icon

2011 - začíname. Kto to plánuje rovnako ako my?

evulilik
24. jún 2010

Ahoj tak mi začíname so snažením až 2011 .. asi leto 2011 ....hoc už teraz velmi tužime po malom šťastíčku, ale s finančných dôvodou musíme chvýľu počkať..Sme krátko po svadbe a aj ked máme už vlastný bytík.. ten treba ešte zariadiť... a nakolko peniažky niesu aj vďaka mojej nezamestnanosti tak to asi zo zariaďovaním tak trochu potrvá ☹ .. Nášho drobca by sme cheli priviesť do peknučkého a čistučkého prostredia a okrem našej vrelej lásky ,ktorá je najdôležitejšia, aj všetko čo bude potrebovať z hmotného hľadiska...Je tu ešte niekto kto to plánuje rovnako alebo podobne ako ja ???

jutu07
14. apr 2011

@chirabell děkuju za útěchu, taky se utěšuju tím, že to dělá schválně, že mám rizikové. Já toho nechci zneužívat, ale vem si, že když mě třeba pozve máti na oběd tak nemůžu a nebo spousty oslav nás teď čeká a já si musím hlídat do 18h. vždyť to teprve všichni přijdou. No nevím, ale vadí mi, že se zrovna tímto musím stresovat. No řeknu ti, když jsem zahlídla, že už tam trčí malinké ručičky a jak ťuká srdíčko, tak jsem měla cvrčky v očích. Neboj taky brzy mimi uvidíš a bude to čím dál lepší 😉 😀

veronika002
14. apr 2011

@chirabell no ja ti fakt z úprimného srdiečka prajem, aby si už videla viac :o))
@jutu07 vidíš, ja som ti to písala, že budete obaja v pohode :o))) len tak ďalej.... a radšej byť doma zavretá a mať potom kôpku šťastia v rukách ako nemať nič a lietať po vonku... aj tak je všade - asi - škaredo :o)) keby som nemusela chodiť do práce, tak iba spím... :o))

chirabell
14. apr 2011

@saska697 nerataj to, kolko mas do mrchy, ale to, kolko mas od ovulacie...citlivy test 10 ti ukaze minimalne ducha uz 10 den po ovulacii, teda po oplodneni...potom to treba len kontrolovat ci silnie a v tvojom pripade ked mas tak dlhu fazu do mrchy sa o to viac setrit aby sa pekne udrzalo a lekara si dohodnut az po termine mrchy...

saska697
14. apr 2011

@chirabell Fuuu len ako sa setrit o domacnost sa treba starat a do prace tiez musim chodit:(vrr. Co robit a co nie? Inak ten test s citlivostou 10 dostat aj v niektorej drogerii? Lebo som si vsimla,ze vacsinou maju len 25 a aj doma mam len taky:(...

jutu07
14. apr 2011

@veronika002 taky děkuju za podporu je jasné, že zdraví miminka je na prvním místě 😀

chirabell
14. apr 2011

@saska697 10 su len v lekarnach alebo objednat z netu, ale jeden test objedavat sa neoplati...v drogeriach su len 25 obcas 20...no a ako sa setrit...tak samozrejme, ked sedis a pracujes za pc, tak sa nic nestane, skor som to myslela ako v zmysle nenosit tazke, aj 3 kg je viac nez dost...nebehat, neskakat viac nez je nutne, presuny radsej pomaly a normalne ako v strese a rychlo, atd.... napr mne velmi zle robi umyvanie riadu, lebo sme v podnajme a linka tu nie je idealne k mojej vyske, tak ked sa citim unavene, poprosim draheho a umyje riad on, alebo umyvam po etapach, nie vsetko naraz. Atd.

monyseq
14. apr 2011

@saska697 jj doktorka mi řekla ať piju ten kontryhelový čaj a méme to dál zkoušet, že prý tam bylo ještě neútulno po HA, jestli si min 10-12dpo tak bych ho zkusila aj doktorka mi to říkala. Mám problémi s tlakem a musím to zjistit co nejdřív ať nenastanou komplikace takže se mám testovat od 12dpo.

saska697
14. apr 2011

@monyseq Ako dlho si brala antiku a ako dlho sa snazite?. Ja som brala antiku vysse 2r a snazime sa rok tak intenzivnejsie. No rozmyslam,ze vyskusam ak zozeniem test s citlivostou 10, len mam stoho taky divny pocit, ze co ak nie:((.Fuuuha takze sa musis extra pozorovat. Papas aj dake vitaminy?

