icon

Strava v štátnych škôlkach v Bratislave

alex2019
27. jún 2022

Ahojte, chcem sa spytat ako je to so stravou v statnych skolkach v BA, najma v oblasti Ruzinova a Noveho mesta. Uvazujeme ze by sme syna prihlasili do statnej. teraz chodi do sukromnej ale som zo sztravy dost sklamana. Povodne som ho chcela dat niekam kde je cojediazdravedeti. On je zvyknuty jest dost zdravo, neje sladkosti, miluje ovocie, zeleninu, ma rad bulgur, kuskus a podobne. Vobec neje sunky, parky a podobne a pije len vodu. (a nie, my ho nejak netrapime, ze by sme mu to nedali a on si to pytal, ani my to nejak nejeme, takze proste je na to takto zvyknuty, da si aj kolac, piskoty, vianocku, knedlik a ako kazde dieta ma rad masko s ryzou len proste neje kinderka a lizatka..). Zial skolka kam chodi ma take standardne jedalenske jedlo, tj polievka s parkom a zemiaky zapecene so sunkou. Nie je to uplna katastrofa, maju chlebiky s natierkami, biely jogurt a pit im davaju vodu. Avsak on mi casto chodi domov hladny, dokonca sa mi vidi chudsi ako bol a on uz tak je take skor chudsie dieta. Takze mam obavy, ze ako to bude v statnej ak je pravda, to co som pocula, ze strava je dost biedna typu cestovina s grankom a sladene caje. Nechce sa mi celkom verit, ze by to aj v dnesnej dobe bolo vsade take hrozne, ale tak preto sa chcem spytat vas ktore mate s tymito skolkami skusenost. dakujem

Strana
z2
banalu
1. júl 2022

Je pravda, ze jedalne varia podla noriem a financii, ale ak je sikovna veduca, co chce a zaujima sa, tak sa vie varit aj lepsie.. lenze takych veducich je ako safranu, vacsinou si lenivo idu kazdy rok to iste a zmenit jedalnicky je boj, lebo to by vyzadovalo, aby si ta osoba na to sadla a vytvorila nieco, nehovoriac o vyberovych konaniach na nove potraviny - cista sodoma gomora. Vacsinou maju radsej postoj: "ved vzdy sa tak varilo".

alexnina777
1. júl 2022

@alex2019 Ahoj Alex..myslím že tu už bolo povedané skoro všetko..ja k Ti k tomu chcem povedať toľko že je obrovský rozdiel už aj v súkromných školkach, aj čo sa týka obsahu a personálu aj čo sa týka stravy..ak si nastavená tak ako píšeš/ ja som nastavená tak isto/ , riešim veľmi aj povod masa a živočíšnych produktov, ktoré moje deti jedia..tak si treba aj súkromnú školku veľmi poriadne vybrať…moje dieťa chodí do súkromnej kde varia Čo jedia zdravé deti a som na 100% spokojná, malý to jedlo miluje a zje tam všetko, lebo je tak naučený z domu…ja som úplne v kľude lebo obsah aj povod potravín zodpovedá tomu čo má malé dieťa vo vývoji dostať do tela aby nebolo chorľavé a dobre sa vyvíjalo..chodil chvilľu do štátnej školky pred tým tak to viem porovnať..ten rozpočet tam nepustí, ale to nebudem kritizovať..nemám totiž pocit že ak by tam zdvihli rozpočet či by tam prišlo k zmene obsahu jedla..tak moja rada pre teba, ak ste ochotní platiť súkromnú školku tak rozhodne si ju treba poriadne vybrať podľa roznych okolností..čo jedia zdravé deti má stravu v roznych školkach po Bratislave aj v okolí myslím..

borabalazova
2. júl 2022

@alex2019 Pressburg Montessori Preschool

janna88borin
7. júl 2022

@alex2019 jak keby si vravela o mojom dietati, co sa zdraveho stravovania tyka, veelmi to kvitujem, ale k veci 🙂 U mojho dietata v statnej skolke (sice nie lokality, co pises ale diametralne odlisne to zrejme nebude, cest vynimkam) je to des a hroza. Zeleniny a ovocia zalostne malo, ale spagety s kecupom, rybacia natierka, sirupove vody, na rano zabaleny croissant so zlozenim na 5 riadkov a ine pre mna strasidelne veci su caste. Nehovoriac o tom, ze ine pecivo ako chlieb nepoznaju, 4x tyzdenne na desiatu chlieb s nejakou natierkou, piaty raz sladke. Naopak, co jedia zdrave deti, co bolo v sukromej, sa mne pozdavalo, pestre, chutne, zdrave. Napr. fair trade chov, kvaskovy chlieb, cviklova polievka, domaca vyziva na rano, voda alebo nesladeny caj, kolace nimi pecene a nie presladene. Presne kvoli jedalnicku som vyberala skolku na prve dva roky, potom prisla povinna predskolska a museli sme dieta prihlasit do skolky spadajucej pod minis. skolstva a teda je kde je. Chodi na pol dna, cize aspon olovranty uz tam nejedava, ovocie a zeleninu doplnim doma, vie, ze si ma pytat len cistu vodu a mnohe veci dieta ani neje, kedze nie je na to zvyknute. ...ale i tak nie som s tym stotoznena, kedze neviem odkial pochadza napr. take kura alebo jablko, ktore dieta v skolke zje. Tesim sa uz, ze o par tyzdnov mame za tym a dieta ide na ZS, kde aj desiata bude v mojej rezii 🙂)

Strana
z2