icon

V nemocnici na urgente bez rúšok - nezodpovednosť rodičov

17. dec 2022

Ospravedlňujem sa, no idem si sem len vypustiť paru od jedu. Večer sme boli na urgente detskej fakultnej nemocnice na Kramároch, BA. Čaká sa minimálne tri hodiny, včera vraj až sedem hodín, kým vás zavolajú do ambulancie. Milión ľudstva s chorými deťmi vo vysokých horúčkach, zápaloch, čo ledva dýchajú. Lekári robia čo môžu, nie je ich vina, že sú kapacitne poddimenzovaní.
No v čakárni sedela asi tretina rodičov ignorantsky bez rúšok, prípadne s rúškom pod ksichtom, o povinnom respirátore ani nehovoriac.
Sme najtupší národ zemegule, keď dospelí neberú ohľad ani na najmenšie deti? Že si potrebujú janeviemčo dokazovať, keď je všade medializovaná silná chrípková epidémia, zatvárajú sa školy, nedostať potrebné lieky a sedia na urgentnom príjme detskej nemocnice? To tak veľmi bolí dať si na chvílu na papuľu kus papiera, nech to neroznosím ďalej? Fakt smutné.

mery333
Autor odpoveď zmazal
angel993
20. dec 2022

@bubalea áno ja chápem čo píšeš, v tom máš úplnú pravdu len ma zaráža to, že autorka a rovnako aj veľa iných si hneď o iných myslí to najhoršie. O koľko lepšie by sa žilo keby nebolo toľko jedu na svete. Veď autorka to sama píše že ide vypustiť paru od jedu. Tak som dala pohľad z druhej strany, keď má človek naozaj dôvod na to že nemá rúško.

luba28
20. dec 2022

@macko_usko222 o com pises??,,o akom doktorovi??,,kde ja pisem o tom,ze na operacnom sale nie je potrebny,,???,,trochu sa stracas komu co mas pisat

luba28
20. dec 2022

@macko_usko222 a ty tu s niekym sutazis??,,omg,,😂😂 ci si niekde v ringu,??,,

macko_usko222
20. dec 2022

@luba28 ahaaa sa ti nepacia moje komenty ze? no bohuzial si na diskusnom fore.

banderaska29
20. dec 2022

ahojte baby, čo mne napríklad rozum nedáva, sú tri veci:

- chorý človek medzi zdravými bez rúška
- zdravý človek na vzduchu vonku s respirátorom
- zdravý človek v aute sám s respirátorom

ja si pamätám odjakživa som chorá mala respirátor, ešte sa ani o kovide nehovorilo. je to ochrana dýchacích ciest a prekrytie ako zábrana ŠÍRENIA OCHORENIA. ja som k tomu nepotrebovala kovid, aby som rozmýšľala a myslela aj na iných. 🙂

myrra81
20. dec 2022

@banderaska29 chora medzi zdravych by som nesla ani som nikdy nechodila, pozname take pripady z prace 😁 chory nema co chodit do prace medzi ludi s ruskom ci bez 👍 ma sediet doma a liecit sa

konik123_
20. dec 2022

@macko_usko222 asi nechápete čo som napísala 🙈 dôchodkyňa na 'recepcii' kontroluje rúška a ona sama ho mať nemusí prečo ? A nie som nejaký anti ruškar alebo antivaxer, opatrenia sme vždy dodržiavali a aj dodržiavame, jediné čo bolo na Tom zvláštne, prečo ho ona mať nemusí ?? To mi skúste logicky vysvetliť. Ešte patrí aj do rizikovej skupiny.

konik123_
20. dec 2022

@luba28 ta používatelka Macko Uško sa mi zdá, že trochu od veci píše

autor
20. dec 2022

@kvetinka75 len na zaver k pricipu diskusie - moj post nie je formulovany ako otazka. Cize svoj nazor na zalezitost mam, nepytam sa ostatnych o radu. Islo len o basnicky povzdych. Kazdy ma svoj pohlad na vec, presne ako aj ty, a kazdy ten svoj povazuje za spravny, presne ako aj ty. Ja som si ho vytvorila na zaklade informacii od vedcov, ktory na rozdiel odo mna su odbornici. Nikto totiz tie virusiky volnym okom nevidime, takze tazko sa k tomu mozme ako laici vyjadrovat. Inemu zase staci insitno-empiricke pozorovanie co sa stalo jeho svokre po ockovani a co sa stalo v cakarni u nich v meste. Presviedcat sa tu navzajom budeme zbytocne, ak niekto odborne argumenty nema a iny odborne argumenty nechape.

