icon

Augustové mamičky 2011

kalman
24. nov 2010

Ahojte nastávajúce augustové mamičky. Mne vychádza termín na 2.augusta 😀
Trochu sa obávam priebehu tehu, ani s cérkou som nemala lahký priebeh tehu, a pred troma mesiacmi sam mala potrat ☹
snažím sa myslieť pozitívne a dúfať že bude všetko ok 😀

katarina6
8. apr 2012

@gabika84 takze sa maju davat nizkotucne jogurty???

mima1311
8. apr 2012

@katarina6 no vidis , tu je co clovek - odbornik , to iny nazor , ja som pocula ze zasadne nikdy nie nizkotucne , praveze ani nie normalne ale aspon 10 % tuku , tak si obycajny smrtelnik vyber , taktiez vsade pisu tvaroh az po roku a este k tomu aspon 10 !!!!!!! a tu vid 9 mesiac ....ostava to uz len na nas ako sa rozhodneme ---mamickovska intuicia 🙂

katarina6
8. apr 2012

@mima1311 no ja teda fakt neviem.... mne samotnej tie nizkotucne jogurty nic nehovoria, nikdy som ich nejedla, hovorim tomu voda zmiesana s vodou, tak ja by som radsej tie tucne jogurty malej davala...... myslim ze aj prirodzene je jogurt ked sa vyraba tucny a vtedy ma najviac vitaminov....... to je taka moja logika ked neviem ako co je pozeram sa ako je to v prirode 😀..... a tak by to malo byt spravne....

gabika84
8. apr 2012

@katarina6 no mna ako malu krmili termixom, resp. dvoma na ranajky, asi preto som mala v 7mich mesiacoch 9100g!! 😀 😕 😀

dadulajda
9. apr 2012

@gabika84 ahoj,no ja robim vacsinou z kompotov ovocie.marhule,aj slivky...je to uz zavarene,nemusim to zase varit... a do toho dam len napucane vlocky.nerobim kasu.davas normalne ovsenu kasu s tym?fuuu.no skusim.ja sa zatial riadim aj sebou,ze nedam malemu to,co by som sama nezjeda.preco ma jest nejake nechutne gebuziny. 😀 a cuketu skusim cistu,dala som do toho vnat,lebo to mi pride tiez bez chuti.

dadulajda
9. apr 2012

@katarina6 ja davam smotanove jogurty,biele, alebo zvolenske,aj banovecky je super 😉 a zevraj do toho mozeme dat aj lekvar trosku.ale nato si este netrufam 😕

inak baby minule som malemu chcela kupit kura so zeleninou z obchodu,lebo som uz masko doma nemala...a to vam bol taky humus! 😝 maleho az napinalo.a ja som to potom ochutnala..no reku nie zlatko..toto nebudes.fuj akoze ja budem radsej robit setko doma akoby hento mal maly jest. 😖

Ako travite velkonocny pondelok? mna ked chceli poliat a zacala som pistat maly sa straaaasne rozplakal,ze ublizuju jeho maminke! 😀 no mala som dost.tak som to tento rok neschytala.heh 😝 😉 😉

bejka82
9. apr 2012

ahojte 🙂 tak už sme dosviatkovali,uff. poobede sme sa vrátili od rodičov bolo super 🙂 ma sviatky nás namladší šibač (11 mes.) vyšibal až-až 😀 no neskutočný bol, mal korbáčik a neskutočne pri šibaní vrešťal pri tom ako besný 😀 😀 😀 no užíval si to, že nás môže cápať po zadku 😀 😀
v NR sme kúpili aj sedačku, konečne 😅 a nakoniec sme kúpili úplne inú ako sme chceli 😝 chceli sme cybex, no ale ešte že sme zobrali malú, že si ju vyskúša. keď sme ju tam položili, ten pultík jej neskutočne zavadzal, takže je síce najbezb.ale aj najnepohodlnejšia pre dieťa. takže sme to zrušili. 😝 dnešná 1. dlhá jazda v sedačka bola asi taká, že cca necelá hodinka plaču - revu a až potom zaspinkala(keby nie manžela, tak ja ju už vyberiem ale on, že aby som ju ešte chvíľu nechala), ale spinkala oveľa lepšie ako vo vajíčku a tým že je polohovateľná,tak aj to nám pomohlo, pretože sa zobúdzala po sediačky, tak som ju tr.naklonila a bolo lepšie.ufff, tak som rada 😅

