V nemocnici na urgente bez rúšok - nezodpovednosť rodičov
Ospravedlňujem sa, no idem si sem len vypustiť paru od jedu. Večer sme boli na urgente detskej fakultnej nemocnice na Kramároch, BA. Čaká sa minimálne tri hodiny, včera vraj až sedem hodín, kým vás zavolajú do ambulancie. Milión ľudstva s chorými deťmi vo vysokých horúčkach, zápaloch, čo ledva dýchajú. Lekári robia čo môžu, nie je ich vina, že sú kapacitne poddimenzovaní.
No v čakárni sedela asi tretina rodičov ignorantsky bez rúšok, prípadne s rúškom pod ksichtom, o povinnom respirátore ani nehovoriac.
Sme najtupší národ zemegule, keď dospelí neberú ohľad ani na najmenšie deti? Že si potrebujú janeviemčo dokazovať, keď je všade medializovaná silná chrípková epidémia, zatvárajú sa školy, nedostať potrebné lieky a sedia na urgentnom príjme detskej nemocnice? To tak veľmi bolí dať si na chvílu na papuľu kus papiera, nech to neroznosím ďalej? Fakt smutné.
@kvetinka75 tvoja odpoved potvrdila, ze niektori tu mate nazory neobjaveneho kmena z Amazonie. Kedze vo vasej bubline ste o ruskach pred kovidom nepoculi, tak logicky nemohli existovat. A hlavne, je obrovsky rozdiel medzi covidom slovenskym a covidom inde na svete! 🤣🤣🤣 Boze ochranuj nas, fakt sme najtupsi narod.
Bohuzial, je to tak. Ta veta nejakej mamky "zobud sa ruska ta neochrania" a pod nou vyse sto lajkov uplne vystihuje situaciu v nasej spolocnosti. Od cias slovenskeho rolnickeho povstania, ktore vypuklo, lebo si sedliaci mysleli, ze pani ich chcu zabit, lebo zacali zavadzat proticholerove opatrenia, sme sa ako narod mentalne vôbec nikam neposunuli.
@scorpionflower1 hrozne, ale tiez to tak vidim. Neviem, preco mame takuto crtu. Ci sa Slovaci boja vsetkeho ineho a tak sa naveky mentalne vytesnili voci okolitemu svetu?
My sme si nikdy nevážili vzdelanie a vzdelaných ľudí. Neverím tomu, že to tu niekedy bude inak. To nie je len v zdravotnej oblasti. Ľudia tu najviac z celej Európy veria konšpiráciám, volia hlupákov, ktorí obsadia štátne inštitúcie a následne potom trpia nedôverou k štátnym inštitúciám. A tak dookola. Veľmi málo ludí ma všeobecný rozhľad, chápe súvislosti a vie domyslieť veci do dôsledkov.
Súvisí to s históriou, kultúrou a silným postavením cirkvi. Sme tu ako v konzerve. Boli sme od 48. do 89. odrezaní od pokroku v kultúre aj duchovnej oblasti (nemyslím náboženstvo) nevyrovnali sme sa s minulosťou. Tak isto ako napr. Rusi.Ti stále tiež bedákajú za svojou slávnou minulosťou. Je to rozsiahly problém a bude trvať ešte veľmi dlho, ak sa vôbec niečo zmení.
autorka - no už len ty si génius. Orúškuj sa pre mňa za mňa celá, končím v tejto diskusii, lebo kto nejde s mainstremom ten je blbý a nič nevie. Vidím ako sa majú po zdr.stránke niektorí orúškovaní a očkovaní. A to je prax a nie teoria.
Mimochodom nikde som nepísala že rúška neexistovali, takže asi ti chýba schopnosť čítať s porozumením. Ale takým ako ty, to ani netreba. Čo si treba myslieť, ti nadiktujú iní.
@scorpionflower1 aziati majú rúška hlavne kvôli smogu ktorý tam je . To je prioritné. A neočkujeme sa proti HPV? Zaujímavé že aj názory lekárov sa rôznia. Mojej dcére napr. lekárka neodporučila očkovanie a a si vie prečo.
