icon

V nemocnici na urgente bez rúšok - nezodpovednosť rodičov

17. dec 2022

Ospravedlňujem sa, no idem si sem len vypustiť paru od jedu. Večer sme boli na urgente detskej fakultnej nemocnice na Kramároch, BA. Čaká sa minimálne tri hodiny, včera vraj až sedem hodín, kým vás zavolajú do ambulancie. Milión ľudstva s chorými deťmi vo vysokých horúčkach, zápaloch, čo ledva dýchajú. Lekári robia čo môžu, nie je ich vina, že sú kapacitne poddimenzovaní.
No v čakárni sedela asi tretina rodičov ignorantsky bez rúšok, prípadne s rúškom pod ksichtom, o povinnom respirátore ani nehovoriac.
Sme najtupší národ zemegule, keď dospelí neberú ohľad ani na najmenšie deti? Že si potrebujú janeviemčo dokazovať, keď je všade medializovaná silná chrípková epidémia, zatvárajú sa školy, nedostať potrebné lieky a sedia na urgentnom príjme detskej nemocnice? To tak veľmi bolí dať si na chvílu na papuľu kus papiera, nech to neroznosím ďalej? Fakt smutné.

janulik2008
18. dec 2022

Ja si myslím že práve kvôli ruskam je taká chrípka ako je. Ja som očkovana proti korone ale to neznamená že som niečo viac ako ostatní.

Očkovať proti chrípke má dali raz a schytala som strašnú chrípku. Odvtedy som chrípku nemala

1mina
18. dec 2022

@mooonika1975 joj to mi vravite z duse 🙈 zrovna teraz stvrtok jak som doviedla dcerru do skolky, v satni mamina ktora je na MD doma kaslala hrozne, jej maly tiez, a ked ho dala dnu ucitelka na nu tal zaskocene pozerala ze ved som vam vcera hovorila ze je chory a strasne kasle aby ste ho nechali doma. Mama ze ved ja mu davam cipky od kaslu , strcila ho dnu a odisla 🙈 od piatka samozrejme uz aj moja mala ma horucky a kasel 🙈

luba28
18. dec 2022

@mooonika1975 nemas,,asi rozdiel nevidis,alebo nechces vidiet ,,

luba28
18. dec 2022

@bloger ahaa,,cize zdravy rodic je zivot ohrozujuci pre ostatne uz chore deti tam ,,to ma aku logiku ??

sense
18. dec 2022

@loliki podľa tohto vyjadrenia v zahraničí 95 ľudí nemá žiadne IQ. Paradoxne je v tých krajinách chorobnosť nižšia ako na Slovensku

mooonika1975
18. dec 2022

@1mina no ta učiteľka neurobi nič, pravidelne mi nosia už s potvrdenkou, že sú zdravé, evidentne nie sú, ledva dýchajú, kašlú na posteli ale ja nezmôžem nič, keď majú doklad.

123andy123
18. dec 2022

Naša doktorka ma pootvorené okana q čističku vzduchu. Ale ruská sú povinné bez toho by ma poslala preč.

bloger
18. dec 2022

@luba28 Pozri teraz je veľa detí chorých. Jednoducho je to nariadenie ktoré tá nemocnica má. A predsa kto má mať viac rozumie dieťa či rodič? Všade treba rešpektovať predpis ktorý tam platí. Samozrejme môžeš sa odvolávať na to, že či to má logiku. Myslím ale, že ti nebude nič platné.

cacianka
18. dec 2022

@miiceencoovaa nie je, aj ja aj môj chlap sme na Tom rovnako.
Pracujem v nemocnici a nevidím 1 zdravotaka aby nemal respirator. Pacienti nosia poctivo tiež, len možno 1% pozabudne

janage
18. dec 2022

Autorka ja už neriešim okolie. Mnoho detí, dospelých atď. môže mať nejaký problém o ktorom neviem alebo majú svoje presvedčenie. Ak sa chcem chrániť beriem si respirátor ja aj dieťa.
A čakali sme počas korony v preplnenej čakárni v nemocnici na neuro, kde tak polovica respirátor nemala lebo mali výnimky, čo je aj logické. Také 2, 3 hodiny. Bez vetrania. Ani raz sme ja ani dieťa nechytili. Za mňa respirátor ak sa chcem chrániť význam má. Ostatní ako uznajú za vhodné.
Proti chrípke som sa dala očkovať 1xmin. rok a všetko OK. Dala som sa aj tento.
Ja som ešte pred dobou kovidu prekonala zápal pluc aj s pobytom v nemocnici a od vtedy to išlo s chorobami u mňa dolu vodou. Stále niečo, každú chripkovu komplikacie.