katarina6
9. apr 2012

@bejka82 no super a aku ste kupili nakoniec sedacku? Veru je pravda ze to treba vyskusat... My sme skusili tu Romer Duo Plus a je sice pohodlna ale strasne mala, to asi ani 2 roky nevydrzi si myslim... tak schcem tu Romer King Plus kupit, ale ta zasa nema isofix... tak neviem co s tym.....

mojdend
9. apr 2012

Ahojte maminky, vesele velkonocne sviatky vsetkym! mna dnes tak zliali, az som pistala a maly zacal plakat, asi sa zlakol, co sa to tej jeho maminke deje 😀

mojdend
9. apr 2012

Inak lozia, plazia, alebo inak sa uz pohybuju vasi drobci? lebo ten moj nie a nie. sedi krasne, aj ked neviem, ci a ako dlho ho mozem davat, sedi rovno, bez opory, ale neposadi sa sam z lahu. a plazit sa tiez chce, dviha ritku, dviha, len este sa mu nejak nepodarilo odrazit. no a v poslednej dobe sa mi zda, ze ked je nieco mimo jeho dosahu, tak straca zaujem, lenivec jeden maly, radsej najde nieco na zabavu, co je v dosahu. neviem ho nicim motivovat, aj sa natahuje, ale este sa dopredu nepohol. tak neviem, co s tym, kamoska ma uz stresuje, ze to by uz mal a ze oni uz v tom veku cvicili vojtovku, ked to neslo, hmmm, tak som z toho smutna. ako su na tom vasi drobci, pohybuju sa uz nejako? ako mu mam pomoct, nech sa trosku rozhybe? lebo vraj naucit sa to neda, dieta to ma zvladnut same. my sme ho asi zacali dost neskoro davat na zem, lebo mame dlazbu a bola zima, tak sme rostiahli velky gauc a to bolo maleho kralovstvo. az ked prvykrat spadol, lebo sa nejako pregulal, tak sme ho zacali davat na zem na to velke penove puzzle, ale to uz mal 7,5mesiaca. moze to byt tym, ze sme ho zacali davat neskoro?

katarina6
9. apr 2012

@mojdend nasa mala tiez este nelozi, aj ked ju dam na lezucu polohu a drzi sa tak, aj ritkou hybe dopredu dozadu, no potom padne a zostane na brusku a len sa prevaluje a gula 🙂... Nestresujem sa z toho, ani ty sa nestresuj, kazde dieta je individualne, stale kazdy den ho mozes skusat davat na lozenie a skusat dat pred neho hracku a nechat ho... raz na to pride.....ze sa da nozickami hybat.... Kdesi som citala ze ked je babo na chrbatiku tak sa ma s nozickami cvicit ze jednu nozku pokrcit, potom druhu a hovorit raz dva a tak vlastne tento pohyb chodenia cvicit s nimi.....
Mne uz mala sedi pevne sama, a vie aj padnut zo sedu na chrbatik tak ze sa nebuchne hlavickou, ked pada tak hlavicku si drzi hore a polozi ako poslednu na zem.... takze sa pekne uci aj padat aby sa nebuchla..... Ale sama z lahu tiez si nevie sadnut, iba sa trepe ako chrobak obrateny na chrbte ked chce sediet a krici.....tak jej pomozem do sedu....
Vobec sa nestresuj s tou kamaratkou a kasli na nu......

