Augustové mamičky 2011
Ahojte nastávajúce augustové mamičky. Mne vychádza termín na 2.augusta 😀
Trochu sa obávam priebehu tehu, ani s cérkou som nemala lahký priebeh tehu, a pred troma mesiacmi sam mala potrat ☹
snažím sa myslieť pozitívne a dúfať že bude všetko ok 😀
@verka
@ikusa11 Vidim, ze ste zazili a pochopili. DAKUJEM Vam za podporu 🙂
@katarina6 Cajik??? Vsak to je normalne, ze sa dava babatkam caj. Ked matka nema mlieko, alebo len tak na ukludnenie, ci zavodnenie, aby dietatko nebolo dehydrovane.
Dalej, co sa tyka roomingu, ja nevravim, ze vsetky matky su take, ze nechcu, ale je ich dost, co nechcu babatka pri sebe. A tazko sa im zvyka, ze nie su uz same. Velakrat som sa ich pytala, ked mi doniesli dieta na odd. lebo maju navstevu, ci ked budu doma, tak ci ho odnesu k susedom 😀
No a po narodeni a nekupu pod vodou, vsetko sa krasne vytrie pomocou oleja. Kupu sa az vecer pri toalete.
A co sa tyka Tvojej poslednej vety... Neviem ako je to inde, ale u nas sa babatko nosi ukazat a prilozit hned po porode, po takych cca 10 minutach. Samozrejme, ked to dovoli situacia.
A este co sa tyka toho, ze babatko chcete po porode hned na dve hodiny ku sebe, kym ste na sale... My ho davame max. na pol hodku, lebo babatko sa dava trosku vyhriat, lebo novorodenec straca vela tepla a energie kozou, prve 2 hodiny su na adapataciu, kedze je po narodeni termolabilne a preto nie je vhodne ho mat hned pri sebe dve hodiny.
@jankaamartin ja som sa rozhodla ze ked to bude unosne, chcem rodit prirodzene bez epiduralky, baby co poznam mi potvrdili ze im to porod len predlzilo a necitili kedy mali tlacit, musis sa uplne spolahnut na to co ti povie doktor alebo porodna babica, ja budem rodit v rakusku a tu mi povedali ze najskor sa snazia utisit bolesti homeopatikami a az ked vidia ze to mamicka nezvlada a je este cas, davaju epiduralku, myslim ze na tom nieco je, ale poznam baby co na to nedaju dopustit
@majjka1985 .... ja neviem podla akych prikazov resp. podla akych pravidiel z ktoreho roku sa riadite vo vasej nemocnici, ked davate novorodencom caj, ale ja som si citala par veci z tohoto zdroja a tam sa pise:
http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/dokument-...
"4.9. Pokiaľ to nie je nutné z lekárskych dôvodov, zdravý v termíne narodený novorodenec by NEMAL byť dokrmovaný umelým mliekom, roztokmi glukózy, vodou, ČAJOM alebo harmančekovým čajom. V prípade, že existuje indikácia na dokrmovanie, ako dokrm prvej voľby by sa malo ponúknuť matkino vlastné odsaté mlieko alebo odsaté mlieko od darkyne. Prijateľnými lekárskymi dôvodmi na dokrmovanie sú: veľmi nízka pôrodná hmotnosť (menej než 1 500 g) alebo gestačný vek (menej než 32 týždňov), ak je s ohľadom na gestačný vek novorodenec malý s potenciálnou ťažkou hypoglykémiou, závažná choroba dieťaťa alebo matky, strata 8 - 10% hmotnosti dieťaťa spojená s oneskoreným nástupom laktácie (viac než 5 dní)."
Vyhotovene od:
Európska komisia
Riaditeľstvo verejného zdravia a odhadu rizík
Karolinska Institutet
Oddelenie biovied v Novum
Jednotka preventívnej výživy
Huddinge, Sweden
Inštitút pre zdravie dieťaťa
IRCCS Burlo Garofolo
Trieste, Italy
Jednotka pre výskum zdravotníckych služieb a medzinárodné zdravie
Centrum pre zdravie matky a dieťaťa spolupracujúce so Svetovou zdravotníckou organizáciou
Celkovo o dojceni citam informacie z toho webu: www.mamila.sk, mam kupenu od nich tu knizku Prakticky navod na dojcenie, tak ma zaujima tvoj nazor na tento web - myslis ze to co tam pisu je absolutne od veci?
Ak sa teda vy v nemocniciach neriadite takymito pravidlami ktore vydava Europska komisia....atd... kopec dalsich odbornikov, ktori sa tym zaoberaju cely zivot..... tak potom podla akych pravidiel - koho sa riadite vy?