saska697
14. apr 2011

@chirabell Hmm az takto velmi? Taketo setriace opatrenia robit? Jaj keby clovek tak do seba videl co sa deje tak by sa vedel hned zariadit.... A tie s citlivostou 20-25 tie su vhodne robit az ked mrcha nepride vsak? A ty to vsetko pekne dodrziavas? Lebo kamaratka to brala sportovo a lahsie potom porodila a druha kamoska ta nevedela este,ze je v tom a si aj vipila otehotnela hned ako jej praskla cysta a nesla ani k dr. a potom ked si spravila test a zistila ze caka mimi tak fakt nic nerobila len sa presusala a spala a porod mala velmi tazky aj omdlela pocas porodu a rodila 10hodin........

saska697
14. apr 2011

Prvé známky tehotenstva

Ešte, než sa dostaví menštruácia, prípadne vyjde tehotenský test, sme zvedavé i netrpezlivé, či sa naše snaženie o bábätko podarilo. Tehotenstvo možno určiť najprv neistými, potom pravdepodobnou a nakoniec istými, potvrdenými príznaky.

Príznaky tehotenstva už po ovulácii

Niektoré príznaky možno spozorovať už po ovulácii, iné pred termínom očakávanej menštruácie. Každý z nás je individuálna bytosťou, nemožno teda všeobecne povedať, že nižšie uvedené neisté známky tehotenstva budú platiť pre všetky mamičky. Sú ženy, ktoré im venujú veľkú pozornosť, iné naopak žiadnu. Toto sa odvíja aj od toho, či sa intenzívne snažíme o potomka, alebo sme uvoľnenej av súlade s prírodou. Môže sa jednať o príznaky bolesti v podbrušku, veľká únava, pálenie záhy, kovová pachuť v ústach, záchvaty plaču, zlepší sa Vám pleť alebo sa naopak osypete pupienky a boláky. Môžete sa stretnúť is pocitom, že sa o Vás pokúša chrípka, alebo je Vám veľká zima a zároveň vnútorne horí (nemáte však horúčku). Všeobecne sa skorej gravidity podobá prejavom pred menštruáciou, môže Vás pobolievať podbruško a dokonca špiníte alebo slabo krvácate. Môže sa stať, že dostanete menzes a napriek tomu ste tehotná. V tomto prípade nejde o klasický menzes, ale jedná sa o krvácanie z hormonálneho spádu, ktoré pretrváva aj niekoľko mesiacov po otehotnení. Nepodceňujte však akékoľvek krvácanie v súvislosti s tehotenstvom a nechajte sa vyšetriť gynekológom, ktorý Vám napríklad odporučí kľud na lôžku.

Najčastejšie neisté príznaky tehotenstva

•Zvýšená teplota
•Bazálna teplota neklesá
•Hustý výtok
•Náladovosť
•Náhla plačlivosť
•Veľká únava, ospalosť
•Lesklé oči
•Zväčšenie prsníkov, citlivosť prsníkov
•Pocit na omdletie, motaniu hlavy
•Bolesť hlavy, svalov, kĺbov
•Prechladnutie, nádcha
•Častejšie močenie
•Ranné, večerné alebo celodenný nevoľnosť
•Neznášanlivosť niektorých vôní a pachov
•Veľký hlad alebo naopak nechutenstvo
•Averzie k určitým druhom potravín
•Zmena chuťou
•Špinenie, ľahké krvácanie v termíne, kedy má prísť menštruácia (jedná sa však o zahniezdenie)
•Tlaky a bolesti ako pred menštruáciou
•Zima
•Vnútorná teplota
•Kovová pachuť v ústach
•Nafúknuté brucho
•Plynatosť
•Zvýšená tvorba slín v ústach
•Výrazné modré žily na prsiach
•Krvácanie z nosa