majulino
9. apr 2012

ahojte mamicky dovolte mi pridat sa k vam aj my sme v auguste 14. taktiez riesim dilemu co davat a co nie nasmu syncekovi najma tie jogurty. ako ste na tom s piskotami? nema tu niektora problem s praskanim klbikov v nozickach a rucickach dietata? nam zacali pukat ci ako to mam nazvat klbiky v kolienku ramienku a neviem kde este no doktorka povedala ze vraj je to v pohode tak neviem. a ako ste na tom s pouzivanim choditka moj majko v nom lieta ako strela dokonca sa v nom postavi a tak si ide pekne pomalicky 🙂 na to mi tiez povedala ze mozem pouzivat ale nie tak ze ja tam v kuse a cely den ze tak na pol hodinku potom vonku a ese dookola... majko sa postavi no nevie stvornozkovat:(
poradte mi prosim tie odporuania tetiek babiciek a prababiciek sa mi vidia az prilis nebezpecne :D
dakujem

katarina6
9. apr 2012

@majulino ahoj vitaj medzi nami 🙂.
na tvoje otazky:
- jogurt ani piskotiky ja nedavam este
- praskanie klbikov je ok - to tu uz ktorasi riesila a pisala ze to je prirodzene, takze sa neznepokojuj, aj nam praskaju...
- choditko pouzivat neplanujem - nie je to zdrave, dieta sa nenauci same balancovat, vzdy si bude mysliet ze ked bude chciet chodit bude mat okolo seba nieco co ho zachyti.... a je to prilis velka zataz na chrbticu ked este nevie lozit, nemal by chodit..... Aj ked ja ako dieta som nelozila, ale pre lepsi a pevnejsi vyvin chrbtice by dieta malo najskor lozit potom chodit..... Ak chces pouzivat choditko nadalej tak skutocne minimalne ako ti radi doktorka.... ak si na to prilis navykne, potom budes musiet oducit od toho pocitu ze maleho pred nim nieco drzi aby mohol chodit.....a az potom ho ucit chodit....

a ake odporucania ti davaju babky a tetky? tie uz nepocuvaj vobec.... mne zatial ani jedna ich rada nepomohla a nezda sa mi dobra skor naopak len ma nervuju....

mima1311
10. apr 2012

@dadulajda No s tym placom to iste u nas , 😀 doletel buduci svagor , zmlatil ma ako zito 😠 😠 😠 ani som moc nekricala , lebo som mala maleho na rukach a ten moj chrobacik kricaaaaaaal z plnych pluc , slzicky sa mu kotulali 😉 srdiecko moje , tiez sa bal o maminku 😉 ale on je taky strachopudik maly , neznesie hluk , ani ked si naraz kychnes alebo zakasles , hned ho ztrha a strasne place , tak nastastie potom svagor prestal , inak by sa mi uslo viac 😠

@bejka82 tak super ze ste uz doma a uzili si sviatky , hod tu fotecku sedacky potom , my mame stale este vajicko , takze nas kupa caka ☹ to zas bude polozka ....moj maly sa tiez ohanal korbacom , tak v ramci bezpecnosti mu bol ,, odnaty ,, 😀 😀 😀 sem tam ho aj okusal 😀

@mojdend ahoj , no nas to iste 😉 s tym placom ...k tomu pohybu deticiek , neries to , sama vidis ci je OK , babätka su ako dospelaci tiez rozne , niektore su cipernejsie s motorom v plienke , to je pripad mojho maleho , druhe su kludnucke ...uzivaj si to pokial sa da , vsetko ta pocka , potom uvidis ten sustavny stres aby sa mu co nestalo , take dietko je uz potom co sekundu inde 😀 😀 😀 neboj nic , zacne lozit aj chodit aj sa plazit ,ja by som teraz bola rada niekedy , keby bol taky pecivalik kludnucky , co narobis ? kamoska zrejme mala tiez aktivnejsie , tak na jej rady nedaj , ved Vojtovkou sa cvici pri ochoreni a tvoja dr. by ti to uz potom davno odporucala , moj maly uz sedi , plazi sa davno len on je z takych ,, friscejsichvajec ,, 😀 😀 😀 on uz sa sam postavi aj chodi okolo postielky , zato druhy syn este v 10 mesiacoch ani nesedel a neriesila som to , kazde je ine , nechaj mu cas , urcite mu skusaj ponukat hracky alebo co ho zaujima kusok od neho , on sa zacne za nimi sapat , mozno zajtra , mozno o tyzden ale zacne, uvidis 😉
@katarina6 super ze sa naucila ,, padat,, sikovna to a rozumna baba 😉 nasmu sa este niekedy podari tuknut havku , ale tiez ju zdviha pri tom , ked mu hrozi pad , no nie vzdy stihne 😝 tak som mu radsej stale za pätami ...