To ze sa da dietatko na kozu matky neznamena ze bude mrznut, ja som pisala ze sa nan da plienka a deka aby mu nebolo zima..... ako je mozne ze nejaka elektricka vyhrievacia podlozka vie vyhriat dietatko lepsie ako matkine telo, v ktorom dieta stravilo 9mes.? Nie je to nezmysel? A ako je mozne ze zeny ktore absolvovali kontakt koza na kozu s dietatkom, ani jedno nezamrzlo, neochorelo, nic sa nestalo, zacalo sa dobre dojcit a vzdy bolo vsetko bez problemov? No ak sa dieta vezme ihned po porode matke, nastava viac problemov pri kontakte dietatka s matkou...... A mozno prave tie mamicky ktorym ste tak vzali dieta hned po porode, su prave tie co vam najviac deticky odkladaju u vas...... A tie ktore si vyzaduju od zaciatku kontakt s dietatkom sa uz od prveho okamihu tak zblizia, ze dietatko maju stale na izbe a vam ho nenosia......
ten isty zdroj: http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/dokument-...
"3. Pôrod
Optimálna starostlivosť o účinný začiatok a dosiahnutie výlučného dojčenia je rovnaká, či sa pôrod odohrá v domácich podmienkach, v pôrodných domoch alebo v pôrodnici. Kontakt medzi matkou a jej dieťaťom, ako je to opísané nižšie, je najdôležitejší, bez ohľadu na to, aký spôsob výživy bol vybraný, pretože podporuje naviazanosť a umožňuje kolonizáciu dieťaťa mikroorganizmami matky.
3.1. Aby sa umožnil začiatok dojčenia, novorodenec by sa mal osušiť a položiť matke na hruď a brucho pokožkou na pokožku okamžite po pôrode, alebo hneď ako je to možné, prikrytý suchou, teplou prikrývkou alebo ručníkom. Tento počiatočný kontakt pokožky s pokožkou by mal trvať tak dlho, ako je to len možné, v ideálnom prípade najmenej dve hodiny po pôrode alebo až do prvého dojčenia. Všetky rutinné neonatálne procedúry, ktorých cieľom nie je záchrana života (ako napr. umývanie, váženie a lekárske procedúry, ktoré nie sú urgentné) by mali byť odložené na dobu po prvom dojčení.63-65 Ak dieťa alebo matka potrebujú okamžitú lekársku starostlivosť, kontakt pokožky s pokožkou sa zabezpečí okamžite po stabilizácii zdravotného stavu."
Nechcem sa tu s nicim hadat, viem ze mas tazku pracu, a ty sama nezmenis nic, takisto si vystudovala skolu v urcitom roku, a naucili vas tam robit tak a tak.... a zrejme sa tieto nove informacie o starostlivosti o novorodenca nikdy k tebe nedostali, nikdy vas v nemocnici neskolili na nic nove, preto nemas ako vediet ze toto nie je spravne...... takze to nie je tvoja chyba..... a mozno ja takisto citam zle zdroje, mozno je pravda zasa inde......
Len jednoducho vediem dialog a snazim sa zistit co je spravne a najlepsie....... tak neber nic osobne.......
no ja som tiez neni za cajik, myslim ze babatkam uplne staci mliecko, a v pripade horucav a podobne som vzdy dala vodicku prevarenu a v pohode....myslim ze v porodnici davali nejaky ten sladky roztok, glukozu???nie som si ista,ale tak zase co maju dat babatku, ked mamicka este nema mliecko,a viditelne je babo hladne....a urcite to podla mna neznamena, ze babo sa potom nebude vediet prisat a podobne....
a este jedna vec, odsate mliecko od inych mamiciek ide v prvom rade babatkam, co su nedonosene, v inkubatore, proste na oddeleni intenz. starostlivosti, aspon v Tn to tak bolo, pamatam si ze pri prvom som si musela odsavat mliecko,mala som ho vela, a odnasali ho takym detickam
@verka ....podla toho co som pocula od odbornikov a viacerych zdrojov - slovne spojenie - zena po porode nema mlieko - jednoducho neexistuje! Kazdej zene po porode sa zacne tvorit kolostrum tie ma prve 3 dni, je to to najvyzivnejsie co moze matka dat svojmu novonarodenemu dietatu, nic sa tomu nevyrovna, ziadne umelo vytvorene mlieka, caje... nic...... A aj ked ho ma malicko, kazda kvapka obsahuje tolko vyzivy ze to dietatu absolutne staci..... Hladne jednoducho nie je, a kazdy novorodenec ten prvy tyzden schudne o 7% porodnej vahy, no to nie je naznak toho ze sa dobre nenajedol, to je jednoducho vec ktora sa deje vsetkym detickam.....
