Augustové mamičky 2011
Ahojte nastávajúce augustové mamičky. Mne vychádza termín na 2.augusta 😀
Trochu sa obávam priebehu tehu, ani s cérkou som nemala lahký priebeh tehu, a pred troma mesiacmi sam mala potrat ☹
snažím sa myslieť pozitívne a dúfať že bude všetko ok 😀
@sasa22122 Porod bol nakoniec prijemnym zazitkom, aj ked som sa samozrejme bala. Aj prve tri deti som mala podobne velke, ale hlavicky mali take normalne, takze samotne tlacenie trvalo vzdy len par minut. Pri poslednom porode porodna asistentka skonstatovala, ze: "ta mohla rodit pokojne aj na poli..." 😀 Neboj, vsetko dobre dopadne, drzim palce.
@gabika84: no je fakt, ze ja keby som to mliecko neodsala, tak si uzeniem zapal prsnika... uz mi to poradila aj lekarka, ze ja proste to prso odsat musim, ked uz ho mam ako kamen, ak si nechcem nieco uhnat. Mne samotne odstreknutie v sprche nestaci. Ja viem, co by ine za to dali, aj som rada, malinky uzasne prospieva, pribera, dokonca az moc, ale je to unavne, ked sa v noci nemozem vyspat nie kvoli malemu, ale kvoli bolavym prsiam :D A je to zacarovany kruh, ale doktorka povedala, ze po siestich tyzdnoch, ked si maly zacne pytat viac papat (co je nepredstavitelne, lebo je to taky maly jedak uz teraz :D), tak sa to upravi. No uvidime 🙂 A grckanie ako prislo, tak odisli. grckal 3 dni a teraz, musim si zaklopat, uz tri dni vobec.
@rikarika : ahojky, ja bohuzial musim pit vela, pijem iba cistu vodu, pretoze som migrenicka a musim denne vypit tak 3 litre minimalne. takze toto nie je riesenie :( ale dufam, ze casom sa to nejako ustali 🙂
@ikusa11 : nastastie sa nam to upravilo, asi mal Danielko len nejake bujare hltave 3 dni :D
ako sa inac mate, kocky? My sme dnes absolvovali mesacnu prehliadku o doktorky a skoro spadla z noh :D 17.8. sme boli na dvojtyzdnovej kontrole, maly vazil 3550 g a meral 50 cm, dnes, po 2 tyzdnoch vazil 4500 g a meral 53 cm :D Za 2 tyzdne pribral cele kilo, proste haluz! Ona sa na nas pozrela a zo srandy povedala, ze ci mu davame nejaky rastovy hormon a my ze nie, ze ale maly vela papka :D no a ona vravela, ze to vobec nevadi, ze to sa po par mesiacoch ustali, ze pokial kaka a cika v poriadku, treba mu davat tolko, kolko si pyta, cize prsnik na poziadanie. Nastastie nas maly je fakt uzasny, cez den krasne spinka 3-4 hodinky, zobudi sa, hodinku papka, pol hodinku sa obzera tichucko po svete a zase zaspi. Potom mame obdobie medzi 18:00 a 21:00, kedy papka s prestavkami aj tri hodinky, az kym nezacne vypluvat didku a potom zase zaspi. V noci sa budi 2krat, cca o 01:00 a potom cca o 04:00 a spinkame tak este do siestej, pol siedmej. No proste zatial anjelik. Aj tie prdiky sa nam upravili. Akurat sa mu nepaci v kociku :D to reve ako pavian! Ako cela klietka pavianov... No ale zase nemozem chciet vsetko, ze? :D Ako to mate vy?