Pravdepodobné príznaky tehotenstva

•Vynechanie menštruácie
•Pozitívny domáci tehotenský test

Isté, potvrdené príznaky tehotenstva

•Potvrdenie tehotenstva ultrazvukovým vyšetrením

Kedy ísť ku gynekológovi

Ponúka sa otázka, kedy má mamička navštíviť svojho gynekológa. Všeobecne možno odporučiť po vykonaní tehotenského testu, ktorý je vypovedajúcou už v deň očakávanej menštruácie. Ak vyjde nám test pozitívne, kontaktujeme gynekológa, ktorý sa nás opýta na dátum prvého dňa poslednej menštruácie. Podľa tohto dátumu spočíta, kedy bude môcť najskôr vykonať ultrazvukové vyšetrenie a pozve si nás na vyšetrenie. Tehotenský test nám oznámi, či sme gravidné, alebo nie. Nerozpozná už však, či sa jedná o mimomaternicové alebo vnútromaternicové graviditu, tú určí lekár po našom vyšetrení.
Vstupné gynekologické vyšetrenie

Gynekológ pri prvom vyšetrení vykoná:

•Gynekologické vyšetrenie, väčšinou spolu s odberom kultivácie z pošvy
•Vyšetrenie maternice, ak nemá k dispozícii výsledok odberov onkologickej cytológie staršie menej ako jeden rok
•Ultrazvukové vyšetrenie

V prípade, že nám tehotenský test vyjde negatívne

Počkáme pár dní a test zopakujeme. Ak je výsledok opäť negatívny a menštruácia sa nedostavila, skontaktujeme gynekológa, ktorý nás pozve na vyšetrenie, aby zistil, či ide o tehotenstvo, oneskorený menštruácii ai Vynechanie menštruácie totiž môže mať aj iný dôvod, napríklad prechladnutie, stres, duševné vypätie, blížiace sa klimaktérium, uhniezdenie vajíčka inde ako v maternici.

Výber tehotenského testu

je v dnešnej dobe na trhu veľký. Môžeme si kúpiť tehotenský test cez internet, v lekárni, drogérii. Ak chcete zistiť tehotenstvo vo veľmi ranom štádiu, kúpime si tehotenský test s vysokou citlivosťou 20 MLU / ml. Niektoré testy môžu mať aj citlivosť 10 MLU / ml, môžu však vykazovať falošne pozitívne výsledky. Citlivosť 20 MLU / ml je považovaná za optimálny. Tehotenské testy možno rozdeliť na dve kategórie, kedy jeden druh sa do moču ponára, druhý vložíme do prúdu moču. Záleží na Vás, čo bude príjemnejšia a pohodlnejšia. U testov si môžete ďalej vybrať, či budete testovať pomocou papierového prúžku alebo absorčního tampónu s krytkou. Tehotenské testy zaručujú spoľahlivosť až 99%, nemožno sa však na ne plne spoľahnúť. Počkajte na potvrdenie tehotenstva gynekológom. IVF

Ak nám nám gynekológ potvrdí tehotenstvo

môžu nás počas celého prvého trimestra sprevádzať príznaky tehotenstva, uvedené v prvej skupine. Väčšinou sa jedná o únavu, ospalosť, veľký hlad či naopak nechutenstvo, neznášanlivosť niektorých vôní a pachov. Nemali by sme sa brániť prírode a ak cítime únavu, tak je dobré často odpočívať. Väčšinou na začiatku druhého trimestra sa tieto príznaky eliminujú a my sa cítime o poznanie lepšie. Je čas si naplno užívať tehotenstvo, odpočívať, nestresovať sa a zdravo sa stravovať.

Ste tehotná

a určite si kladiete otázku, čo Vás teraz čaká, ako máte o seba starať, čo môžete jesť a čomu sa naopak vyhnúť, či môžete cvičiť, kedy oznámiť túto krásnu novinu svojim najbližším a zamestnávateľmi ai Počas tehotenstva Vás napadne veľa otázok, a to , aj keď nemusíte už byť prvorodička. Každé tehotenstvo je iné a môžete ho prežívať inak, než predchádzajúce. Vždy, keď pôjdete do poradne ku gynekológovi, spíšte si otázky, ktoré Vám ošetrujúci lekár zodpovie. Budete mať tak istotu, že ste na nič nezabudla. Pri tehotenstve Vám pomôžu odborné články na internete, blogy těhulek, knihy a časopisy o tehotenstve. Budete si tak môcť overiť Vaše domnienky, dozviete sa užitočné informácie. Ak budete viac pripravená a informovaná o priebehu tehotenstva, pôrodu, dojčenia, starostlivosti o novorodenca, budete sa cítiť pokojnejšie, pripravenejší a vyrovnanejšia.

