin o cudzie male nesamostatne dieta? to by nerobila ani vlastna babka toho dietata, nie uplne cudzia starsia zena.
@anonym_fecc27 veď myslela som skôr na tie 4 hodiny.
@anonym_fecc27 veď myslela som skôr na tie 4 hodiny.
@13uzivatelka11 ty poznas dochodkynu, ktora by sa denne 4 hodiny starala o tak male dieta? neverim. pri tak malom dietati musi byt clovek neustale v strehu, byt ostrazity a mat skvelu kondicku, aby to dieta zvladol. tu je rec o 2-rocnom dietati, ktore je neustale v pohybe, nie o 6-7 rocnom. pri diskusiach, ci mat dieta po 40 je 80% odpovedi, ze je to neskoro, pretoze uz zeny nemaju energiu na dieta. podla teba dochodkyna tu energiu bude mat? podla mna zartujes.
@13uzivatelka11 ty poznas dochodkynu, ktora by sa denne 4 hodiny starala o tak male dieta? neverim. pri tak malom dietati musi byt clovek neustale v strehu, byt ostrazity a mat skvelu kondicku, aby to dieta zvladol. tu je rec o 2-rocnom dietati, ktore je neustale v pohybe, nie o 6-7 rocnom. pri diskusiach, ci mat dieta po 40 je 80% odpovedi, ze je to neskoro, pretoze uz zeny nemaju energiu na dieta. podla teba dochodkyna tu energiu bude mat? podla mna zartujes.
@anonym_fecc27 nie nepoznám taku dôchodkyňu lebo také ani nehľadám, ale nepisem o 70 ročnej pani ktorá ledva vládze prejsť pár metrov.. ľudia sú rôzni, môže byť aj nejaká napríklad 55 ročná žena možno na nejakom predčasnom dôchodku, alebo proste daka pani čo nemusí pracovať.. a veď jej mama by bola doma, hľadá len niekoho kto by na ňu hodil očko a zabavil ju.. píše že hodinku sa vie zahrať sama, nejakú hodinu má možno obedny spánok, jedlo, z toho môže polhodinku pozerať tv, pôjdu na ihrisko (predstav si že na ihrisku som videla veľakrát aj starých rodičov s malými deťmi a nevyzerali že by boli z toho nejako veľmi vyčerpani). no nie, fakt sa mi to nezdá také strašné.
A vlastne vieš čo, teraz som si spomenula že ano, poznám takú invalidnu dôchodkyňu, ktorá často už potrebuje invalidný vozík, nevládze, ale presne takto sa na pár hodín stará o vnuka.. tuším začali tiež keď mal okolo 2 roky. A nesťažuje sa, teší sa že nie je sama... Myslím si že kebyže jej dcéra vidí že nevládze sa o neho starať, tak to od nej nevyžaduje..
ja byt tebou... kedy musi manzel do prace? napr ze on s dietatom 6 30 az 8 30 ty robis. alebo aj keby kratsie. potom hlidacky.sk alebo niekto napr z omolia z bytovky od 9 do 12 s malou u vas doma/na ihrisku. potom dufam ze ti vie ok pospat ty prscujes dalej. takto nejako by som to asi skudila riesit. pripadne sa spojit s mamkou v okoli.... a nech dozrie na dve deti... jaslicky nie to bude furt chora
@anonym_autor sukromne jasle jednoducho stoja 600e, ale ved este rok budes mat rodicak, cize z toho zaplat tie jasle a to co zarobis je ako plus do rodinneho rozpoctu 🤷🏼♀️ pripadne ak nechces jasle, tak moze s malou na otcovskej pol roka ostat manzel a ty pojdes do roboty…ziadne ine “zazracne” riesenie ti tu nikto neporadi.
@anonym_autor spýtaj nejakej maminy na ihrisku. Kamoska presne takto stráži jednej mamine-samozivitelke. Pomôžu si takto vzjamne.
Mimo to, milá autorka, od januára je rodicak 500€, 60€ mas pridavky a 100€ danovy bonus. Cize od tohto štátu len tak dostaneš 660€! To ti na jasle nestačí?
Ahojte ženy, ďakujem za normálne aj nenormálne odpovede.