@klarissa25 keby si si dovidela ďalej ako k vlastnému plotu, videla by si, ze sa rúška nosili. To len u nás človek ktorý prišiel v horúčka ch so soplom do práce bol "hrdina" všade inde by ho cez dvere nepustili do prace . Pravidlá sa musia dodržiavať. Ci sa ti to páči alebo nie. Týchto rodičov by som ani do čakárne nepustila.nesodpovedni ignoranti
@scorpionflower1 presne takto to je. Ja som si kedysi myslela, že máme šancu sa zmeniť k lepšiemu, ale čím som staršia, tým je zo mňa väčší skeptik. Vzdelaných ľudí považujú za blbcov čo príliš mudrujú a veria konspiráciam a hoaxom. Pandémia a vojna na Ukrajine ukázali ako zle sú na tom Slováci s kritickým myslením a ako ľahko sa nechajú zmanipulovať. Čo je pre mňa šokujúce, že už sa nejedná len o nevzdelanych ľudí.
@matabb73 zaujímavé ako si niektorí myslia, že sú múdri a druhých považujú za hlupákov.
@kvetinka75 áno, ľudí, ktorí si myslia, že sú múdrejší ako odborníci, ktorí sa danej téme roky venujú a študovali ju, považujem za hlupákov.
@matabb73 😂. Hlavne v dnešnej dobe, keď všetkým hýbu peniaze.
@kvetinka75 oni sú tu podaktorí tak o tom strašne silno presvedčený, že je to tu strata času, všetko chce čas a ten ukáže aký boli naivný a hrali tu nechutnú hru s názvom Plandemia
@piskotka2014 Ľudí nie je problém oklamať. Problém je presvedčiť ich, že boli oklamaní. Ako povedal M.Twain
@kvetinka75 nie, nevie preco, chyba je v tvojej lekarke, nie vo vakcine. Skus sa tej doktorky opytat, ci vie, co je v tej vakcine, ako vakciny funguju a kedy sa naposledy v tomto smere vzdelavala. Chcela by som vediet, ci by za svoje slova zobrala zodpovednost, keby tvojaa dcera dostane rakovinu krcka maternice. Ani by sa nepriznala, ze ju pozna. Ano, bohuzial, takito lekari su tiez navine. Hlupi, co maju pocit, ze sa vedia vyjadrit ku vsetkemu a nepotrebuju nazor ineho kolegu alebo dostudovat najnovsie poznatky. Tvoju doktorku som tym "vzdelanym" clovekom nemyslela. Formalne vzdelanie nie je vsetko.
@kvetinka75 jasne, vsetci su kupeni, podplateni a cela pandemia je svetove sprisahanie. Všetkým ide len a len o peniaze. Hlavne tym, co nam kazu v zdravotnickych zariadeniacb nosit respirator. Proste to je respiratorova lobby, nevadi, ze respiraotor znizuje riziko infekcie o 80 %, to je bachorka, ty a tvoji konšpirokamoši viete lepsie 😀
Mna neprestane udivovat ako si niektore myslia, ze su mudrejsie ako zvysok sveta, mysia si, ako prechcali system a pritom su len ubohe obete vseliakych prizivnikov, ktori sa snazis vsemoznymi sposobmi na nich zarobit.
@scorpionflower1 áno vie prečo, aj my to zdôvodnila. Ako lekárka sa určite dostane k dôveryhodnejším informáciách a ženy z MK, ktoré si myslia, že všetko dokonale ovládajú a iný názor je ten nesprávny.
Je to lekárka, ktorej max. dôverujem. Ja tu nemusím nikomu nič dokazovať, každý nech si žije svoj život a o svoje sa budem ja starať ako ja uznám za vhodné.
A co maju roznosit dalej,ak nema priznak ? Dobru naladu ?
Ak ma priznak, preco dusis ludi, ktori podla Tvojich slov "čo ledva dýchajú" ?
Zamysli sa, zacni od seba, nechaj zit.. A potom budes zit aj Ty ;)
@scorpionflower1 ale ty vieš asi všetko najlepšie. Aj to, čo vie moja lekárka a čo nie a kde sa ako vzdeláva.
@scorpionflower1 , napisala si, citujem:
" a vies preco to pred 4 rokmi nikto neriesil? Lebo sme blby narod, vobec nemame zvyk si chranit zdravie, pozri sa na Aziatov, kazdu chripkovu sezonu nosia v preplnenych priestoroch rúška a robia to už velmi dlho."
Ved si protirecis v tej istej vete, podla mna.