@jankamartin: janulka a preco ti doktorka zakazala kojit?
ahojte mamicky, gratulujem vsetkym, ktore sa medzi casom stali mamkami, aj my sme konecne doma, nechali si nas v nemocnici trocha dlhsie, lebo mala odo mna chytila nejaku infekciu a museli jej hned nasadit antibiotika, prevcerom nas pustili, porod sa celkom dal, dali mi nejake homeopatika na bolesti a tie celkom zabrali, ale aj tak 11 hodin 😖 no od kedy sme doma, celkom bojujeme, hlavne v noci, obavam sa ci nema koliky, velmi pekne papame, aj plienky menim velmi casto, ale ma take zachvaty placu a mam pocit akokeby nieco chcela so seba vytlacit, mate skusenosti s kolikami ?
@titinka19 ahoj, koliky trapia nasu malu od 3 tyzdna. Cvicili sme s nozickami, dopovala som ju kvapkami chuda a nic nepomahalo. Ten hrozny plac bol kazde rano od 4 do 6, potom od unavy zaspala na pol hodku a zacalo to odznova.
Zatial nam pomohla uprava dojcenia a to takto: dbam na spravne prisatie, aby mala nehltala zbytocne vela vzduchu pri papani. Po kazdom papani sa s nou postavim a skusam ju odgrgnut - niekedy to trva fakt dlho a v noci som z toho unavena, ale stoji to za to. Dojcim z jedneho prsnika, kym ho mala nevyzmyka ako citron, druhy prsnik zatial caka, kedy pride jeho cas 😀 Prvy mam uplne vyprazdneny a druhy sa zasa poriadne naleje a potom ich vymenim. Praktikujem to sice len treti den, ale ziadne vreskoty a skrucania uz u nas nie su. Malicka sa vnoci nacucka, ak je dalej nespokojna, kuknem plienku, pohladkam a spinkame dalej. A este dolezita vec je, ze spinka s nami v posteli. Postielku mame zatial len na okrasu, kedze v nej nechce byt 😀 drzim palce vsetkym maminam, ktore bojuju tak ako my, nech sa nam ulavi. Ked mi doktorka povedala, ze treba to vydrzat do konca 3mesiaca.....Diky Brona 😝
Tu je este fajn stranka o dojceni, mne velmi pomohla, su to vlastne rady laktacnych poradkyn a to iste mi v podstate radila moja laktacna poradkyna. Paci sa:http://dojcenie.wordpress.com/2010/04/20/neviem-ako-spravne-kojit/
@titinka19 ahoj, aj nas trapia koliky. teda asi to nie su tie "prave" koliky, pretoze mala neplace sustavne, atd. ale mrnci, natahuje sa, trepe rucickami, nozickami... ocividne ju nieco boli (teda asi brusko). tiez masirujem brusko, cvicim s nozickami, necham odgrgnut a vecer a rano davam kvapky sab simplex. klasicka kolika to nie je aj kvoli tomu, ze hoci je mala nepokojna, nema problem s vyprazdnovanim a brusko ma volne, nema ho teda nafuknute.
tiez neviem, co robit, asi to budeme musiet len vydrzat, ako napisala @krhlicka.
Aj moja mala pomrnkava a trapi sa s prdkami - ale zatial to zvladame ako tak bez kvapiek - trocha sa popučí a ide to - čo ma ale trapi su poštolky - to balenie ma široko ju ničí - keď je takto zošróbovaná vôbec sa jej nedarí prdkat ani kakat - nakoniec ju aj tak odbalím - aby sme to nejako zvládli..... Neviem či ste tu poštolky už rozoberali - dlhšie som tu nebola - čo si o tom myslíš - viem že sú na to rozličné náhľady..... Som z toho zmatena - pre moju malu je to rozhodne trapenie.
Inka mojej malej na prdky pomáha poležať si na brušku (na mne) aj takto velmi rada zaspi a potom ju pretočím pri dávaní do postielky na chrbátik.