Odpoviem vám hromadne:
- manžel pracuje ako szčo a je novinár, pracuje 6 dní v týždni, polka HO, polka chodí rozhovory, parlament, tlačovky. Ja som rada že má čas byť aj doma, nie že by som ho ešte do ďalšej roboty hnala preboha. V podstate inú prax ako novinárčinu nemá, preto zmena práce je relatívne diskutabilná u neho. Ale ja pevne verím že nejako si vedenie povydiera s navýšením platu. Pracuje na tom, ale nemôžem s tým rátať napevno, lebo to nie je done deal. Momentále má 1500 v čistom ale z toho som neodpočítala odvody, to je nejakých 320 eur cca. Pôžičku sme museli brať na kuchynské veci. Bývame v zdedenom byte manželovej mamy, ktorý jel v pôvodnom stave a museli sme vyriešiť už kuchyňu, lebo tam bola 15 ročná chladnička, bez ohladu na to kolko x som ju odmrazila do 2 dní bol lad v celej chladničke. žiadna myčka, kuchynská linka z 1970 a plynová trúba, ktorá prestala hádzať iskru v časti na pečenie a púšťala plyn naprádzno. To mi nepríde ako záležitosť uskromnenia sa, proste sme to nutne museli všetko vymeniť a tú kuchyňu sme rovno aj zrekonštruovali aby sme nedávali novú chladničku, linku sporák na 50 ročné linoleum. Splátka je aj s poistením skoro 500e. (Nastavili sme to na túto výšku aby snme sa tej pôžičky rýchlejšie zbavili). Rátali sme s tým, že budeme niečo splácať, vedeli sme aj koľko, rátali sme s tým že budeme natesno ale s tým že manžel si vypýta viac v práci. Zatiaľ nepochodil. Dnes je na vianočnom večierku kde bude s majiteľmi, veľmi dúfam že mu výjdu v ústrety.
- prosím pochopte, že ja nie som nadšená z toho že by som dcéru dala do jaslí. oveľa radšej by som ju mala pri sebe a bola s ňou, venovala sa jej v plnej miere. Príde mi však veľmi nezodpovedné len každý mesiac dúfať že mužovi plat zvýšia a zalamovať rukami, odrobkať si svoju trošku, posťažovať sa a ďalšej neriešiť, len si potom vlasy trhať keď sa priblíži koniec mesiaca. Ja viem, že manžel robí čo môže a že je totálne nahovno že sa takto po škole rozhodol. Je však v svojej práci veľmi dobrý a veľmi veľmi ho to baví. Preto sme dúfali že to zvýšenie nebude taký problém.. lebo páky na vedenie má ... Aj na tom s ním pracujem (z tej pozície ktorú robím) posielam mu ponuky, prekopala som mu CV. Dnes som s ním o tom hovorila, ak mu na to do konca roka nekývnu aktívne hľadáme prácu jemu a dá výpoveď keď bude mať nový job zaistený.
- áno, keď robím pohovory, robiem ich cez deň 9-16 max. To je taký v pohode čas na jasle, pozerala som tu, že tu nejaká kočka pridala link s jasličkami a našla som aj štátne dokonca v našej MČ, čo je super a ja sa tam pôjdem ešte budúci týždeň opýtať. Netušila som o nich, preto som sa tu opýtala.
- ja som tiež szčo - robím na faktúru ale ako dobre vieme, platí sa aj ZP aj SP a keďže sa primárne venujem dcére, dohodla som sa so šéfkou že robím akoby na 25% úvazok (40h/mesiac). To stíham aj bez jasiel. Ale je to platovo tak, že keď zaplatím ZP aj SP tak mi z toho platu ostane 60 eur, to si nerobím srandu...Ja vypomáham vo firme hlavne preto aby som si to miesto udržala keďže nepracujem na zmluvu a nikto mi neručí za to že sa tam budem môcť vrátiť keď malá pôjde do škôlky. Jasné vzťahy sú dobré ale biznis je biznis. Kým som na 25% úväzok pohovory nerobím, len výnimočne keď kolegovci nestíhajú a riešim primárne administratívu spoločnosti a drobné veci ale keď začnem robiť pohovory tak som faktúrovaná od obsadenej pozície. To je markantný rozdiel v peniazoch. Akurát že to potrebujem robiť cez deň a v úplnom tichu a kľude.