Ak Aziati nosia ruska, preco maju chripkovu sezonu?
@scorpionflower1 v prvom rade ti velmi pekne dakujem za ojedinelu inteligentnu komunikaciu v tomto zufalom vlakne, aj za tvoju ochotu objasnit jav v sirsich suvislostiach. Kedysi som si myslela, ze Slovaci su taki, lebo malo cestuju, malo vidia ine kultury, ine urovne zitia. Ale poznam osobne viacero ludi, co po x rokoch v UK, CH, USA su nazorovo rovnaki ako nejaky Mižu, co nevystrcil paty z lazov. Jedine vychodisko vidim v silnom doraze na kriticke myslenie uz na skolach. Inak nam nepomoze ani svatena voda.
@kvetinka75 áno, dôveruješ jej, lebo kopíruje tvoje názory. Presne tak to funguje. Moja mama celý život pracuje v zdravotníctve a fakt by si neverila, čo všetko tí doktori nevedia :D ja tiež čerpám z názorov lekárov, akurát, že sa nespolieham na jeden odborný názor, mám ich viac.
@ice8 Prosím ťa, žena, ja si v ničom neprotirečím, keby rúška chránili na 100 percent, tak tu nemáme infekčné choroby vôbec, lebo by ich všetci nosili. Ale v živote ani v medicíne nič nie je na 100 percent. Či ty chceš, počuť čo? Že keď si dáš rúško/respirátor, tak na 100 percent už nikdy nedostaneš koronu, chrípku, kiahne, angínu...? Tak to predsa nefunguje..však ide o znižovanie rizika, o tejto téme sú posledné dva roky, ja fakt nechápem, že ešte sa nájde niekto, kto tomuto nerozumie. Keď si mám vybrať medzi rizikom, že dostanem koronu/chrípku na 90 percent, lebo mi niekto na pohotovosti grhle do tváre bez respirátora a rizikom 20 percent s nasadeným respirátorom, ktorú možnosť si vyberiem? Ani očkovanie nechráni na 100 percent, a to žiadne, nielen to proti korone.
@kvetinka75 nie, neviem... Ja by som len chcela vedieť, na základe čoho to očkovanie neodporúča. Napíšeš mi aké má arguementy proti očkovaniu proti HPV? Som zvedavá..počula a čítala som zopár názorov odborníkov na túto tému a to aj vrátane tých "z druhého brehu" nazvimeto "aleternatívnych", sama som mala problémy s HPV, takže čosi o tom viem, toľko, koľko laik vedieť môže. Preto ma to zujíma, čím teda argumentuje?
@zuzanaam presne takýto mam pocit, dieťa kt mi celu školu choré nebolo, tento polrok hádam 3x bolo doma po týždni minimálne. Ruska sa odložili a koniec.. imunita v čudu..
@kvetinka75 ešte by ma zaujímala špecializácia tvojej lekárky - či je obvodná gynekologička alebo onkogynekologička.
Ľudia často vidia len to, čo chcú vidieť, volá sa to konfirmačné skreslenie a je to jedna z chýb logického úsudku. Ja poznám tiež veľmi veľa scestovaných ľudí, ktorí precestovali naozaj celý svet - USA, Vietnam, Filipíny, Austrália, Mexiko, ale tak isto som dospela k názoru, že to nie je o tom. Naše školy ponúkajú len pasívne prijímanie informácií bez možnosti diskusie. Taký štýl výchovy volí aj mnoho rodičov. Keď má človek pocit už ako dieťa, že jeho názor nič nezmení, tak potom má sklony pasívne prijímať informácie a nepýtať sa, nezaujímať sa a nezisťovať si informácie aj z viacerých zdrojov alebo sa naopak uchyľuje k totálne uleteným hovadinám. A potom tá nedôvera v štátne inštitúcie...mnoho z toho je ešte dedičstvo z bývalého režimu, tých 40 rokov duchovnej neslobody sa nedá len tak vymazať.
Ja som bola na poradni so zdravym 12 mesacnym synom a kym som sa dostala do ambulancie napocitala som 12 rodin, deti presne v takom stave ako opisujes a ani jedno decko, ani jeden rodic nemal na papuli respirator. Halooo, je to v nemocnici povinne!
Chodia tam bohuzial aj zdrave deti a rodicia

@scorpionflower1 perfektne si to vystihla a zhrnula!