Baby, co mam robit s malou cez den ako ju utisit? v noci mi pekne spi, len 3x za noc sa zobudim co ju nakojim, polozim do postielky a kludne spi dalej... No cez den... ma len lahky spanok, a nedokaze tvrdo zaspat iba ak je na rukach... no je to dost namahave aj pre nas dvoch s manzelom, stale sa len striedat na kom bude spat... myslim ze to tak nemoze byt.... No aj ked ju nakojim a zaspi na prsniku, prenesiem ju do kocika alebo na gauc a vydrzi 5min. potom zisti ze nieje na nikom zavesena a spusti plac..... Cumel odmieta, vypluva ho.... takisto ked jej dam plienku na nu a medzi ruky nech si to zmochli aby sa uspala tak nepomaha....tak fakt neviem co robit....
Nemate nejake tipy, ako ju ukludnit? alebo ako ju naucit na cumel?
Ja som ju aj v kocari snazila uvozit k spanku, trochu sa skludnila no potom znovu zacala jacat ako pavian.... Ja ju aj nechavam vyplakat ze sa mozno unavi.... ale ona vobec neprestava, a ked uz je cervena ako paprika tak ju vezmem na ruky... nic nezabera.... fakt neviem co robit..... Viem ze mozem byt stastna ze mi spi v noci, a aj som za to vdacna, no cez den nemozem ani skoro sa najest ked som s nou sama doma, vobec mi nedovoli......
@katarina6 Nasa mala na tom bola podobne - spala, len ked ju niekto drzal na rukach a zasadne len tam, kde bolo rusno. Ked som ju prelozila do postielky (do ticha), do piatich minut bola hore. Pucila sa a zlostila, mala som vsak pocit, ze chce velmi spat, len sa jej nedari zaspat. Kamaratka mi poradila, aby som zmenila cas kupania, tak ju teraz kupem tesne popoludni a po okupani mi spi takmer nepretrzite (s prestavkami na krmenie) az do vecera. Potom je cca hodinku - dve hore a zase spi s prestavkami na jedenie az do rana (cca do siestej). Doobedia su "trochu" rusnejsie, ale poobede je to fajn. Zatial nam to takto funguje stvrty den, dufam, ze bude i nadalej... 😵
Ohladom cumla - pamatam si, ze u syna som pochodila az so stvrtym typom - bol to taky celokaucukovy ortodonticky, ten mu vyhovoval - ale vyzeral s nim ako keby mal namiesto pusy prasaci rypacik... 😀 😀
S kocikom sme na tom podobne, ako nahle sa prestanem pohybovat, ihned je hore. Skusala som aj nosit v babysatke, to u malej funguje, ale mna to dost obmedzuje a navyse - sme obe priserne spotene.
@katarina6 ahoj a neboli ju brusko?ja uz som tu pisala, ze nasu malu trapia koliky.
V postielke nechcela byt, ale na velkej posteli, ked ju uspavame, tak zaspinka a potom vzdy ked
pocujem vysielacku,ze sa mrvka a pomrnkava, okamzite idem k nej a spinka dalej.Upokojuje ju nas hlas, rozhodne
by som nenechavala babatko vyplakat...je to prenho hrozny stres. Tiez ti odporucam pozriet si stranku, ktoru uvadzam vysie:http://dojcenie.wordpress.com/2010/04/20/neviem-ako-spravne-kojit/
su tam fajn clanky, mozno nieco z nich pomoze.
@atanusa ako zmenit cas kupania? my ju kupeme o 18h., takze ju mam kupat poobede, potom bude kludnejsia a zaspi viac tuho? len ona sa pocas dna este spoti... tak ju mam 2x kupat? nie je to skodlive? to asi nici pokozku nie ten chlor? no vyskusam to kazdopadne zmenit ten cas na obed....
@krhlicka tak brusko ju bolieva mava koliky, pijem anyzovy caj, a pomohlo to, teraz ju menej boli....
v postielke mi ona spava cely den, ale tu mame v spalni, cez den ju davam na gauc oblozeny vankusmi, alebo do kocika spat, skusala som aj na postel davat spat.... no nevydrzi nikde dlho spat.....
Dakujem za link, skusim pozriet....