Každopádne, odpoveď som našla v jednom linku tu, takže veľmi pekne ďakujem, naozaj som nevedela o existencii týchto jasličiek čo som v linku objavila.
Prajem pekný deň 🙂
@anonym_autor este je moznost aj v sukromnych jasliach dohodnut, ze by bola dcera len 2-3 dni v tyzdni. Pri tom by sa dal stihnut aj nejaky 60% uvazok. Rodicovsky prispevok ostava cely, takze aj tato moznost by vam mohla financne pomoct a zaroven by ste mali stale viac casu s dcerou ako pri vrateni sa na full time.
@anonym_autor spýtaj nejakej maminy na ihrisku. Kamoska presne takto stráži jednej mamine-samozivitelke. Pomôžu si takto vzjamne.
Mimo to, milá autorka, od januára je rodicak 500€, 60€ mas pridavky a 100€ danovy bonus. Cize od tohto štátu len tak dostaneš 660€! To ti na jasle nestačí?
@lienka.7 no furt je im to malo 😀 Ja ked som pred rokmi riesila sukromnu, tak ma stala 400 eur a rodicak bol vtedy 215 a pridavky 20.
ja ti velmi dobre rozumiem, podobnu situaciu sme riesili, tiez BA, tiez manzel novinar. Zeny ti tu prepocitavaju, ze ako sa jasle vyplatia. Ano, matematicky oplatia, ale napisem ti nasu skusenost - manzel isiel v 2r na matersku ako SZCO (neplatil odvody), pracoval sem-tam z domu ako sa dalo... Ja som nastupila do roboty na polovicny uvazok a dieta islo v 2,5r do sukromnych jasli (statne su s minimalnou sancou). Syn bol v jasliach nonstop chory. Boli mesiace, kedy bol v jaslickach 3-4 dni a platili sme plnu sumu, jedine stravu odratali, ale to bola mini uspora… Proste dieta chore doma, nikam sa nedalo ist, 500€ vo vetre a dvaja pracujuci rodicia. Poviem ti ze nic moc. Aktualne som znova na MD, od januara zacinam pracovat, ale iba 40h mesacne, aby sme vykryli financie, ktore nam aktualne chybaju a tahame ich zo sporiaceho uctu. 10h tyzdenne viem v pohode vykryt kym bude manzel doma poobede, prip. cez vikend.
@anonym_fecc27 nie nepoznám taku dôchodkyňu lebo také ani nehľadám, ale nepisem o 70 ročnej pani ktorá ledva vládze prejsť pár metrov.. ľudia sú rôzni, môže byť aj nejaká napríklad 55 ročná žena možno na nejakom predčasnom dôchodku, alebo proste daka pani čo nemusí pracovať.. a veď jej mama by bola doma, hľadá len niekoho kto by na ňu hodil očko a zabavil ju.. píše že hodinku sa vie zahrať sama, nejakú hodinu má možno obedny spánok, jedlo, z toho môže polhodinku pozerať tv, pôjdu na ihrisko (predstav si že na ihrisku som videla veľakrát aj starých rodičov s malými deťmi a nevyzerali že by boli z toho nejako veľmi vyčerpani). no nie, fakt sa mi to nezdá také strašné.
A vlastne vieš čo, teraz som si spomenula že ano, poznám takú invalidnu dôchodkyňu, ktorá často už potrebuje invalidný vozík, nevládze, ale presne takto sa na pár hodín stará o vnuka.. tuším začali tiež keď mal okolo 2 roky. A nesťažuje sa, teší sa že nie je sama... Myslím si že kebyže jej dcéra vidí že nevládze sa o neho starať, tak to od nej nevyžaduje..