Ak zena ihned po porode pravidelne koji, dava prsnik, stimuluje sa jej vyroba mliecka a potom ma mlieko, ktore moze dietatku dat.
Ak naopak dieta prestane dojcit, ani si neodsava, to mlieko sa jej tam netvori..... ale to je jej chyba a chyba "mudrych sestriciek" ktore jej natlacia do hlavy, ze nema mlieko.
Takisto aj v uplnych horucavach staci dietatu materske mlieko, pretoze vacsina z neho je tvorena vodou plus dalsie vitaminy, takze aj to je hlupost ze sa maju babatka dokrmovat vodou, cajom.....
Samozrejme ja som viac za vodu nez za caj, ale nie skor ako polrocnemu dietatu..... dovtedy mu staci na vsetko len a len materske mlieko......
Tu je poradna dojcenia a jedna mamicka co ma uz 10mes. dieta a prikrmuje sa pyta ci treba davat dietatu caj, a poradkyna vravi ze nie 🙂 - a to hovoria o 10mes. dietati a nie novorodencovi.....
http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?...
"Dojčenie teda dostatočne dopĺňa potrebu tekutín, a to aj v horúcom lete. Lepšie ako fľašky zavesené na kočiaroch 🙂"
Skutocne si tam precitajte vsetky aspon par clankov, a povedzte mi co si myslite.... ak je to zly zdroj informacii, povedzte mi teda kde je ten spravny......
Dobré ránko dnes akosi nemožem spať hm?neviem si to vystvetliť 😒
katarina plne s tebou suhlasim co sa tyka kojenia, urcite si treba babatko prikladat,aby sa mliecko tvorilo,ja osobne som dala detom vodicku pomaly v roku,skor ju ani nechceli,ale poznam maminky ktore davaju cajik od zaciatku a tvrdia ze deti su kludnejsie....je na tebe ako mamine ako sa rozhodnes a co uznas sa spravne a vhodne pre tvoje babo a teba...ja som si vypocula okolo toho dost,ze nedavam cajik, a nedala som ho ani malej a nebudem ho davat ani malemu.....
ja som len chcela poukazat na to,ze to ake su setricky a ze robia to a to, no bohuzial, mozno keby si na ich mieste, bola by si taka ista a ty sa len nad to povznes, ine to asi v nasich nemocniciach nebude, prezi 4 dni, a potom sa uz doma staraj o svoje babo ako ty vies najlepsie.... 😉
@katarina6 Ja neberiem nic osobne 😉 Ved sme v diskusnom fore. Ja viem, ze teraz je strasne vela mudrych ludi, ktori vymyslaju to i ono. Ja to nikomu neberiem. Ale osobne si myslim, ze nase mamky nemali ani zdaleko tolko literatury, nemali internet, prakticky nemali ziadne take informacie a vedeli nas krasne dojcit a starat sa o nas. Ja nevravim, ze veda a doba idu dopredu, vsetko sa zdokonaluje, ale niekedy treba uvazit co je spravne, a coho je uz prehnane vela.
A co sa tyka cajiku, ci odstriekaneho materskeho mlieka (OMM) a pasterizovaneho mlieka (PZM). U nas sa OMM dava len tym detom, ktorym mamicka odstrieka. Teda mlieko matky ide jej dietatu. Co sa tyka PZM, tak mamicky ktore maju vela mlieka a babtaka koja dostatocne, tak mlieko sa zbiera a sa pasterizuje a pouziva sa na JISke pre deti v inkubatoroch. No a caj... ja tu tiez nebudem presviedcat mamicky, aby davali detom caj. JA ho davat budem a nemyslim si, ze by som tym dietatku mohla ublizit. A nemyslim si, zeby sme im tynm ublizovali aj my v nemocnici. Kedze prve dni mamicky nema mlieko a dieta nemoze byt uplne bez nicoho, pretoze to tiez vedie k dalsim komplikaciam. Napr. na plienke sa objavuje krvavy moc, co znamena, ze ide o vyzrazane soli, teda babo je dehydrovane. Dnes je na trhu plno cajikov, no ja urcite kupim feniklovy, pretoze viem, ze nim nemozem nic pokazit, ba dokonca pomoze babatku, ked ma vetry. TOT MOJ NAZOR 🙂
Co sa tyka informacii, ktore si nam ponukla... U nas uz mame kolegyne, ktore maju urobene kurzy, aj my chceli nieco presadit, ale tazko sa robi, ked nemas podmienky, priestory a je nas malo. Keby kazda sestra mala na starosti napr. 5 deti, vtedy by sa to dalo, ale takto v takych podmienkach, sa to bohuzial neda ☹
@verka
A este ta spominana Glukoza... Niektore deticky, a je ich dost maju po narodeni hypoglykemiu, teda maju malo cukru v krvi. Ak je ta odchylka len mala, tak sa detickam dava roztok glukozy per os, teda do ust. Ale ak je glykemia v krvi velmi nizka, tak sa babatkam dava infuzia. Teda, neviem ako je to inde, ale u nas sa glukoza podava s cisto terapeutickych dovodov.