@katarina6 ja teraz kupem len raz - poobede, vecer uz nie. Malej tato zmena pomohla, no a mne to takto vyhovuje - mam dalsie tri deti, takze vecer som rada, ze stiham ine veci... Napr. dnes mi mala zaspala cca o jednej poobede po vykupani a napapani a spala az do pol siestej, napapala sa a znovu o siedmej zaspala. Pred piatimi minutami som ju znovu dojcila a spinka dalej. Von zatial chodime dopoludnia, ked je taka nepokojna. Vsimla som si tiez, ze ked je nepokojna a polozim ju na brusko, vacsinou sa upokoji. Vydrzi tak cca stvrthodinku uplne v pokoji.
Deti su rozne, takze vyskusaj, mozno to pomoze aj vam...
@gabika84 to presne trapi aj nas, sice prtkame a kakame ale parkrat za den uz mala presne take stavy ako si popisala ze mate aj vy, velmi place, tvaricku ma az purpurovu, trepe rucickami, brusko ma uplne v krci a vobec ju neviem utisit, uz som si aj poplakala, mam doma este kvapky BioGaia ale v letaku pisu ze su az od troch mesiacov, resp. v CR uvadzaju ze je mozne ich davat aj od jedneho mesiaca, neviete nahodou aky je rozdiel medzi kvapkami SAB a BioGaia ?
ahojte..máte niektorá taký problem,že Vám nechce babetko byť v kočiari?my tak bojujeme už dva tyždne,len plače a plače
@jankaamartin Ahoj Janka 🙂 Ani ja zial nekojim :-/ Jednoducho som stratila mlieko. Som slaba dojka 🙂 A ty preco nekojis?
Ahojte mamicky, ako sa nam narodil krpec, nejak na vas kaslem! 😉 ale predsa som si nasla minutku, lebo maly zazracne zaspal skor ako o 11 vecer, tak so stihla co- to aj precitat.
@katarina6 My mame podobny problem, maly zaspi len na mne, kedze ja som sama, je to dost tazke robit este nieco..nastastie mi mamina pomaha, ale ked je v praci a pride poobede, vyzera to ako po vybuchu u nas a sa idem este len vtedy najest...to ma navaznost-problemy s kojenim, lebo sa nema z coho tvorit mlieko.Ale vies co zistila som, ze ked uz riadne zaspi, mozem ho prelozit inam tiez na brusku,ale stale nosit so sebou.lebo obcas sa zobudi a kontroluje,ci je niekto pri nom a vtedy ho pohladkam a drzim ho chvilu a zaspi.inak by boli straasne nareky tak na hodinu... A nosim ho vo vanicke od kocika, cim nadvazujem na nena62 lebo ani nas maly nechcel spat v kociari prve 3 tyzdne.aj male kamienky na ceste ho hned prebudili.a velmi nema rad ked mu svieti do ociek. Takze ked si zvykol, ze to je jeho miestecko, kde sa nemusi bat, zlepsilo sa to a uz aj kocikujeme. 🙂 v noci spi so mnou, lebo ked sa zobudi a nereagujem hned, rozreve sa neskutocne a uz ma bolievala z toho hlava.a tiez mi ho bolo luto.Tak spi so mnou, no aj tak je nocne kojenie tak na 2 hodky.1.krat sa naje, zaspi...potom odgrgnutie.potom 2.lebo sa mu spravi miestecko, medzitym sa pokaka,takze prebalenie, znova kojit,odgrgnut, a potom este zarucene schyti cikutku,to mu prejde zase len kojenim,lebo sa nerozplace..takze ja som s nim viac hore ako spim a cez den som unavena jak pes!! neviem kolko to takto bude, niekedy je cez den hore niekedy spi, takze sa ani rezim neda nastavit, ani presny cas na kupkanie. Mozno zvazim to kupanie poobede..ale potom sa bojim ake by uz to boli noci. 😒
@dadulajda 😀 ahoj, ako keby som citala o sebe s tym, ze som cez den grogy a byt je ako po vybuchu 😀
Zacalo to od tretieho tyzdna malej...asi koliky. Uz som sa tesila, ze bol 3 dni pokoj, ale od piatku to tu mame znovu.