@majulino ahoj , vitaj u nas 😉 ja mam tiez maleho narodeneho 14 teho , mame teda nedelniatko 😀 my uz jogutriky papame davno , aj piskotky , jogurty biele smotanove a ze mu chutia , piskotiky som kupovala tie detske od 6 mesiaca , potom take v bio obchode kde nebol lepok a teraz uz mal aj normalne obycajne piskotiky , klbiky mu nepraskaju , ale pocula som ze sa to stava a nemusis sa toho bat ....my choditko pouzivame , u nas sa veru nedalo pri tom duracelkovi , je ho plny dom , strasne aktivne dieta , az som z toho niekedy fakt ze total vystavena , tiez v nom ale nieje dlho ale na chvilu rad pobeha a castejsie za den , len teraz sa aj plazi , skuma , a rad sa pridrziava a skusa chodit , co si myslim ze dost skoro , mohol este pockat , no ako mu v tom zabranit ? Dokonca uz frajeri a drzi sa len jednou rukou , tak som stale na dosah , az sa neudrie ...takze teraz pokial chcem odbehnut co len na minutui , jedine do postielky ☹ ma zemi uz sameho nesmiem nechat pokial na neho nevidim , on sa hned k niecomu priplazi , pritiahne sa do stoja a stoji a este jednou rukou daco stahuje , takze sustavne som pri nom 😖 on sa totiz zachyti hoc coho 😠 ja by som mu najradsej zalozila prilbu 😀 😀 😀 😝

susanq
10. apr 2012

@mojdend : Ahojky moja... no ja budem trosku uprimnejsia, ja si myslim, ze je to uz v tomto veku dost problem. Neviem, kolko ma tvoj drobec presne mesiacov, ci je neskorsi augustovak alebo ten skorsi, ale uz by mal minimalne lozit. Ak nie, treba o tom rychlo upovedomit doktorku a ak je co k comu, musite zacat cvicit vojtovku. Vsetci znami, ktorym sa deticky v tomto veku malo hybali a boli lenivsie, tak museli telicko rozhybat a cvicit Vojtovku, inak dietatko moze mat neskor problemy so spravnym vyvojom motoriky. Pozri, ja zastavam nazor, ze radsej sa opytat, ako potom banovat. Ak ti doktorka povie, ze je to v poriadku, tak ok, do remesla jej nebudem fusovat, ale mna uz sa pred mesiacom pytali, ze ci maly aspon sedi s oporou, ze to uz by mal, a to mal vtedy maly sedem a pol cca. no nas drobec si presiel uplne ukazkovym vyvojom, najprv sa plazil, potom lozil, potom sa tahal do sedu z boku, ze si nozicky prikladal a teraz posledne dni sa zacal stavat na kolienka a uz sme aj na nohach, popri sedacke a nabytku sa zacina dvihat... takze skoncili krasne chvile pohody nicnerobenia :D musim na neho davat pozor, aby si nenarazil na makovicu, lebo sa este nenaucil padat. To je otazka aj pre skusene mamicky, ako ste sa spravali k detom, ked sa zacali stavat? nechavali ste ich padat? no ja nechcem, lebo pada na hlavu :( a mam doma parkety a strasne sa bojim, ze co...