Rady pre nastávajúce mamičky

•Zistite si, či v mieste bydliska je centrum pre tehotné ženy, kde budete môcť navštevovať tehotenské prednášky, tehotenské cvičenia, masáže
•Venujte sa špeciálnemu cvičenia pre tehotné (Gravida jóga, plávanie, brušný tanec, cvičenie na lopte, prechádzky na čerstvom vzduchu)
•Vyberte si pôrodnicu, kde sa budete cítiť dobre. Tu je však potrebné počítať is možnosťou, keď si vyberiete vzdialenejšej pôrodnici, môžu nastať komplikácie pri Vašom prevoze, až príde deň D (rýchly priebeh pôrodu, dopravná zápcha na ceste ai). Najdôležitejšie je zaistenie bezpečnosti mamičky a dieťatka. Prehľad pôrodníc môžete nájsť jednoducho na internete, kde sa dozviete základné informácie (kontakty, druhy pôrode, poskytované predpôrodnú a pôrodné služby, extra služby, cenník). Pre Vaše rozhodnutia a celkový obrázok si môžete dohovoriť informatívnu schôdzku, kedy Vám vrchná sestra alebo primár zodpovie otázky a ukáže Vám pôrodnú sálu a popôrodné izby, prípravný izba ai V pôrodnici možno absolvovať aj kurz predpôrodnej prípravy a tehotenské cvičenia.
•Vyberte si pediatra, ku ktorému budete chodiť s dieťatkom na pravidelné prehliadky a očkovanie.

veronika002
14. apr 2011

@saska697 super, ďakujem, mám asi 8 príznakov, čo ssú tam vypísané.. dúfam, že teda mrcha nepríde a nevyplaví mi moju fazuľku...

janielik87
14. apr 2011

ahoj baby 🙂 chcem sa opytat, ci daktora nemate taketo skusenosti: mam velmi nepravidelny cyklus (vzdy skor dlhsi) , naposledy dokonca 43 dnovy. teraz som 24DC a bolia ma uz od vcera prsia, mam ich uplne take citlive na dotyk a zvacsene. Moze to byt ovulka? Hlien nemam ... len take "mokro". S manzelom uz ideme na ostro, tak preto sa pytam 😀

saska697
14. apr 2011

@veronika002 Urcite nie neboj len rob vsetko ako mas a za par mesiacikov nam sem posles krasne fotecky miminka🙂) jasne???🙂)xi Ziadnu mrchu tu nechceme mat od teba pisanu!!!🙂))

saska697
14. apr 2011

@janielik87 Ahojky fiha🙂) to moye byt kludne ovulka nie kazda yena ma hlien. Tak sup sup snazilkovat🙂))

saska697
14. apr 2011

@janielik87 Ahojky fiha🙂) to moze byt kludne ovulka nie kazda zena ma hlien. Tak sup sup snazilkovat🙂))

janielik87
14. apr 2011

@saska697 No neviem neviem...ci snazilkovat. Som akurat dosla zo skusky...totalne znicena...:(

saska697
14. apr 2011

@janielik87 No to je to źe nam sa kolkokrat akurat nechce a je to mozno sanca.....zamiesat🙂)

janielik87
14. apr 2011

@saska697 🙂 chciet by sa chcelo...ved mozno, ked si pospim teraz kusok...ale tie prsia akoze riadne bolia. Mna nezvyknu...teda kedysi davno, ked som mala pravidelnu ma kus zvykli. 🙂

monyseq
14. apr 2011

@saska697 já jsem brala HA 5let a teď se snažíme 2měsíce sice je to krátce, ale mám za sebou pár zákroků kdy mě strašili, že mimi vůbec nebude, ale já věřím, že jo. Vitamínky máme i čaje a gely na přirozené prostředí pro spermie tak se snad brzo povede. Skoč si do lékárný nejlepší jsou mamatesty 10 a ty už by ti měli něco ukázat nejlíp // moc držím palce

veronika002
14. apr 2011

Ja som si robila s citlivosťou 20 a som spokojná aj po prečítaní si článku..... takže som rada, že som si vypýtala citlivejší...

