V nemocnici na urgente bez rúšok - nezodpovednosť rodičov
Ospravedlňujem sa, no idem si sem len vypustiť paru od jedu. Večer sme boli na urgente detskej fakultnej nemocnice na Kramároch, BA. Čaká sa minimálne tri hodiny, včera vraj až sedem hodín, kým vás zavolajú do ambulancie. Milión ľudstva s chorými deťmi vo vysokých horúčkach, zápaloch, čo ledva dýchajú. Lekári robia čo môžu, nie je ich vina, že sú kapacitne poddimenzovaní.
No v čakárni sedela asi tretina rodičov ignorantsky bez rúšok, prípadne s rúškom pod ksichtom, o povinnom respirátore ani nehovoriac.
Sme najtupší národ zemegule, keď dospelí neberú ohľad ani na najmenšie deti? Že si potrebujú janeviemčo dokazovať, keď je všade medializovaná silná chrípková epidémia, zatvárajú sa školy, nedostať potrebné lieky a sedia na urgentnom príjme detskej nemocnice? To tak veľmi bolí dať si na chvílu na papuľu kus papiera, nech to neroznosím ďalej? Fakt smutné.
@janinah je to tak ale žiaľ už polovica ľudí na SR sa zbláznila a nerešpektuje vôbec nič. Ja napr chápem lekárnikov, lekárov, ktorí si ten respirátor nedajú sú v práci, ten respirátor je na ich ochranu, teda ich voľba, ale nechápem tých chorých ľudí čo si majú problém na pár minút ten respirátor dat na tvár a bez hanby im tam brhlu do tváre 😒 detto u lekára. Je to smutne
@lb1984 áno to som pochopila, že tá pani si zrejme myslela, že mám covid. Ani to nachladenie sa mi veľmi nepáčilo, a stále mám zahlienené hrdlo - možno to i covid mám, ktohovie, dlho sa to ťahá už dva týždne.
Ale badám v okolí, že viac ľudí začalo v obchodoch nosiť respirátori, v doprave to isté. Sú síce starší, zväčša ... ale očividne sa chcú chrániť v dave.
Ked som bola zdravá, tak som respík nepoužila. Ale nepáčilo sa mi v doprave ked niekto začal príšerne kašlať, alebo kýchať a ešte do rúk, alebo do priestoru ako si spomenula.
Keby aspoň sú predlaktie dali pred ústa, ale kdeže zrejme sa držia hesla "covid je preč" tak si môžem chrchlať do rúk a potom všetko odchytať a bacile rozniesť. Ved to nie je covid .
Ludia sú bezohľadný a sebecký, žiaľ.
Tak ja čo mám skúsenosť, tak to býva v čakárňach tak pol na pol. Doktori nosia na 99%. Môjho zubára si napríklad bez ruska nepamätám ani pred covidom. Ja na poliklinike rúško nosím, ale druhých neriešim, neupozorňujem, nech si robí každý podľa svojho vedomia a svedomia.
@nevenka vies je to aj o tom, ze normalne zmyslajuci lekar si vyhradi cas na poradne poobede.... Nie doobedu vsetko v kope.... o 13,00 hod podla a maju pokoj , ale na papieri na ordinacnych hodinach mas krasne rozpis ordinacia, poradne a administrativa... Zaklop v ambulancii o 14,30 hod, nedoklopes sa, cest vynimkam.... Aj toto je smutne, ze zdraveho novorodeneca Ti niekdy zavolajú v skorych rannych hodinach🤦♀️
@miiceencoovaa no určite ho nemáš veľa, lebo inteligentní človek sa nepotrebuje pred ostatnými hájiť o svojom iq, ten ho má a vie o tom . To mu stačí 😳🤣
U nas to uz u lekara ani zdravotnici moc striktne nenosia. Teraz naposledy u lekara, sestricka ziadne rusko, doktor iba take tenke rusko, ziadny respirator. Doktor podotkol nieco, ze aj on bol chory viac krat v priebehu mesiaca, sestricka veselo, ze ano, lieta teraz vela virusov. Mne to normalne zlepsilo naladu, ze to, co tu bolo takto pred rokom je uz naozaj prec. 🙂
@cervenaruza123 nielen ludia vonku,ale aj zdravotnici dostavali a aj dostaaju ruska na pridel,,jedine na operacnej sale sa dodrziava vymena ako ma byt ,,cize je to len o tom,ze ty mas dobry pocit ,,ja som nikdy neriesila ci ho niekto ma ci nie
@nevenka u nás deti v škôlke mali ruska, pekne ich nosili. Cela trieda bola polroka v škôlke, nechýbalo ani jedno dieťa. Nehovorim o tom, čo bolo potom keď dali ruska dole.