susanq
10. apr 2012

@mima1311 : Vojtovka sa necvici len pri ochoreni 🙂 Susedia maju krasneho zdraveho chlapceka, ale este ako 8 mesacny vobec neliezol, ani sa neplazil, ani nesedel a museli cvicit a potom zacal vsetko krasne a ako 11mesacny uz chodil 🙂 obcas treba detickam dopomoct, lebo je sice fajn mat doma pecivalka, ako si to nazvala, ale asi iba do urcitej doby... Vojtovka nie je nic strasne samozrejme, trosicku to spociatku boli, lebo telicko dietatka, pokial je lenivucke a nepouziva vsetky svaly atd, tak sa proste musia rozhybat. Ale vazne nechcem nikoho strasit, ja som len taky posero, ze keby moje bejby este teraz neliezlo a neplazilo sa, tak to asi riesim.

mima1311
10. apr 2012

@mojdend @susanq no neviem , mozno teraz doba uz je ina 😝 , ako som pisala ja , ale to bolo pred vyse 10 timi rokmi , syn este sam nesedel v 10 mesiacoch a nic sme necvicili , zato teraz cvici on s nami 😠 😝 ale to je o inom 😉
urcite ho dr, pozera, bola by sa uz zmienila , ci ? ale v tom mas pravdu ze nevieme kedy je narodeny , je rozdiel byt augustovi 1 veho a 31 veho , to uz je rozdiel 4 tyzdnov a za taku dobu uz fakt sa nauci vela veci ...len teraz som kukala a je 10 teho , takze skorsi augustovak , no mohol by byt uz viac pohyblivy ale snad teraz dr. na 8 mesacnej poradni uz da instrukcie , drzim palce 😉
aj nas ide do vsetkeho hlava nehlava , takze ja mu stojim za crbtom skoro stale , teda ak stiham 😖, padat sa uz snazi bez ublizenia , dviha hlavku ale nie vzdy to stihne ...ja by som urcite nenechala padat , ja sa bojim ☹tiez nemame koberce a hlavne moze narazit ani nie o zem alenieco vedla a hlavka je citliva , treba striehnut aj ked sa mi zda ze nic ine nerobim , v postielke sa tukol vela krat , ale tam je madrac a mantinel , tak ten to tlmi , no volne na zemi teda nie , tiez budem vdacna za radu 🙂 ja este trpnem ze sa prasti z predu a vybije tie dva nadherne zubky , kolko dali roboty kym vysli , on totiz sa hocicoho chyti a taha sa , najcastejsie dreveneho stola , je k nemu tvarou otoceny a keby ze sa mu smykli rucky kym sa postavi , zroluje cely predok , myslim tvaricku , joooj uz len teraz pri pisani ma stria sa 😢

mima1311
10. apr 2012

@susanq vidis , ja som uz starsia struktura 🙂 ja mam vojtovku zafixovanu iba pri ,, ochoreni,, klop klop klop sme to nepotrebovali , tak ma to nejako nezaujimalo , ale zas si myslim a mam z viacerych stran potvrdene ze dieta nemusi ,, aj ked je to teda najidealnejsie,, prejst vsetkymi vyvojmi postupne ..dcera neliezla ani sa neplazila , ta hned chodila , moj maly sa plazi ale nelozi , tiez bude skor asi chodit ...starsi syn aj sa plazil aj lozil ale ako som pisala znacne neskorsie ....

susanq
10. apr 2012

@mima1311: jasne, pokial dietatko robi uz v tomto veku aspon nejaku aktivitu, tak si myslim, ze netreba nic hrotit. ale ja som to pochopila tak, ze bejby Mojdend sa este ani neplazi, ani nesedka bez opory a ani nelozi. A to uz myslim, ze je na uvazenou...