macko_usko222
20. dec 2022

@konik123 no evidentne nemozes predychat ze som sa na teba ozvala.Tak uz som mimo samozrejme 👏
podla tvojho prispevku si pre mna mimo ty.Lebo ja vyhlasky respektujem, ty sa im ides posmievat.Keby sme sa kazdy jeden riadili pravidlami a boli k sebe ohladuplní, tak sa tu hned lepsie zije.Ale to take ako si ty nepochopia

konik123_
20. dec 2022

@macko_usko222 a vy teda určite to medicínske vzdelanie nemáte, ak neviete, že ak lekár neposkytne prvú pomoc, tak si môže ísť pekne posedieť🙂

konik123_
20. dec 2022

@macko_usko222 ja môžem predýchať, že si sa ozvala ale keby aspoň k veci. Ale prečítaš si príspevok jedným okom a musíš sa vyjadriť 😃 a ako vidím tak nie len k môjmu komentáru 🙂

dahra
20. dec 2022

@elizabet173 - mala som takého zubára od 90.rokov. Nosil stále čiapku ako chirurgovia, rusko a štít a mal čelovku so svetlom. Nebolo možné držať oči otvorené. Dodnes neviem, ako vyzeral. 😜Keď odišiel na dôchodok, našla som si zubarku, resp. Spádovy Systém mi našiel. A tá žena bez ruska sa mi pchala k tvári. Však je samej to muselo byť hnusné, dívať sa niekomu do úst takto nablizko. Veľké svetlo mala také, že by som sa pri ňom neodvážila čítať...už som tam nevkročila...

banderaska29
20. dec 2022

@myrra81 ja som toho chorého myslela skôr v čakárni u lekára, presun od lekára domov atď. ... 🙂 to, že niekto príde vedome chorý do práce, alebo dá choré dieťa do školského zariadenia, pokladám za prejav mentálnej zaostalosti.

kvetinka75
20. dec 2022

autorka - predstav si, že aj ja som sa rozprávala s odborníkmi, ktorí pracujú priamo v danom odbore. A nie každý má úplne taký istý názor ako ten, ktorý je prezentovaný médiami

myrra81
20. dec 2022

@banderaska29 vzdy ked som bola chora som si drzala satku na ustach v cakarni, aby som este viac neochorela, vacsinou v zimnych mesiacoch plne cakarne boli s chripkou,…alebo ked som musela ist busom, ale su ludia ktori chrchlu co to da a kaslu na vaetky strany…. zakladne pravidlo dam si ruku na usta alebo este existuje rukav 😁

bobrina1
20. dec 2022

@banderaska29 hahaha, ja som si vcera rano o 6.00 dala vonku respirator cestou na bus ako ochranu pleti, ved mi skoro nos a lica zamrzli🤣🤣🤣

autor
20. dec 2022

@kvetinka75 cize podla tvojich odbornikov je povinnost mat respirator v cakarni urgentneho prijmu detskej nemocnice nezmysel?

banderaska29
20. dec 2022

@bobrina1 tak ale to je ochrana pleti ! to beriem späť ! 😀
mne to inak paradoxne robilo akné, z toho vydýchaného vzduchu a vlhkosti v respirátore ... ale ano, zima mi nebola, to je pravda 😀

kvetinka75
20. dec 2022

A tvoji odbornici preco boli rroky ticho a nevrhovali ruska napr.pocas chripkovej epidemie?

autor
20. dec 2022

@kvetinka75 ruska ako protektivum boli bezne pouzivane uz davno. Predstav si ze dokonca pocas pocas pandemie spanielskej chripky pred 100 rokmi. Pred kovidom ich pouzivali trebars kozmeticky, ludia pri strete s novorodencom, pri navsteve onkologickych pacientov. V zahranici uplne bezne pri kazdodennom zivote. Cize odbornici to navrhovali a ludia pouzivali uz davno. To, ze na SK niektori vyliezli z dzungle len nedavno neznamena, ze nieco odborne neexistovalo.