@kristiii ja v práci tiež nosim, pri tých chorych deťoch by som len doma chora sedela . Je pravda , že ostatní sú mi ukradnutí
Ja do čakárne na urgent chodím, keď mám dieťa vo vážnom stave, nechodím si tam predpisat liecik.. chcela by som mat taký problém, že budem v čakárni u doktora riešiť kašeľ druhých deti 🙃 moje deti v čakárni grcali krv po zemi, odpadli, nikdy som neplatila, nakoľko to bol stav vyžadujúci si hospitalizáciu.. po týchto príspevkoch by som dala normálne real platene zdravotníctvo.. ako sa môže na pohotovosti čakať 7 hodín.. wtf? Miesto respirátora by som riešila, prečo niekto príde blokovať urgent s kktinou
@nadazdi ako si z prispevku vyvodila, ze si tam niekto prisiel dat predpisat liecik a riesit nepodstatne stavy (sorry, uroven tvojho vyjadrovania nezdielam)? A ako by si prosim v cakarni poriesila personalnu politiku zdravotnictva? Porad nam prosim.
Ľudia sú nezodpovedné stvory. Ale... Keď som chorá dám si respirátor a idem s nim aj von. Keď som zdravá nevidím dôvod. Prečo hneď súdiť a v každom vidieť možnú hrozbu?
@nadazdi ako ty mozes hodnotit nejakého rodiča s dietaťom na urgente, že jeho dieta nie je vo vaznom stave? si lekar?nie všetky vážne choroby sa prejavuju odpadávaním a grcaním po zemi.To uz si mohla rovno zachranku zavolať
Mňa sestra v NOÚ vrátila z odberu krvi, lebo som nemala predpísaný respirátor. Normálne som si ho šla kúpiť do lekárne, sú to ich predpisy, ja od nich niečo potrebujem.. A zbytok dňa som ho mala celý čas vzorovo nasadený. Ich nemocnica, ich poriadky. Asi vedia prečo. Mala som stať na chodbe a kričať Vy si ozaj ešte stále myslíte, že vás respirátor od niečoho ochráni?? Kolo mňa 250 ďalších onkopacientov...
Pre mňa je nenosenie respirátorov v zdravotníckom zariadení v tomto období prejav ignoranstva a hlúposti.
Zamyslime sa nad tym... na detskej pohotovosti sedia chore deti a zdravi rodicia. Cim ohrozuju zdravi rodicia chore deti??? Aj pred pandemiou chodili bez rusok a nikto sa nas tym nepizastavoval. Chripka tu bola aj predtym
Pokial nebol Covid tak sa nad tym nikto nezamyslal. Odrazu sa idete vsetci pototo ze je niekto bez ruska. Preco ste ho nenosili aj pred 3 rokmi ked bola chripkova sezona?
@zorkahorka už pred pandémiou ľudia zvažovali ci ísť alebo neísť na pohotovosť kvôli ďalším chorobám aby nenasadol na nich nejaký ďalší infekt. Tak ak sa da to riziko aspoň čiastočne eliminovať prečo si to rusko/respi nenasadit? V čom je vlastne problém si ho nedať nechápem nejako zdravému pri chorých ublíži? Pochopím ak matka dietatu nenasadi lebo ma silnú nadchu, ťažko sa mu dycha atď ale nepochopím dospelých ze robia ramena pri takých prkotinach....ako deti ... 🤗 ináč mňa raz nastvala imunologicka. Čakali sme s našou u imuno cca 2 hodiny nadchu mala ako hrom, zavolali nás práve kvôli nej, chcela som byť voči ostatným zodpovedná ale pri 5 rusku premocenom sa to nedalo trápila som ju len tak som jej rusko dala dole. Keď sme prišli k MUDr. ta ze nasaďte jej rusko a ja ze rada by som ale za tie 2 hodiny všetky premocila mala ísť dnu o 10 išla o 12. Tak otvorila okno a vybavene. Preto píšem že netreba ruska za každú cenu ....
@luba28 takého vyčerpané deti mám v škôlke, 10 hodin vydržia, to si povie matka na materskej a šupne "zdravé" dieťa do mš... Takých tam mám kvantum a chudiatko dieťatko musi s nami cvičiť, vonku behať ... vtedy nie je chudiatenko. Iba vtedy, keď si musi dať na hodinu ruško 😀
My ame napriklad.v robote uz pred covidom ked sme boli chory/usopleny nosili sami rusko a pacienti sa tomu hrozne divili. Ja suhlasim, dospely to naozaj zvladne mat to rusko v cakarni, ma ho aj moja 4 rocna ktora ho znesie, pretoze nechcem aby okrem svojej pochytila rovno dalsie, a svoju tiez rozdavat nemusi
Mna slo minule porazit u detskej dr v cakarni, mensie deti niektore mali rusko, a pubertak tak 16/17 rocny si ho dal pod bradu a kaslal chrchlal stale s nezakrytimi ustami na celu cakaren. To uz mi prislo jak naschval

@dzulli1980 je rozdiel nasadiť si rusko keď si chorá a je rozdiel keď si zdravá. Detto ak si v relatívne "cistom" prostredí a keď si v zdravotníckom zariadení. Neuznávam nosenie rusok len tak je to blbosť. Ale ak už má niekto infekt nejaký a ide na verejnosť mal by byť tolerantný a dat si ho. Tí rodicia ktorí majú chore deti a sedia v čakárni na pohotovosti by mohli mať v sebe toľko sudnosti a nasadiť si ho už len pre pocit ostatných rodičov chorých detí.... tomu sa povie tolerancia 🤗 tých par hodín v respiratore nikoho nezabilo...navyše polovica z nich v dôsledku nedostatku spánku sú náchylnejší na schytanie kadejakej pliagy....