Čo sa týka nosenia rúškok ako príčiny, nie som stotožnená. 1.chore sú hlavne deti do 5 rokov. Teda deti, ktoré rúška nenosili alebo nosili minimálne.
2.ak vychádzame z tvrdenia, že rúška ako ochrana pred vírusmi nemali fungovať ako to, že teraz keď sa nenosia sa vírus tak veľmi šíri? Ved ak nefungovali, po min.roky mal sa šíriť normálne akoby neboli. Ak pridáme predpoklad, že znižuje ich nosenie imunitu, tak pandémia by tu mala zúriť už minulý rok.
Odporúčam pozrieť dokument o tzv. Španielskej chrípke. Dávali nedávno na STV2 Celkom dobre spracovaný. O pandemii, šírení vírusu, ochrane.

bobrina1
18. dec 2022

@miiceencoovaa imunitny system sa " netrenuje" tym, ze kazdy rok prekonas rozne ochorenia, ako chripka apod. Kazde prekonane ochorenie je pre organizmus zatazou a moze mat negativne nasledky. Okrem toho napr.chripka mutuje, napr.tento rok prekonana chripka A ti nezabezpeci imunitu na buducorocnu chripku B. Imunitu bud mas dobru alebo nie, mozes ju zlepsit napr.otuzovanim, vitaminmi apod. A prave ruska a respiratory posledne roky sposobili, ze takmer nebola chripka a ine ochorenia.A momentalne cirkuluje vela roznych virusov, niekedy clovek " chyti" viacero naraz alebo po prekonani jedneho " chyti" iny virus.

autor
18. dec 2022

@luba28 moment, je december 2022, tri roky po prepuknuti korona pandemie a dva roky trvajucej masivnej infokampane cez vsetky printove aj neprintove kanaly. A ty si este stale nepochopila to o bezpriznakovych prenasacoch, alebo o tom, ze clovek bez ruska sa v cakarni plnej chorych nakazi a tym padom bude sirit infekt dalej?

matabb73
18. dec 2022

@mamula20 baktéria z rusok? To je pekná blbosť. To by všetci chirurgovia čo odjakživa operujú niekoľko hodín v rúškach museli mať stále baktérie v hrdle. Rúška treba pravidelne meniť. To za dva roky pandémie stále veľa ludi nepochopilo a oháňjú sa tým, že musia nosiť špinavú hadru na tvári. Nie nemusia. Stačí si vziať čisté rúško. Inak, to, že riaditeľka covid nechytila nemusí byť jej zásluha. Sú ľudia, ktorí sú proti nemu odolni akurát sa ešte nevie prečo.

mooonika1975
18. dec 2022

@matabb73 presne, som 7 hodin v respiku a vďaka bohu sa mi vyhli všetky dobroty v škôlke, čo ostatné učky majú neustále, sople, chrchle, kašle, hnačky. Fuj. Predtym som nonstop brala spreje do tašky, nurofen, aby som to dala, hrdlo stále bolelo, v kuse, nebolello ma len ,keď som bola mimo kolektiv, cez leto. Imunita totálne dodrbaná pri tých deťoch a baciloch.

mamadievcatiek
18. dec 2022

Tiež som na Kramároch videla ludí bez respirátora alebo pod nosom.Nás ktorí respirátory nosíme poctivo tento prístup hnevá.

janinah
18. dec 2022

@matabb73 tak vieš,penazi na makeupy,gélové nechty,150 somarin a zbytočnosti je stále dosť,ale na dostatok respirátorov,aby sa dali meniť,uz neostava...vidím to na pacientoch s akými niektorí chodia,osuchtane,zašmudlene...a pritom je ich už dostatok na trhu a cena normálna

mondolina
18. dec 2022

nepochopila
evidentne sa mnohí nepoučili

iwesska
18. dec 2022

@sella38 Lebo je to zo zakona povinne,ked vstupi do zdravotnickeho zariadenia?!? V AT a DE ludia maju povinne nosenie este a v MHD. To len tupi Slovaci budu stale hladat dovody,ako obist zakazy. Ani v aute sa priputat nemusis,nikto ti to rozkazat nemoze,tak dufam,ze sa nepriputavas.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
zorkahorka
18. dec 2022

@lb1984 najma sa netreba kvoli tomu rozčuľovať na mk 😁 moja znama robi v nemicnici a viem,ze nie na všetkých oddeleniach nosil personal v lete ruska. . Ludia uz maju toho plne zuby

iwesska
18. dec 2022

Autorka, zbytocne sa nad tym rozculujes. Furt sa najdu egoisti,co ziju sposobom len JA, JA, JA. Dojdu do potravin rovno od lekara a s takym mokrym kaslom tam chrchlu,ani ruku pred usta si to neda🤦‍♀️Presne kvoli takymto nosim v obchodoch a MHD respirator. Nevidim dovod sa umyselne vystavovat chripke a spol.,ked musim chodit do prace. Nikto tam za mna chodit nebude,ked budem odpalena. Aziati toto chapu a ked su chori,automaticky si davaju rusko,aby to nesirili dalej,tu pokial nestoji SBS pred vstupom do nemocnice a kym ta bez respiratora nevpusti dnu,tak si to nikto neda.