@13uzivatelka11 55 rocna na predcasnom dochodku? Trochu sa zrealni. Mam 53 a do dochodku pojdem o 12 rokov
@13uzivatelka11 55 rocna na predcasnom dochodku? Trochu sa zrealni. Mam 53 a do dochodku pojdem o 12 rokov
@anonym_b2ec71 Ježiš veď sa uklidnite preboha...to bol len návrh, že môže skúsiť dať aj takýto "dopyt".. buď sa jej niekto ozve alebo nie, nemusíte z toho robiť drámu. 🤦♀️ Keď sa môžu učiteľky v škôlke pred dôchodkom starať o 20 deti vo veku od 3 rokov, (v našej štátnej škôlke berú aj menšie deti okolo 2,5 roku) prečo by na pár hodín nemohla staršia pani postrážiť jedno dvojročné dieťa na 4 hodiny..
@anonym_autor autorka prosím ťa ber s rezervou tie ženy, ktoré tu robia z toho tragédiu, že ísť do práce od 2 ročného dieťaťa. Ja som pri prvom išla od ročného a od druhého ako 2-ročného. Chcela som byť aj dlhšie, ale zavolali má späť do práce, kde mám flexibilný pracovný čas, nie je problém, ak je dieťa choré robiť na HO, a celkovo vychádzajú v ústrety. Nechcela som kvôli tomu prísť o prácu. Ja som sa napríklad dohodla, že v kancelárii budem iba do obeda, na obed idem po dieťa, aby nemuselo byť celý deň . Moja práca vyzerá tak, že doobeda, keď je dieťa v súkromných jasliach, ja si porobim. Potom idem po dieťa, dám ho doma spať (spí mi ešte 2 hodinky). Ostávajú mi 2 hodinky, to si dokončujem večer, keď je manžel doma z práce (väčšinou 18-20), ak mám toho viac, keď malý zaspí. Žiadna tragédia. Malý si zvykal tažko, ale už je to ok, je tak medzi 8:00 a 11:45 po neho chodím.Ak sa chce, všetko sa dá.
@anonym_b2ec71 veľa žien pracovalo u polície, vojska a sú doma oveľa skôr na dôchodku.
@anonym_autor súkromné jasle a škôlky sú na pol uvazok drahé ako na celý je tam minimálny rozdiel.tvoj muž na to, že pracuje 6 dní v týždni zarobí veľmi málo:(Ja by som na tvojom mieste nedávala dieťa do škôlky stále bude choré, ale študentku, alebo opatrovatelku bude vo svojom prostredí a vyjde ťa to lacnejšie.ale akokoľvek sa rozhodneš v Ba nebudeš mať problém niekoho, alebo niečo nájsť.
@anonym_b2ec71 veľa žien pracovalo u polície, vojska a sú doma oveľa skôr na dôchodku.
@anonym_autor súkromné jasle a škôlky sú na pol uvazok drahé ako na celý je tam minimálny rozdiel.tvoj muž na to, že pracuje 6 dní v týždni zarobí veľmi málo:(Ja by som na tvojom mieste nedávala dieťa do škôlky stále bude choré, ale študentku, alebo opatrovatelku bude vo svojom prostredí a vyjde ťa to lacnejšie.ale akokoľvek sa rozhodneš v Ba nebudeš mať problém niekoho, alebo niečo nájsť.
@anonym_449b4b odkedy vyjde opatrovatelka lacnejsie, ako sukromna skolka? 🤔
Možno to tu už bolo napísané. Muž na materskú ísť nemoze ? Ty bu si išla na plný úväzok, on na materskú. Od septembra by ste dali mali do škôlky
@anonym_449b4b Lebo policia a vojsko su presne oblasti, kde je zamestnana vacsina zien. Kokos, nezijeme v 20. storoci, ked sa chodilo do dochodku po 50
@anonym_449b4b odkedy vyjde opatrovatelka lacnejsie, ako sukromna skolka? 🤔
Ak nemá plienky zoberú ti ju do súkromnej hneď.Ked som z troch mesiacov mala väčšinu času dieťa doma, lebo bola chorá a platila 530 eur zbytočne našla som minikolektiv v rodinnom dome kde bolo 5 deti.Sprav si prieskum, ale nedávaj ju do veľkého kolektívu.Uplne najlepšie by bola iná mama s dieťaťom a pomohli by ste si navzajom
@lienka.7 no furt je im to malo 😀 Ja ked som pred rokmi riesila sukromnu, tak ma stala 400 eur a rodicak bol vtedy 215 a pridavky 20.
