Kde v Bratislave pokrstí dieťa kňaz bez problémov?
Ahojte, potrebujem sa poradiť. Viete o nejakom kňazovi v Bratislave, ktorý by nerobil problémy okolo toho, že krstný otec nemá cirkevný sobáš s manželkou? Všetky ostatné sviatosti má. Nikto iný pre mňa neprichádza do úvahy a už sa s mužom mesiac o tom hádame, lebo on tvrdí, že nikto taky neexistuje, kde mi to prejde.
Veľmi by mi pomohlo, ak by niektorá z vás mala skúsenosť, že to ide na nejakom konkretnom mieste v Ba🙂 Ja viem, že to ide inde, ale nemôžem krstiť dieťa 200km ďaleko.
@lucia147852 on je pre to dieťa najlepším príkladom na život aj tým, aký je človek. Nemôže mať cirkevný sobáš lebo jeho žena je neveriaca a nebude to meniť. Prečo by aj mala? Svedok krstu neznamená nič. Žijeme v inej dobe ako 2000 rokov dozadu. Tolerancia je to, čo cirkvi chýba. Pravidlá nie sú nemenné a tak ako máte Starý zákon, je aj Nový. Jednoducho doba sa mení, ľudia sú iní, inak žijú.
@kiki68 no ved pointa je, že nie je nikto lepší ako on. Nemáme nikoho.
@mandarinkalili chápeš že môže mať cirkevný sobáš aj keď je jeho žena neveriaca? Prisahá len veriaca stránka, pre ňu je to rovnaké ako na úrade. Áno beriem. Nevyplýva jej z toho nijaká kresťanská povinnosť. Ak by mali tento obrad on môže byť krstný a ona svedok krstu.
@mandarinkalili nemáš ani základné vedomosti.unika ti podstata a budeš si dupať nožičkou.ze musí byť " po mojom"....
Tak veľa šťastia pri hľadaní...
A verím.ze teba v tvojej práci tiež niekto tlačí do porušovania pravidiel a ty to aj robíš.lebo veď si tolerantná a doba predsa pokročila...
@mandarinkalili Ja by som bud skusila teda dat vsimne, alebo sa s nou bezne tak, ze ona tam len stoji v kostole. Ziadne biele saty. To je na 30 minut max. Pre nu ako ateistku sa nic nemeni. Za mna idealne riesenie
@mandarinkalili naco vobec krstit dieta? Urobte doma oslavu. Dieta cirkev v zivote nepotrebuje
Odkial sa farar dozvie, ze tvoj brat zije pod jednou strechou s priatelkou bez sobasa? Ved ho uved ako slobodneho a hotovo.
@thirstymonk máš pravdu. Mužovi a jeho rodine na tom záleži. Ja to vidím rovnako. Ak nebude chodit do kostola, co zrejme nebude, tak je to zbytočné. Muž je veriaci, ale do kostola nechodí vôbec. Zriedka. Žiadni z krsných ho nikdy nebude vodiť do kostola a ani k viere. Nemáme nikoho takého. Dnes je tých 100% prívržencov, ktorí to aj dodržiavajú minimum a ďalšia vec je ešte ako žijú v manželstve, spoločenstve, rodine atď. Poznám viacero takých, čo síce do kostola chodia ale v živote tak veru nefungujú. Takže bohužiaľ. Život nie je dokonalý a ani ľudia nie sú.
Normálne napíš/zavolaj 3-4 farárom a určite niekto z nich bude ochotný. Ja som neveriaca, bola som minule na krste v Košiciach a tam bol podobný prípad (našli farára ktorý to neriešil).
@kp7333 to by som klamala. A ďalšia vec je, že je ženatý ale nie cirkevne.
Presne ako píše @lucia147852 . Ak jeden z partnerov je neveriaci, tak pri cirkevnom sobáši prisahá len ten čo je veriaci. Pre neveriaceho je to rovnaké ako pri civilnom sobáši na úrade.
@mandarinkalili biblicky krst je krst, ktory nam ukazal aj Pan Jezis, ked sa v dospelosti ponoril cely do vody. Clovek vo veku kedy slobodne moze prijat vieru k Krista, tak na ten znak sa cely ponory do vody. Je to symbol toho, ze "stary" clovek zomrel je obmyty krvou Krista a vynara sa novy clovek, znovuzrodeny. Deti do urciteho veku idu do neba a nepotrebuju na to detsky krst. Nemaj preto z toho stres, radsej sa zameraj na skutocny zivy vztah s Bohom, citaj Bibliu a ved k tomu svoje dieta, aby ked milostou uveri sa tuzilo pokrstit.
@janinah zato pri týchto vyjadreniach verím, že ty žiješ presne podľa prikázaní a nikdy si nič neporušila ;) Také to, že ži a nechaj žiť ti ako kresťanke nič nehovorí. Radšej sa treba starať tam, kde ťa netreba ;) Prosila som o radu nie o názor.