iwesska
18. dec 2022

@bobrina1 Nevysvetlis,lebo niekto na FB vypustil,ze ruska mozu za chripku a teraz to vsetci papagajuju dalej. Ale este mi nikto neodpovedal na otazku,preco,ked sa respiratory pred rokmi nenosili,byvali zavrete skoly pre chripkove prazdniny🤨 Kto za to dovtedy mohol? Aspon,ze teraz sa da vyhovarat na respiratory.

evaachesa
18. dec 2022

@iwesska tiež ma už pár krát dostalo keď v obchode bol očividne chorý personál ale rúško nikde. 🤦🏻‍♀️

luba28
18. dec 2022

chripka ako bezpriznakovy prenasac neexistuje ,,max tak sople v uzavretom kolektive a jeho prvotne neliecenie ,,ze ved sopel tak neriesim ,,ako je mozne,ze v jednej rodine je jeden chory a ostatni nic??,,vzdy to tak bolo a aj bude ,,nikdy nemusi cela rodina “jmierat” na chripku ci ine virusove ochorenie ,,ak by toto vedeli vysvetlit vedci ci ini studovani tak by to konecne bolo ok ,,ale inak je to stale len v rovine kto z koho ,bohuzial ,,,

matabb73
18. dec 2022

@iwesska tiež sú pamätám, že sme mali chrípkové prázdniny na ZŠ a to som už starší ročník. Aj ako 30 ročná som mala takú hroznú chrípku, že som sa po nej mesiac dávala dokopy. Takže takéto epidémie bývali aj v minulosti. Teraz je taka silná možno preto, že dva roky tu vlastne vôbec nebola vďaka rúškam.

luba28
18. dec 2022

@iwesska si pobavila ,,zisti si preco aziati nosia to co nosia ,,a nezavadzaj ,,ale tak v spravach povedali,tak to musi byt zarucene a potvrdene ,,hned je vidiet kto im to zere aj s navijakom ,,tak odloz OP a zbohom zdravy rozum ,,ved v tv povedali a hotovo

weronika171717
18. dec 2022

Sa spamätaj...... Prečo by mal mať nahubok niekto kto ma rozum???? Ci máš tu handu alebo nie, tak je to len čisto na tvojej imunite ako si poradí, lebo cez ten kus handy to prejde raz dva. Ty si daj 4 nahubky, a pekne ticho sed, rovnako ako každý večer, keď ti v TV novinách vtlkaju bludy do hlavy.

katrin69
18. dec 2022

Pred piatimi rokmi sa ani o rúškach nevedelo... Ok, to je už "neaktuálne"... A keďže už ste s deťmi na urgente kvôli chrípke a vysokým horúčkam, od zdravého rodiča bez rúška pochybujem, že niečo choré dieťa chytí... Dva roky do nás hustili, aby sme dýchali to, čo vydychujeme, či sme zdraví, alebo chorí. Telo je stvorené na to, aby sme dýchali kyslík, nie oxid uhličitý... Nos je filter, ktorý zachytáva všetky škodliviny. V čakárni nevidím problém, keď zdravý človek má rúško pod nosom. Keby bol chorý, nepoviem... Keď sa ide do ambulancie, v ktorej už boli toľkí chorí, je to prostredie ako v čakárni, ale zo slušnosti už si dám na nos, aby som neufunela so svojim filtrom doktora... Respirátor nie je povinný, všade sa píše o rúškach nie respirátoroch. A vydržať 7hodín v čakárni dýchať oxid uhličitý, čo vydychujeme... Nechcem vedieť, čo to spôsobí s našou hlavou, myslením a všetkými bunkami v tele, ktoré fungujú na kyslíku...
Prosím, je to len môj názor a nepatrím medzi tých, ktorí si "naschvál" rúška nedávajú, keď je okolo mňa dav ľud v nemocnici 😉

autor
18. dec 2022

@iwesska mas pravdu. Som len zdesena, ako strasne hlupy ludia tu ziju. Ruska su jedna zalezitost, no predstav si take mozgy pri soferovani, pri vychovavani deti, pri susedskom spolunazivani, atd. Lutujem ich okolie.

nadazdi
18. dec 2022

@macko_usko222 keď zvládnu 7 hodín čakať na vyšetrenie a to píšem aj autorke, tak zvládnu ležať aj doma v posteli.. v živote som tam so stavom vyžadujúcim si urgentne ošetrenie nečakala tolko hodín.. brali nás ako prvé 😉 nemusím byt lekár, keď ta nechajú čakať 1-7 hodin, nemáš tam čo robiť.. rovnako ako autorka a píšte si tu čo chcete.. raz sa to vola urgent, asi to ma nejaký význam, darmo ma tu budete presviedčať