Je to strane unavne, aj ked cvicime, masirujeme, davam kvapky Infacol...furt nic.
My sme asi nejaka vynimka, lebo mala nevresti kvoli brusku vecer, ale skor rano...doobedia mame hrozne.
To dojcim v polospanku, doma nic neurobim. Do desiatej ju ako tak ukludnujem a potom aspon hodinu obidve spime.
Ked si predstavim, ze este 2 taketo mesiace...asi utekam kupit rektalnu rurku. Aj ked ju lekari nedoporucuju.
@majjka1985 lebo som mala nábech na popôrodnú depresiu,tak mi dr zakazala kojit,a tiež som ani mliečka vela nemala a čím krmíš?
ahojte mamičky máme sa dobre len vobec nestíham chodit na počitač malú nekojím,krmím ju Nutrilonom,žial chcela som kojit,no ked sa nedá čo robit?malinká nas počuva,dnes spinkala skoro celú noc len raz bola hore,,,
kocky, tak to ma mrzi, ze sa trapite s kolikami. Fuuu, fakt si to neviem predstavit. Clovek ma dost, aj ked ma take skvele (klop, klop na drevo) dieta, ako mame my, a nie este, keby trpelo bolestami brusenka a stale plackalo. Drzim vam palce, nech to coskoro vsetko prejde, budete to musiet asi nejako este par mesiacov vydrzat. Inak my davame malemu preventivne na noc sab simplex a musim fakt odporucit, odvtedy sa vobec nepuci, krane prdka aj kaka a noci su uzasne. Zobudi sa dvakrat na papanie a hned zaspi. Predtym sme asi tri dni nemohli ani spat, ako velmi sa pucil.
Inak, dnes sme boli na mesacnej kontrole klbikov a musime nasiroko balit najblizsie 2 mesiace. Doktor povedal, ze vsetko je ok, ale nalez nie je az taky idealny, proste tie klbiky musia zapadnut, aj mi to vysvetloval, ale cert sa tomu rozumiem :D Kazdopadne 2 mesiace balit nasiroko jednorazovu plienku, na to dve bavlnene plienky a na to postolky. Takze fakt to nepodcenujte, balte nasiroko, nic tym nepokazite. Skoro som sa rozplakala, ked mi to doktor povedal. Clovek tam ide s tym, ze ved co sa moze stat a hoci povedal, ze je vsetko ok, ale predsa treba balit, tak mi nebolo vsetko jedno. A kazdopadne povedal, ze maleho davat spavat aj na brusko v priebehu dna, aby ked sa zobudil, aby zdvihal hlavicku a trenoval siju. My davame maleho spavat na brusko od narodenia, takze mu skontroloval aj tie reakcie a zevraj vsetko super a ze pokracovat, aby sa tie svaly trenovali. Inak stale bojujeme so zapalenym ockom, uz mesiac kvapkame asi stvrte antibiotika do ocka a ten kanalik v pravom ocku sa nie a nie vycistit. Ach jaj, snad to neskonci cistenim kanalikov :(
@jankaamartin : janulka, tak to ma marzi. A ako sa to u teba prejavilo, ak si uz pripravena o tom hovorit? Aj ja som po porode casto plakala, pretoze maly sa nechcel prisat, chudol, stale spal, mal silnu zltacku, nemala som mlieko, tak mi ho aj sestricky na noc v nemocnici brali, lebo som bola na rozpadnutie a stale som plakala. Ale prisli sme domov a hned je svet ruzovsi 🙂 drzim tebe aj malej karinke palceky!