@kiki68 možno sa nemôžu zobrať v kostole, pretože sú rozvedení, už raz sobaseni v kostole. alebo sú sobaseni len na úrade. teda pred Bohom stále žijú v hriechu.
@zmrzlinka8 to je mozne
@mandarinkalili to uz si musis vybrat sama. Podla kanonickeho prava musi krstny rodic ist prikladom, cize nemoze zit v hriechu. Takze osoba ktoru by si si vybrala ako krstneho rodica nim byt nemoze. Moze byt ale do krstneho listu zapisany ako svedok krstu. Je uz na Tebe, ci to akceptujes takto, ved nejde len o papier ale aj o zivotny priklad a pritomnost v zivote Tvojho dietata, alebo si zvolis niekoho ineho.
@mandarinkalili je to jedna veľká šaškareň, jeden pokrstí iný nie...
Moja sestra mala len úradný sobáš a išla mojim deťom za krstnu a farár sa ani nepýtal kde je zosobášena
@mandarinkalili
"Muž je veriaci, ale do kostola nechodí vôbec. Zriedka. Žiadni z krsných ho nikdy nebude vodiť do kostola a ani k viere."
Pardon, ale treba to zopakovať asi vulgárnejšie: Na čo, kurva, teda chcete dieťa dať pokrstiť? Nebolo by lepšie zavolať nejakého šamana alebo žreca, že by zapálili vonné sviece a dieťa trošku odymili?
@mandarinkalili tak klamat, ze nieje civilne zenaty nie, ale ziadat farara, aby klamal a robil podvod to uz vyzadujes.
@mandarinkalili veda daj brata..naco fararovi hovorit ze je zenaty na urade..a inak krstny ak by sa vam nieco stalo nedostane dieta. To tak nefunguje. Ja som svoje deti krstit nedavala vobec. Ak budu chciet daju sa pokrstit ak budu dospele. A mozno si vyberu inu vieru ako katolicku a mozno ziadnu..
@hefo presne! Nechapem tychto pokrytcov, co sa sobasia v kostole lebo to vyzera romantickejsie, alebo davaju krstit, aby babku neje..o, alebo dievcatko na prijimanie, aby bola nevesticka. Bullshit.ale ti budu prvi co vykrikuju ze veriaci su falosni a ako ziju...no veriaci nie su dokonali a chodenie do kostola neznamena, ze som lepsi.to si ateisti nejak zle interpretuju. Do kostola nechodim preto, ze sa citim byt lepsia.mozno prave naopak, citim sa byt zla a chcem byt lepsia 🙂
@mandarinkalili a nekric tu po mne :D ty neurcujes kto moze komentovat a kto nie.sorry ale svoj nazor si vyjadrim kde chcem. Ty sa tu vlastne verejne pytas, ktory knaz porusuje zakon.a uz mas nervy riadne, ze takeho nevies najst.naco krstis v kostole? Sama falos
@natalka13 ale to je dohladatelne predsa a oni to vedia zistiť, či sú civilne alebo cirkevne sobášení. Ja nevyžadujem nič. Pýtam sa, či niekde existuje niekto, kto žije v tomto storočí a nie v roku 5 a zohľadňuje, že ľudia žijú inak.
@nenne27 no dobre, končím túto debatu. Nechcem urážať a už sa naozaj nudím. Nemám čas na sprostosti. Uzatvaram túto diskusiu. Dostala som tip do súkromnej správy, lebo tuto ženské co sa nudia a potrebujú na koni pretlacat svoje názory, ktoré nikoho iného nezaujímajú by tých druhých kamenovali.
@nenne27 mne je úplne jedno, kto má aké dôvody. Vôbec ma to nezaujíma. Je to jeho vec. Ja mam svoje možnosti a pre vaše info. To dieťa si dám pokrstit pre pokoj v rodine. Absolútne mi to nestojí za hádky a rozbroje, keď na tom niekomu záleží viac ako mne. Tak isto sa v tom kostole vydávať budem, pretože na tom záleží mužovi. Mne je to úprimne jedno. A áno, nech vás rovno trepne, že krstime deti a nie sme ešte zosobaseni :DDD
@slnecnica82 ďakujem, si zlatá. Ja tiež viem o prípadoch, že to kňaza vôbec nezaujímalo ale to je v končinách odkiaľ pochádzam. Tu v BA nie som tak doma, tak som potrebovala rady, na koho sa obrátiť
@tamitamitami ďakujem

@mandarinkalili sestra tiez tymto vypada a z hry, nesmie zit v domacnosti, musela by zit oddelene od partnera. Takto zije v hriechu zial. Cize zase no go