@belllinka vies co, niektoré by asi chceli tie pečene holuby priamo do huby. A niektorým by asi nestačilo ani to. Keď to tak berieš, jasle ti v podstate celé zaplati stat, ty máš celý plat pre seba. Ale chápem, že by chcela mať este aj 500+... no sila 🤦♀️
Niektoré tu riadne závidieť tie dve stovky navyše čo majú dnešné mamičky.. sa tu ohanate že vy ste museli vyjsť s 250€.. ale aké výdavky boli vtedy a aké dnes? Neviem aky rodičak bol napríklad pred 7 rokmi, ale viem že naša nehnuteľnosti za tých 7 rokov zdražela takmer o 100%..
@anonym_449b4b 99% ludi bez ohladu na pohlavie, ktori isli v 50 do vysluhoveho, sa normalne dalej zamestnali a pracuju. ad1.lebo by doma zcvokli od nudy a ad.2 aby mali aj starobny dochodok. od 50 su doma akurat tak invalidi.
@anonym_449b4b väčšina výsluhových dôchodcov pracuje ďalej. A poznám ich teda veľa ako manželka vojaka.
Autorka kľudne daj dieťa do MŠ. Nie je to nič divné.
Ale,obaja s manželom ste SZČO čo nie je šťastné riešenie keďže práca nie je istá,plus odvody a podobne.
Keď už to chcete riešiť cez financie tak aspoň jeden z vás nech je na TPP. Plynú s toho výhody ako istý plat, nárok na dovolenku, PN, OCR. A hlavne odpadávajú odvody. A po čase refinancovať úver za hypotéku kde bude nižší úrok a môžte prerobiť byt.
Takže si zvýšite príjem a znížite výdavky.
V BA si nájdeš prácu cekom rýchlo.
Nechápem prečo si aspoň ty ostala ako SZČO čo je dosť nevýhodné v tvojej pozícii.
Autorka kľudne daj dieťa do MŠ. Nie je to nič divné.
Ale,obaja s manželom ste SZČO čo nie je šťastné riešenie keďže práca nie je istá,plus odvody a podobne.
Keď už to chcete riešiť cez financie tak aspoň jeden z vás nech je na TPP. Plynú s toho výhody ako istý plat, nárok na dovolenku, PN, OCR. A hlavne odpadávajú odvody. A po čase refinancovať úver za hypotéku kde bude nižší úrok a môžte prerobiť byt.
Takže si zvýšite príjem a znížite výdavky.
V BA si nájdeš prácu cekom rýchlo.
Nechápem prečo si aspoň ty ostala ako SZČO čo je dosť nevýhodné v tvojej pozícii.
@bosorkabb pre mňa to je nepochopiteľné, že z takých príjmov platia dvaja odvody.Vobec sa to neoplatí najmä u autorky.Ved môže vypomáhať na dohodu.On ako novinár môže mať veľa brigád, písania článkov.Dvaja vzdelaní ľudia a také chyby😭
@anonym_449b4b väčšina výsluhových dôchodcov pracuje ďalej. A poznám ich teda veľa ako manželka vojaka.
@bosorkabb koľko máš deti 3,4?Tak je zodpovedné a nutné pracovať ďalej.Ja píšem o ženách, ktoré pracovali a zostali po priznaní výsluhového doma.Pomahaju deťom, alebo len tak scvokavaju doma😆jedni sú každý jún a september mesiac pri mori, ak druhá polovička pracuje je ten život voľnejší prispôsobovať sa iba jednému zamestnancovi.

Este to mozes urobit tak, ze budes mat opatrovatelku iba na par hodin. Napr. ty budes mat uvazok 5 hodin, tak si zozenies opatrovatelku na 3. Prvu hodku este pre dieta pripravis aktivity do izby, aby sa prebavilo, potom pride opatrovatelka a na poslednu hodku zas poprosis opatrovatelku nech pripravi daco pre dieta + uz ked sa mu nebude chciet tak na 20 min pustis rozpravku.
Alebo pozri v okoli ci niekto nema maly kolektiv, ze ma doma 3-5 deti a o tie sa stara.