abbey1
20. dec 2022

Kde v zahranici okrem Azijcov?
Tebe odbornik v Tv povedal, tak mu verís a je to ok.
Na vieru má človek právo. A tam to končí.
Či chceš povedať, že odborníci v krajinách, kde tie rúška nenosia, a nikdy nenosili respirátior, sú hlúpi a nevzdelaní?
Ja si veľmi vážim naŝu pediatričku a vážia si ju I ľudia, ktorým obvoďaci v respi ani nezdvihli telefón a oni museli hľadať pomoc u lekárky bez rúška.
Zaujímavé je zrazu I čítať na Mk,cako všetci zodpovedne nosili pri chorobe rúško I pred covidom.

kvetinka75
20. dec 2022

Zaujimave. O ruskach sa u nas nikde nehovorilo a na verejnosti ich pred covidom ludia.vobec nenosili. Neviem co sem tahas spanielsku chripku. Ja hovorim o Slovensku a chripkovej sezone pred covidom. Kozmeticky ich pouzivali kvoli chemikaliam a nie kvoli chripke. Uz motas a spietas jedno z druhym

piskotka2014
20. dec 2022

@matabb73 toto sa nedá porovnávať oni vo veľkom pracujú s otvorenými ranami, telami, oni ich nosia odjakživa to je v poriadku, ale v poriadku není nosiť rúško ktoré sme nenosili ani v tej najväčšej chrípkovej sezóne a teraz ho budeme nosit len koli tomu ze niaky debili to nakazali

matabb73
20. dec 2022

@piskotka2014 slovo niaky neexistuje. A keď ani toto nedokážeš napísať správne, asi nebudeš odborníčka na infektológiu. A keď sú podľa teba lekári debili, dúfam, že sa za každých okolností budeš liečiť sama.

piskotka2014
20. dec 2022

@mooonika1975 bola som tam so sebou potrebovala som niečo skontrolovať, samu ma to prekvapilo a fandím takýmto lekárom, ktorých už nebavi hrať túto hru

piskotka2014
20. dec 2022

@matabb73 moje slovíčka tu nemusíš riešiť napíšem si aj mäkké i tam kde nemá byť keď budem chcieť, nie som tu v škole narýchlo vždy použijem co mi tu ponúka za slovo, úplne nepodstatné veci si vsimaš a riesiš

piskotka2014
20. dec 2022

@matabb73 a ty ani čítať nevieš, ale ja mam chybu v slove, asi by si sa mala tiež vrátiť do školy a hneď do 1stupna,lebo ja nikde nepíšem o lekároch debiloch ale o politikoch, WHO a o ostatných debilov co toto celé spachali

scorpionflower1
20. dec 2022

@klarissa25 a vies preco to pred 4 rokmi nikto neriesil? Lebo sme blby narod, vobec nemame zvyk si chranit zdravie, pozri sa na Aziatov, kazdu chripkovu sezonu nosia v preplnenych priestoroch rúška a robia to už velmi dlho.
My nechodíme anilen na preventívky, mame vysoku spotrebu alkoholu, tabaku a zlu stravu, o tom svedci aj vysoky vyskyt rakoviny zazivacieho traktu, pluc, pankreasu o srdcovo-cievnych chorobach ani nehovorim. Kazdy rok je tu velmi vela pripadov rakoviny krcka maternice, ktora je uplne preventabilna. Neockujeme sa proti chripke, proti HPV...slovensky narod je co sa tyka vzdelania o zdravi uplne nula celych nula nula.
Este aj teraz su schopni podaktori tvrdit, ze ta respirator neochrani pred virusom, co je totalna volovina. Zdravotnici nosia ruska a respiratory cely zivot, tak asi to na nieco bude. A to ze ved rodicia deti na pohotovosti su zdravi? Kazda viroza sa siri par hodin pred vypuknutim priznakov, takze zdravi byt nemusia. Toto ludia nevedia, hlavne, ze polka z tych, co pindaju na rúška by si kupila MMS kvapky alebo liter koloidneho striebra od barsakeho sarlatana, ktoreho vzdelanie je maliar natierac.