no a vidis, ako tu sedim prin compe, maly robi co? stvera sa mi po nohe a ja pisem jednou rukou, lebo druhou ho drzim... ale to uz dnes asi moja posledna sprava, manzel odchadza do prace a zacina obskakovanie. pockaj, mam napad. co keby som malemu kupila helmu? 😝 😝

mima1311
10. apr 2012

@susanq No pokial som sem pisala . maly spal 😀 dnes potiahol do pol 7, spal celucku noc v postielke jupiiii, jupiii, jupiiiii, len raz bol hore na podanie cumla 😀 a ked sa zobudil vypil flasku cajiku , tak som mohla tukat , teraz mi uz nehrozi , vlastne dnes este ano , deti su doma , tak budu bavit 😝 , inac ked tu pisem , tiez maly na zemi , ale to potom moje spravy tak vyzeraju , same preklepy , lebo jednym okom hladim na neho 😀
no pockaaaaaaj , aj ty kupujes prilbicku ? 😀 😀 😀 prosim tak ak zozenies skor ako ja , hod tu link odkial , alebo kde ste zohnali , pobezim aj ja 😝 😀
Inac dnes rano sme sa prechadzali po dome ja ,syn a pavuk 😀 ,, choditko,, , maly sa drzal jednou rukou mna , druhou tlacil choditko a trajdali sme hore dole po izbe 😀 😀 😀
A mojdend pisala ze sedi krasne rovno bez opory , preto si myslim ze to take vazne nebude a ze uz aj ritulu dviha , len posun vpred ziaden ...

katka121
10. apr 2012

@majulino Vitaj medzi nami. Ja dávam piškótky Plasmon a do ovocia meliem sunarky. (začala som s Plasmon bezlepkovými a teraz už normálne...) minule som kúpila DM.ke bio piškótky - sú menej sladké ale malej tiež chutia... pukanie klbikom spôsobuje nadromadenie nejakóho plynu v klbikoch a na funkčnosť to nemá vraj dopad.......

mima1311
10. apr 2012

@katka121 tie piskotky sa ti nedaju len tak popucit v rukach ? nerozpustia sa same v ovoci ?Ja som mala aj modre aj cervene a boli suprove , uz nam dosli davno , musim zas kupit , este mam jeden kuponik zlavovy do DM 🙂 to ako melies ?
dostala si IP? tak ako uspesny start ? drzim palce 😉

katka121
10. apr 2012

@mima1311 ja šupnem do mixéra aj dvoje - zatvorím do nádoby a potom len šupnem lyžičkou koľko treba - to v čistej pohodlnosti..... a pre manžela by to mal nachystané.... on je ľavák 😀 😀 takže to pučenie s trúhanie by dopadlo.....
inak som prešla z Nutrilonu na babylove mlieko aj bio kaše - zaťial O.K. - zdá sa mi, že tie Dm-bio kaše malú aj viac zasýtia - v noci sme hore len 2 - 3x - namiesto 5 x .... 1-2 kojenia a nad ránom mlieko z fľaše a pekne spinká...

mima1311
10. apr 2012

@katka121 No vidis , tak si si pomohla 🙂 a uz mate zubky? , sa mi to tu medzi tolkymi deturencami pletie 😀 skus davat ak uz ma zubky aj take väcsie kusky , az si zvyka , nasho dost z toho napinalo , teraz v pohode , s tymi 2 ma chrumka ako zajacik 😀
Ja som uz dlhsiu dobu pokukovala po tych DM kasach , veru pri najblizsej navsteve vyskusam , mali sme rozne , tieto este nie , moj ma rad celkovo kasicky 🙂 a ak by este viac zasytili , bolo by to suprove 😉

tintus
10. apr 2012

Caute kocky nestiham tu velmi pisat ale citam poctivo 😀 My sme sviatkovali v Cechach boli sme MM dedovi na 80-nach. Trochu som sa obavala tej 7 -hodinovej cesty autom ale mala to zvladla bravurne. Ani sme nevedei, ze je v aute. Vydrzala sa hrat aj 2 hodinky sama v autosedacke. Tiez sme kupili taku polohovatelnu aj ked nie najdrahsiu do 18kg a na to polohovanie pri mensich detoch nedam dopustit, super vec. Cela rodina bola s malej unesena, ona je taky smejo a uz sa ani cudzich ludi neboji, potvora mala sak by si ju mohol barskto odniest a ona sa bude chechtat 😖 No a na to ze jej tam vysiel dalsi zub bola fakt ukazkova. A dokonca tam konecne zacala papat, no same novoty 😀
Este vas tu pocitam co je noveho 😀
A este jedna velkonocna 😀