veronika002
14. apr 2011

@saska697 dúfam, že budeš mať pravdu - žiadna mrcha... hlavne pozitívne myslieť :o))) a nerozčuľovať sa, čo sa mi nejako nedarí, som teraz dosť náladová..... :o))) ale už ma z toho seenia na stoličke bolia inak kríže... fúúú... ešte 50 minút... hrôza...

lusinda1989
14. apr 2011

ahojte kocky som tu hlasim sa stale bez mrchy a testujem mozno zajtra rano a mozno v sobotu uvidim este ako sa rozhodnem...a vy ako nieco nove????

chirabell
14. apr 2011

@saska697 no k tomu setreniu sa...to mas tak, aky mas porod zalezi hlavne na stavbe tvojho tela a hormonov v nom a aj od veku, ci si provorodicka alebo nie atd si myslim, ono tehotenstvo nie je choroba, v podstate ta v nicom neobmedzuje zo zaciatku, neskor len v pohybe. Ale ver tomu, ze ak zena co i len raz potrati, zacne sa setrit a rozmyslat, ci prave svojou prehnanou aktivitou nesposobila, ze mimi odislo (ak nema ine zdravotne problemy). Len pri cinnosti, v ktorej sa trases,nadskakujes a napinas brusne svaly nepomahas velmi pohodovemu uhniezdeniu, ved preco by mnohe zeny isli na PN hned ako zistia ze su tehotne, lebo praca...tak isto rizikove tehulky.
Ja za seba sa snazim co najviac sa premiestnovat v klude, ver ze ked ideme autom cez rozbite hrbolate cesty, nie je mi jedno ako mi trase bruskom. Pred tehu som sa venovala brusnym tancom, opat sa chcem po 2-3 mesiacoch, ale tam napr niektore tanecne prvky su zakazane v tehu. Mame 2 psikov, na prechadzky s nimi uz nechodim sama, aby mnou netrhali na voditku (oni chodia poslusne, len ked obcas nieco zbadaju mozu sa trhnut a 2ja uz maju silu) a nepadla som pripadne. Tak isto nevlacim nakup atd. Jasne, ze co treba a ked musim tak urobim, ale snazim sa co najopatrnejsie. Predsa len mam 31, jedno mimi sa nam neudrzalo hned v zaciatkoch a chceme viac deticiek, tak nebudem robit tak, aby som sla proti sebe. Inak sa v nicom neobmedzujem,len to robim s rozumom- Viem, ze je vela zien, co piju, fajcia, neriesia nic a maju zdrave deti, ale to mozu dakovat za obrovske stastie. Byt matkou v dnesnej dobe ako to tak sledujem tu na MK nie je vobec lahke.

raza
14. apr 2011

@chirabell veľmi pekne si to napísala. prajem ti krásne tehulkovanie a krásne zdravé bábatinko 😉

jafnka
14. apr 2011

@janielik87 čo to čítam, že idete na ostro? vari sa ti podarilo manžela prehovoriť?

janielik87
14. apr 2011

@jafnka 🙂 ano ...teda nesnazila som sa uz presviedcat, tak samo to doslo nejako...najprv raz a to som myslela, ze sa len nahodou...a potom odvtedy uz stale 🙂 🙂 takze uz som si tu na konikovi aj status zmenila... 🙂 ale zatial ideme len tak zlahka na to, netestujem ovulky ani som nebola u lekarky, ci mam vse OK, kedze mam taky dlhy cyklus... 😒 no uvidime, ze kedy sa zadari 🙂 Ale sa zacinam pozorovat 😀 😀 Neda sa na to nemysliet 🙂

chirabell
14. apr 2011

@janielik87 drzim palceky 🙂

raza
14. apr 2011

@janielik87 ahoj, myslím, že o tom to je, muža nepresvedčíš, musí na to prísť sám... držím päste 😉

raza
14. apr 2011

och, žienky, aj ja už sa chcem zase snažiť ☹ ☹

janielik87
14. apr 2011

jeeeeeeeej, dakujem baby 🙂 vsak zatial to vlazne berieme, ale boli by sme radi, keby motyka vystrelila. Ale s tym mojim cyklom...no ktovie :( Mate daktora take skusenosti? Lebo vsak ani neviem ci vobec ovulujem. Dnes aj vcera ma bolia prsia a taky tlak tam citim, ale som uz 24DC...hm..No neviem. A prepokladany termin MS by som mala mat asi az prveho maja...ak dobre pocita ten kalendar z netu (clearblue calendar).