čaute kočky, my to už máme sa sebou. Karinka sa narodila 29.7. , vraj predčasne narodené dieťa, 3400 g a 50 cm. Sme OK, v stredu nás pustili domov.
@linda40 jéj gratulujem malá má nádherné miery a to akože prečo predčastne narodená? no je to jedno hlavne že ste v poriadku ešte raz gratulujem želám vám veľa zdravíčka šťastíčka a hlavne veľa mliečka Karinke 🙂
inak kočky mali by sme si spraviť nejakú tabulku kto kedy má termín a kto kedy aké veľké babatko sa narodilo 🙂
@edita84 Ďakujem. Predčasne - lebo sa mala narodiť až 17.8., takže ešte jej chýbalo 5 dní do ukončeného 38. týždňa a lekárka na novorodenckom asi nevie počítať, písala, že sa narodila v 37. týždni, ale to už bol 38. Chcela som ešte pár dni vydržať, ale už to nešlo, mohlo to viac uškodiť ako pomôcť.
gratulujem, krasne miery prajem vela zdravia a mliecka 😵
@linda40 Srdečne blahoželám a prajem obom veľa zdravíčka 🙂
@edita84 ja si to tiez myslim 😉
@linda40 jéjjjjjjjjjjjjjj GRATULUJEM!!!!!!a v srdiečku aj závidím 🙂,že to už máš za sebou
ahojte baby, mám termín 20. augusta a začali mi tak pred 2 dňami puchnúť nohy a ruky mi tŕpnu tak strašne, že sa budím na bolesť a musím ich precvičovať, hlavne ráno, ale už aj počas dňa. Máte niektorá rovnakú skúsenosť?
Ahojte zienky!!! MAME TO ZA SEBOOOU!!! 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
Patinko mal 3400 gramikov a 50 centi. 😀 Narodil sa uz v pondelok, krasny datum 1. 8. ale, nestihala som skor vobec napisat. Este stale sme v nemocnici kvoli tym mojim oblickam, zajtra ma zase cievkuju. 😒 Liezt na kozu druhy den porode bol fasa zazitok tak zajtra je to uz posledne a pustaju nas. Potom sem dam aj fotky, maly bol dokonca uz aj v regionalnych spravach a nitrianskych novinach...prislo to tak nahle, ani som netusila ze maly bude taky medializovany. 😅 Porod bola trauma...ale maly mi to vynahradza. Je pokojnucky a spinuskavy a okrem toho ze ho strasne trapi brusko a potom placka, je krasny a zdravucky. 🙂 🙂
@dadulajda Ahoooj, super tak gratulujem a prajem veľa zdravíčka, radosti a mliečka 🙂 Som na teba už myslela, že ako to je s tebou...tak ty si si to riadne odtrpela, ale hlavné je, že už máš malého pri sebe a ste o.k. Keď sa zotavíš a bude viac času napíš dojmy z Nr nemocnice..papa a držte sa 😉
@dadulajda Ahoj jéj gratulujem mamina malý má krásne miery joj ale závidím že ho máš už pri sebe 🙂 prajem vám veľa zdravia, šťastia a veľa mliečka Paťkovi 🙂 dúfam že aj ty budeš v poriadku a obličky sa spametajú 🙂 a no to bruško je u chlapcov dosť časté skús mu dať predpísať kvapky Subsimplex tie fantasticky pomáhajú aj moja malá ich mala 😉 no a potom čakáme fotečky 😅
@dadulajda jújjjjj GRATULUJEMMMMMMMMM BUDTE ZDRAVUčKí

@atanusa dakujem za skusenost, a uprimne zavidim, a teda skutocne je vidno ze sa to da tak ako vravim.... ten prispevok si skor mala venovat pre majjka1985
ale je pravdou ze jeden clovek s tym nic nezmoze, to je jednoducho problem systemu, ktory musi byt dobre zoorganizovany, potom to ide..... Majka aj keby to chcela zmenit, tak proste nemoze. to je jasne......
No vzdy sa da vsetko zmenit, ak sa o tom hovori, a pomaly posuva krocik za krocikom... vychytavaju chyby......