mojdend
10. apr 2012

@susanq no on sedi uplne krasne bez opory, a ked je na brusku, tak sa otaca za hrackami ako hodiny, aj sa otaca na brusko a tak, to zvlada uz davno. sedi aj pri papani v stolicke, so sedu vobec nepada, takze vydrzi velmi dlho. len z toho bruska sa este nejak nerozlozil. dame ho na zem, hracky pred neho, aj sa natahuje, dviha zadocek, len sa este neodrazil. tak neviem, ci ho nechat tak, alebo mu pomahat, lebo ked mu podlozim raz jednu nozicku, raz druhu, tak sa odraza a dostane sa dopredu. ale sam ten grif este nenadobudol. a ked mu nepomozem a hracka mimo dosahu, ponatahuje sa, ale ak sa nepodari, tak strati zaujem a uz sa nesnazi, lenivec jeden lenivy. ☹

evi21
10. apr 2012

Ahoj dievcata, teraz citam Vasu diskusiu, rada by som sa pripojila...Mam druheho syna narodeneho koncom augusta 🙂 Kedze preberate vzvoj deticiek nedavno som narazila na tento clanok..
http://www.mamaaja.sk/ActiveWeb/Article/1101/ch...
Su tam aj nejake motivacne cvicenia , ako dietatko rozpohybovat...
Podla mojho nazoru sa Vojtovka cvici len v pripade presnej indikacie, urcenej hlavne neurologom, ktory napr. spomaleny psychomotoricky vyvoj moze prikladat na vrub hypotonii, znizenemu tonusu svalstva, ale urcite tam indikacia musi byt...ak je dietatko len pomalejsie , ale vyvija sa spravne tak by som s Vojtovkou bola opatrna, aj tak je to len metoda pouzivana hlavne v krajinach strednej Europy, na zapade ani inde sa necvici, ale okolo toho su velke polemiky, ale urcite je velmi ucinna......ale nie pre kazdu malickost
Zaklad je abz dieta nerobilo to co nedokaze same, neposadzovat, kym sa same neposadi z lahu, len vtedz ma pevnz chrbat, a chrbtica pre sede nebude trpiet, nedojde k predcasnzm degenerat.zmenam, nebude tieto deticky boliet chrbat uz v 3Otke a mat tak casto skoliosu ako nasa generacia, ktora bola vysadzovana od pol roka....Samorejme nedoporucuje sa postavovat dieta, choditko, ani chodit s dietatomza rucicky, na vsetko pride samo , ked na to bude mat, a bude istejsie, nebude tolko padat atd

mima1311
10. apr 2012

@mojdend nestresuj , podla mna to bude v poho 😉 ...kedy sa narodil ?

katka121
10. apr 2012

@mima1311 jasne, dlhé piškótky už muská sama, pekne kúše, aj kôročku lúbi, aj tie kukuričné "červíky" jej dávam.... no vypadá potom ako indián - a nielen ona ale aj všetko okolo - ale neva

mojdend
10. apr 2012

@mima1311 narodil sa 1.8. volala som aj dr, ale ta ze v poho, ze nemam stresovat. on sa aj natahuje, dam ho na brusko, hracky pred neho, ked su velmi daleko, tak neriesi, najde si vzdy nieco, na co dotiahne, ked dam kus dalej, tak vzdy sa tak natahuje, ze tych par cm dotiahne, dviha zadocek, aj pokrci nozicku, len este nema ten grif, aby sa pohol dopredu, bud sa mu smyka a to ide potom skor dozadu. on by uz asi najradsej stal, nechcem ho davat, ale ked ho chytim pod pazusky, tak to skace hore dole, to sa mu straaaasne paci 🙂 . tak snad to bude ok, snad sa rozlozi, nechcela by som, aby to nejako preskocil. ale tak uz by mohol, nech som kludna 😀