@susanq u mna sa to prejavilo tým,že som malú nedokázala ani doma prebalit,stále mi len bolo zle,nemohla som sa jej naplno venovat,zavolala som svojej dr a ona mi povedala,že hned nech sa zastavím,povedala,že som prišla v čas,lebo tak sa začína prejavovat popôrodbá depresia,nasadila mi tabletky na zastavenie mlieka,lebo že vraj to je od tvorby mlieka,v nemocnici som dost bola na tom zle že moja malá sa nevedela prisat na bradavky,skušala som aj klobúčiky aj cumle a nič,,,stále len plakala,a bola nervózna,raz mi aj jedna dr taká mladučká prišla povedat že nevie či nás pustia,lebo mala je dost nerozna a ma s toho teploty,aj vtedy som sa zlakla tak aj možno vtedy to všetko začalo,ten starach čo jej dám jest ked dojdeme domov ako sa budem o nu starat a tak pod,,,,momentálne mám doma krásnu bábiku,dnes má 10 dní,,,je to moj najkrajší anjelik a mne je teraz velmi dobre nech neurieknem,malinku prebalujem,,,krmím nutrilonom a je nám super,,,len ma to mrzí že nekojím,niesom príkladná mamina :(
@krhlicka : nie, odmietla som cakat s malym mesacnym babatkom niekde na Antolskej medzi xy dalsich deti 🙂 boli sme na strecnianskej v tom zdravotnom stredisku, u Mudr.Gajdosa, ma sukromnu prax, dal nam presny termin. Prisli sme, za 15 minut sme odisli aj s dobrymi radami... sice nas to stalo 20 €, ale cert to vem, v tychto veciach som ja neoblomna, radsej si zaplatim. Je to sympaticky doktor, okolo 40, cize ziadna stara skola, ale ani ziaden mladoch a mal fajn nazory. Napriklad tvrdil, ze rodicia robia hroznu chybu, ked davaju deti do pavukov a choditok a podobne, lebo tym detickam viac skodia ako pomahaju. Vyvoj klbikov a chodenie sa ma nechat na prirodu a nie ich podporovat choditkami a pavukmi, lebo ze deticky sa naucia chodit po spickach apodobne. Ale to uz hovorim odveci :D Kazdopadne tu je na neho kontakt, ak by si mala zaujem. 0944 235 586.
@jankaamartin :ale trdielko, co to hovoris? si pre svoje dieta ta najlepsia mamina na svete! Ja som vyrastala na sunare a som tu, vsetko je v poriadku! A to z mojej maminky nerobilo zlu matku, bola som jej vytuzene dieta, jedine, po 6 potratoch a 8 rokoch snazenia. takze skarede reci prec, vsetko je tak, ako ma byt. No a co, ze bude na nutrilone? Hlavne ze si ty v poriadku a tvoj dobry stav je pre malinku to najdolezitejsie. Takze sa drz! Mne sa tiez maly nechcel prisat, nerobilo sa mi mliecko, vela schudol, mal zltacku, prisli sme domov, cela zufala som bola, ze co mu dam jest. Poslala som manzela po nutrilon o desiatej vecer do tesca, kym sa vratil, maly krasne papal z didiku. Sam sa prisal a odvtedy je na nom stale :D Kazdopadne nezufaj, ked sa das do poriadku, mozno sa mliecko este rozbehne a este to zachranite, skus sa poradit s lekarkou.
mamičky neviete niejaký sposob na odstranenie bielých flľakov s jazýčka?od mliečka?
@jankaamartin ja každý večer po kúpaní malej vytieram jazyk gázou namočenou v prevarenej vode aby som niečomu takému predišla...
@zuzulik5 švagrina mi teraz doniesla ružový med že tým vytierat,,,júuj len nech to drobčeka nebolý

Hlasim sa k augustovym maminkam, 27.8. sa nam narodil krasny syn Tomasko s mierami 3550 g a 52 cm. Porod bol trosku tazsi, ukonceni akutnou sekciou, ale vdaka lekarom sme obaja v poriadku. Blahozelam ostatnym maminam a cakatelkam drzim prsty.